dusevne vlastnictvo - software

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
aughostino
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

dusevne vlastnictvo - software

Príspevok od používateľa aughostino »

riesim v praci zaujimavu a mozno trochu hlupu dilemu, pracujem vo vyrobnej firme ako administrativny pracovnik a dostal som na starosti sklad s nahradnymi dielmi.

naprogramoval som si aplikaciu na vydaj a prijem materialu zo skladu pomocou pistoloveho skenera. v zdrojovych kodoch su moje inicialy a aj na uvodnej stranke aplikacie mam podpis.

o aplikaciu sa zaujimal aj kolega, ktory to prezentoval sefovi a aplikacia sa asi bude pravdepodobne pouzivat v praxi. problem je, ze moja pracovna zmluva vo firme je na dobu urcitu a konci o par mesiacov. zatial netusim ci bude firma zmluvy predlzovat, tak mam dilemu ci si v pripade mojho odchodu, za aplikaciu vypytat nejaku nahradu, alebo by som si ju mohol zobrat so sebou.

co by ste mi poradili? ako sa zachovat?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: dusevne vlastnictvo - software

Príspevok od používateľa hojko »

Zmazat ju a vybavene :) Alebo ak chcu, nech ti za nu adekvatne zaplatia.
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

niekde som cital ze zakladna otazka je ci si to robil v pracovnom alebo vo volnom case ;) pracovny cas = uz si dostal za to zaplatene.

osobne by som tvrdil ze som to spravil vo volnom case ako pomocku do roboty a tym ze je to moje tak to nemusim nikomu davat.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Aj keby to robil v robote tak by to musel mat v naplni prace.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

tuti napísal:niekde som cital ze zakladna otazka je ci si to robil v pracovnom alebo vo volnom case ;) pracovny cas = uz si dostal za to zaplatene.

osobne by som tvrdil ze som to spravil vo volnom case ako pomocku do roboty a tym ze je to moje tak to nemusim nikomu davat.
Toto tvrdenie sa nezaklada na pravde.

Poriadne si pozri pracovnu zmluvu. V niektorych zmluvach je zakotvene, ze diela, ktore vytvoris pre firmu mozu nasledne byt oslobodene od dusevneho vlastnictva tvorcu a prepadnu do firmy, kde nemas ziadny narok na nahradu. Zatial by som to na tvojom mieste neriesil. Pockaj, ako sa ti vyvynie zmluva, a taktiez pockaj, ze ci si to vobec zoberu. Ja ale predpokladam, ze ked predstavis ten software, tak majitel asi bude radsej drzat takehoto sikovneho cloveka, ako sa ho zbavovat (za predpokladu, ze ma rozum). Ak nie, tak mu mozes dat 2 moznosti:

1. nech ti pri odchode vyplati nejaku ciastku, ktoru si ty urcis (cenu si musis vediet urcit sam)
2. povedat mu, ze v poriadku, ze odchadzas, ale aplikaciu aj s jej zdrojovymi kodmi si beries so sebou a zmazes ju zo vsetkych prac. stanic a serverov (ak to na nejakom je) za predpokladu, ze zmluva ta nezavazuje inak, ako som pisal vyssie
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Ja na tvojom mieste, by som šiel za šéfom osobne a predstavil mu soft, ktorý som vytvoril. To, že to už spravil kolega nerieš. Nepovedal by som mu priamo, že: "Vytvoril som soft, prišiel som sa pochváliť", ale s inou myšlienkou napríklad, že: "Vytvoril som aplikáciu, chcem sa spýtať, či jej používanie nie je v rozpore s vnútornými smernicami" alebo niečo podobné. Určite by sa šéf o to zaujímal a hlavne by si sa zviditelnil ty a nie tvoj kolega. Povedz mu, že si to robil vo svojom voľnom čase a zabralo ti to dosť času. Nežiadaš za to žiadnu odmenu, ale upozorniť ho, že svojim prípadným odchodom, si aplikáciu berieš so sebou. Popri tom by som porozprával o svojich ambíciách a plánoch vo firme, nech vidí, že máš záujem aj naďalej tam pracovať a nenápadne podotkol, že o pár mesiacov ti končí zmluva. Určite mu dopáli, na čo narážaš.
2Pacaveli
Addict
Addict

Príspevok od používateľa 2Pacaveli »

pinco to napisal perfektne

ja len nechapem, "kolega to uz predstavil sefovi" ??? to ta ani troska nenasralo? mna by to teda nasralo a riadne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

nechcem byt pesimista ale nebol by som si velmi isty ze za to dostanes nejaku nahradu,resp. adekvatnu s ktorou budes spokojny. Pravne by to totiz bolo na dlhe lakte a vobec nie je iste ze by si ten -zatial hypoteticky spor-vyhral. Ale urcite sa o tom zo sefom porozpravaj.To ze su v zdrojaku tvoje inicialy ale samo o sebe nemusi este z pravneho hladiska znamenat vobec nic :wink:
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Kedze si tu aplikaciu vytvoril v ramci pracovneho casu a za pouzitia hw&sw zamestnavatela tak autorom si sice ty, ale vlastnikom je firma. Ako bolo spomenute, konci ti platnost zmluvy a treba to vyuzit a ziadat jej predlzenie. Ak by ti kolega tu aplikaciu ukradol treba sa hned branit. Za ten program velmi necakaj finacnu odmenu ak nahodou budes odchadzat z tohto zamestnania. Mozes im vsak podhodit upravenu verziu, kde budu casovane "bugy" a teda im bude sposobovat chyby. Kedze kopiu ma kolega, sireniu uz nevies zabranit. Hlavne im nedaj zdrojovy kod. Mne sa stalo nieco podobne. Ked moj program kolega prepisal do ineho prog. jazyka a uz to zacal vydavat za svoj vymysel. Ked som pozrel zdrojovy kod bolo mi jasne, ze to cele odkopiroval. Nakoniec sa pri priamej konfrontacii pred vedenim priznal. Zial v case ked som pisal ten program nebol v teame nikto kto by dokazal citat zdrojak a tak som ho 2-3 roky v pohode siril nekompilovanu verziu :-D
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

kolega aplikaciu prezentoval predomnou (ma dar reci a vystiznejsie argumenty) a sef vie ze tvorcom som ja.

na vytvorenie aplikacie mi stacil ms excel, vytvorena bola doma a testovana v praci kvoli skeneru.

uvidim ako sa situacia vyvinie, pockam asi kym skonci dovolenkove obdobie
Napísať odpoveď