Ahojte,
mam opticku gayu 30Mbit a chcel by som si zjednodusit zivot wifi routerom.
Moja prva otazka je aky router potrebujem (vzhladom na pripojenie od gaya)?
A tiez by som chcem predbehnut domu a kupit router ktory mi tak cca do roka bude fungovat aj pri HD TV na stream videa...
Tam niekde je zasifrovana otazka ci to mam riesit s predstihom alebo kupit co potrebujem teraz s tym, ze do roka uz budu novsie technologie?
predpokladam, ze z optickeho routeru ide standardny ethernet, takze potrebujes obycajny router
standardne tam byva ethernet vstup, 4x ethernet vystup a wifina
zalezitost 15 euro, 20 euro pri lepsich kuskoch
Ako pise beardie, aj tak tam mas TPckovy kabel do pocitaca, takze kup obycajny wifi router, ktory stoji od 15 eur vyssie. Ak doplatis na takych 30 eur, tak kupis lepsi kusok s lepsim pokrytim.
Tak nejako som si to aj ja predstavoval.
Dakujem...
ale este je tu druha polovica otazky - ci sa mi opati uvazovat dopredu kupovat router ktory zvladne aj funkciu media centra, ktore planujem (nová HD TV a k tomu stream videa, mozno DLNA) do roka vybudovat?
Alebo mam kupit jednoduchy router ako mi radite a buducnost neriesit...
//autoeditácia príspevku (26 Sep 2013, 7:54)
Opat sa na vas obraciam s prosbou o pomoc. Router uz mam konecne doma - Linksys E900
Po instalacii sa notebook s routrom spoji, ale iba lokalne.
Poradte mi kde mam v nastavenia co zaskrtnut alebo prepisat IPcku (ti ktori mate skusenosti s linksysom)?
Nechce sa mi hladat manual na nete, ale tak ako v kazdom takomto zariadeni sa to nastavuje viacmenej rovnako. Od Gaye mas zmluvu, kde mas uvedenu tvoju IP adresu, mas tam masku, mas tam branu (GW/gateway) a DNS servre. V nastaveni routra si najdes WAN nastavenie, tam najdes nieco ako static IP, pripadne tam budes moct rovno pisat IPcky. Tvoja IP bude ta, ktora je na zmluve, potom tam bude maska (asi 255.255.0.0) a potom brana (ta bude podobna ako prve dve cisla tvojej IP, za tym bude zrejme 255.10, teda napr. 172.20.255.10) a DNS servre. Odporucam pouzit Google DNS, teda IP adresy DNS serverov budu 8.8.8.8 a 8.8.4.4, nebudes davat tie, ktore pouziva Gaya. Lokalnu siet nastavis cez LAN alebo WLAN, tam si daj DHCP server a teda ti bude IP pre pocitac, notebook, mobil... priradovat automaticky.
Po restarte zariadenia, ktore pride s vykonanim tychto zmien sa na router pripojis pod IP adresou, ktoru si tam zadal, teda ta IP adresa, ktoru mas na zmluve.
Pripadne skus stiahnut a pouzit aplikaciu Cisco Connect Setup Software for PC.