elektrotechnika -delenie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
woloda
Novice
Novice

elektrotechnika -delenie

Príspevok od používateľa woloda »

cawte. študujem elektrotechniku a ževraj v 2. ročníku by sme sa mali deliť na dve skupiny : silnoprud a slaboprud . chcel by som vedieť či ste sa delili iba na praxi alebo normalne aj na vyučovaní a že čo by bolo premna lepšie . ak som spravne pochopil tak slaboprud je skor na počítače a silnoprúd skor nejake stroje .Dakujem.
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: elektrotechnika -delenie

Príspevok od používateľa wladas »

samozrejme ze aj predmety su ine, teda hlavne predmety
slaboprud moc s PC nesuvisi, iba nepriamo, ide skor o polovodice. dps a podobne...proste slaboprud
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

oboje má prakticky rovnaké využitie. Či budeš ťahať elektrinu na stavbách (stavať sa bude vždy) alebo opravovať televízory (kaziť sa bude vždy). Takže si vyber to, čo je ti sympatickejšie
wladas
Redeemer
Redeemer

s tym vyuzitim moc pravdu nemas, je to diametralne iny obor aj ked na prvy dojem sa to nezda
btw telky sa uz neopravuju :roll: (okrem starych crt samozrejme ale tych je ako safranu)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Presne tak, silnoprúd je zameraný na stroje, slaboprúd viacmenej na spracovanie signálov.
Servisní technici dnes už vymreli, sú to viacmenej meniči náhradných dielov. (rozumej cvičené opice)
woloda
Novice
Novice

takže sa to deli už v druhom ročniku ? a silnoprudari budu mať svoju triedu a slaboprudari svoju ? mimochodom ktomu slaboprudu dala by sa neskor najst nejaka praca skladanie PC alebo nieco podobne ?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

A ako to máme vedieť ? :) Každá škola to rieši po svojom.
Ale tuším čo sa chceš spýtať - nie, ani slaboprúd ani silnoprúd nezariadi prácu s PC komponentami, ani žiadna iná stredná škola.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

trieda bude spolocna stale, len hlavne predmety sa zmenia a rozdelite sa teda do skupin
ako bolo spomenute, ani jeden odbor nieje na "skladanie PC"

silnoprud su stroje, motory, vysoke napatie
slaboprud su polovodice, plosaky, jemna elektronika
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

o akej škole hovoríš? Ja som silnoprúdar, a neľutujem. Delili sa dve elektro triedy z ktorých vznikli slabo a silnoprúdari. V skratke ti poviem čo sme prebrali: elektroinštalácie domov (dimenzovanie, poistky, prúd. chrániče, vodiče/káble, sústavy (tns,tnc,..), ochrany, atď atď..), bleskozvody, potom výpočty NN, VN, VVN,.. čiže mali sme mapku kde boli vedenia a spravili sme si vlastné vedenie kde sme vypočitali straty, ampére atď, k tomu patria aj stožiare.. to sme mali na štvrt roka asi.. samozrejme aj synchronne/asyn. elektromotory, generátory, rôzne vypínače ktoré sa použivajú v elektrárňach atď.. na praxi sme spravili elektromotor, čiže sme navíjali cievku, zapojili a vyskúšali, potom zapájali také stavebnice najprv do tuším 24V podla schém, teraz zase robíme normalne 230V.. programovania máme menej ako slabo ale také základy sa učíme

to len tak v skratke je toho viac, ale aspoň máš predstavu o čom to je.. snáď som pomohol btw. ja by som išiel znovu na silno :)
woloda
Novice
Novice

Veľmi pekne dakujem.
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

určite silnoprúd, a nemecký jazyk do toho... rakúsko, nemecko, holandsko, belgicko... máš takmer istú dobre platenú robotu... slaboprúdári patria medzi najviac nezamestnaných ľudí v SR, vo svojom obore určite
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

My sme sa delili uz len na elektrikarov a telkomunistov. Ale rocniky predtym boli slaboprud/silnoprud a to vyucovanie bolo odlisne, aj ked prax mali pokial viem vsetci rovnaku.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

PhYs0c napísal:určite silnoprúd, a nemecký jazyk do toho... rakúsko, nemecko, holandsko, belgicko... máš takmer istú dobre platenú robotu... slaboprúdári patria medzi najviac nezamestnaných ľudí v SR, vo svojom obore určite
Pravda a pre slaboprúdarov stačí prekročiť hranicu o pár kilákov ďalej (ČR) a podniky tu sídliace ako ON Semi, Honeywell, Tyco, Automotive Lighting, Alps a iné sa potýkajú s nedostatkom kvalifikovaných ľudí. Pravda tiež je, že stretnúť kvalifikovaného a kompetentného slaboprúdara je raritný jav. Vymierame. :(
wladas
Redeemer
Redeemer

Je aj dost caste ze jedna skola je komplet na slaboprud a ina zas na silno, to len tak po mimo.
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

PhYs0c napísal:určite silnoprúd, a nemecký jazyk do toho... rakúsko, nemecko, holandsko, belgicko... máš takmer istú dobre platenú robotu... slaboprúdári patria medzi najviac nezamestnaných ľudí v SR, vo svojom obore určite
slabo prúd je do 1000V tak kludne by mohol aj ako slaboprúdar s 21tkou ísť ťahať káble po stavbách
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

tak ja som slaboprud koncil v 2004 bolo to v tom case SOU s maturitou a nemam pocit ze silnoprudari boli natom lepsie. Ale ako spomenul tuna kolega dneska su vacsinou slaboprudari flakaci. Napr my sme mali povine pocas roka na praxi spravit cca 3 4 projekty rozumej dake zariadenia (farebna hudba zosilovace logicke sondy blikacky .....) za mojich cias som na konci rocnika mal skatulu plnu mojich vyrobkov cca 20 30ks + veci co som opravoval susedom :) ked som nedavno stretol majstra tak sa stazoval ze dneska tie decka nevedia spravit ani 2 projekty za cely rok. Takze je to o tebe ako silnoprud sa nestratis ako slaboprud je to uz fakt otom ze opravuje sa akurat na dedine (kutilovia v garazi) lebo elektroniku co dneska kupis je asi aj nerealne stopovat zavadu a meni sa cely blok. Cize ako raz povedal moj spoluziak "ide mi oto aby ked zammnou pride decko ze tato sprav mi blikacku na bicykel tak nech nekukam jak puk". No a co som chcel vlastne povedat ze asi chod do silnoprudu a slaboprudu sa venuj popritom staci ti k tomu malo spajkovacka jeden stolik trocha cinu a rucna vrtacka :D porobis si par veci s radioamatera vela sa popritom naucis a ked sem tam zalistujes v knizke "poznavame elektroniku 1 2 3 4 5 6 " http://www.martinus.sk/?uItem=1464 tak budes nadupany slaboprudar. Silno prud ta hadam nauci skola ten sa aj blbsie uci doma.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Suhlasim s vacsinou, v dnesnej dobe ma slaboprud zmysel skor ako priprava na VS, kde sa po vystudovani mozes stat navrharom suciastok alebo zariadeni.
Opravari elektroniky uz dnes prakticky skolu nepotrebuju, staci BOZP a mozu menit suciastky. Rovnako je to so skladanim PC, tam specialne znalosti netreba.
Naproti tomu silnoprudari to maju lepsie, vykonove stroje su v kazdej fabrike a nemoze ich spravovat hocikto.
Ja osobne by som isiel do silnoprudu, z hladiska prace mas podla mna vacsie moznosti a ak nie, tak slaboprudarsku pracu zvladnes tiez, pretoze zaklady su rovnake a na zlozitejsie veci by si uz aj tak potreboval VS. A ked budes chciet ist na VS, tak so silnoprudom tiez mozes.
z3t
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa z3t »

U nas bolo tak, ze na konci druheho rocnika si si vybral slaboprud/silnoprud a v tretiom sa vytvorila zo vsetkych tried jedna silnoprudova. Ked si si vybral slaboprud tak na konci tretieho rocnika si potom este vybras zameranie (pocitacove systemy, automatizacia alebo telekomunikacia) ale to uz trieda ostava ,len su rozdeleny do skupin na niektorych predmetoch.
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

Jou ja este dodam ze vystudoval som dalej strojarinu odbor mechatronika (roboty automatizacia ...) kde som trosku ten slaboprud zuzitkoval ale len vo forme zrucnosti ktore ziskas aj bez skoly ked sa tomu trosku budes venovat. Co sa tyka pocitacov to ta na ziadnej skole nenaucia kedze ty co to ucia pamataju ako novinku este atari, mimo toho ze zapojit pc dokaze podla mna aj moja mama a nic viac sa tam naucit asi ani neda ak ti ide o princip fungovania tak to sa skor naucis podla netu a tak ako ked to ma ucitel vysvetlit 30 ludom naraz a kazdy chape inak cize nakoniec nikto nechape nic. Jedine co mne na silnoprde vadilo ze za mojich cias nato isli ty "hlupejsi" nesikovnejsi teraz sa nechcem nikoho dotknut ale napr na mojej skole bolo mozne spravit maturitu len k slaboprudu k silno prudu si si musel dorabat po skonceni vyucneho listu dalsie dva roky. Ted sa uz ale situacia zmenila k lepsiemu za cenu toho ze sa bere zlomok veci ale to je uz aj na VS ked som kukal co sa ucil brat predomnou 3 roky a co som sa ucil ja a co sa ucia teraz tak je to stale menej a menej ocom svedci aj fakt ze sme uz mezi hlupejsimi narodmi kdezto pred 10 rokmi sme boli na vrchole vramci europi.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

U nas slaboprud zahrnal aj automatizaciu, PLC, preklapacie obvody a uz spominanu jemnu elektroniku vratane veci ako programovanie cipov atd., kdezto silnoprud boli flakaci ktori sa ucili upravovat mikrovlnky. Rozhodni sa podla seba a podla toho, co ta viac zaujima, uplatnenie automaticky neziskas ani s jednym.

//autoeditácia príspevku (04 Okt 2013, 9:37)
U nas slaboprud zahrnal aj automatizaciu, PLC, preklapacie obvody a uz spominanu jemnu elektroniku vratane veci ako programovanie cipov atd., kdezto silnoprud boli flakaci ktori sa ucili upravovat mikrovlnky. Rozhodni sa podla seba a podla toho, co ta viac zaujima, uplatnenie automaticky neziskas ani s jednym.
Napísať odpoveď