Banka zverejnuje moje bydlisko

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
icefiresr
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Banka zverejnuje moje bydlisko

Príspevok od používateľa icefiresr »

Ahojte,

mam dost kuriozny problem, mozno sa niekto bude vediet vyznat/poradit.

V pripade, ak spravim platbu cez internet banking v UniCredit banke, tak prijemca ma moznost vidiet moju plnu trvalu adresu, presne, ako je vedena v banke. System automaticky vyplna tieto udaje a ja to nemozem zmenit ziadnym sposobom v nastaveniach (informoval som sa na pobocke).

Mam este ucty v dalsich 3 slovenskych bankach a v ziadnej banke mi nezverejnuju moje bydlisko, iba v UniCredit.

Bol som sa stazovat v banke (predsa len ide o citlivy udaj) a prislo mi iba suche skonstatovanie, ze je to OK a ze som podla obchodnych podmienok dal suhlas o spristupnenie osobnych udajov prijemcovi platby.

Pokial viem, tak som nepocul o pripade, ze banka takto doplna bydlisko do prevodov. Je to vobec mozne?

Vdaka.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Banka zverejnuje moje bydlisko

Príspevok od používateľa Grim »

...je problém spraviť si účet inde?...oni sa možno rozhýbu, keď prídeš a povies, že chceš zrušiť účet...
icefiresr
Addict
Addict

Grim mam tam investicny uver, toto neriesi moj problem ani zdaleka.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

tak potom iné riešenie asi nebude, keď si súhlasil s obchodnými podmienkami, a keď to tam majú napísané. Určite to nie je štandardné. Ešte som sa s tým nestretol, ale ak to majú v podmienkach a ty si im dal súhlas, tak to je právne všetko v poriadku

k tomu účtu v inej banke - grim myslel skôr iba pohrozenie. Aspoň tak mi to vyznelo, že keby tam prídeš a povieš že teda odchádzaš lebo ti toto vadí, možno sa rozhýbu a spravia ti nejakú výnimku. A nechápem prečo keď máš účet v 3 iných bankách platíš z tejto keď ti to vadí. Preveď si peniaze na jeden z tých troch, a z toho potom zaplať príjemcovi
icefiresr
Addict
Addict

Ludia, konecne pochopte, ze nemozem ten ucet presunut, ani s nim nic ine urobit, musim ho pouzivat ako primarny. Neda sa to zmenit v sucasnosti, je tam xy dalsich podmienok na to naviazanych, tykajucich sa obratu, prijmu a dalsich veci. Toto nie je riesenie pohrozit odchodom, hlavne, ked to nie je mozne.

Preposlal som to ombudsmanovi, nakolko zverejnovanie adresy nerobi ziadna banka v SR okrem nich.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ty zas pochop, že pohroziť môžeš aj keď to nemyslíš vážne. To oni predsa netušia či to myslíš vážne. Jednoducho prídem, poviem že ak to nezmenia tak odchádzam a čakám na reakciu. Ak im to bude lahostajné, tak odídem domov a samozrejme sa nič nedeje, ale aspoň skúsiť to môžeš.

ombudsman ti asi nepomôže, pretože to majú v obchodných podmienkach a ty si s nimi súhlasil. Teda si súhlasil aj s tým, že budú tvoju adresu zverejňovať príjemcovi. Ak si ich nečítal, je to iba tvoj problém. Oni ťa nijako neoklamali. To že to nie je štandardné z toho automaticky nerobí niečo nelegálne. Iné banky zverejňujú iba meno, unicredit bank sa teda rozhodla zverejňovať aj adresu. Pri zakladaní účtu máš na výber či s tým súhlasíš alebo ideš založiť účet do inej banky.

a z každej banky sa dá odísť. Obraty, príjmy, platby... to nie je nič čo sa nedá previesť do inej banky. Často je to záležitosť jednej žiadosti, a nová banka to spraví za teba. Nemusíš nič nastavovať, a všetko budeš mať tak ako v starej banke. Jedine ak to je firemný účet tak nahlásiť všetkým odberateľom nové údaje bankového spojenia.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

ano je to citlivy udaj, ale pokial nevykonavas nejake nekale veci neviem preco by ti jeho zverejnenie nejak mohlo uskodit
a ako pisali vyssie, suhlasil si s tym
necitat zmluvu a potom sa stazovat.....
icefiresr
Addict
Addict

V zmluve nie je implicitne uvedene, ktore udaje povazuju za osobne. Cize teoreticky pokial si spravili kopiu OP a inych dokladov, tak potom mozu poskytovat aj datum narodenia a hocijaky iny udaj. V ramci zmluvy to nebolo specifikovane na uroven detailu. Nakolko banky (ostatne) adresu neposkytuju, tak pri citani zmluvy (co som samozrejme robil) sa predpoklada, ze nebudu poskytovat UPLNE vsetky udaje, zakladne, t.j. meno a priezvisko su samozrejmostou, adresa ale u FO nema co robit. Preto sa pytam, ci to niekto z vas videl/stretol sa s tym.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

V zmluve nemusi byt uvedene, ktore udaje sa povazuju za osobne, nakolko to specifikuje Zakon na ochranu osobnych udajov.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a bydlisko samé o sebe nie je považované za osobný údaj...
icefiresr
Addict
Addict

Grim - co ta vedie k tomu, ze tento udaj nie je osobny?

Podla definicie zo zakona su osobnymi udajmi udaje tykajuce sa fyzickej osobby, ktoru mozno urcit na zaklade vseobecne pouzitelneho identifikatora alebo na zaklade jednej pripadne viacerych charakteristik alebo znakov, ktore tvoria identitu. Tu bydlisko spada, pretoze ak by si mal dvoch Jozkov K. (rovnake meno, priklad), tak ich mozes identifikovat napriklad na zaklade bydliska.

Kazdopadne, tvoje rady su o nicom Grim a neprinasas nic konstruktivne v tejto teme.

Co sa tyka mojej situacie, tak som si vyziadal stanovisko vo vseobecne zrozumitelnej forme o stave spracuvania svojich osobnych udajov v informacnom systeme v rozsahu podla Zakona o ochrane osobnych udajov, o zdroji, z ktoreho boli ziskane osobne udaje na spracuvanie a odpis svojich osobnych udajov, ktore su predmetom spracuvania. Ked to dostanem, tak sa pohnem dalej.

Idem sa este skontaktovat s technickou podporou banky na IB, nakolko pred nahlasenim zmeny bydliska mi bydlisko nezobrazovali v IB. Cize toto nie je normalne a ma to pricinu v niecom, co spravil niekde nejaky pracovnik. Stale tvrdim, ze ziadna banka bydlisko nezobrazuje v transakciach cez IB.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

nemozes platby vykonavat cez iny ucet? ako workaround...
icefiresr
Addict
Addict

Ten workaround si vyzaduje presuny penazi medzi uctami s vcasnym odhadom (t.j. 2 dni na medzibankovy transfer). Zial neda sa to pre mna aplikovat, teda nie naplno minimalne.

Tetka z inej pobocky kde som dnes bol na blind (nespomenul som, ze reklamaciu uz mam zamietnutu, ani to, ze som nejaku mal) volala na technicku podporu na HQ, kde jej bolo povedane, ze to takto ma byt do konca Q1 2014. V ramci nejakeho ich obmedzenia v systeme a ze az POTOM to mozu (ale nemusia na 100%) odstranit s updatom systemu. Ja ale stale viem, ze to nastalo iba po zmene mojho bydliska, cize tam s tym musi byt suvis a moznost to odstranit. V tom zial nevedala pomoct.

Kazdopadne to nic nemeni na fakte, ze adresu ti proste zobrazovat nemaju...

V prilohe vyjadrenie banky.
Prílohy
statement.jpg
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

to bude niaka blbosť oco tam má učet a ked mi posielal peniaze na moj v tb ziadna adresa tam nebola...
ja si kazdy pohyb na ucte pozeram detailne a ani sa na to on nikdy nesťažoval.....
icefiresr
Addict
Addict

Ano, to je to, o com cely cas pisem. Ze je to nieco, co mi oni nastavili a teraz to nechcu/nevedia opravit.

Plus to maju tazko na haku ocividne (kedze som to viackrat urgovat, ci telefonicky alebo navstevou pobocky).
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

treba sa opytat viac klientov ak nikto nema taky problem podaj stazznost na NBS...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ale na základe bydliska nemôžeš určiť jednoznačne osobu...na tej adrese môže bývať 5 ľudí...ktorý z nich to je?...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

na tvojom mieste by som sa poradil s pravnikom ze ako to vidi on,ze co sa da robit..
icefiresr
Addict
Addict

Grim napísal:...ale na základe bydliska nemôžeš určiť jednoznačne osobu...na tej adrese môže bývať 5 ľudí...ktorý z nich to je?...
Ako som pisal, nic konstruktivne, skoro az post-hunting. Vies vobec nejako pomoct? :smt006
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

no pravnik nebude zla vec. skus sa s nim poradit a potom naznacit banke ze porusuje zakon o osobnych informaciach. ak uz ide o peniaze aj banky vedia byt velmi promptne.

pravdepodobne bezia na SAPe a ich developer je genius.
Napísať odpoveď