Dokazovanie na inspektorate

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Maro12
Amateur
Amateur

Dokazovanie na inspektorate

Príspevok od používateľa Maro12 »

Ahojte, stala sa mi nasledovna situacia - isiel som z vedlajsej cesty na hlavnu (znacka STOP). Je to krasne prehladna krizovatka, ta stopka je tam podla mojho nazoru zbytocna ale aj tak tam vacsinou zastavim. Chodim tade 2-3x denne a je to uz pre mna automatika, je pravda ze som si v tejto konkretnej situacii neuvedomil ci som isiel krokom alebo som zastavil, co viem ze som isiel do danej krizovatky uplne bezpecne. Asi po 20 sekundach som zbadal cierny passat s majakom za sebou, nedalo sa nikde blizsie zastavit, tak som to odparkoval asi az po 1 a pol minute (chvilu mi aj trvalo kym som pochopil ze mna zastavuju). Pan policajt sa ma pyta ci viem preco ma zastavili, ja som nazoaj nevedel tak hovorim ze nie, on ze som nezastavil na stopke- ci som si toho vedomy. Ja som povedal tak ako bolo, ze niesom si toho vedomy, vacsinou tam zastavim, ale ze uprimne neviem ci som tade isiel 3km/h alebo som zastavil. On bol na to velmi podrazdeny, zacal vypisovat papiere atd. Cely cas som sa s nim bavil slusne aj ked on ma nenechal dokoncit ani dve vety a bavil sa so mnou takym stylom ze :" chcete tu zo mna robit sasa?" "preco hovorite ze klamem?" aj ked som nic take nehovoril. Pytal som si zaznam, ze ked to naozaj uvidim tak zaplatim. On na to ze zaznam nema. Dokonca mi aj na konci nechal vodicak, co hovoril ze je nuteny mi zobrat, ale udaje si opisal a tvaril sa ze to postupi dalej. Ziadny papier mi nedal podpisat ani mi nedal moznost sa k situacii pisomne vyjadrit. V aute boli policajti traja, ja som bol sam. Ake mam pravomoci? Postupoval policajt v niecom nespravne? Mam sa na inspektorate hadat alebo radsej neprikladat do ohna a zaplatit co mi stanovia, aj ked si niesom vedomy priestupku? Viem ze toto nieje najspravnejsie forum na tuto otazku, ale su ti mili mudri ludia tak viem ze sa dockam relevantnych odpovedi ;)..
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Dokazovanie na inspektorate

Príspevok od používateľa 94jakub »

Pokiaľ ti tam neukážu video záznam, že si nezastal, tak im pekne zakývaj a s úsmevom odíď.
Nie som si istý ale pokiaľ ti nedal nič podpísať, tak ti ani nič nepríde, pretože ti nemajú ako dokázať, že si tam bol a oni si to len nevymysleli.
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Dokazovanie viny je na nich. Keď to aj postúpia ďalej, musia ti dokázať, že si fakt na tej stopke nezastavil. Ty nemusíš dokazovať nič.
Stopky sú proste jedny z najklasickejších miest kde tí obmedzenci chodia ryžovať. Klasický postup, išiel si tadiaľ 1,2572 km/h = vodičák, 150€, zastrašovanie postúpením celej veci na DI, arogantný prístup atd atd.
Ako arogantne sa choval on, mal si sa aj ty. Aj keď viem, uniforma, majáky bla bla...treba byť asertívny ako sa len dá
Mám taký tichý dojem že potrebovali zase raz spraviť bu bu bu a skúšali koho lapnú. Nerob si pre to nejaké extra starosti. :wink:
Maro12
Amateur
Amateur

Ok, ale nestaci im ako dokaz ze si traja vzajomne dosvedcia ze to videli? To je predsa vypoved svedka nie? Plus, fakt by ma zaujimalo ako to je ked som im nic nepodpisoval ani som k tomu nebol vyzvany, ci je to mozne ze aj napriek tomu maju pravo ma predvolat? Bezne vodic pri odmietnuti zaplateni pokuty predsa nejaku listinu podpisuje, nie?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Vsak ty tiez mozes povedat, ze si mal dalsich troch kamaratov v aute a teda ste boli styria ;)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Iba dodam ze ak to bol cierny passat tak tie kamerami vybavene su.
Co sa tyka gro priestupku, opat zase klasika, nedonoseny obmedzenec s pocitom moci, pricom je iba obycajny pandrlak v monterkach co ho pred a po smene doje*e šašo jemu podobny.
Treba sa vyzbrojovat kamerami rad radom to plieskat na youtube s cislami odznakov.
Maro12
Amateur
Amateur

Kamera tam bola, ale policajt mi povedal ze zaznam nemaju. Keby som to videl ze to tak naozaj bolo tak zaplatim, ibaze ja som sam fakt nevedel ci som zastavil alebo som tade isiel krokom lebo je tam dobry prehlad a isiel som automaticky. Mozno som sa mal arogantne hadat ze som zastavil , ale bol som v strese, tak som si nebol taky isty sam sebou.
no_compromise
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa no_compromise »

Takze pekne po poriadku, nakolko tu niektory dristaju nezmysly.
Ak ta policajt obvini z priestupku mas v podstate tri moznosti:
1. si si vedomý spachania a si ochotny zaplatit pokutu => policajt ta vybavi v blokovom konani na mieste (ak nejde samozrejme o zavazne veci ako alkohol atd...)
2. si si vedomy spachania, ale nemozes zaplatit, lebo nemas $cash$ => policajt ta vybavi blokom nezaplatenym na mieste, da ti sek a zadrzi ti VP ako poistku aby si nezabudol tu pokutu do 15 dni zaplatit, pricom dostanes potvrdenie na tych 15 dni aby si mohol jazdit v ramci SR.
3. nie si si vedomý ze si spachal priestupok, takze tym padom nemozes byt rieseny na mieste blokovo, ale cela vec sa posuva na DI (policajt na mieste spisuje tzv. SVOP), kde bude prebiehat dokazovanie ako z tvojej strany tak aj zo strany PZ. A tam ti bud vinu dokazu, alebo nie.

Dalej co sa tyka dokazovania na mieste. Policajt NIEJE povinny ti ukazovat akykolvek dokaz o tvojej vine/nevine na mieste. Ty bud si si vedomy ze si spachal alebo neni si. Samotne dokazovanie prebieha az na DI. Vid vyssie.

Takisto pri spisovani SVOP nieje nutne aby tam bol tvoj podpis, alebo tvoje vyjadrenie. Typicky priklad je meranie rychlosti, kde ta nameraju ale nezastavia, pricom policajt spise SVOP prilozi zaznam z radaru a toto posle na DI.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

ad 3. je to podla vas normalne? ved to doslova navadza policajtov k tomu, aby skusali vodicov z priestupkov, doslova ich tyranizovali pokutami
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

nechapem ako to myslis...ze policajt ti nemusi ukazat dokaz ci co?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

No to veru ani nemusi, nic mu to neprikazuje, jednoducho z dobrej vole ti ho ukazat moze...
Je to proste, si si vedomy svojej neviny, odmietas akykolvek trest za fiktivny priestupok.
Si si vedomy, ze si spachal priestupok, za priestupok nesies vyvodene nasledky panom p.
A tym ze policajt nieje povinny ti ukazovat jeho sluzobnu dokumentaciu sa vyhybame situacii 3:
Si si vedomy, ze si spachal priestupok, ale chces sa z toho nejako vyspekulovat tak skusas zistit predbezne ci policajt je schopny ti v neskorsom konani tvoj prehresok dokazat. Zle.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

no jasne, zastavi a vyskusa ci vies co si spachal a mozno si nespachal nic, len sa bojis a postrasi ta zadrzanim opravnenia, pritom na DI by ti nedokazali vobec nic, len vyskusa, ty sa zlaknes a zaplatis.. ak by ale musel dokazovat na mieste, taketo bububu by robit nemohli
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ten policajt z toho má rovnako starosti ako ty, takže ak nie je presvedčený o tvojom priestupku, nebude to na DI posúvať. Takže to nevidím ako nejaké tyranizovanie pokutami. Rovnako tak si môžeš aj ty dať kameru do auta a tiež nie si povinny ukazovať policajtom zábery z nej.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale mmnt. Dokazovanie priestupku je jedna vec ale druha je oznamenie AKY priestupok bol spachany. To by policajt mal oznamit.
Logicky, policajt chce od teba vytiahnut peniaze. Ak si ochotny platit (nechces sa natahovat na DI) tak musis predsa vediet vobec za co konkretne budes platit. Cize je blbost aby policajt to daval hned na DI a ani ti nepovedal co si spachal. Teoreticky to mozne je ale je to padnute na hlavu, policajt by si sral na hlavu so zbytocnym papierovanim a pritom vodic by mohol zaplatit na mieste.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ale on ti povie, čo si spáchal...nemôže ťa obviniť zo spáchania priestupku..."ale ešte neviem akého, to si rozmyslím cestou na DI"...tak si to myslel?...tak to policajt nikdy nespraví...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

V tom ze su to tyrani a buze**** ti davam za pravdu, nie vseci samozrejme ale je dnes uplne bezne ze takymto konanim sa pokusaju Ti dokazat fiktivny priestupok a tak v neskorsom zobrati uplatku po hrozbe odobratia VP ukojit svoje potreby. Bohuzial, toto je denna prax. Ale stale plati to, ze ask si si isty ze si sa neprevinil posles ich kade lahsie a tym konverzacia na mieste konci, na DI to podstupovat nebudu lebo nemaju co a koniec.
Presne tak ako (vyjmem kamosov status) sa stalo nedavno:
Ranna prihoda s organmi pzsr:
polizei1: vy ako jazdite ? zavodite?
ja: preco?
polizei1: viete kolko ste isli?
ja:50
polizei1:urcite? ste si isty?
ja: nvm mozno 60 nepozeral som na tachac
polizei2: peniaze na pokutu mate?
ja:na aku?
polizei2: prekrocenie max. povolenej rychlosti!
ja:namerali ste ma? mate dokaz?
polizei2:ummm :-I
pauza 30s
polizei2:svetla vam nesvietia vzadu!
ja:lebo mam zapnute denne svietenie,iba vpredu
polizei2:viete kedy sa pouziva denne svietenie?!
ja:za dna?
polizei2: su znizene podmienky viditelnosti?
ja:ved je den! vy nevidite na cestu?
polizei2:tak dost! bereme vam VP,TP,ECV!
ja:za co?!
polizei2:hmmm..pasy ste nemali! a teraz sa mozete ist stazovat na DI!
ja:mal som.mate dokaz? ukazte mi fotku
polizei2:umm druhemu policajtovi: pozri gumy,tabule,vsetko!
po 20 min obhliadke auta
polizei1: mozete ist
@Wladas toto je priklad pre teba, proste o tomto je rec.
no_compromise
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa no_compromise »

CheZteR napísal:no jasne, zastavi a vyskusa ci vies co si spachal a mozno si nespachal nic, len sa bojis a postrasi ta zadrzanim opravnenia, pritom na DI by ti nedokazali vobec nic, len vyskusa, ty sa zlaknes a zaplatis.. ak by ale musel dokazovat na mieste, taketo bububu by robit nemohli
Je to jednoduche. Si vodic, mas ovladat zakon o CP. Takze by si mal vediet ci si sa dopustil prehresku alebo nie. Pokial ta zastavi policajt a a obvini ta z priestupku ktory si nespachal, postupujes podla bodu 3 a vies ze pokial by sa to aj dostalo na DI tak tam aj tak neuspeju. Vodic sa ma plne venovat vedeniu vozidla, takze ked si niekto neni isty ci spachal alebo nespachal, tak potom sa asi nevenoval plne vedeniu vozu.
No a konec koncov, vodicske opravnenie sa nezadrziava. Zadrzat ti mozu vodicsky preukaz a aj to len v medziach zakona (myslim ze §70 a §71 zakona 8/2009).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Preco mam pocit, ze problem s policajtami tu ma najma Hegy? Jazdim vela, podla mna viac ako Hegy, ale pocitajti ma za posledny rok zastavili asi raz. A to jazdim vela po meste, mimo mesta a aj dialnice. Asi je dovod preco posobis ako magnet na policajtov, co?
wladas
Redeemer
Redeemer

Preco mam ja pocit, ze sem chodis len buzerovat ludi? Nezabudni aj do mna (znova) kopnut. Ak nemas nic k teme tak radsej nic nepis. Niesi zaujimavy.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

heker - mám podobný pocit aj skúsenosti...zatiaľ sa mi nestalo, že by bol nejaký policajt hrubý, drzý, nekompromisný a vždy keď som dostal pokutu, tak som dostal nižšiu sadzbu, lebo som to ukecal...naposledy som si s policajtom pokecal, pýtal sa čo robím, videl že som bol v práci, pýtal sa či bol alkohol a ani mi potom nedal fúkať...

wladas - ale má pravdu, aj keď len opakuje to, čo sa tu už dávno spomínalo
Napísať odpoveď