Slovensko vs zahraničie (výhody, nevýhody)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
pryja
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Slovensko vs zahraničie (výhody, nevýhody)

Príspevok od používateľa pryja »

Nemecko:

:plus: zakaz fajcenia
:plus: perfektny zdravotny system, ziadne dlhe cakacie doby na vysetrenia, ziadne poplatky za terminy
:plus: mnohe potraviny lacnejsie ako na SK a pritom stale v dobrej kvalite
:plus: moznost vratenia tovaru v kamennych obchodoch do 3-7 dni a bezproblemove vyplatenie penazi na ruku alebo na ucet./co ludia aj velmi casto vyuzivaju/
:minus: utulok asi v kazdom meste a uplna absencia tulavych zvierat v uliciach.
:plus: celkovo je vsade cisto, ziadne odpadky po zemi alebo v podzemi
:plus: zvysujuca sa bezpecnost vo velkomestach, stale pribudaju nove kamery a 24 hod. policajne hliadky na mnohych staniciach a v metre

:minus: vsade sami Turek a Arab
:minus: asi najdebilnejsi danovy system na svete
:minus: vo vacsine oborov dlhe roky stagnujuce platy, napriek stalemu zdrazovaniu
kvasko
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa kvasko »

BX napísal: Presne toto. Rovnako je to aj v Prahe, radosť chodiť cez prechody. Celkom som si na to aj zvykol a doma na Slovensku mám potom problém - už ma aspoň 5 krát skoro zrazilo auto.
Tiež som bol dva mesiace v Dubne, v Rusku. Tam mi vraveli, že niekedy (5-10 rokov dozadu) chodili cez prechody extrémne opatrne, lebo vodiči boli hrozní. Teraz už sa to zlepšilo a pripadalo mi to tam podobné, ako v Prahe. Veru neviem, čo spôsobilo taký obrat, ale prial by som ho slovákom.
Na prazskych vodicov mas teda asi stastie :). Uz som sa parkrat nad tym zamyslal a mam pocit, ze je to na podobnej urovni ako u nas, niekedy sa mi zda, ze aj na horsej, ze clovek uz musi fakt na ten prechod skocit a ist, inak ti nezastavia :).
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Tak to máš na pražských vodičov asi smolu. Žijem tu dva roky a to, čo popisuješ, sa stáva extremné zriedkakedy. A keď, tak je to skoro určite taxík, tým často do cesty radšej nejdem.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

DEVZYO1G napísal:K tým zástavkám, tak v BA na autobusovej stanici sa skoro vždy ľudia postavia do radu .. To ale už neplatí pre mhd, tam je to chaos a tlačenica skoro vždy ..

A inak k tým plusom iných krajín .. možno taká blbosť, ale vo vačšine severských štátoch (Nórsko, Švédsko, ale určite to funguje aj inde .. ) som si všimol že vám na prechode pre chodcov zastavia hneď .. aj keď čo i len kráčate popri ceste a naznačíte že idete cez prechod, autá už stoja .. tu na slovensku mi príde smiešne že musím čakať na prechode kým môžem prejsť (samozrejme mám na mysli prechod bez svetelnej signalizácie) a často krát keď prechádzam cez prechod tak 'natesno' tak si zaslúžim aj zatrúbenie, čo mi fakt nedáva zmysel ..
No ale to, čo robia vodiči v Nórsku a pod. je už choré. Mňa to vytáčalo do nepríčetnosti. Pojem plynulá doprava im asi nič nehovorí.

A čo sa týka tých busov a vytvárania rád - myslel som to na medzimestské linky, na MHD v BA to tak neplatí, ale tak tam je aj viacero vstupov, takže je to iné.
zvysujuca sa bezpecnost vo velkomestach, stale pribudaju nove kamery
No to je fakt úžas. :roll:
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Francuzsko
:plus: ludia co robia vsetko preto aby mali statny zivot...
:plus: ochota pomoct, staci im len ukazat ze za to stojite...
:plus: socialny system, kvalita nemocnic, stipendia na vyskach, podpora na byvanie,...
:plus: kvalitne skolstvo
:plus: kvalitne jedlo
:plus: nadherna krajina
:plus: danovy system
:minus: uz si na to zvykam, ale niekedy ma vedia vytocit pristahovalci zo severnej afriky... ale poznam aj par super ludi tohto povodu...
:minus: anglina... no tu sa veru tazko niekto po ang dohovori
:minus: uz som statne zadany, ale ked som nebol, no tie francuzsky su trafene... tazko na ne...

Celkovo, viem ze asi s mojim oborom precestujem viacero krajin, ale do francuzska by som sa aj vratil zit nastalo, je to tu krasne aj ludia su super... taky dochodok niekde na azurovom pobrezi :coffee:

A na zaciatku tohto roka som studijne/pracovne ostal na slovensku tri mesiace... po dvoch som si zistoval na nete co mi treba aby som ziskal francuzske obcianstvo... cize si domyslite ako sa mi pacilo na slovensku...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

seth, mne zatial Edin pride ako cyclist friendly
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Edin/Škótsko nie je Leeds a je o polovicu menší :) A nemáte tam toľko Chavs, to je výsada Anglicka...Edinburgh je umiernenejší, život v ňom je "pomalší", všetko je tam o dosť iné...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

preto sa mi tu paci, aj ked po vyse mesiaci hladania prace prichadzam na to, ze Poliaci, Spanieli a Cinania su tu favorizovani na robenie shity jobs...
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Švajčiarsko

:plus:/ :minus: POTRAVINY. Su urcite na podstatne vyssej kvalitativnej urovni ako u nas. V obchodoch som ani raz nenatrafil napr. na nahnitu paradajku, prezrety banan a pod. Sortiment je ale uzsi ako na Slovensku. V nedelu boli obchody zatvorene, co sa mi vobec nepacilo, navyse v podstate tam funguju len dva domace retazce. Restauracie su na moj vkus vzhladom ku kvalite jedla predrazene. Obycajne presolene kuracie prsia s ryzou a oblohou za v prepocte 30 eur? wtf?

:plus: / :minus: DOPRAVA. Cestna siet je velmi husta a o kvalite vozovky sa nasim cestam a cestarom moze len snivat. Zaroven sa najma v mestach dostanete vsade na bicykli. To sa mi velmi pacilo - u nas cyklotrasy v podstate vobec neexistuju. Zaroven som bol sokovany obrovskou ohladuplnostou soferov voci cyklistom a chodcom / ako uz bolo spominane v inych pripevkoch /. Prepracovana je aj zeleznicna siet, zial na ukor autobusovej. Navyse za listok z Bazileja do Zurichu a spat som dal viac penazi ako na cestu zo Slovenska do Baselu :D

:plus: / :minus: LUDIA. Su ovela milsi a usmievavejsi ako tu. Ochotne pomozu, ak mate nejaky problem, navyse drviva vacsina nema problem komunikovat v anglictine. Za chrtbom je to vraj uz ale podstatne horsie..vraj maju zalubu v udavani cudzincov.. :|

:plus: / :minus: SLUZBY. Za svoje peniaze dostanete adekvatnu protihodnotu, nie ako u nas, kde je zakaznik vacsinou na poslednom mieste. Ked som sa bol strihat, netrvalo to 5 minut ako u nas, ale skoro hodinu a este ma ponukli aj kavickou * za 30 frankov * :lol:

:plus: / :minus: LEKARI - Postele u nich v nemocnici nemaju 50 rokov jak u nas ale ak nemate dobru poistku, nedoplatite sa.. a to ani pri beznych problemoch. Kamarata stalo trhania zba okolo 600 frankov..

:plus: / :minus: VEREJNE PRIESTRANSTVA - su udrziavane a ciste, travnik vzdy krasne pokoseny, ziadne smeti na chodnikoch. Zaroven pomaly kazdych 10 metrov tabula co nemozte alebo nesmiete..

:plus: BABY - na Slovensku je to urcite lepsie, ale bol som milo prekvapeny. Predpokladam ale, ze vacsina ma priezvisko konciace na -ova popripade -ic..
:plus: NADHERNA KRAJINA - proste treba vidiet

:minus: vela opalenych..uz aj tam
:minus: fajci sa hocikde..no hnus

atd, atd..ak ma nieco napadne, doplnim

Celkovo by som povedal, ze vyssiu zivotnu uroven je citit na kazdom kroku, ale na druhej strane si zasa netreba veci idealizovat. Aj tu sa najdu veci, co dokazu otravit a zneprijemnit zivot..
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

a nespomenul si ich čokolády :D suseda má rodinu vo Švajčiarsku a keď jej ideme niečo pomôcť tak sa nám odvďačí tými čokoládkami a to sa s našimi nedá porovnať, žiaľ na Slovensku sa nepredávajú :/
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

mne tie cokolady moc nechutili..ale to bude asi tym, ze som ich kupoval v beznom obchode..ale videl som tam aj specializovane obchody s cokoladou, tak ta chuti asi lepsie..samozrejme, ako inak..nic pre slovensky prijem :D
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Dojčland:
:plus:/ :minus: potraviny kvalitnejšie a za rovnakú cenu, ale napr. mi tu chýba taký výber sójových a vegetariánskych výrobkov, aké som mala vytipované doma
:plus: systém recyklovania, za plastovú fľašku je pfand 0,25€, to si každý rozmyslí, či ju vráti alebo len tak hodí do odpadu
:plus: / :minus: neskutočne milí ľudia, na čom aj trvám, ale stihli mi tu ukradnúť bike, takže som názor po tejto skúsenosti dosť prehodnotila
:minus: neskutočne vysoké dane a blbý daňový systém
:minus: výrazne drahšie služby, najmä doprava
DanielDevil
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DanielDevil »

o akej krajine hovoríš?

//buď som bol slepý alebo to tam nebolo :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Deutschland
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

bolek napísal:neskutočne milí ľudia, na čom aj trvám, ale stihli mi tu ukradnúť bike, takže som názor po tejto skúsenosti dosť prehodnotila
bol som teraz 2 tyzdne v Innsbrucku, co sice nie je Nemecko, ale ma to k nemu celkom blizko. vsetci vsetci vsetci tam chodia na bicykloch vsade a je uplne jedno, ci vonku svieti slnko, fuka vietor, prsi alebo snezi (vsetky situacie som tam zazil)... bol som uplne sokovany, ze ich system zamykania bicyklov je taky, ze postavi na stojan, ktory ma na bicykli (alebo opriet o plot), zamok cez koleso o ram a nechaju tak. a takto si vedla stoji v zavislosti od miesta aj 50 bicyklov... na druhej strane, je pravda, ze vsetci pouzivaju neskutocne sroty (oproti nim este aj bicykle z Tesca su viac cool), ktore by mozno ani nikto nechcel..
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Veď to, že to bol vyše 10-ročný šrot. Prvé dva dni som nemala zámok a nič sa nestalo. Potom som si ho vždy zamykala a po dvoch mesiacoch som si behla len do obchodu kúpiť pitie, oprela ho pri košíky a niekomu sa moja starina zdala vhodná. :( Hold, moja chyba...
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

o tych potravinách v nemecku sa da trocha pochybovať, chleba ktorý nestvrdne ani po tyzdny nebude uplne kóšer a celkovo som nezažil, že by sa mi aj nejaké salami alebo čo pokazilo aj mimo chladničky je to kapánek prešpikované chemikaliami. to je aspon moj nazor.
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

BX napísal: Presne toto. Rovnako je to aj v Prahe, radosť chodiť cez prechody. Celkom som si na to aj zvykol a doma na Slovensku mám potom problém - už ma aspoň 5 krát skoro zrazilo auto.
Tiež som bol dva mesiace v Dubne, v Rusku. Tam mi vraveli, že niekedy (5-10 rokov dozadu) chodili cez prechody extrémne opatrne, lebo vodiči boli hrozní. Teraz už sa to zlepšilo a pripadalo mi to tam podobné, ako v Prahe. Veru neviem, čo spôsobilo taký obrat, ale prial by som ho slovákom.
Tiež s tým mám pozitívne skúsenosti v Prahe. Samozrejme až na taxikárov.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ napísal:o tych potravinách v nemecku sa da trocha pochybovať, chleba ktorý nestvrdne ani po tyzdny nebude uplne kóšer a celkovo som nezažil, že by sa mi aj nejaké salami alebo čo pokazilo aj mimo chladničky je to kapánek prešpikované chemikaliami. to je aspon moj nazor.
Ja ked nakupujem, tak citam presne zlozenie kazdeho vyrobku a len tak hocico do vozika nevlozim. Na Slovensku ma za to uz parkrat znami vysmiali a nasi uz casto chytali nervy, ze so mnou nakupovat je na pol dna dovolenky :D
Ked uz sme pri tom chlebe, tak baleny celozrnny chlieb, v ktorom vidis naozaj tie pomlete zrna a jedina konzervacna latka v zlozeni, to nevidim tak tragicky na dnesnu dobu.
Ja som mala na mysli aj ovocie, zeleninu, mlieko, smotanu, muku, sol. cukor, olej, proste uplne zakladne potraviny, ktore nie su o nic drahsie, ako u nas na Slovensku.Tak isto kozmetika, cistiace vyrobky, pracie prasky, toal. papier, atd. Stale vozim vela veci rodicom z Nemecka, lebo je to tu lacnejsie.
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

Slovensko vs. Rakusko (zijem tu momentalne 3.rok)

:plus: :plus: :plus: skolstvo, zdravotnictvo (to Slovensko nemusime ani porovnavat, a ked tak mozeme porovnavat aj sub-saharsku krajinu nejaku)
:plus: dostatok pracovnych prilezitosti
:plus: :minus: mzda (zalezi od kvalifikacie a vzdelania)
:plus: :minus: pre slusnejsiu pracu potrebovat dobre hovorit po nemecky ( :plus: preto, ze sa zastavam nazoru ze ked chcem niekde v cudzej krajine zit a pracovat tak minumum co pre to mozem spravit je naucit sa dany uradny jazyk, a navyse preto aby si mladi ludia na SK uvedomili ze stavat svoje jazykove zdatnosti len na anglictinu je nonsens)
:plus: podnikatelske prostredie (nepodnikam, ale vidim sa do toho)
:plus: vymozitelnost prava (akehokolvek druhu)
:plus: vacsia byrokracia, no zato aj vacsia ustretovost na uradoch, silne odbory (pracovna komora na ktoru sa da spolahnut)
:plus: kultura v kazdom smere (vodici, policia, spravanie ludi)
:plus: vybrane druhy potravin lacnejsie ako na SK
:minus: maso je kvalitnejsie ale zato aj minimalne 100 % drahsie (treba nakupit na SK a nabit mrazak :oops: )
:plus: cena podnajmov (ak porovnavam s BA a beriem na zretel rozdiel platov)
:plus: :minus: socialny system - prispevky na deti z ktorych sa da seriozne nieco zaplatit nie len potraviny na par dni ako na SK, prispevok na studium, podpora studenskeho byvania, prospechove stipendium z ktoreho sa da zit (nikdy som ani zdaleka nemam a je velmi nepravdepodobne ze si ho budem moct niekedy narokovat :D), :minus: preto lebo sa to zneuzivat, a povedzme si to na rovinu parazitov je vsade...
:plus: :minus: mierumilovne multi kulti (Vieden), :plus: :minus: - zalezi od osoby a intelektu, mne je jedno kto ako vypada ako si vyprava ci je zahaleny alebo holy ( velke :minus: pre jedincov s predsudkami)
:minus: drahe sluzby a zabava
Napísať odpoveď