Negativne faktory mobilneho vysielaca
Negativne faktory mobilneho vysielaca
nedavno k nam prislo oznamenie, ze telekom chce postavit u suseda v zahrade 30m vysoky mobilny vysielac (GSM, LTE, UMTS,...). Je to sused v pravom slova zmysle, cize ten vysielac bude bezprostredne blizko aj nas.
chcel by som vediet, co vsetko negativne bude tento vysielac produkovat. Neviem si nikde overit, ze ci bude napr. vydavat hluk a znepriemnovat noci, alebo ze ci ziarenie ktore bude vysielat bude pre nas nebezpecne a pod. Zahradu mame dlhu priblizne 75m a na jej konci (teda u suseda) bude ten vysielac stat. Cize je to velmi blizko k nasemu domu.
Mame moznost sa ohradit voci tejto stavbe, ale potrebujeme relevantne dovody, ktore by nam mohli pomoct v argumentacii ze preco tu stavbu nechceme. Resp. chcem vediet, ze ci sa mame coho bat alebo to bude cele v poriadku ( okrem toho ze to bude vypadat hrozne ).
nasiel som len nieco taketo http://mutah.tahanovce.sk:8080/mutah/we ... thread=272, kde sa ludia ohradzovali voci orange vysielacu na sidlisku na streche panelaku.
chcel by som vediet, co vsetko negativne bude tento vysielac produkovat. Neviem si nikde overit, ze ci bude napr. vydavat hluk a znepriemnovat noci, alebo ze ci ziarenie ktore bude vysielat bude pre nas nebezpecne a pod. Zahradu mame dlhu priblizne 75m a na jej konci (teda u suseda) bude ten vysielac stat. Cize je to velmi blizko k nasemu domu.
Mame moznost sa ohradit voci tejto stavbe, ale potrebujeme relevantne dovody, ktore by nam mohli pomoct v argumentacii ze preco tu stavbu nechceme. Resp. chcem vediet, ze ci sa mame coho bat alebo to bude cele v poriadku ( okrem toho ze to bude vypadat hrozne ).
nasiel som len nieco taketo http://mutah.tahanovce.sk:8080/mutah/we ... thread=272, kde sa ludia ohradzovali voci orange vysielacu na sidlisku na streche panelaku.
-
qwerty-xyz
Re: Negativne faktory mobilneho vysielaca
akoze tebe chce niekto postasvit za barakom 30 metrov vysoky stlp ktory ti zosilni signal mobilu a internetu na 100% a vsetkym dookola tak isto, a teba to sere ? si normalny? ta by som im v niektorych oblastiach na SR ruky a nohy bozkaval, pri sucasnom stave kde niekde nie je ani za mak signalu, prisaham bohu takyto stlp (vysielac) je pozehnanim ...
Nijak ta nebude rusit, maximalne tak transformator bude bzucat, co nebudes ani pocut ked nie si von alebo na nom nemas nacapene ucho, o elektromagneticke vlny sa neboj, tych je vo vzduchu tolko ze si na to zvyknuty ani o tom nevies .....
Nijak ta nebude rusit, maximalne tak transformator bude bzucat, co nebudes ani pocut ked nie si von alebo na nom nemas nacapene ucho, o elektromagneticke vlny sa neboj, tych je vo vzduchu tolko ze si na to zvyknuty ani o tom nevies .....
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Silne elektromagneticke polia a ich vplyv na ludsky organizmus stale nie su uspokojivo preskumane, takze tie tvoje nazory su naozaj uzasne. Napadlo ti ze jemu moze byt kvalita signalu ukradnuta ?
Bzukot ani hluk to produkovat nebude.
nie som este rozhodnuty, ze ci som proti tomu alebo za, preto som zalozil tuto temu.
jedna vec je mat okolo seba kopu radiovych vln, a druha vec je mat za domom zdroj tychto vln, ktory ma urcity vykon, ktory sa vzdialenostou zmensuje. vzdy ked som videl vysielac, tak bol postaveny niekde na kopci, daleko od domov, a nie v zahrade na dedine.
jedna vec je mat okolo seba kopu radiovych vln, a druha vec je mat za domom zdroj tychto vln, ktory ma urcity vykon, ktory sa vzdialenostou zmensuje. vzdy ked som videl vysielac, tak bol postaveny niekde na kopci, daleko od domov, a nie v zahrade na dedine.
-
qwerty-xyz
Andi_Cibula napísal:Silne elektromagneticke polia a ich vplyv na ludsky organizmus stale nie su uspokojivo preskumane, takze tie tvoje nazory su naozaj uzasne. Napadlo ti ze jemu moze byt kvalita signalu ukradnuta ?
nazory su uzasne, poloz si najprv otazku PRECO nie su uspokojivo preskumane ? pretoze ludia chcu mat vyskumane ze skodia, lebo su posrani zo vsetkeho, a operatori chcu mat vyskumane ze neskodia, ... takze pokial nieco nie je uspokojivo preskumane tak v tomto pripade plati moj nazor.... okrem toho 20 rokov tu mame mobily a vysielace, hadam by sa na nieco seriozneho uz prislo nie ?
-
javatar
Hardcore addict
qwerty - mam znameho ktory si o tomto robil doktorat, mozem sa ho spytat na nazor
a k tomu, ze uz by nieco prislo (len som rychlo pogooglil - ak sa jedna len o urban legend tak ma niekto opravte)
(podobne ako vela vyskumov ohladom tabakovych vyrobkov - tiez je ich vela na objednavku)
a k tomu, ze uz by nieco prislo (len som rychlo pogooglil - ak sa jedna len o urban legend tak ma niekto opravte)
A uspokojivo to nie je vyskumane aj kvoli tomu, ze ak by sa prislo na nejaky velky pruser tak by to pre dost vela bohatych firiem bol doset velky pruserClanok na internete napísal: Silné magnetické pole negativně ovlivňovalo i příjem rádia a televize, na obrazovkách se stále objevovaly pruhy. Podle bývalých vojáků magnetické pole ovlivňovalo více věcí: ti, co na radarech sloužili déle, pak obvykle měli jen dcery.
-
qwerty-xyz
no ved vravim, ... realne vyskumy nemas.
a ziareni je vela typov, podla frekvencie, sily, vzdialenosti, kadecoho ....
http://goo.gl/maps/27Mh0sharky-no napísal:vzdy ked som videl vysielac, tak bol postaveny niekde na kopci, daleko od domov, a nie v zahrade na dedine.
urcite by sa nasli dalsie pripady
-
javatar
Hardcore addict
http://scholar.google.com/scholar?hl=sk ... ells&btnG=
a podla zdrojov si utvor nazor...
a podla zdrojov si utvor nazor...
Vybav, nech to postavia na tvojom pozemku. Ked uz to tam ma stat, tak nech z toho profitujes (za prenajom pozemku pod vysielacom) ty radsej nez sused. S takymito vecami to mas na dlhe lakte, bude ta to stat kopu energie a casu. A v najlepsom pripade, co dosiahnes je, ze to nepostavia u suseda priamo pri tebe, ale obzahradu dalej. Co moze byt pre teba este aj nevyhodnejsie, lebo sa jedna o smerove vysielace ziariace v urcitom uhle, cize ked si priamo pod tym, tak sa nachadzas v radiacnom tieni.
plati tu "pod lampou je najvacsia tma" ? a teda ja ani nebudem chytat z toho ten signal, keby chcem vyuzivat tie sluzby co budu cez ten vysielac poskytovat?
-
qwerty-xyz
postav sa do smerovania vysielaca a budes mat taky super signal ze sa z toho poseres, ... postav sa mimo a bude slabsi. plati pod lampou je najvacsia tma ked je smerovy.
Treba si uvedomit, ze vykon, ktorym vysielaju GSM vysielace je asi 50W, ked si vezmes, ze televizne a radiove vysielace maju vykony radovo v kW tak to je ten rozdiel preco su niektore vysielace za dedinou na kopci a niektore u suseda na zahrade 
a aky je dovod, ze maju taky nizky vykon? je to technologicke maximum, alebo bezpecne maximum pre cloveka?
inac co sa tyka tahanovec, velmi sme nepochodili, pretoze nam to tu predsa stojí 
To je princip mobilnych sieti, jedno uzemie pokryva viacero malych vysielacov. Bolo by totiz zbytocne keby velke uzemie pokryval signalom jeden vykonny vysielac pretoze mobilny telefon pracuje s vykonom asi 2W to znamena, ze nema dostatocny vykon na obojsmerne vysielanie na velke vzdialenosti. Preto sa mobilne vysielace umiestnuju aj do zastavanych uzemi a ich pokrytie sa vzajomne prekryva prave preto aby mobil mal vzdy na blizku nejaky dostupny vysielac. U takeho TV/radio vysielaca je praveze efektivnejsie ked sa postavi jeden vykonny vysielac, ktory pokryje velke uzemie, preto sa stavaju na kopce, a koncove zariadenie tento signal iba prijima.
A inac by si sa cudoval kolko radii ma vysielace na bytovkach (napr. http://www.radia.sk/vysielace/192_topol ... y-dom.html), taketo vysielace sice maju mensi vykon cca od 100 do 1000W, ale stale vacsi ako gsm vysielac. A mam pocit, ze umiestnenie vysielacov sa vzdy schvaluje aj cez hygienu/urad verejneho zdravotnictva, teraz neviem presne.
A inac by si sa cudoval kolko radii ma vysielace na bytovkach (napr. http://www.radia.sk/vysielace/192_topol ... y-dom.html), taketo vysielace sice maju mensi vykon cca od 100 do 1000W, ale stale vacsi ako gsm vysielac. A mam pocit, ze umiestnenie vysielacov sa vzdy schvaluje aj cez hygienu/urad verejneho zdravotnictva, teraz neviem presne.
chezter: no tak to si ma velmi nepotesil, kedze tam na tom fore vypadali byt kompetentni nakloneni k tomu, ze sa to tam stavat nebude.
a aky dosah ma priblizne takyto vysielac? pretoze, nasa zahrada je asi najnizsie polozena cast dediny (mame dokonca problemy so spodnou vodou, ked je prilis mokra jar), a tym smerom ani nie je zasidlena nasa obec, je tam len druzstvo, a dalsia dedina je vzdialena 3km.
Mi to pripada ako keby chceli len jednu cast nasej obce pokryt, a viem ze su v nej problemy s pripojenim do mobilneho internetu telekomu...
//medzitym ako som pisal Syfon na ten dosah odpovedal.
a aky dosah ma priblizne takyto vysielac? pretoze, nasa zahrada je asi najnizsie polozena cast dediny (mame dokonca problemy so spodnou vodou, ked je prilis mokra jar), a tym smerom ani nie je zasidlena nasa obec, je tam len druzstvo, a dalsia dedina je vzdialena 3km.
Mi to pripada ako keby chceli len jednu cast nasej obce pokryt, a viem ze su v nej problemy s pripojenim do mobilneho internetu telekomu...
//medzitym ako som pisal Syfon na ten dosah odpovedal.
sharky, ale jedna sa o vysielac na Madarskej ulici, ktora spomina sa hlbsie v diskusii, na spominanej Helsinskej, Viedenskej ci Atenskej ulici to nepostavili
minuly tyzden presne o tomto vysielalaa ct2 dokument
bohuzial nazov ani den kedy to vysielali neviem
ale v podstate je to na mrtvom bode vo vyskume kedze zaplatene od mob operatorov nie su objektivne a tie nezavysle nemaju financie nato... no v eu uz je plan na dalsi vyskum
zatial je stanovisko ze je to skodlive nepotvrdene, resp len urcite pripady a to v zanedbatelnom mnozstve...
taktiez skutocnu vec sa dozvieme ovela neskor nakolko je to zatial len kratkodoba zalezitost a dlhodobe ucinky sa prejavia az postupom casu...
vseobecne sme aj tak obklopeny elektrickym smogom ze by som to vobec neriesil
bohuzial nazov ani den kedy to vysielali neviem
ale v podstate je to na mrtvom bode vo vyskume kedze zaplatene od mob operatorov nie su objektivne a tie nezavysle nemaju financie nato... no v eu uz je plan na dalsi vyskum
zatial je stanovisko ze je to skodlive nepotvrdene, resp len urcite pripady a to v zanedbatelnom mnozstve...
taktiez skutocnu vec sa dozvieme ovela neskor nakolko je to zatial len kratkodoba zalezitost a dlhodobe ucinky sa prejavia az postupom casu...
vseobecne sme aj tak obklopeny elektrickym smogom ze by som to vobec neriesil
Ved el. mag. vlny neboli objavene len nedavno
Teraz je pridelovanie frekvencii a vykonov skutocne dost tvrdo regulovane, koordinovane aj so zahranicim a vykony vysielacov idu dole. Za starych cias to bolo ine, ked televizne a radiove vysielace vysielali obrovskymi vykonmi (niekedy aj vyse 1MW), a vtedy bol dlhsi pobyt v urcitom okoli vysielaca skutocne nebezpecny
Nehovoriac o tom, ze zdrziavat sa bezprostredne pri antene je rizko stale.
http://www.voxo.eu/elektrosmog/bts-zakl ... jGAQUDh6h0
http://www.voxo.eu/elektrosmog/bts-zakl ... jGAQUDh6h0