Nebo
Nebo
Ahojte, dopredu sa ospravedlňujem ak náhodou táto téma je ( ak je mohli by ste mi prosím hodiť link? )
Mám takú otázku na zamyslenie a neviem si na ňu odpovedať.. Dostanem sa podľa vás do neba keď som sa pokúsil/spáchal o samovraždu? (nie, že by som to skúšal, len ma to tak napadlo)
Ďakujem za odpoveď.
Mám takú otázku na zamyslenie a neviem si na ňu odpovedať.. Dostanem sa podľa vás do neba keď som sa pokúsil/spáchal o samovraždu? (nie, že by som to skúšal, len ma to tak napadlo)
Ďakujem za odpoveď.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Nebo
...vziať život inému alebo sebe je ťažký hriech...takže ak spáchaš samovraždu, tak už nemáš čas svoj skutok oľutovať, takže do "neba" by si sa logicky dostať nemal...inde sa ale píše že Boh je láskavý...tretia vec je, či by ťa napr škapuliar pred peklom zachránil...sľub je, že ten kto ho nosí, neokúsi pekelný oheň a v prvú sobotu po jeho smrti bude vzatý do neba...ale nič nie je zadarmo, aby toto platilo, musí byť nositeľ veriaci a snažiť sa dodržiavať prikázania...že sem tam zakopne by vadiť nemalo...ak ti samovražda nevyjde a oľutuješ svoj skutok, tak určite sa do "neba" môžeš dostať...
//lowmanek - zákonník sa menil naposledy pred cca 2000 rokmi...a už sa meniť nebude...
//lowmanek - zákonník sa menil naposledy pred cca 2000 rokmi...a už sa meniť nebude...
Teórií, že nebo neexistuje napovedajú desiatky štúdií (viem, slovné spojenia typu "vedci dokázali" neznášam ani ja), ktoré proste jednoznačne preukázali, že po smrti je každá časť tela v péčku, a už sa iba rozkladá. Celý človek je iba hŕstka chemických reakcií, a nič ako duša neexistuje.
Samozrejme, ja ako bežný smrteľník, čo sa smrti bojí, a ešte viac sa bojí smrti jeho blízkych si želám, aby niečo ako nebo existovalo. No zdravý rozum mi tomu nedovolí veriť. Ak sa snažíš žiť dobrý život iba preto, že máš strach z pekla, tak cirkev spravila dobrú robotu pre strašenie ľudí - veď predsa sa hovorí, že "satan" je to jediné, čo drží cirkev pri živote. To nemôžeš žiť dobrý život aj keby nebo neexistovalo?
Taktiež, píšeš, že si chcel spáchať samovraždu. Samozrejme tam asi bol vážny dôvod, no i tak musíš byť vo svojej podstate labilná a zbrklo zmýšľajúca osoba - čo napovedá aj tvojmu (prepáč za výraz) prostému zmýšľaniu a strachu z niečoho nereálneho.
Ja som veriaci svojim vlastným spôsobom, čomu napovedá aj strach z písania takýchto vecí. Nechcem tvrdiť, že ak si sa chcel zabiť, že si labilný, pretože by sa mohlo niečo strašné stať mne, a ja by som sa mohol dostať do situácie kde by bola samovražda moje jediné riešenie, čo sa dúfam nestane. Tvrdím, že ak mám strach a rešpekt pred nejakou takouto vyššou mocou, ktorá by to mohla zariadiť, tak som svojim spôosobom plnohodnotne veriaci človek. Predsa len, drvivá väčšina veriacich verí zo strachu.
Každopádne otázka, či pôjdeš do neba mi príde neskutočne detinská. Na prvý pohľad sa mi zdala na úrovni otázky, či ti Ježiško donesie nový bicykel aj keď si Ferkovi v druhej triede popísal peračník.
Ale už som OT, a toto by sa malo riešiť v téme s náboženstvami.
Môj názor si si vypočul, ja som realista a riadim sa zdravým rozumom, i keď v sebe mám aj "svoju" vieru. 
Samozrejme, ja ako bežný smrteľník, čo sa smrti bojí, a ešte viac sa bojí smrti jeho blízkych si želám, aby niečo ako nebo existovalo. No zdravý rozum mi tomu nedovolí veriť. Ak sa snažíš žiť dobrý život iba preto, že máš strach z pekla, tak cirkev spravila dobrú robotu pre strašenie ľudí - veď predsa sa hovorí, že "satan" je to jediné, čo drží cirkev pri živote. To nemôžeš žiť dobrý život aj keby nebo neexistovalo?
Taktiež, píšeš, že si chcel spáchať samovraždu. Samozrejme tam asi bol vážny dôvod, no i tak musíš byť vo svojej podstate labilná a zbrklo zmýšľajúca osoba - čo napovedá aj tvojmu (prepáč za výraz) prostému zmýšľaniu a strachu z niečoho nereálneho.
Ja som veriaci svojim vlastným spôsobom, čomu napovedá aj strach z písania takýchto vecí. Nechcem tvrdiť, že ak si sa chcel zabiť, že si labilný, pretože by sa mohlo niečo strašné stať mne, a ja by som sa mohol dostať do situácie kde by bola samovražda moje jediné riešenie, čo sa dúfam nestane. Tvrdím, že ak mám strach a rešpekt pred nejakou takouto vyššou mocou, ktorá by to mohla zariadiť, tak som svojim spôosobom plnohodnotne veriaci človek. Predsa len, drvivá väčšina veriacich verí zo strachu.
Každopádne otázka, či pôjdeš do neba mi príde neskutočne detinská. Na prvý pohľad sa mi zdala na úrovni otázky, či ti Ježiško donesie nový bicykel aj keď si Ferkovi v druhej triede popísal peračník.
Ale už som OT, a toto by sa malo riešiť v téme s náboženstvami.
-
Grim
Darca
BX - áno, pri váklade písma treba používať logiku
beardie - dôkazy o existencii neba, pekla alebo Boha neexistujú...teda žiadne priame...potom by to už nebola viera, že? Bola by to veda...to ona sa zaoberá dokazovaním a vyvracaním faktov...
Mr.FuN - dokazuje sa vždy existencia...nie neexistencia...ako už Billy správne naznačil, že prečo...aj na súde sa dokazuje vina, nie nevina...
jackb - ak skočíš z mosta, tak nejaký ten okamih tam je, to je pravda, ale keď sa predávkuješ liekmi a zaspíš, tak to už ťažko oľutuješ, keď zomrieš v spánku...
Hensym - ale do neba nemá ísť telo, ale duša, takže správne telo sa rozkladá, ale to s dôkazom o eixtsencii neba nemá nič spoločné...a ako si zistil, že neexistuje duša? To si môžeš iba myslieť, pretože o jej existencii alebo neexistencii neexistuje žiadny dôkaz a ani nikdy nebude. Na druhej strane k tomu ostatnému čo píšeš...ver čomu chceš, písmo píše, že ak sa riadiš svojim najlepším svedomím, aj tak máš šancu sa dostať po smrti do neba (bože to je tak detské slovo)...
PS: ...ja netvrdím, že máte veriť, ani netvrdím, že Boh existuje...ale ani netvrdím, že neexistuje...o kresťanskej náuke toho viem dosť, kedysi som bol silne veriaci, mnohí by ma nazvali fanatikom a ja sám seba asi tiež...ale zavrhnúť niečo len preto, že mi to príde nereálne je hlúpe a krátkozraké...nestáva sa to len v oblasti náboženstva, ale aj v oblasti vedy...jeden príklad za všetky - "A predsa sa točí."
beardie - dôkazy o existencii neba, pekla alebo Boha neexistujú...teda žiadne priame...potom by to už nebola viera, že? Bola by to veda...to ona sa zaoberá dokazovaním a vyvracaním faktov...
Mr.FuN - dokazuje sa vždy existencia...nie neexistencia...ako už Billy správne naznačil, že prečo...aj na súde sa dokazuje vina, nie nevina...
jackb - ak skočíš z mosta, tak nejaký ten okamih tam je, to je pravda, ale keď sa predávkuješ liekmi a zaspíš, tak to už ťažko oľutuješ, keď zomrieš v spánku...
Hensym - ale do neba nemá ísť telo, ale duša, takže správne telo sa rozkladá, ale to s dôkazom o eixtsencii neba nemá nič spoločné...a ako si zistil, že neexistuje duša? To si môžeš iba myslieť, pretože o jej existencii alebo neexistencii neexistuje žiadny dôkaz a ani nikdy nebude. Na druhej strane k tomu ostatnému čo píšeš...ver čomu chceš, písmo píše, že ak sa riadiš svojim najlepším svedomím, aj tak máš šancu sa dostať po smrti do neba (bože to je tak detské slovo)...
PS: ...ja netvrdím, že máte veriť, ani netvrdím, že Boh existuje...ale ani netvrdím, že neexistuje...o kresťanskej náuke toho viem dosť, kedysi som bol silne veriaci, mnohí by ma nazvali fanatikom a ja sám seba asi tiež...ale zavrhnúť niečo len preto, že mi to príde nereálne je hlúpe a krátkozraké...nestáva sa to len v oblasti náboženstva, ale aj v oblasti vedy...jeden príklad za všetky - "A predsa sa točí."
ved prave, preto som mu hned v prvom poste napisal, nech sa prebere, ako pises, aj tebe sa to podariloGrim napísal:beardie - dôkazy o existencii neba, pekla alebo Boha neexistujú...teda žiadne priame...potom by to už nebola viera, že?
bud som to zle pochopil, alebo si pouzil nespravny prikladale zavrhnúť niečo len preto, že mi to príde nereálne je hlúpe a krátkozraké...nestáva sa to len v oblasti náboženstva, ale aj v oblasti vedy...jeden príklad za všetky - "A predsa sa točí."
povedal to Galileo Galilei, ktory za to bol perzekuovany (teda este predtym, ale to je nepodstatne), cirkev nemala pravdu, pretoze verila, ale neoverila podla dostupnych vedeckych faktov, lebo by to poskodilo jej obraz vo verejnosti, neoznacuje sa to dobou temna len tak z dlhej chvile
-
Grim
Darca
...to nie je o tom, že som sa prebral, alebo ja neviem, niektorí to hovoria, ako keby som sa vyliečil z nejakej hroznej choroby...pravdou ale je, že ja na to obdobie spomínam veľmi rád a mnohé momenty z toho obdobia by som si rád zopakoval aj teraz...a veľa som sa toho vtedy naučil...áno, nie je dobré slepo veriť, ale ani slepo neveriť...pochybujem, že niekto z vás prečítal blbliu, aby zistil, čo to kresťanstvo vlastne je a aké princípy hlása...
...no tak príklady nepomohli, tak na teba skúsim citát, ktorý je podľa mňa veľmi pravdivý...
"Člověk spíše věří tomu, čo chce považovat za pravdivé, protože nemá dost trpělivosti k objevování. Zavrhuje věci nesnadné, jež jdou do větší hloubky, protože je pyšný a nadutý. A především odmítá věci paradoxní, protože podléhá běžnému mínění." [Francis Bacon]
Samozrejme by som bol rád, keby sme dospeli k nejakému záveru, pretože z vlastnej skúsenosti tu na fóre, ale aj v živote viem, že téma ateizmus vs. náboženstvo je nekonečná téma. Ak niekto verí, nech verí a naopak. Ale nech nikto nepresviedča druhého o svojej pravde. Viera nie je niečo, o čom by mal byť človek presviedčaný. Viera je niečo, čo by mal človek v sebe nájsť sám od seba. Ale nepáči sa mi, že na túto tému reagovali ľudia tak osáčavo a pritom ani nevedia, kto tú veľkú knihu, z ktorej videli len prednú stránku vlastne napísal. Na túto tému mali reagovať len veriaci ľudia, alebo ľudia, ktorí o kresťanskej vierouke aspoň niečo vedia. namiesto toho doleteli ateistickí supi a začali ďobať, že je to blbosť a podobne...ale potom rozťahujú krídla, keď ich kresťania presviedčajú o ich pravde, to už saim nepáči. Ach to pokrytectvo - Lk 6, 41 - 42
...no tak príklady nepomohli, tak na teba skúsim citát, ktorý je podľa mňa veľmi pravdivý...
"Člověk spíše věří tomu, čo chce považovat za pravdivé, protože nemá dost trpělivosti k objevování. Zavrhuje věci nesnadné, jež jdou do větší hloubky, protože je pyšný a nadutý. A především odmítá věci paradoxní, protože podléhá běžnému mínění." [Francis Bacon]
Samozrejme by som bol rád, keby sme dospeli k nejakému záveru, pretože z vlastnej skúsenosti tu na fóre, ale aj v živote viem, že téma ateizmus vs. náboženstvo je nekonečná téma. Ak niekto verí, nech verí a naopak. Ale nech nikto nepresviedča druhého o svojej pravde. Viera nie je niečo, o čom by mal byť človek presviedčaný. Viera je niečo, čo by mal človek v sebe nájsť sám od seba. Ale nepáči sa mi, že na túto tému reagovali ľudia tak osáčavo a pritom ani nevedia, kto tú veľkú knihu, z ktorej videli len prednú stránku vlastne napísal. Na túto tému mali reagovať len veriaci ľudia, alebo ľudia, ktorí o kresťanskej vierouke aspoň niečo vedia. namiesto toho doleteli ateistickí supi a začali ďobať, že je to blbosť a podobne...ale potom rozťahujú krídla, keď ich kresťania presviedčajú o ich pravde, to už saim nepáči. Ach to pokrytectvo - Lk 6, 41 - 42
mas pravdu, bohuzial, je to presne naopakGrim napísal: Viera nie je niečo, o čom by mal byť človek presviedčaný. Viera je niečo, čo by mal človek v sebe nájsť sám od seba.
ty si bol k viere od malicka vedeny a potom, ked si vyrastol, tak si zacal nad niektorymi dogmami rozmyslat a uz nie si "fanatik" (upravene tvoje slova)
keby ta okolie k viere neviedlo, ani by si nevedel, ze nejaka vobec moze existovat
-
audiotrack
VIP
nebo existuje, len teraz je za oblakmi. To kresťanské pomyselné nebo je hlúposť.
Ad existencia neba - Ako bolo povedané, treba dokázať existenciu a nie neexistenciu. Inak začnem tvrdiť že dinosaury ešte nevyhynuli ale žijú v amazonii, že ufo existuje, že gagarin ešte lieta vo vesmíre, že viem čítať myšlienky alebo čokoľvek čo sa mi zachce a to si predstav ten bordel, keď mi to budete musieť veriť (a ja to budem musieť veriť ostatným výmyselníkom) lebo to nikto nevie vyvrátiť. Veď to by bol totálny chaos keby takto funguje svet. Dokáž existenciu, a beriem. Inak je to len výplod fantázie. Hentí vesmírni ješteri tvrdia že sme očipovaní mimozemšťantmi a sú na smiech. Vy tvrdíte niečo rovnako nedokázateľné a je to v poriadku. Už len samotné stvorenie človeka bohom v ktoré kresťania veria, a ignorujú archeologické nálezy dokazujúce evolúciu, je smiešne.
Ad biblia - Nemyslím, že by sa pri jej výklade mala používať logika. Plno vecí je tam písaných obrazne (čítal som ju celu v záujme všeobecnej vzdelanosti) a dá sa to vysvetliť mnohými spôsobmi. Okrem toho Biblia je písaná 40 rôznymi autormi v období asi 1500 rokov (nehovoriac o chybách pri preklade) a sama si protirečí. Stačí si pozreť pohľad na Boha v starom a novom zákone:
A nakoniec ad cesta do neba ak si sa pokúsil o samovraždu - podľa kresťanstva je to ťažký hriech a nemáš na to už šancu. Vraj z takýchto hriechov sa nedá ani vyspovedať. No stačí farárkovi pohroziť že keď už nemáš šancu dostať sa do neba, nemá zmysel byť dobrý a môžeš sa skúsiť obrátiť na satana či ti vie pomôcť a uvidíš ako rýchlo ti ten hriech odpustí
Ad existencia neba - Ako bolo povedané, treba dokázať existenciu a nie neexistenciu. Inak začnem tvrdiť že dinosaury ešte nevyhynuli ale žijú v amazonii, že ufo existuje, že gagarin ešte lieta vo vesmíre, že viem čítať myšlienky alebo čokoľvek čo sa mi zachce a to si predstav ten bordel, keď mi to budete musieť veriť (a ja to budem musieť veriť ostatným výmyselníkom) lebo to nikto nevie vyvrátiť. Veď to by bol totálny chaos keby takto funguje svet. Dokáž existenciu, a beriem. Inak je to len výplod fantázie. Hentí vesmírni ješteri tvrdia že sme očipovaní mimozemšťantmi a sú na smiech. Vy tvrdíte niečo rovnako nedokázateľné a je to v poriadku. Už len samotné stvorenie človeka bohom v ktoré kresťania veria, a ignorujú archeologické nálezy dokazujúce evolúciu, je smiešne.
Ad biblia - Nemyslím, že by sa pri jej výklade mala používať logika. Plno vecí je tam písaných obrazne (čítal som ju celu v záujme všeobecnej vzdelanosti) a dá sa to vysvetliť mnohými spôsobmi. Okrem toho Biblia je písaná 40 rôznymi autormi v období asi 1500 rokov (nehovoriac o chybách pri preklade) a sama si protirečí. Stačí si pozreť pohľad na Boha v starom a novom zákone:
Ale:"Nech nikto nehovorí v pokúšaní: Boh ma pokúša. Veď Boha nemožno pokúšať na zlé, a ani On nepokúša nikoho."
(List Jakuba 1:13)
=="Po týchto udalostiach skúšal Boh Abraháma...Vtedy On riekol: Vezmi svojho syna, svojho jediného syna Izáka, ktorého miluješ ... a obetuj ho tam ako spaľovanú obeť na vrchu, o ktorom ti poviem."
(Prvá kniha Mojžišova 22:1-2)
"Boha nikto nikdy nevidel."
(Evanjelium podľa Jána 1:18)
"Nebudeš môcť vidieť moju tvár, lebo človek ma neuvidí, ak má ostať nažive."
(Druhá kniha Mojžišova 33:20)
Ale:"Nie že by niekto bol videl Otca, jedine Ten, kto je od boha, videl Otca."
(Evanjelium podľa Jána 6:46)
"Videl som Boha tvárou v tvár a ostal som nažive."
(Prvá kniha Mojžišova 32:31)
"Hospodin hovoril s Mojžišom tvárou v tvár, ako sa človek rozpráva so svojím priateľom."
(Druhá kniha Mojžišova 33:11)
"V roku, keď zomrel kráľ Uzijá, videl som Pána sedieť na vysokom a vyvýšenom tróne a okraje jeho rúcha naplňovali chrám."
(Izaiáš 6:1)
==="Len z chýru som počul o Tebe; ale teraz Ťa moje oko videlo."
(Kniha Jóbova 42:5)
"Ajhľa, ja som Hospodin každého tela. Či je pre mňa niečo nemožného?"
(Jeremiáš 32:26)
Ale:"Ježiš sa zahľadel na nich a odpovedal: U ľudí je to nemožné, ale u Bohu je všetko možné."
(Evanjelium podľa Matúša 19:26)
alebo v desatoro sa píše že nezabiješ, no biblia ma na to iný názor:"Hospodin bol s Júdom, a ten zaujal pohorie; obyvateľov údolia však nemohol vyhnať, lebo mali železné vozy."
(Kniha Sudcov 1:19)
"Celý zbor ho vyviedol von za tábor; ukameňovali ho, a zomrel, ako Hospodin prikázal Mojžišovi."
(Štvrtá kniha Mojžišova 15:36)
ak ju však začneme brať s logikou, dospeješ k záverom že biblia nie je nič iné, než pozorovanie prostého ľudu a personifikácia astrologie + plagiát starších náboženstiev + pár príbehov z rozprávania. Ježiš bolo v tej dobe úplne bežné meno, takže príbehy rôznych ježišov dnes pre nás sú jedným príbehom a niet preto divu že tento človek toho tak vela postíhal. A plno iných vedecky dokázateľných faktov. Viď:"... mečom padnú, ich nemluvňatá budú rozdrvené a ich tehotné ženy budú rozpárené."
(Ozeáš 14:1)
A nakoniec ad cesta do neba ak si sa pokúsil o samovraždu - podľa kresťanstva je to ťažký hriech a nemáš na to už šancu. Vraj z takýchto hriechov sa nedá ani vyspovedať. No stačí farárkovi pohroziť že keď už nemáš šancu dostať sa do neba, nemá zmysel byť dobrý a môžeš sa skúsiť obrátiť na satana či ti vie pomôcť a uvidíš ako rýchlo ti ten hriech odpustí
Tak a presne kvôli takým úvahám, akú napísal audiotrack, by sa nemala. Ak by bolo Bibliu možné vyložiť logicky, nediskutovalo by sa o nej každú nedeľu v kostole už stovky rokov. Nemohol by každý veriť v čo chce. Nemohol by si ju každý vyložiť ako chce. Nepomáhala by toľkým ľuďom, ale iba pár desiatkam, ktorým by jej logický výklad vyhovoval.Grim napísal:BX - áno, pri váklade písma treba používať logiku
Nie, žiadna logika a preto na otázku "Ak sa zabijem, pôjdem do neba?" by som odpovedal "Áno, ak tomu veríš."
pan farar to z knihy od tatu biskupa citali..., vraj dusa moze olutovat aj v momente opustania tela, povedali. no alebo u nas vladla daka hereza, lebo aj evolucia bola prijata aka moznost vyvoja cloveka, aj ked jeho prapradok musel byt stvoreny. vraj je evolucia sposob aky si Boh vybralGrim napísal:
"