Susedove prasa tesne pri plote + stavba

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Susedove prasa tesne pri plote + stavba

Príspevok od používateľa Adulko1 »

Ahojte, chcel by som vas poprosit o radu. Co by ste robili v pripade, ze sa nebavite so susedom a on vam postavi bez vazho suhlasu drevenne chlievy hned pri plote testne, cca, 10 cm od nasho plotu?? Momentalne tam hned pristavuje chliev pre prasa, inak tam chova sliepky, morky, kacice ... Je to asi v strede zahrady. No ked tam bude prasa, tak sa obavam, ze bud to bude zapachat, alebo ku nam bude nieco stekat. Ide aj o to, ze vobec sa ani neopytal, ze ci moze hned vedla natlct koly a postlkat chlievy, resp. nieco ako striesky pre zvierata. Da sa s tym nieco robit? Neviem ci obecny urad mi s tym pomoze a nechcel by som sa konfrontovat so susedom priamo, lebo mi je z neho zle ... :) Navyse je taky tupy, ze ked mu nieco vysvetlujete, alebo ze by ste mu chceli to polopatisticky nakreslit bude na vas pozerat ako blb a nechapat ...Uz som to skusal v inych veciach, viem co hovorim :D A ak by aj nezapachalo to prasa, mozno tam bude hnojisko a to bude zapachat. Da sa s tym nieco robit podla zakona? Rad by som sa aj zbavil tych postlkanych ohav pri plote, aspon keby to dal meter od nas ... Dakujem za pomoc.
sharky-no
King
King

Re: Susedove prasa teste pri plote + stavba

Príspevok od používateľa sharky-no »

neviem presne, ktory zakon a kde sa o tom pise, ale zda sa mi, ze je obmedzenie v akej vzdialenosti mozes stavat nieco na svojom pozemku na hranici so susedmi (2m? 1m? 0.5m?)

ja by som sa snazil so susedom slusne dohodnut, a mozno ti po zabijacke aj nejake tie klobasky alebo oskvarky prinesie :smt049

//citaj mne sa nechce :lol: ale je to z 2009
http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/aky ... e-pozemku/
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Meter od hranice pozemku nesmie nič stavať.
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

ked sused nebude doma sprav si zabijacku :D taka svinka mas maso aj na pol roka
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

v lete cakaj samozrejme muchy
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Myslim, ze pokial ti to nejako nezasahuje a nezaclana do zahrady, tak asi nic neurobis. Ak tam chce mat prasa, tak to bude musiet aj nejako zateplit, takze zapachu z chlieva by som sa moc neobaval. Stekat by ti tiez nic nemalo, teda ak sa bude o ne starat a cistit chlievy. Skor by som tvoje obavy smeroval na hnojisko. Odtial mozes cakat vsetky problemy.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

begbeee napísal:Meter od hranice pozemku nesmie nič stavať.
Tak to unas v dedine neni sanca :-D, domy sa stavaju hned od hranice. Kedze tu su pozemky skor take slize dlhe. Tu je to celkom bezne, aj ked svine uz chov malkto, ale sliepky tak isto hned pri plote.

energy00: zateplit?, vacsinou co som videl, su to len take budy, dosky atd.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Tak ja som zase videl len murovane, alebo drevene zateplene. Byvam na Liptove, mozno preto a mozno nie :)
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

No ja som mu pred stavbou svojho domu normalne dal podpisat ci mozem meter od svojho plotu stavat. Podpisal, ale on sa ma ani neopytal, co sa tyka jeho "stavieb". Mimo toho je to cigan (biely) a neda sa s nim ani rozpravat. Nieto mu este nieco vysvetlovat. Ale vraj vo vseob. zavaznych nariadeniach obce by to malo byt. Dalsia vec, mam podozrenie, ze ten moj sused kradne krmiva z Branka (chov moriek) a nosi to domov.
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

ono je rozdiel, ked si staval dom, kde vyjadrenia susedov potrebuješ pre stavebné konanie. ale ked si niekto postaví objekt, na ktorý nepotrebuje ani povolenie (spomínaný chliev), tak ti žiaden papier nemusel dávať podpísať.
pozri tie nariadenia obce. tieto malé objekty hádam ani zákon neupravuje, ale možno sa mýlim

edit:
vyhláška č. 532/2002
§ 6
Odstupy stavieb

(1) Vzájomné odstupy stavieb musia spĺňať požiadavky urbanistické, architektonické, životného prostredia, hygienické, veterinárne, ochrany povrchových a podzemných vôd, ochrany pamiatok, požiarnej bezpečnosti, civilnej ochrany, požiadavky na denné osvetlenie a preslnenie a na zachovanie pohody bývania. Odstupy musia umožňovať údržbu stavieb a užívanie priestorov medzi stavbami na technické alebo iné vybavenie územia a činnosti, ktoré súvisia s funkčným využívaním územia.

(2) Stavbu možno umiestniť na hranici pozemku, len ak jej umiestnením nebude trvalo obmedzené užívanie susedného pozemku na určený účel.

(3) Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 m. Vzdialenosť rodinných domov od spoločných hraníc pozemkov nesmie byť menšia ako 2 m.

(4) V stiesnených územných podmienkach možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 m, ak v žiadnej z protiľahlých častí stien nie sú okná obytných miestností; v týchto prípadoch sa nevyžaduje dodržanie vzdialeností od spoločných hraníc pozemkov podľa odseku 3.

(5) Iné riešenia vzdialeností rodinných domov, ako sú ustanovené v odsekoch 3 a 4, možno určiť iba na podklade výpočtov a meraní preukazujúcich splnenie požiadaviek na vzájomné vzdialenosti podľa odseku 1 alebo podľa územného plánu zóny.

(6) Vzdialenosť priečelí budov, v ktorých sú okná obytných miestností, musí byť najmenej 3 m od okraja pozemnej komunikácie; táto požiadavka neplatí pre budovy umiestňované v stavebných medzerách radovej zástavby.

(7) Vzájomné odstupy a vzdialenosti treba merať na najkratších spojniciach medzi vonkajšími povrchmi obvodových stien, ďalej od hraníc pozemkov a okrajov pozemnej komunikácie. Vystupujúca časť stavby sa zohľadňuje, ak vystupuje viac ako 1, 50 m od steny.
potom by mohol byť problém, či je to stavba, ako ho definuje Stavebný zákon - Zákon č. 50/1976 Zb.
§ 43
Stavba

Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Pevným spojením so zemou sa rozumie

a) spojenie pevným základom,
b) upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu,
c) ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe,
d) pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia,
e) umiestnenie pod zemou.
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Jedine sa by sa bralo do uvahy ten zapach a ze nie je ziadny odstup od plota, ktory by vytvaral bezpecnu protipoziarnu vzdialenost. Hned vedla mame velky strom. Keby sa mu tam nieco chyti, aj ten strom zhori a ktovie co este. Zatial tam to prasa nema este, ale mal by vraj mat co som pocul. Nechcem robit unahlene zaveri, ale je to sebecrvo a vypocitavost a naschvaly, ved ma kopec volneho miesta na svojom pozemku a on to na.... na plot rovno, tak, ze tam je ledva 5 cm medzera?
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

sup ho do chlieva spekacka s nejakou tabletkou
sice chudak prasa ale aspon pokoj
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Susedove prasa tesne pri plote + stavba

To nieee este ma uda :)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...a za čo? Ě si jeho sused a jemu umrelo prasa?...tak ty ho môžeš udať, že ti schne trávnik a on je tvoj sused...
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Mozno a mozno. Pockaj co z toho bude. U nas pri starkej ked sme mali chliev, tak vonku nebolo citit nic z neho a odpad bol rieseny nejakym septikom.
Isto si chlap nenecha na svojom pozemku hnoj. Neries, kym nieje co.
Chlap si chce chovat prasiatko a vychutnat si fajne domace masko atd miesto kupovania toho svinstva v obchodoch a hned je sused zly a ludia by mu zabili najradsej vsetko zverstvo.
Kedysi si takmer kazdy choval doma zvierata|dobytok a teraz im to smrdi a neviem co.

Radsej by som si udobril vztahy so susedom a tesil sa na daku spolocnu zabijacku, kde by sa podelil s dakou tou fajnou klobaskou. Hned cloveka odsudit netreba. Predsa ak ma sedliacky rozum, ten je najlepsi. Ak zije aj s dakou zenou, tak ta by mozno aj dake tie vajcia sem tam cez plot posunula. Skoda, ze uz ludia tak nedrzia spolu a radsej sa hadaju za kazdu kravinu.
Adulko1
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

:D tak to teda absolutne nevies o com to vsetko je. S nim sa uz neda nic udobrit pretoze su to prizemno ludia, ktori chceli hned od nas za nase peniaze 3000 eurovy plot, spolocnu kanalizaciu, nepreberali postu, ked sme chcli burat stary dom, ohovaraji nas a skaredo nadavaju kadial chodia a vymyslaju si! Maju dceru a tej kazdy den hresia napr. ze jej obucha havu o stol, ze je pi ... a podobne. To nie su ludia! S takymi sa neda normalne rozpravat! To len na margo, aby bolo jasne, ze to nie je len take lahke, ked ich nikto takto nepozna. Je lahke napisat udobrite sa a pod. ked o to nestoja. Ja som sa choval velmi dobre a dokonca so vsetkym rozpraval, ci mozem toto a tamto aj podpis som sa opytal a oni proste nevedia prehryzt, ze tam jednoducho staviame a ze sme tam od malicka a je to nas pozemok. Oni su z mesta a su tam 5 rokov aj s topankami a kazdy den tam maju take socky, no proste cigani.

Ps: to je inak take riesenie ako ked raz starosta riesil spor susedov a nie ze by to riesil ako sa na jeho funkciu patri, povedal, ved dajte si po papuly a bude vsetko ok. :D tak toto je tiez take, ze clovek nevie co tomu predchadzalo a udobrovat sa je uz nemozna vec. Nejde o branenie chovania, ale nejake tie susedske respektovanie. Som mu predtym hovoril, ze pre mna za mna nech si aj nahy beha po dvore. Ked som ho poprosil, aby odklonil rinu zo strechy od nasho pozemku, lebo nam to komplet tecie na pozemok a vytvaralo sa prepadlisko, tak sa este aj urazil a zacal hucat. Tak potom ako mam riesit a normalne sa s nim rozpravat??!
Napísať odpoveď