Wifi switch?
Wifi switch?
Zdravím,
na internáte (UNIZA, internáty Hliny) máme na každej izbe 1 internetovú prípojku (klasická RJ45). Každé pripojené zariadenie je zaregistrované MAC adresou. Na to, aby sme mohli internet používať dvaja používame switch kt. funguje bez problémov.
Existuje však niečo ako wifi switch (router je zakázaný), aby som sa mohol zbaviť káblov? Prípadne sa dá nejako nastaviť bežný wifi router aby sa choval ako switch a sieť poskytoval cez wifi?
na internáte (UNIZA, internáty Hliny) máme na každej izbe 1 internetovú prípojku (klasická RJ45). Každé pripojené zariadenie je zaregistrované MAC adresou. Na to, aby sme mohli internet používať dvaja používame switch kt. funguje bez problémov.
Existuje však niečo ako wifi switch (router je zakázaný), aby som sa mohol zbaviť káblov? Prípadne sa dá nejako nastaviť bežný wifi router aby sa choval ako switch a sieť poskytoval cez wifi?
Re: Wifi switch?
ano, nastav wifi routeru tvoju registrovanu mac adresu, resp. zaregistruj adresu routeru v IS intraku
Čiže, pokiaľ routru nastavím MAC adresu môjho NTB, nie je možné rozoznať či ide o NTB alebo či ide router, teda si môžem spokojne urobiť takúto sieť: prípojka -> switch -> router -> WIFI -> NTB
switch nebudes potrebovat, bezne ho uz maju v sebe routre
Pripojka -> router -> 4 kompy cez kabel + 32 cez wifi
A zo strany providera sa nedá nejako poznať že ide o Router so zmenenou MAC adresou? Nerád by som totiž dostal ban, lebo pravidlá hovoria jasne:
Ešte som rozmýšlal nad APčkom, s tým by nemusel byť problém. Pokiaľ viem, tak tam sa nedá "nelegálne rozširovať sieť", nakoľko naďalej vidno každú MAC adresu "za AP".Je zakázané akékoľvek rozširovanie siete, a to aj v rámci jednej izby, iným zariadením ako je switch.
museli by skumat packety, to sa vacsinou nerobi
ak nebudes pravidelne zatazovat pripojku stahovanim napr torrentov tak si myslim ze nemaju dovod ta nejak extra skumat
prinajhorsom sa budes robit blby ze si nevedel ze aj to je rozsirovanie siete...ze si sa chcel len napojit s telefonom
prinajhorsom sa budes robit blby ze si nevedel ze aj to je rozsirovanie siete...ze si sa chcel len napojit s telefonom
-
no_compromise
Light Expert
Beardie: Nikto nic nevyskuma. Keď celú sieť maskuje NAT tak na pripojku pojdu vždy pakety s tou istou IP a takisto aj MAC. A tieto nastavis podľa potreby v smerovaci.
no_compromise: vyjadril som sa co najviac vseobecne pre pochopenie, bavime sa samozrejme o celych framoch
myslel som to takto:
TCP/UDP header bude pokazde iny, kedze bude z ineho kompu, podla toho by sa dalo vysledovat, co prudi kam
IPecka je samozrejme len jedna (vonkajsia IP routeru), ale cely datagram pod nou je rozny podla prenasanych dat kto by to ale robil, ze...
myslel som to takto:
TCP/UDP header bude pokazde iny, kedze bude z ineho kompu, podla toho by sa dalo vysledovat, co prudi kam
IPecka je samozrejme len jedna (vonkajsia IP routeru), ale cely datagram pod nou je rozny podla prenasanych dat kto by to ale robil, ze...
Takže môžem bez obáv použiť router so zmenou MAC adresou?
Ale zrejme aj tak budem potrebovať takéto zapojenie: prípojka -> switch -> router -> WIFI -> NTB. Bude to takto korektne fungovať?
Ale zrejme aj tak budem potrebovať takéto zapojenie: prípojka -> switch -> router -> WIFI -> NTB. Bude to takto korektne fungovať?
Fungovat to bude, ale je to zbytocne. Ten switch je v tej ceste zbytocny.
-
no_compromise
Light Expert
Synak ty to vobec nechapes, TCP/UDP s tym nema nic spolocne. Uz len minimalne z toho dovodu ze NAT aj tak musi premapovat cislo source portu aby ked pride odpoved vedel ktoremu pocitacu v LAN tato odpoved patri.beardie napísal:no_compromise: vyjadril som sa co najviac vseobecne pre pochopenie, bavime sa samozrejme o celych framoch
myslel som to takto:
IPecka je samozrejme len jedna (vonkajsia IP routeru), ale cely datagram pod nou je rozny podla prenasanych dat
kto by to ale robil, ze...
Kazdopadne vysvetlim aj pre ostatnych polopate ako funguje NAT:
Mam domacu LANku v nej nejake PC, ktore su pripojene do smerovaca s podporou NAT. Kedze mi vsak moj ISP pridelil na pristup do netu len 1 neverejnu IP (co je asi casty pripad) musim nejak zabezpecit aby pakety, ktore pojdu z ktorehokolvek PC, odchadzali k ISP s jednou a tou istou pridelenou IP adrresou (source address). A zase naopak, ked od ISP (internetu) dorazi nejaky paket s cielovou (destination address) rozhrania routra, treba urcit ktoremu PC vlastne ten paket patri v LANke. A to sa robi tak, ze NAT na routri pozmeni cislo zdrojoveho portu paketu a ulozi si toto cislo spolu s privatnou IP adresou stroja ktory paket poslal do tabulky. Nasledne zmeni aj IP adresu paketu a tento posle do internetu. Ked pride paket z internetu na router, NAT pozre do paketu ake je tam cislo portu a podla tabulky zisti komu vlastne tento paket v LANke patri.
Takze zaverom mozem iba konstatovat, ze ISP nema ani podla TCP/UDP hlavicky zistit kolko strojov je pripojenych na linke, kedze NAT ti TCP/UDP hlavicku vzdy pozmeni.
No, bavil som sa s chalanom čo má na starosti správu siete, tak že vraj na router mi vedia prísť (=ban).
Zrejme pôjdem do toho APčka. Vedeli by ste mi poradiť nejaké schopné?
(A switch v ceste potrebujem, lebo tak by sme na jednu MAC adresu boli pripojení dvaja, čo by znamenalo žeby sme zdieľali aj limity pripojenia)
Zrejme pôjdem do toho APčka. Vedeli by ste mi poradiť nejaké schopné?
(A switch v ceste potrebujem, lebo tak by sme na jednu MAC adresu boli pripojení dvaja, čo by znamenalo žeby sme zdieľali aj limity pripojenia)
-
no_compromise
Light Expert
No a jako co ti mal povedat? Ze to zistit nevedia?Lord_3D napísal:No, bavil som sa s chalanom čo má na starosti správu siete, tak že vraj na router mi vedia prísť (=ban).
No a potom mi to potvrdilo aj pár ľudí kt. pre router ban dostali 
-
no_compromise
Light Expert
No tak to ze maju ruter asi vykvakali niekomu komu nemali.Lord_3D napísal:No a potom mi to potvrdilo aj pár ľudí kt. pre router ban dostali
Ako, to už neriešim, radšej použijem AP a nebudem mať žiadne starosti.
No, mám niekoľko otázok: Môže router fungovať ako AP? Prípadne ak nie, aké AP kúpiť?
No, mám niekoľko otázok: Môže router fungovať ako AP? Prípadne ak nie, aké AP kúpiť?
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
použiť router ako switch sa bojíš, alebo použiť router ako AP sa nebojíš?Lord_3D napísal:Ako, to už neriešim, radšej použijem AP a nebudem mať žiadne starosti.
áno, dokáže to. Ale na router ti podľa tvojích slov prídu a dostaneš ban
No, ja sa bojím použiť router ako router
. U nás to funguje tak, že ku každému účtu používateľa internetu je nutné priradiť MAC adresu zariadenia kt. sa v sieti používa, pokiaľ by som použil router, tak môžem napojiť X ďalších zariadení bez toho, aby o tom mali prehľad = BAN.
Ale nemám veľmi vedomosti, či router môže fungovať len ako switch alebo len ako AP (celkovo o sieťach mám veľmi biedne vedomosti).
Ale nemám veľmi vedomosti, či router môže fungovať len ako switch alebo len ako AP (celkovo o sieťach mám veľmi biedne vedomosti).