investovanie penazi
-
tomasito13
Star
- Kontaktovať používateľa:
Re: investovanie penazi
Terminovany ucet by som investiciou ani nenazyval. Najlepsou moznostou podla mna by bola kupa ETF na nejaky akciovy index. Naklady to ma do 0,5% rocne a ked si kupis napr ETF na SaP (http://etfdb.com/etf/SPY/) tak vynos je okolo 8-10% rocne (od Jan 2013 doteraz je to az 13%). Samozrejme mozes na tom aj prerobit ako na kazdom cennom papiere, to je ale riziko investovania. Jedna sa ale asi o jednu z najbezpecnejsich a relativne vynosnych foriem. Este mi napada ze by si mohol ist do dlhopisov, tam je tiez nizke riziko avsak aj nizsi vynos.
-
TommyHot
Addict
tomasito cez akeho brokera investujes do indexov?
Ak clovek investuje rozumne a nie bezhlavo, tak na akciach sa v pohode da zarobit...
Poviem priklad, spolocnost s ktorou spolupracujeme vydala od juna 2012 celkovo 12 investicnych odporucani(ktore su mimochodom verejne dostupne na ich stranke), z toho 9 odpoucani splnilo cielovu cenu a dokopy zarobili 138%, posledne skoncilo koncom augusta, cize nieco cez rok, zvysne 3 odporucania nesplnili cielovu cenu ale nesli ani do minusu. Suma sumarum, ak by sa clovek drzal iba toho tak za rok ma zarobene nieco cez 100%, co si myslim je oproti fondom a inym veciam celkom slusne.
Poviem priklad, spolocnost s ktorou spolupracujeme vydala od juna 2012 celkovo 12 investicnych odporucani(ktore su mimochodom verejne dostupne na ich stranke), z toho 9 odpoucani splnilo cielovu cenu a dokopy zarobili 138%, posledne skoncilo koncom augusta, cize nieco cez rok, zvysne 3 odporucania nesplnili cielovu cenu ale nesli ani do minusu. Suma sumarum, ak by sa clovek drzal iba toho tak za rok ma zarobene nieco cez 100%, co si myslim je oproti fondom a inym veciam celkom slusne.
-
tomasito13
Star
TommyHot: cez IB
Co sa tyka investicnych odporucani tak tam by som si dal pozor. 100% za rok? Tak to tu hod stranku, lebo mi to velmi realne nepride. Maximalne tak rok dva. Dlhsie sa trh porazat neda az na to 1% vynimocnych (Buffet a spol)
Co sa tyka investicnych odporucani tak tam by som si dal pozor. 100% za rok? Tak to tu hod stranku, lebo mi to velmi realne nepride. Maximalne tak rok dva. Dlhsie sa trh porazat neda az na to 1% vynimocnych (Buffet a spol)
-
yoggy
asi to myslel tak, že 100% je investovaná suma a tie % navyše sú zárobok, tzn že zarobili 38% a na niktorých 0%, ale neprerobili
-
TommyHot
Addict
tomasito, co je IB? a ja zarabam cca 60% rocne poziciavanim penazi tymm co chcu spekulovat s bitcoinami a je to s minimalnym rizikom - bitfinex.com
IB = Interactive Brokers
-
TommyHot
Addict
Nie su tam vysoke poplatky za transakcie?
-
tomasito13
Star
Poplatky (komisie) mas u vsetkych brokerov, z toho ziju predsa. IB ich ma vsak asi najrozumnejsie, mozes ist rovnako aj cez nejakeho ceskeho brokera (fio, patria,...) avsak tie maju na vyber menej titulov a oproti IB aj vyssie poplatky.
/ano oni
/ano oni
-
TommyHot
Addict
Dik, lebo ja som uvazoval nad Fio, ktoreho poplatky sa mi zdali celkom rozumne, ale ten ich system je jeden velky hnoj.
Aby som sa uistil, toto su oni hej? interactivebrokers.com
Aby som sa uistil, toto su oni hej? interactivebrokers.com
-
Experience
Light Expert
Akciám by som sa v tejto dobe vyhol. Stačí sa pozrieť na index S&P 500, jeho hodnota sa nachádza +- na historickom maxime, čo podľa mňa znamená, že akcie sú v tejto dobe drahé. Možnosťou síce je nakupovať aj jednotlivé akcie, no na to už musí mať človek patričné znalosti. Je síce možné že S&P 500 bude rásť naďalej, no podľa mňa je pravdepodobnejšie, že nastane korekcia.
-
pegasusss
Light Professional
čo tak investovať do strieborných mincí a zlatých mincí ? je tam cena zlata/striebra , hodnota samotnej mince ( historicka hodnota, pocet minci, ... ) a v roznych krajinach su rozny kupcovia...
-
TommyHot
Addict
Pri fyzickom vlastnictve kovov mas hned niekolko dodatocnych nakladov, ktore si musis dobre spocitat. Pri predaji potrebujes kovy znovu overit (vystavit novy certifikat), potrebujes ich niekde bezpecne skladovat (ak v banke, tak ta to moze vyjst aj radovo na stovky eur), ak si myslis, ze prides do inej krajiny a prvemu kupcovi tam predas zlato, tak si na omyle. Navyse mince su kvoli povrchovemu spracovaniu a dizajnu drahsie ako tehlicky, cize dalsie zbytocne naklady.
-
pegasusss
Light Professional
hmm môže byť, s tým skladovaním, pokiaľ nikto nevie že niečo také máš, tak by si sa nemal báť že ťa vykradnú ( ale nahoda je blbec ) a čo sa týka toho certifikátu, tak nestačí keď sa stretnete u nejakého odborníka/znalca ( v tomto prípade ) mincí a jemu sa dá dáky peniaz namiesto teda vystavenia nového certifikátu? možno sa mýlim tak ma opravte prosím 
-
TommyHot
Addict
Nestaci, pretoze investicne kovy bez certifikatu predas len na ciernom trhu, co ak nemas kontakty je prakticky nemozne. Malokto od teba kupi zlato bez certifikatu (ktory znovuoverujes pri predaji), lebo by si sam zhorsil pripadny predaj v buducnosti. Jednoducho je taky kov malo likvidny.
-
Experience
Light Expert
Tak je možnosť zbierať mince investičné alebo historické (resp. venovať sa numizmatike). Celkovo pri minciach záleží s akou sumou chceš narábať. Pri malých zlatých minciach prakticky neexistujú falzifikáty a pri striebre sa o falzifikátoch hovorí skôr pri minciach historických (a aj to tie najvzácnejšie mince). Pre bežného investora (pri sumách rádovo tisíce €) je celkom dobré riešenie zbierať zlaté mince (10 a 20 koruny ) Františka Jozefa I., kt. cena sa udrží aj pri klesajúcej cene zlata, keďže majú aj určitú historickú hodnotu. Nevýhodou je ale, že majú podstatnú prirážku voči cene zlata. Mince by som bral čisto ako časť portfólia investora.
Ja mince zbieram, no mám to zároveň aj ako hobby (numizmatika), čiže zbieram mince s historickou hodnotou, kde cena kovu tvorí len časť hodnoty mince. Tam je podstatné mať hlavne znalosti z odboru numizmatika, tj. vedieť správne určiť stav mince , či sa jedná o vzácny ročník, z čoho sa následne odvíja cena. Mnoho ľudí by chcelo za svoje mince oveľa viac ako majú hodnotu, začiatočník sa bez štúdia môže ľahko popáliť.
Pri skladovaní môže byť problém, hlavne pri vysokých sumách, uloženie mincí v banke môže vyjsť ročne tak 100€, skladovanie doma so sebou zase nesie určité riziko, no podľa mňa, pokiaľ sa človek vyslovene nevychvaľuje všade, že čo doma má, prípadne ak má mince vo veľmi vysokej hodnote, kde už cena toho uloženia v banke bude viacmenej zanedbateľná, tak to netreba až tak riešiť.
//autoeditácia príspevku (24 Sep 2013, 18:23)
Na stránke http://www.burza-minci.com predával 1 človek investičné striebro, posunul cenu mince asi o 1€ (max 2€, už si to presne nepamatám) pod bežnú trhovú cenu tých 1 oz mincí a za 2 dni predal mince za 74 984 €. To sa mi nezdá až tak málo likvidné
Tu je to: http://www.burza-minci.com/sites/defaul ... llllll.png
Ja mince zbieram, no mám to zároveň aj ako hobby (numizmatika), čiže zbieram mince s historickou hodnotou, kde cena kovu tvorí len časť hodnoty mince. Tam je podstatné mať hlavne znalosti z odboru numizmatika, tj. vedieť správne určiť stav mince , či sa jedná o vzácny ročník, z čoho sa následne odvíja cena. Mnoho ľudí by chcelo za svoje mince oveľa viac ako majú hodnotu, začiatočník sa bez štúdia môže ľahko popáliť.
Pri skladovaní môže byť problém, hlavne pri vysokých sumách, uloženie mincí v banke môže vyjsť ročne tak 100€, skladovanie doma so sebou zase nesie určité riziko, no podľa mňa, pokiaľ sa človek vyslovene nevychvaľuje všade, že čo doma má, prípadne ak má mince vo veľmi vysokej hodnote, kde už cena toho uloženia v banke bude viacmenej zanedbateľná, tak to netreba až tak riešiť.
//autoeditácia príspevku (24 Sep 2013, 18:23)
TommyHot napísal:Nestaci, pretoze investicne kovy bez certifikatu predas len na ciernom trhu, co ak nemas kontakty je prakticky nemozne. Malokto od teba kupi zlato bez certifikatu (ktory znovuoverujes pri predaji), lebo by si sam zhorsil pripadny predaj v buducnosti. Jednoducho je taky kov malo likvidny.
Na stránke http://www.burza-minci.com predával 1 človek investičné striebro, posunul cenu mince asi o 1€ (max 2€, už si to presne nepamatám) pod bežnú trhovú cenu tých 1 oz mincí a za 2 dni predal mince za 74 984 €. To sa mi nezdá až tak málo likvidné
Tu je to: http://www.burza-minci.com/sites/defaul ... llllll.png