Ako predložiť JCD k tovaru z Číny ak oň požiadá vyc. pošta ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Galileo
Amateur
Amateur

Ako predložiť JCD k tovaru z Číny ak oň požiadá vyc. pošta ?

Príspevok od používateľa Galileo »

Ahojte. Surne by som potreboval jednu radu.
Dnes mi 1. tr. prisiel list z MVS Bratislava, vyclievacieho oddelenia v Ziline. Na aliexpress.com som pred cca 2 tyzdnami objednaval balenie s 5 ks nepravymi slnecnymi okuliarmi RayBan z Ciny v celkovej cene 25USD (nieco vyse 17EUR). V liste je priblizne napisane, ze vasa zasielka bola pozastavena za ucelom colneho konania. Dalej tam zvyraznovacom vyznacili, ze treba dolozit Colne vyhlasenie v pisomnej forme (jednotny colny doklad - JCD) vyplnene podla priloh 37 a 38 nariadenia Komisie (EHS) č. 2454/93 a Vyhlasky MF SR č. 419/2006 Z. z.
Samozrejme, nikde na nete som ziadne prilohy 37 a 38 oficialne nenasiel.

Obratom som colnikom poslal v e-maili potvrdenie o internetovej objednavke z aliexpress-u a vypis z uctu. No po chvili mi zacalo vrtat hlavou, preco je v liste to JCD zvyraznene a vygooglil som zopar nepotesujucich veci. Vo fore som sa docital, ze mam dve moznosti. Bud poslat navratku, ze o dorucenie zasielky nemam zaujem (tym padom sa to cele asi posle spat alebo zlikviduje) a vobec neviem, ci mi vrati predajca peniaze za objednavku, alebo dolozim tie papiere JCD. Avsak, este neviem ako a dalej neviem ci za tym nebudu dalsie vysoke poplatky ci nebodaj sankcie.

Existuje v takomto pripade nejaka sanca, ze este uvidim tovar za ktory som zaplatil?

PS: Predajca mi napisal, ze cely balicek oznaci ako GIFT s hodnotou asi 15USD. Moj predpoklad je, ze taky velky balicek vzbudil u colnikov podozrenie z vyssej hodnoty ako 15USD, rontgen ukazal jeho obsah a pri otvoreni balicka dalej zistili podozrenie z falosneho tovaru.
PS2: S okuliarmi som nemal umysel kseftovat. 2ks (cierne a biele) som chcel pre seba a zbytne pre kamaratov. Za taku cenu, no nekup to

Budem vdacny za akekolvek rady, skusenosti, nazory.
Prílohy
PriruckakJCD-SK (1).doc
(1.6 MiB) 313 stiahnutí
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako predložiť JCD k tovaru z Číny ak oň požiadá vyc. poš

Príspevok od používateľa gogo956 »

proste to strcili pod rentgen a videli ze su to okuliare. A je jasne ze ked si niekto objednava okuliare z Ciny ze to budu skoro 100percent "znackove" fejky. Ja by som na tvojom mieste to normalne s nimi riesil s tym ze vobec nevies o tom ze maju nejaku znacku, a ked ti priamo povedia ze su to falzifikaty tak povedz ze ty si si take neobjednaval. Mozno ti to pustia ale skor zabavia..
pasto
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa pasto »

pri freeshippingu objednat 5kusov okuliarov naraz je dost kravina ....ja mam uz asi 6. ray bany,2ks okuliare SPY z ciny a ani jedny mi nezastavili ... jedno mnozstvo cohokolvek vacsinou pustia bez problemov lebo ich nebude srat ze ich neskor predas , viac kusov je uz podozrivych
Galileo
Amateur
Amateur

Tak som pouceny, ked budem este nieco objednavat tak max 1ks. A myslis, ze mozu mat colnici nejaku ich databazu podozrivych adries/osob a pri dalsom objednavani mi to budu znova otvarat ?
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Určite nie. Denne kontrolujú stovky až tisícky zásielok a keby ku každej dohľadávali v databáze príjemcu, tak by sa zbláznili. Robia to námatkovo, prípadne cielene (podľa RTG), oni už vedia, aké zásielky majú otvárať.
Galileo
Amateur
Amateur

Ok vdaka, to si ma ukludnil. Uz len zajtra pockat na definitivnu odpoved z vyclievacej posty a uvidime. Len dufam, ze mi cez ten aliexpress vrati predajca peniaze a nebude robit obstrukcie a vyhovarat sa, ze za to nemoze. Zvazujem ci otvorit dispute s tym, ze mi zasielka neprisla a nespominat fakt, ze to na colnici zhabali. Lenze zasielka bola trackovana, takze predajca asi zisti co je vo veci..
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Mne týždeň dozadu zabavili 1ks okuliarov Ray Ban. Vôbec sa s nimi nedalo dohodnúť. Proste sú to fejky a buď môžem neprijať zásielku alebo sa môže začať colné konanie. Kvôli 7€ som nechcel mať problémy,keďže to boli 100% fejky.
Galileo
Amateur
Amateur

1 ks ?? To uz nie je normalne co sa tu deje. A tiez ti prisiel takyto list z vyclievacieho oddelenia Žilina clo ?
http://s7.postimg.org/7irh8pwzv/20130828_203100.jpg
http://s7.postimg.org/q2jyng4mj/20130828_203119.jpg
ArAsHiD
Professional
Professional

Presne to isté. Nechcem byť posol zlých správ, ale asi jediné čo môžeš je neprebrať to.
Galileo
Amateur
Amateur

Ok, no co uz clovek narobi. A skusal si aj kontaktovat predajcu a vymahat peniaze spat ? Kde si nakupoval ?
ArAsHiD
Professional
Professional

Cez ioffer, predajca sa ani nenamáhal odpísať mi...
IMI
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IMI »

Peniaze uz neuvidis... Bohuzial :/
Galileo
Amateur
Amateur

Tak podarilo sa mi od predajcu vytiahnut aspon cosi. Najskor sa vyhovaral, ze on za to nemoze, potom som pritlacil a uz ponukal 10USD, a asi pol hodinu sme sa hadali tak sa nasrdil a spravil refund s 16USD. Tak aspon cosi. Toto je celom vyhoda alika, ze maju on-line chat. I ked s paypalom by som asi este lepsie pochodil.
Spekulanti su to tie ... sikmooke :)
ArAsHiD
Professional
Professional

Tak ten tvoj aspoň komunikoval :roll:
Myslíš, že keď bloknem platbu (či ako sa to volá) na paypale, tak niečo zmôžěm?
Galileo
Amateur
Amateur

Na PP platbu bloknut nemozes, peniaze idu priamo na ucet predajcovi. Toto je mozne len na aliexpresse, tam to funguje cez Escrow tzn. pustis peniaze az ked ti pride tovar a si s nim spokojny.
Urcite by som to skusil, cez PP mozes reklamovat transakciu myslim do 45 dni cez Resolution Center. Tam zasktnes body, ktore sa ta tykaju a popises im co sa stalo a ze predajca nekomunikuje. Avsak, zvaz ci im budes spominat, ze ti tovar zhabali na colnici. Lebo vela predajcov sa odvolava, ze nie su za taketo veci zodpovedni. Takze neviem ako by sa k tomu postavil PP. Ja by som skusil klasicky povedat, ze ti tovar nebol doruceny po dobe, ktoru ti predajca deklaroval na objednavke. Moze sa stat, ze PP bude od teba chciet nejaky dokaz, ci uz screen z obchodu kde si kupoval alebo snapshot na konkretu objednavku.
Na eBay som uz viackrat riesil nespokojnost s tovarom, prip. nedorucenie, a vzdy som sa vedel dohodnut priamo s predajcom ci uz na ciastocnej alebo plnej refundacii cez PP. Lenze tam predajcom skutocne zavisi na kazdom feedbacku.
zeky
Star
Star

Príspevok od používateľa zeky »

Na PayPali sa dá vytiahnuť peniaze späť pomocou dispute. Musíš však predložiť relevantné dôkazy a protistrana sa môže obhajovať. Neskôr sa to eskaluje na claim. PayPal následne rozhodne v niekoho prospech.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dnes som obdrzal ten isty list,len s tym rozdielom, ze ja som naozaj nevedel ze ten tovar bude mat nejaku znacku.Proste som si objednal topanky ktore na fotke nemali vobec ziadne napisy,znacky nic,nikde nebolo vobec spomenute ze jeto imitacia niecoho znackoveho.Na obrazku su iba cisto cele cierne topanky nic viac a v liste z posty je napisane ze vraj mam "zdokladovat topanky NIKE". Poslem im snapshot ze to co som si objednal ziadn znacku neobsahovalo, ale pochybujem ze to pomoze..a to som si vyslovene objednaval iba "nezavadny" tovar, vyhodene peniaze.. /a to mam na ceste este dva dalsie ine pary,tak ked este aj na to dali nejaku fajku tak to bude teda super
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Je to možno svinstvo ale rozhodne odporúčaj nahlasovať všetko na PP ... hlavne ak vám to zadržia a pošlú nazad. Vo väčšine prípadov sa predajcovia ani neunúvali odpovedať na nahlásenú transakciu payPalu (majú na to myslím 10dní) .. PP vtedy automaticky uzavrie prípad v tvoj prospech a peniaze ti vráti.
Galileo
Amateur
Amateur

Colnikom nic neposielaj, to nema vyznam. Pokial sa jedna o fake ich nezaujima, ze si o tom nevedel. Jedina moznost ako nemat problemy je poslal (oskenovat) tu navratku o neprijati zasielky. Neviem kde si kupoval, pokial si patil cez PP ale aj akokolvek inak, ucite by som to reklamoval. Napis svoje stanovisko, ze pradajca ta neinformoval o tom, ze maju falosnu znacku, pridaj snapshot, oskenuj list z colnice, prip. iny dokaz a trvaj na plnej refundacii.

Mimochodom, bavil som sa uz s viacerymi ludmi, ktori z Ciny objednavaju ci uz cez eBay, DX atd. rozne gadgets, elektrosuciastky, skratka vselijake hovadinky povacsinou hodnoty menej ako 22€. A viacero z tychto ludi mi povedalo, ze im zasielky castejsie chodia uz otvorene a prelepene, pokial maju track number, tak vidia, ze sa dlhsie zdrziavaju na colnej kontrole, prip. im chodia na adresu podobne listy s tym, ze treba k tovaru dolozit fakturu.

Nezda sa aj ostatnym, ze sa v tomto state za posledne obdobie (cca 2 mesiace) podstatne sprisnila colna kontrola tychto zasielok?

Deje sa toto len na Slovensku? Lebo akosi mi nejde do hlavy, ze by si predajca vybudoval vysoko-pozitivny feedback (napr. predajca od ktoreho som kupoval moje zhabane Ray-Bany) keby sa zasielky takto hromadne zadrziavali aj v krajinach ako napr. USA, UK, Španielsko, Taliansko, Rusko, Polsko - odkial ma znacnu cast jeho objednavok na tieto okuliare. A takychto pripadov je cim dalej tym viac.

Zacinam sa pohravat s myslienkou ci si v buducnosti, ak budem este nieco taketo objednavat, nezriadim nejaky Po Box hned za hranicami v CZ, prip. Rakusku alebo to poslem na nejakeho cudzinca :lol:

PS: Ktovie ci toto cele nie je len jeden z dalsich "chytrych" vymyslov pana financii ako naplnit statnu kasu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Galileo
"Jedina moznost ako nemat problemy "
-ake problemy? to ze prisiel nejaky balik na moje meno s falzifikatom nie je moj problem.
Nech si s tym na colnici robia co chcu poslem im ten listok ze zasielku neprijimam a predajcovi oznamim ze mi nic neprislo a teda ziadam refund. Najprv som myslel ze mu napisem ze poslal iny tovar nakolk sa nezhodoval s opisom a obrazkom, ale podla mna bude lepsie ked proste poviem ze balik som nedostal-co je pravda a nech mi vrati peniaze,nebudem sa s inim natahovat. Proste nedosiel balik bodka.
Napísať odpoveď