Slabý netbook, čo robiť aby bol použiteľný?
Slabý netbook, čo robiť aby bol použiteľný?
Zdravím, takže situácia je takáto. V škole máme už tretí rok netbooky Lenovo IdeaPad S100, má to v sebe Intel Atom, 1GB RAM, proste slabučké. Na Word a browsovanie to stačí, ale len na chvíľu. Potom sa ako keby zahlti pamäť a všetko mu trvá 5x dlhšie. Teraz som si po 4 hodinách používania stopol rýchlosť a 5 minút mu trvalo zapnúť chrome, vypnúť ho a zapnúť Word... Rád by som vedel čo navrhujete, viac menej s ním nemôžem teraz nič robiť lebo admin účet je zablokovaný až do konca tohto školského roka. Potom prejde do nášho vlastníctva a dúfam že s ním budem môcť niečo urobiť. Čo navrhujete? Dualboot s Linuxom? Upgrade RAM? Som vďačný za akékoľvek návrhy 
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Slabý netbook, čo robiť aby bol použiteľný?
...možno doplniť RAM a ešte existujú softy na uvoľnenie ramky...môžeš vyskúšať...
-
hojko
Site Admin
Predpokladam, ze je tam WinXP a ten vela ramky nezerie, ani ked zapnes Word. Nieco bude bezat na pozadi co tu RAMku zahlcuje. Takze to treba pozriet. Pripadne vymenit pamat za 2GB.
Pardon, zabudol som napísať že je tam Windows 7 Starter Edition... Našiel som si nejaký program na uvolnenie RAM, vyskúšam ho. Vďaka zatiaľ
Na book je 1gb malo, to by sa nemalo ani vyrabat... Nebolo by na skodu skusit ako na tom pobezi 8micka
ja by som skusil linux , distribuciu puppy. funguje v dvoch modoch bud z media alebo priamo do ram ...cele distoro ma okolo 200MB ide to super. Ja pouzivam mod kde sa zavedie priamo do ram je to podstatne rychlejsie
len tam vtedy treba pamatana pripojenie diskov a presmerovanie stahovania na hdd lebo netreba zabudat ze vsetko bezi v ram cize aj uloziska .... (pouzivam ho na starom celerone 1.5 Ghz a ram 500 Mb start OS do 30sek. )
len tam vtedy treba pamatana pripojenie diskov a presmerovanie stahovania na hdd lebo netreba zabudat ze vsetko bezi v ram cize aj uloziska .... (pouzivam ho na starom celerone 1.5 Ghz a ram 500 Mb start OS do 30sek. )
Grim: Vieš nejaký odoporúčiť ktorý by vedel vyčistiť RAM aj bez hesla na admina?
CheZteR: Hovor mi niečo, občas ho mám chuť otrieskať o hlavu niekomu z Lenova...
Vďaka za nápady, ak bude príležitosť vyskúšam aj W8 aj Puppy
CheZteR: Hovor mi niečo, občas ho mám chuť otrieskať o hlavu niekomu z Lenova...
Vďaka za nápady, ak bude príležitosť vyskúšam aj W8 aj Puppy
ono...cistit ram za chodu pc je podla mna zbytocnost, pc si zapina a vypina to co potrebuje podla potreby a ak mu to zrazu nasilu vypnes..., v nb je to horsie, tam bezi ovela viac procesov ako v desktope bohuzial
skor sa pohraj so spustenymi procesmi a s procesmi, ktore sa zapinaju po starte, je zbytocnost skusat vselico mozne, ked mas proste stare, resp. nedostacujuce zelezo, nahod tam 8micku a pridaj 1gb ram a uvidis co to spravi, ak tak velmi chces, vyskusaj ram optimizer, game booster alebo tune up ale vsetky tieto utility dokazu urobit miesto dobreho aj to zle
skor sa pohraj so spustenymi procesmi a s procesmi, ktore sa zapinaju po starte, je zbytocnost skusat vselico mozne, ked mas proste stare, resp. nedostacujuce zelezo, nahod tam 8micku a pridaj 1gb ram a uvidis co to spravi, ak tak velmi chces, vyskusaj ram optimizer, game booster alebo tune up ale vsetky tieto utility dokazu urobit miesto dobreho aj to zle
Presne tak, treba povypínať všetky zbytočnosti na pozadí.. a hlavne po tých 4 hodinách treba pozrieť do Správcu úloh, ktoré procesy sa najviac rozťahujú v ramke...
-
Grim
Darca
...bohužiaľ nemám žiadny odskúšaný natoľko aby som ti nedel na základe tvojich požiadaviek odporučiť nejaký konkrétny...
... ked pouzivat chrome mozno by ti pomohlo nainstalovat pugin cachekiller ... (jednoducho ti to zrusi cache v prehliadaci cize sa ti pamat nebude tak rychlo zahlcovat.)
Skúsim odsledovať čo ho zaťažuje po tom dlhšom používaní. Vďaka zatiaľ.
strapaty: Ono nieje problém v samotnom chrome, celý windows je po určitom čase používania extrémne pomalý. Takže ten add-on by mi asi nepomohol. Ale ďakujem.
strapaty: Ono nieje problém v samotnom chrome, celý windows je po určitom čase používania extrémne pomalý. Takže ten add-on by mi asi nepomohol. Ale ďakujem.
obavam sa ze to nebude SW problem ale HW. Tiez mam jeden netbook s rovnakou konfiguraciou ako zalozny v pripade ze by mi nefungoval desktop. A vsimol som si jednu vec, ze zo zaciatku ide este akotak dobre, ale po urcitej dobe sa zacina prehrievat a vyrazne spomali. Proste mali format netbooku nedokaze dlhodobo efektivne rozvadzat teplo.
Nezdá sa mi že by sa prehrieval, aspoň to teda nieje cítiť navonok.
moj je zdola vlavo uplne zeravy
Tak to nieje môj prípad. Môj tak maximálne vytočí ventilátor a je teplý. Nikdy sa neprehrial.
si si isty ze tam nie je ziaden broadware? ja som kedysi jeden netbook mal, parametre mal take iste a fungoval na nom windows 7 bez vacsieho problemu.
najlepsie ale asi spravis vtedy, ked tam hodis nejaku lightweight distro linuxu. najlepsie uz spominany puppy alebo popripade crunchbang, ktory je velmi jednoduchy a sam o sebe papa iba okolo 100 mega ram.
p.s: skus si stiahnut speedfan a hod sem teploty
najlepsie ale asi spravis vtedy, ked tam hodis nejaku lightweight distro linuxu. najlepsie uz spominany puppy alebo popripade crunchbang, ktory je velmi jednoduchy a sam o sebe papa iba okolo 100 mega ram.
p.s: skus si stiahnut speedfan a hod sem teploty