Praca na dohodu - odvody
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Praca na dohodu - odvody
test pozri si video o par komentov vyssie. Keby neexistuje stat a nemusis platit dane a odvody, chces povedat, ze miesto terajsich nakladov na zamestnanca by ti zrazu klesli, lebo by si mu tak ci tak dal v cistom len 500 korun miesto celej superhrubej? Ak nie, tak je jasne, ze tie peniaze su zamestnancove, akurat cast z nich ide statu.
Mne je uplne jedno ci je naklad na zamestnanca v statnej spolocnosti 1000 a z toho sa zaplatia dane a odvody, alebo v bezstatnej spolocnosti 1000 a vsetko ide zamestnancovi, mna ten clovek vo vysledku stoji 1000 a to je jedine co ma zaujima. Ergo tie peniaze su zamestnancove za vykonanu pracu. To, ze ho okradne danovy urad uz nie je moj problem, pretoze mna sa to negativne nedotkne (kedze mam vypocitany maximalny strop, ktory som ochotny na toho cloveka minut).
Mne je uplne jedno ci je naklad na zamestnanca v statnej spolocnosti 1000 a z toho sa zaplatia dane a odvody, alebo v bezstatnej spolocnosti 1000 a vsetko ide zamestnancovi, mna ten clovek vo vysledku stoji 1000 a to je jedine co ma zaujima. Ergo tie peniaze su zamestnancove za vykonanu pracu. To, ze ho okradne danovy urad uz nie je moj problem, pretoze mna sa to negativne nedotkne (kedze mam vypocitany maximalny strop, ktory som ochotny na toho cloveka minut).
Cize ked budem chciet zarabat 1000e mam u zamestnavatela pytat plat 1900e s tym, ze stat mi berie peniaze on ich len teda cez odvody preposle ano? Takze ho to nebude stat nic navyse a vlastne ako keby ani za mna neplatil odvody.
TommyHot - teraz si to napisal dobre a logicky...predosle vysvetlenie bolo troska chaoticke 
Proste zamestnavatela zaujima len kolko ho presne stoji ten zamestanec. Ak to bude 1000€ v TPP (superhruma mzda) alebo dohodou 1000€ je mu sumafuk. To ze zamestnanec zarobi inac v tychto dvoch pripadoch mu je uplne u prdele.
Mal si hned spomenut superhrubu mzdu a nikto by nemal namietky.
Proste zamestnavatela zaujima len kolko ho presne stoji ten zamestanec. Ak to bude 1000€ v TPP (superhruma mzda) alebo dohodou 1000€ je mu sumafuk. To ze zamestnanec zarobi inac v tychto dvoch pripadoch mu je uplne u prdele.
Mal si hned spomenut superhrubu mzdu a nikto by nemal namietky.
...a bavi ta to teda? 
Tvoj pripad by mohla poriesit zivnost. Budes si odvody riesit sam a ked mas nepravidelny prijem a neprekrocis nieco okolo 4,7k rocne, nemusis platit soc. poist. Zamestnavatelom zivnostnici celkom vyhovuju.
-
Andi_Cibula
Addict
Áno, malo by to tak byť.test napísal:Cize ked budem chciet zarabat 1000e mam u zamestnavatela pytat plat 1900e s tym, ze stat mi berie peniaze on ich len teda cez odvody preposle ano? Takze ho to nebude stat nic navyse a vlastne ako keby ani za mna neplatil odvody.
Presne tak to je.test napísal:Akurat TommyHot sa nas tu snazi presvedcit, ze v skutocnosti zamestnavatel neplati odvody, ale strhne to zamestnancovi akokeby z platu - z jeho penazi.
-
Grim
Darca
...to je hovadina...to sú tvoje peniaze, čo si si zarobil z tvojej výplaty, ktoré tvoj zamestnávateľ posiela do štátnej kasy...
-
TommyHot
Addict
Ved o tom cely cas hovorim, su to tvoje peniaze, a preto je absolutne scestne nazyvat to "odvody zamestnavatela".
Uplne bez problemov, len treba vyplnit take tlacivo co si vypytas od ekonomky alebo sefa, ze v jedne z tych prac platia za teba odvody to je cele.
-
ledenaster
Medium Professional
Kolko momentalne platim zdravotnej ked robim na dohodu ? a aky je limit ? dakujem
trocha mimo temy, ale nechcem zakladat novu. som sice student, ale spravili mi klasicku dohodarsku zmluvu, takze platim odvody. na paske mam, ale strhnute aj poistenie proti nezamestnanosti. ma to pre mna vobec nejaky zmysel, platit nieco take?
Myslim ze ti to komplet vratia ked neprekrocis nejaku sumu a poziadas o to.
A este k teme: na zmluve byva hruba mzda t.j plat ale + k tomu este idu odvody o ktorych ani zamestnanec "nevie". To je to co plati zamestnavatel. Napr. Dnes som konkretne videl zmluvu na 800€ pricom realne naklady su niekde 1000+ .
A este k teme: na zmluve byva hruba mzda t.j plat ale + k tomu este idu odvody o ktorych ani zamestnanec "nevie". To je to co plati zamestnavatel. Napr. Dnes som konkretne videl zmluvu na 800€ pricom realne naklady su niekde 1000+ .
-
Andi_Cibula
Addict
Zdarec pani, mozem vyuzit temu ? 
Takze, som studak na ceskej vysokej skole a som poisteny v slovenskej zdravotnej poistovni. Poistenie teda za mna plati stat.
V CR som si pred casom nasiel pracu a pracoval som na DPP, takze ziadna zdravotka ani nic.
Avsak, po case mi uz vyprsal limit DPP a podpisal som DPC. V tu chvilu som si neuvedomil, ze je tam nejaka vec so zdravotnym poistenim, problem sa vynoril dnes ked mi sekretarka dala karticku poistenia (modra europska), co ma sokovalo. Totiz uz na zaciatku studia som sa regol v ceskej VZP pre poskytnutie nevyhnutnych zdravotnych ukonov (uraz, akutna choroba), dostal som zltu karticku VZP. Pri pouziti slovenskej modrej europskej karticky su tam pri preplacani vraj nejake papierovacky, zlta ceska ma usetri byrokracie.
Otazky zneju:
1.) To poistenie ktore teraz mam VZP je nejake ine, ze mam narok aj na ine ako akutne ? Alebo je to nahrada tej zltej ?
2.) Musim sa odhlasit zo slovenskej VZP ?
3.) Co sa stane ked mi 31.12.2013 vyprsi DPC ? (prejdem znova na DPP) Na tej ceskej modrej karticke je platnost 31/12/2015
Dakujem
//Jo, este mi napadlo, tento rok som zltu karticku nemal, lebo som si zabudol poziadat o jej vydanie, mal som iba papierove potvrdenie o poisteni (nezbytna zdravotni pece), uradnicka mi povedala ze zlta karta a ten papier su ekvivalentne. Nesuvisi to s tym ?
//2
Takze, som studak na ceskej vysokej skole a som poisteny v slovenskej zdravotnej poistovni. Poistenie teda za mna plati stat.
V CR som si pred casom nasiel pracu a pracoval som na DPP, takze ziadna zdravotka ani nic.
Avsak, po case mi uz vyprsal limit DPP a podpisal som DPC. V tu chvilu som si neuvedomil, ze je tam nejaka vec so zdravotnym poistenim, problem sa vynoril dnes ked mi sekretarka dala karticku poistenia (modra europska), co ma sokovalo. Totiz uz na zaciatku studia som sa regol v ceskej VZP pre poskytnutie nevyhnutnych zdravotnych ukonov (uraz, akutna choroba), dostal som zltu karticku VZP. Pri pouziti slovenskej modrej europskej karticky su tam pri preplacani vraj nejake papierovacky, zlta ceska ma usetri byrokracie.
Otazky zneju:
1.) To poistenie ktore teraz mam VZP je nejake ine, ze mam narok aj na ine ako akutne ? Alebo je to nahrada tej zltej ?
2.) Musim sa odhlasit zo slovenskej VZP ?
3.) Co sa stane ked mi 31.12.2013 vyprsi DPC ? (prejdem znova na DPP) Na tej ceskej modrej karticke je platnost 31/12/2015
Dakujem
//Jo, este mi napadlo, tento rok som zltu karticku nemal, lebo som si zabudol poziadat o jej vydanie, mal som iba papierove potvrdenie o poisteni (nezbytna zdravotni pece), uradnicka mi povedala ze zlta karta a ten papier su ekvivalentne. Nesuvisi to s tym ?
//2
-
blackieees
Medium Expert
Nulove odvody do 155 eur a znizene odvody 7% pre studentov denneho studia VS platia len pre dohodu o brigadnickej praci studentov? Ak ma pri trvalom pracovnom pomere student denneho studia VS a nestudent rovnaku hrubu mzdu, dostanu v cistom obaja rovnako?
-
audiotrack
VIP
týka sa to iba dohody, takže ak ide o TPP je úplne jedno či si alebo nie si študent. Zaplatia rovnaké odvody
-
blackieees
Medium Expert
audiotrack, na tomto moze byt nieco pravdy?
"Rozdiel je v zdravotnom poistení. Pri dohode do uvedenej sumy ho neplatíš hneď ale pri pracovnom pomere ho zaplatíš a až v ročnom zúčtovaní ti ho vrátia. Inak to je asi na rovnako."
"Rozdiel je v zdravotnom poistení. Pri dohode do uvedenej sumy ho neplatíš hneď ale pri pracovnom pomere ho zaplatíš a až v ročnom zúčtovaní ti ho vrátia. Inak to je asi na rovnako."
Ahoj, nasiel som toto forum o praci na dohodu tak sem napisem:
pocas skolskeho roku som pracoval -brigadoval na dohodu cez jednu agenturu, teraz som skolu skoncil a neviem ako to bude teraz s odvodmi. za mesiac som tam ako student zarobil tak okolo 300e teraz by som tam este chcel robit na dohodu dalej kym si najdem nieco ine ale neviem ci si budem platit odvody sam alebo to budu platit za mna a tym padom budem mat nizsiu mzdu alebo ako to teraz vlastne bude funguvat. ta agentura je registrovana v Cechach
pocas skolskeho roku som pracoval -brigadoval na dohodu cez jednu agenturu, teraz som skolu skoncil a neviem ako to bude teraz s odvodmi. za mesiac som tam ako student zarobil tak okolo 300e teraz by som tam este chcel robit na dohodu dalej kym si najdem nieco ine ale neviem ci si budem platit odvody sam alebo to budu platit za mna a tym padom budem mat nizsiu mzdu alebo ako to teraz vlastne bude funguvat. ta agentura je registrovana v Cechach
Nechcem zakladat novu temu...
Priatelka nastupuje do novej prace X od 15. septembra. V sucasnosti pracuje na dohodu v praci Y. Zamestnavatel X ma vnutorne predpisy, ze zamestnanec nemoze mat okrem neho este inu pracu (netusim preco, rozhodne to neni ziadna policia, ani SISka...proste normalna priemerna firma).
Co sa stane, ak priatelka nastupi do prace X a zaroven si necha aj pracu Y ? (obe naraz by bez problemov zvladala, o cas tu nejde, skor o tie peniaze, ze by ich mohla mat viac
) Otazka je, ze ci si to zamestnavatel X vie nejako zistit a vyvodit nejake dosledky, alebo ci mu len staci, ked mu priatelka povie, ze inde nepracuje?
Priatelka nastupuje do novej prace X od 15. septembra. V sucasnosti pracuje na dohodu v praci Y. Zamestnavatel X ma vnutorne predpisy, ze zamestnanec nemoze mat okrem neho este inu pracu (netusim preco, rozhodne to neni ziadna policia, ani SISka...proste normalna priemerna firma).
Co sa stane, ak priatelka nastupi do prace X a zaroven si necha aj pracu Y ? (obe naraz by bez problemov zvladala, o cas tu nejde, skor o tie peniaze, ze by ich mohla mat viac
-
blackieees
Medium Expert
Logicky by som povedal, ze asi preto, lebo sa boja o vykon svojho zamestnanca, keby chodil unaveny z druhej roboty.Frco napísal:Nechcem zakladat novu temu...
Co sa stane, ak priatelka nastupi do prace X a zaroven si necha aj pracu Y ? (obe naraz by bez problemov zvladala, o cas tu nejde, skor o tie peniaze, ze by ich mohla mat viac) Otazka je, ze ci si to zamestnavatel X vie nejako zistit a vyvodit nejake dosledky, alebo ci mu len staci, ked mu priatelka povie, ze inde nepracuje?
Tiez ma zaujima odpoved na tvoju otazku a este by som ju doplnil:
Moze mat vobec zamestnavatel takyto zakaz v internych predpisoch?
§83 Zákonníka práce
Nie nemôže to mať v interných predpisoch, pokiaľ to druhé zamestnanie nemá konkurenčný charakter k tomu prvému. V takom prípade musí zamestnávateľa požiadať o súhlas na vykonávanie tej konkurenčnej práce. Ak sa nevyjadrí do 15 dní berie sa to akokeby súhlas dal. Len nech ďalej pracuje ak stíha v oboch firmách. Má ústavné právo na prácu a už je na každej osobe koľko zamestnaní stíha. Pre istotu napíš akú prácu vykonáva v obidvoch zamestnaniach.
Nie nemôže to mať v interných predpisoch, pokiaľ to druhé zamestnanie nemá konkurenčný charakter k tomu prvému. V takom prípade musí zamestnávateľa požiadať o súhlas na vykonávanie tej konkurenčnej práce. Ak sa nevyjadrí do 15 dní berie sa to akokeby súhlas dal. Len nech ďalej pracuje ak stíha v oboch firmách. Má ústavné právo na prácu a už je na každej osobe koľko zamestnaní stíha. Pre istotu napíš akú prácu vykonáva v obidvoch zamestnaniach.