Obojrucnost - ambidextrousness, stat sa
Obojrucnost - ambidextrousness, stat sa
Skusali ste niekedy pouzivat svoju offhand ako dominantnu ruku? U mna je to v podstate aktualna tema. A preto sa chcem spytat co si myslite o nazore, ze nieje spravne ucit sa za lavaka - pisat, pracovat vsetko.
Dovod by mohol byt ze ak zatazim mozog na druhej hemisfere, tak sice sa naucim robit lavou rukou, ale pri tom stratim nejake nove schopnsti ktore by som mohol vylepsit a dostat sa omnoho dalej? Tiez pocuvam reci ze porucha reci (co je pri detoch v podstate potvrdene aj ked nie vsetkych[ked ich nutili byt pravakami])
Mate na to nejaky nazor, alebo skusenosti, nieco?
Dovod by mohol byt ze ak zatazim mozog na druhej hemisfere, tak sice sa naucim robit lavou rukou, ale pri tom stratim nejake nove schopnsti ktore by som mohol vylepsit a dostat sa omnoho dalej? Tiez pocuvam reci ze porucha reci (co je pri detoch v podstate potvrdene aj ked nie vsetkych[ked ich nutili byt pravakami])
Mate na to nejaky nazor, alebo skusenosti, nieco?
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Obojrucnost - ambidextrousness, stat sa
Prečítaj si toto http://www.terapeutka.sk/otazky-a-lanky/040.html
A hlavne táto veta je dôležitá: "Dôležité je uvedomiť si, že každý sa narodí s nejakou organizačnou štruktúrou mozgu a zasahovať do toho je nesmierne škodlivé."
Určite to nie je dobré. A je jedno, či to budeš robiť z donútenia alebo na báze dobrovoľnosti - tento rozvoj a zásahy do neho opisuje už ontogenetická psychológia. Ešte som nevidel názor, ktorý by takéto "prepólovanie", alebo dokonca ambilateralitu podporoval. Už som to tu na fóre spomínal, ale mňa za komančov nútili v prvých dvoch ročníkoch písať s pravou rukou (som ľavák) a som veľmi rád, že mi z toho nepreplo. Je to nesmierne ťažké - nechcem tvrdiť, že sa to tvrdým tréningom nedá naučiť - ale v procese učenia sa je to oveľa väčšia záťaž ako na deti, ktoré sa musia "iba" učiť písať prirodzene pravou rukou, pričom ja som sa musel premáhať a písať k tomu všetkému taktiež pravou.
Neviem síce, ako by to prebiehalo v prípade dobrovoľnosti, no skôr to vidím ako nejaký dosť divný koníček, ktorého výsledok bude prinajmenšom pochybný a taktiež neviem, kde by to človek dokázal využiť...
A hlavne táto veta je dôležitá: "Dôležité je uvedomiť si, že každý sa narodí s nejakou organizačnou štruktúrou mozgu a zasahovať do toho je nesmierne škodlivé."
Určite to nie je dobré. A je jedno, či to budeš robiť z donútenia alebo na báze dobrovoľnosti - tento rozvoj a zásahy do neho opisuje už ontogenetická psychológia. Ešte som nevidel názor, ktorý by takéto "prepólovanie", alebo dokonca ambilateralitu podporoval. Už som to tu na fóre spomínal, ale mňa za komančov nútili v prvých dvoch ročníkoch písať s pravou rukou (som ľavák) a som veľmi rád, že mi z toho nepreplo. Je to nesmierne ťažké - nechcem tvrdiť, že sa to tvrdým tréningom nedá naučiť - ale v procese učenia sa je to oveľa väčšia záťaž ako na deti, ktoré sa musia "iba" učiť písať prirodzene pravou rukou, pričom ja som sa musel premáhať a písať k tomu všetkému taktiež pravou.
Neviem síce, ako by to prebiehalo v prípade dobrovoľnosti, no skôr to vidím ako nejaký dosť divný koníček, ktorého výsledok bude prinajmenšom pochybný a taktiež neviem, kde by to človek dokázal využiť...
Z "rečí starej matere" viem, že ak od malička niekoho v tomto prechovávaš, môže sa to uňho prejaviť, napríklad koktaním, a pod. Nerobil by som to, určite nie.
-
Andi_Cibula
Addict
Veci je treba robit tak ako citim ze mi je prirodzene. Ja som sice pravak, ale mnoho veci robim prirodzene takym sposobom aky je typicky pre lavakov. Kamosa to dokonca zaujalo ako kuriozita a prejavil zaujem aby som mu bol zdrojom informacii pri pisani diplomovky na temu pravactva-lavactva.
//Xijo - to si nemyslim, pretoze nenapada mi cinnost ktoru by som vedel robit rovnako dobre oboma rukami.
//Xijo - to si nemyslim, pretoze nenapada mi cinnost ktoru by som vedel robit rovnako dobre oboma rukami.
Ano ano u deti je to velmi skodlive, ale co u tych starsich? rozumej ~25r.
Mozno to nema vyznam, len mi to pride zaujimave. Vediet robit veci oboma rukami.
//autoeditácia príspevku (26 Aug 2013, 11:20)
Mozno to nema vyznam, len mi to pride zaujimave. Vediet robit veci oboma rukami.
//autoeditácia príspevku (26 Aug 2013, 11:20)
Mozno si sa narodil obojrucny - co je podla internetu 1 z 100 ludiAndi_Cibula napísal:Veci je treba robit tak ako citim ze mi je prirodzene. Ja som sice pravak, ale mnoho veci robim prirodzene takym sposobom aky je typicky pre lavakov. Kamosa to dokonca zaujalo ako kuriozita a prejavil zaujem aby som mu bol zdrojom informacii pri pisani diplomovky na temu pravactva-lavactva.
Ja napríklad píšem pravou rukou, ale hádžem ľavou a taktiež kopem ľavou nohou. Pravú ruku mám na takú skôr mravenčiu robotu, pri ktorej je dôležitejšia presnosť, ako napríklad písanie. Ľavú ruku mám však silnejšiu a teda je skôr na také úkony, kde potrebujem dať viac sily. Aj v posilke cítim, že ľavou rukou vládzem viac.
Mne prišlo úplne divné keď spolužiak ľavák držal myšku v ľavej ruke.
Hmm... no ja som ľavák a tiež sa mi niektoré činnosti robia lepšie pravou. Určite je tých činností viac ale teraz si spomeniem len na túto, napr. pri lukostreľbe držím luk ako praváci (luk v ľavej ruke a pravou naťahujem tetivu), a nie len luk ale všetky strelné zbrane držím ako praváci. Skúšal som to aj ľavou ale je to také neprirodzené, a nikdy netrafím. 
Ja ešte napríklad držím opačne príbor. Vidličku v pravej ruke a nôž v ľavej. Zase sa mi to takto lepšie, lebo pravá je citlivejšia a môžem sa prehrabávať jedlom a ľavá je silnejšia, keď potrebujem niečo pokrájať a tak.
Vedel by som to aj opačne, aj to tak občas robím. Keď som napríklad na nejakej spoločenskej udalosti, tak si dám príbor tak, ako má byť, aby na mňa nikto nezazeral, že neviem, ako sa drží príbor.
Vedel by som to aj opačne, aj to tak občas robím. Keď som napríklad na nejakej spoločenskej udalosti, tak si dám príbor tak, ako má byť, aby na mňa nikto nezazeral, že neviem, ako sa drží príbor.
Ja som tiez tak niekedy chcel drzat ale rodicia ma hned zabrzdili, ze ja budem slusny...pinco napísal:Ja ešte napríklad držím opačne príbor. Vidličku v pravej ruke a nôž v ľavej. Zase sa mi to takto lepšie, lebo pravá je citlivejšia a môžem sa prehrabávať jedlom a ľavá je silnejšia, keď potrebujem niečo pokrájať a tak.
-
Andi_Cibula
Addict
Co je na tom neslusne ? Vzdy som pribor drzal "spatne" a ak sa ma niekto pytal ci som lavak, tak som povedal ze nie. Ak niekto povie ze jem neslusne, tak taky clovek nestoji za moju pozornost.
Vcil mi napadlo ze ja som mal vzdy strasny problem na BMX vyskocit na obrubnik pokial som isiel zlava doprava. Viem to iba zprava dolava a to potrebujem mat na pedaloch pravu nohu vzadu, lavu vpredu.
Na snowboarde tiez musim mat lavu nohu vpredu.
Vcil mi napadlo ze ja som mal vzdy strasny problem na BMX vyskocit na obrubnik pokial som isiel zlava doprava. Viem to iba zprava dolava a to potrebujem mat na pedaloch pravu nohu vzadu, lavu vpredu.
Na snowboarde tiez musim mat lavu nohu vpredu.
-
theBliZZard
Star
Ja som pravak a pribor drzim tiez opacne... kamarati sa z toho smeju, ale ze by to bolo neslusne? Preco by malo byt?
Tiež poznám zopár pravákov, ktorí jedia opačne. Neslušné to určite nie je, osobne takýto akože-bontón môžem je*ať. Stačí, že viem jesť tak, aby som nezašpinil seba a okolie, nerozprával s plnou hubou, atď. To, čím držím príbor by malo byť všetkým jedno.
Ak mám ale pravdu povedať, ešte som nevedel človeka, ktorý je takto opačne, čo by jedol naozaj "pohodlne". Oni síce tvrdia, že im to je lepšie, ale napríklad bratranec - kým odkrojí mäso trvá mu to 2x dlhšie, celkovo krája tak kostrbato a nelogicky. Proste bolí ma mozog keď to vidím.
Ak mám ale pravdu povedať, ešte som nevedel človeka, ktorý je takto opačne, čo by jedol naozaj "pohodlne". Oni síce tvrdia, že im to je lepšie, ale napríklad bratranec - kým odkrojí mäso trvá mu to 2x dlhšie, celkovo krája tak kostrbato a nelogicky. Proste bolí ma mozog keď to vidím.
Tiez som ten isty pripad. Par veci ako drzanie rakety (tenis, pinpong, badminton), drzanie zbrane (na lave plece) robim lavou...dalsie ma teraz nenapadne.Andi_Cibula napísal:Ja som sice pravak, ale mnoho veci robim prirodzene takym sposobom aky je typicky pre lavakov.
Hensym, ja napríklad úplne v pohode. Krájam tak odmala, takže vôbec to nie kostrbaté. Úplne prirodzene. To skôr, keď si príbor prehodím, tak je to pre mňa ťažšie.
-
Grim
Darca
...príbor držím opačne aj napriek tomu, že som pravák...nikdy si z toho nikto nič nerobil ani som nepostrehol, že by ma kôli tomu niekto považoval za neslušného...
-
RATZINGER666
Darca
bonton urcite nehovori o tom, v ktorej ruke mas drzat vidlicku a v ktorej noz... upravuje iba sposob, ako ich drzat...
Praveze bonton to hovori: http://www.spolocenskaetiketa.sk/ako-za ... -priborom/ (prva veta)
Ucili ma to rodicia za mlada (ako aj npr ze nemam mavat laktami ked krajam
) aj ked mi to nebolo najlepsie, ta som sa naucil
A dnes som pocul nazor ze nezdrave to je fakt len ked si dieta, pretoze sa ucis rozpravat a pisat inak ako ked si dieta bol. (selfodpoved)
Ucili ma to rodicia za mlada (ako aj npr ze nemam mavat laktami ked krajam
A dnes som pocul nazor ze nezdrave to je fakt len ked si dieta, pretoze sa ucis rozpravat a pisat inak ako ked si dieta bol. (selfodpoved)
Ja som sa musel naucit robit aj lavou rukou, aby som vydrzal odrobit celu sichtu, lebo zatazit len jednu ruku bolo dost citelne, hlavne na dalsi den. Trvalo mi to asi 3hodiny, kym som do nej dostal potrebny cit a teraz je to bez problemov. Poruchy spravania sa u mna neprejavili 
-
Mek
Addict
Ked som este nosieval hodinky, tak vzdy len na pravej ruke. Ludia sa ma pytali, ci som lavak, no nie som, a ani mi nenapadlo, ze by to malo byt inak. Potom sa hodinky pokazili a ja teraz kontrolujem cas na mobile, ako kazdy
A este v jednej firme kde som kedysi brigadoval, som mal kolegu lavaka, ktory ovladal mys na PC lavou rukou ale v OS mal nastavene tlacidla pravoruke.
To je asi tak vsetko, s cim som mal skusenosti z "lavackeho" sveta. Napriklad pisat lavou rukou by som sa radsej neucil. Parkrat som sa o to pokusal a normalne som citil tu riadnu zataz na mozog, taku akusi nepohodu.
A este v jednej firme kde som kedysi brigadoval, som mal kolegu lavaka, ktory ovladal mys na PC lavou rukou ale v OS mal nastavene tlacidla pravoruke.
To je asi tak vsetko, s cim som mal skusenosti z "lavackeho" sveta. Napriklad pisat lavou rukou by som sa radsej neucil. Parkrat som sa o to pokusal a normalne som citil tu riadnu zataz na mozog, taku akusi nepohodu.