PC s novou GTX 760 mrzne mimo hier

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

PC s novou GTX 760 mrzne mimo hier

Príspevok od používateľa Gothar »

Caute, mam problem s jednym PC a uz si neviem rady, ak mate nejake tipy alebo skusenosti, tak prosim o pomoc :)
PC:
CPU: Intel i3
MB: Intel BLKDH67GDB3
RAM: 4 GB
PSU: Fortron 600W
GPU: predtym Zotac GTX 550Ti, teraz Asus GTX760

So starou GPU vsetko fungovalo vyborne, PC bol stabilny vo windowse aj v hrach. Hned po vymene GPU za 760 zacal PC mrznut pri beznom pouzivani (pusteny film, internetovy prehliadac, nic narocne). Ziadne BSOD, iba zamrznutie a jednoliata farba na obrazovke, vacsinou zelena, ale obcas aj modra. Mrzne do niekolkych minut od bootu, ak sa podari spustit hru (BF3, GTA IV,...), tak PC ide stabilne aj niekolko hodin.
V nudzovom rezime ide bez problemov.
Zaver: ocividne je na vine GPU a jej drivery, ale kedze v hrach ide stabilne, tak zrejme to nebude HW porucha.

Podniknute kroky:
- preinstalovanie ovladacov, starsie WHQL, najnovsie beta, clean install, atd.
- nakoniec aj preinstalovanie OS
- PC isiel na diagnostiku do Datacomu, kde stravil 2 tyzdne, chyba sa tam prejavila, technik preinstaloval Bios, ale nakoniec ani nezobral peniaze, pretoze to aj tak nejde.
- GPU som skusal v svojom PC, ale nie dlhodobo, mam rovnaku MB, nezamrzlo to ani raz, ale testoval som to relativne kratko. V podstate by mohlo ist o chybu MB, ale nerozumiem preco by sa prejavila hned po vymene GPU. Mal som akurat problem nabootovat, ale to by som nepovazoval za velky problem, pretoze mam uz zabehnuty system. Stacilo preinstalovat ovladace a islo to.

Dalsie kroky:
Netusim
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: PC s novou GTX 760 mrzne mimo hier

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

BIOS najnovší? Nové nvidie 6xx,7xx vyžadujú na niektorých doskách update biosu
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Dildogripak »

Je to zdrojom. Ak máš tú kartu v kompe so zdrojom ktorý má pri voltáži +12V slabší výkon ako 30A, treba ho vymeniť.

Musíš hľadať v špecifikácii zdroja toto:
+12V : 30A

Údaj 30A ber ako minimum. Toho by som sa nedržal, určite by som poškuľoval po silnejšom zdroji, aby to bolo stabilnejšie. A tým pádom si otvoríš cestu overclockingu. Aby si v budúcnosti, keď budeš chcieť trošku zvýšiť výkon CPU/GPU nemusel kupovať zase nový zdroj a riešiť podobné problémy s nedostatkom ampérov.

+ ten zdroj musí mať 2x PCI-e 6 pinové konektory

Skús to dať majstrom z datacompu, nech to zapoja na silnejší zdroj a nechajú bežať bez záťaže (či sa chyba bude stále prejavovať).

Až teraz som si prečítal, že ti to v hrách stabilne drží :lol: :lol: Takže tieto rozprávky čo som ti tu písal možno budú na 2 veci :smt017
Ale skús, uvidíš
Gothar
Moderátor
Moderátor

Michalkoo: myslim, ze je najnovsi, ale zistim
Dildogripak: vzhladom na to, ze v hrach to ide ako ma (to si si vsimol uz aj ty :) ), by som zdroj za problem nepovazoval. Ma normalne 2x6 PIN, bez toho by sa PC asi ani nezapol.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

skus mierne zvysit voltaz v MSI afterburner... mne moja karta tiez blbla mimo zataze a vyriesit sa to dalo takto... ale bola to OC verzia.
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Ovládače 331.40 si skúšal? Opravujú problém s crashovaním a freezovaním
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ano, su tam ovladace 331.40 a najnovsi BIOS. Dalej fakt neviem :smt104
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

Potom uz ostava iba skusat: nastavenia biosu, iny pcie..
Gothar
Moderátor
Moderátor

PCIe tam je iba jeden. Nastavenia by mali byt ok, onboard grafika je vypnuta, ako primarna je nastavena ta na PCIe. Trochu zvlastne je, ze teraz po preinstalovani to nechava uz iba ciernu obrazovku, ale GPU stale vysiela nejaky signal, pretoze monitor sa nevypne.
Cele to vyzera tak, ako keby MB v stave bez zataze vypinala externu GPU aj napriek nastaveniam. A robilo to rovnako aj ked bola onboard gpu zapnuta.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

skôr si myslím, že je vada dosky, pri malých voltážach(podtaktovaná GPU) to proste prdne, skús GPU mierne pretaktovať, nech jej dáva viac šťavy v IDLE a uvidíme čo to bude robiť
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ano, to s napatim sa mi zda najpravdepodobnejsie. Nevyhodou je, ze dana doska to v biose nepodporuje. Skusal som to nastavit cez ASUS GPU tweak, ale tam sa to sprava divne - ked nastavim min. hodnotu napatia alebo frekvenciu, tak hodnoty na chvilu skocia na spravnu hodnotu, ale potom opat spadnu na default (napr. dam min voltage na 1000 mV, na 1-2 s to skoci na 1000, ale potom naspat na 850 mV). Skusil som aj MSI afterburner, ale tam napatie nejde regulovat vobec.
Nemate tip na nejaky univerzalny program, ktory by to vedel pretlacit?
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný

MSI afterburner ale musíš to najprv povoliť v nastaveniach
Gothar
Moderátor
Moderátor

To som nastavil, ale aj tak to bolo neaktivne. Predpokladam, ze je to kvoli tomu, ze ta karta je Asus a nie MSI.

//autoeditácia príspevku (17 Okt 2013, 22:28)
Tak to nerobila ani doska. Dnes som ju vymenil za Asus H77 a po nainstalovani driverov a prvom reboote to zas vypadlo. A aby toho nebolo dost, tak som potom este na novej doske zlomil 2 piny a pricina ostala neodhalena :?
Ostava jedine zdroj alebo je nieco s kartou. Coskoro ju skusim v druhom PC a uvidim.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Vravel som to hneď na začiatku o tom zdroji.
Budem čakať či to bola sprostosť alebo nie
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ja viem, ale uznaj, ze prejavy nie su typicke. Ked je tradicne problem so zdrojom, tak to pada v zatazi, nie v idle. No ved uvidime, sam som zvedavy.
Dildogripak
Medium Professional
Medium Professional

Samozrejme, je to netypické. Vždy to padá v záťaži. S tým čo opisuješ ty som sa ešte nestretol aby to v burne držalo stabilne a v idle to padalo.....
Uvidíme :) Ozvi sa
Gothar
Moderátor
Moderátor

A vidis, uz som si aj spomenul, preco som povodne vylucil zdroj. Napajanie bolo povodne priamo cez 8 pinovy konektor, ale potom sme to zmenili na 8 pin cez redukciu z 2x12 V vetiev. Tym padom som povazoval nejake poklesy napatia bez zataze za nepravdepodobne.
Ale este si to overim u seba a ked tak karta pojde na reklamaciu. Len sa cudujem, ze to takto neskusal ten technik z Datacomu, mal to tam 20 dni a na nic neprisiel.

//autoeditácia príspevku (18 Okt 2013, 20:11)
No, tak po hodine v mojom PC to spadlo pri pozerani filmu a potom opat pri boote. Vyzera to definitivne na chybu GPU, aj ked som zvedavy ako si s tym poradia na reklamacii, kedze na replikaciu treba viac casu.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ako ale sám si predsa napísal, že v tvojom PC išla GPU dobre, skús ju potestovať trochu dlhšie, aby sme vylúčili chybu dosky,
a ešte mám jednu podotázku, v tom PC kde to mrzne, kde bola predtým 550Ti a zmenila sa na 760, tam si robil čistý inštal winu, či len ovládače ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ano isla, ale testoval som to kratko (asi hodinu), vcera som to nechal cely vecer a uz sa prejavila. Rovnako ked som si na noc pustil jeden diel serialu s tym, ze sa potom PC uspi, tak sa pocas toho restartoval a podla logov sa do rana restartoval 3x. To som vypozoroval uz skor - ked to zamrzne, tak sa par minut nic nedeje a potom sa PC restratne.
Na povodnom PC bola robena cista instalacia Windowsu, rovnako aj po vymene dosky. Chyba dosky to jednoznacne byt nemoze, rovnako to nemoze byt ani zdrojom. Moj PC je v normalnej konfiguracii (GTX 660) dokonale stabilny, nema problem zvladnut 5-6 dni cisteho uptime, ale s touto kartou mrzne.
Napísať odpoveď