varenie s pokrievkou
varenie s pokrievkou
ahojte, jedna otázka, uvaria sa mi napr. cestoviny skôr ak budem variť v hrnci kt. prikryjem pokrievkou?
a poprosím aj vysvetlenie
a poprosím aj vysvetlenie
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: varenie s pokrievkou
áno
vysvetlenie - väčší atmosferický tlak. Rovnako fungujú všetky kuchty a podobné haraburdy
vysvetlenie - väčší atmosferický tlak. Rovnako fungujú všetky kuchty a podobné haraburdy
-
uplink
VIP
Voda zovrie rýchlejšie, lebo sa nechladí prostredím hladina vody, ale či sa rýchlejšie uvaria, to je otázne.
dík za odpovede
audiotrack: teda platí to aj o "obyčajnom" hrnci?
viem, že v tlakovom je to rýchlejšie
audiotrack: teda platí to aj o "obyčajnom" hrnci?
viem, že v tlakovom je to rýchlejšie
-
audiotrack
VIP
nebude to tak radikálne ako pri tlakovom kde máš dokonalé tesnenie, ale bude to skôr. Je to asi ako sušenie prádla keď je veterno a bezvetrie. Rozdiel záleží od mnohých iných faktorov. Tu hlavne od tesnenia. Obyčajná pokrievka neudrží tlak, a pary skôr či neskôr uniknú. Ale tlak tam bude o čosi vyšší ako bez nej
Rozdiel je pri tom klasickom hrnci okolo 5 minut az, kym voda zovrie.. Staci si to vyskusat preboha, v priebehu pol hodiny to mas spravene.. ak vies pouzivat sporak, stopky a vodovodny kohutik..
ked budes varit cestoviny s pokrievkou tak ti vykypi voda, rovnako ako aj pri vareni zemiakov
s pokrievkou ale voda zovrie o nieco rychlejsie, imho zanedbatelny cas
-
Grim
Darca
...skôr ako o tlak tam ide o to, že pokrievka zachytáva teplo vnútri hrnca a teplý vzduch (para) neuniká smerom nahor...tým pádom rýchlejšie zovrie voda a je potrebné menej plynu alebo menej času na zovretie vody...
...ešte by som rád, aby ste mi potvrdili moju hypotézu...jedna osoba mi nechce veriť, že keď z vodovodu naberiem do hrnca horúcu vodu, tak zovrie skôr ako keď neberiem studenú...
...ešte by som rád, aby ste mi potvrdili moju hypotézu...jedna osoba mi nechce veriť, že keď z vodovodu naberiem do hrnca horúcu vodu, tak zovrie skôr ako keď neberiem studenú...
-
Fabo
Hardcore addict
Logicky, nestratíš čas na zohriatie studenej vody na teplotu teplej vody, takže to bude rýchlejšie.
a dá sa v tlakovom hrnci dobre uvariť polievka bez toho aby bola prikrytá

-
TommyHot
Addict
Akosi mi unika pointa varenia v neuzavretom tlakovom hrnci. Preco by si take nieco chcel robit?
ked potrebuješ len hrniec a nechceš tlakovať, tak navaríš aj v tlakáči bez prikrytia
-
drop
Medium Star
toto som v poslednom case zacal robit aj ja, este aj do kanvice ked varim caj/kavu. pride mi to, ze sa tak rychlejsie ohreje = usetreny zanedbatelny cas..Grim napísal:...ešte by som rád, aby ste mi potvrdili moju hypotézu...jedna osoba mi nechce veriť, že keď z vodovodu naberiem do hrnca horúcu vodu, tak zovrie skôr ako keď neberiem studenú...
Skor by som povedal ze s pokrievkov treba menej energie na ohriatie kedze teplo ovela menej unika von.
-
drop
Medium Star
jasne, prikryt pokrievkou, plyn naplno, nech zovreje voda rychlejsie a potom ked sa varia zamiaky alebo hocico ine tak odokryt. Prikrytu mam len ked nejaku polievku si robim co treba dlhsie varit, napr. vyvar..
-
TommyHot
Addict
Zemiaky varim prikryte kym nezacne vriet voda, potom odokryjem... Uz ani neviem preco to tak robim.
lebo inak mozu vykypiet, staci trosku odokryt a je to ok