Ist ci neist do Velkej Britanie ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

Ist ci neist do Velkej Britanie ?

Príspevok od používateľa nanana »

Chcel by som ist niekde do UK, aby som sa naucil jazyk a nieco aj zarobil, aspon tolko, ze by som nebol v minuse ked sa odtial vratim, ale pri najhorsom aby som sa odtial vratil s tym, ze som sice nic nezarobil, lebo som vsetko zarobene minul, ale viem aspon dobre jazyk. Takze nejde mi az tak o zarobok, ale skor o ten jazyk. Zarobok staci taky, aby som sa tam z toho uzivil a mal na cestu naspät.

Problem je ale ten, ze tam nemam s kym ist a nikdy som tam nebol. Uvazujem teda nad tym, ci ist sam alebo nie ? Isli by ste takto sami do zahranicia ? Trosku sa toho bojim, ze co tam budem robit uplne sam... ale tak zaujimali by ma vase nazory, co si o tom myslite a ci vy by ste isli aj sami.
Billy
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Ist ci neist do Velkej Britanie ?

Príspevok od používateľa Billy »

Ak sa nebojis skusat nove veci, tak preco nie? Najlepsie ti tu z miestnych uzivatelov poradi asi seth82!
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

Kamarat isiel za tymto ucelom takisto. Dokonca si aj nasiel pracu a nebol v minuse. A ano naucil sa aj jazyk, sice polstinu ale vie.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ak máš možnosť a doma nemáš nič zaujímavé, tak tam určite choď... trebárs aj sám, ak sa na to cítiš.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Nemyslím si, že by si sa vo svojej prvej práci naučil po anglicky. Teda ak nebudeš mať veľké šťastie (také aké som mal aj ja...). Vo väčšine prípadov sú prvé práce brané ako "podradné", teda nekvalifikované, v továrniach, v hoteloch umývanie riadov a podobne. Tam sa naozaj skôr naučíš po poľsky (alebo iný slovanský jazyk), ako po anglicky. Ale po čase, keď budeš mať stabilný príjem, si môžeš spraviť buď kurz alebo niečo, prípadne školu, inú kvalifikáciu a môžeš postupne stúpať v pracovnom a aj sociálnom rebríčku. Tak to funguje v podstate u každého, kto chce niečo dosiahnuť - dvere sú každému otvorené, len treba chcieť.

Ak máš záujem o robotu a je ti v podstate jedno, akú, tak sleduj na Facebooku stránku Česi a Slováci v UK, prípadne Slováci v UK, často sa tam objavujú inzeráty na práce. Nejde o nič luxusné, no na druhej strane sú to ponuky priamo z UK a nie z nejakých slovenských oblbovacích agentúr, ktoré niečo nasľubujú a potom nechajú človeka v UK bez práce. Samozrejme nič nie je ľahké, štart v UK je ešte ťažší, ako v minulosti (práve je tam môj známy, začína tam a má obrovský problém otvoriť si čo i len účet v banke), no na Slovensku zdochol pes a ak si z nejakej hladovej doliny ako ja, určite sú v UK lepšie vyhliadky ako tu. Takže áno - choď aj sám. Ja som šiel a dnes to neľutujem. Mimochodom - na spomínaných stránkach nájdeš aj časté ponuky na ubytovanie zo slovenskej agentúry jumping ant, alebo tak nejak sa volá - tá ale ponúka tuším iba nehnuteľnosti v Londýne a tie nie sú na úvod najlacnejšie. Ale aspoň by si býval medzi Slovákmi (čo nie je vždy ten najlepší nápad).
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

Prave toho sa trochu bojim, ze ked pojdem do nejakeho skladu napriklad, tak ze tam sa po anglicky moc nenaucim a hlavne nie ked tam budu kadejaki cudzinci podobni mne, ktori sa chcu naucit jazyk.

Este uvazujem nad tou moznostou, ze ked mi ide hlavne o ten jazyk, ci by nestacilo ist na nejaky jazykovy kurz tu na slovensku. Nieco kde by ucil native speaker v malych skupinkach ludi. Ja som bol doteraz toho nazoru, ze na slovensku sa clovek poriadne nenauci anglictinu. Predsa len ta anglictina ludi priamo z UK je ina ako anglictina nejakeho slovaka, ktory sa naucil anglictinu. Ten prizvuk asi robi vela. No keby ucil native speaker tak by to mozno mohlo byt fajn. Aky mate na toto nazor?
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

ja som sa naucil po anglicky len z pozerania filmov a citania knih, samozrejme ze hovorit a citat je nieco ine, ale ked uz raz vies citat dany jazyk tak sa aj dohovoríš, plynulost príde az po dlhsej dobe pouzivania
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ked mas prachy, tak si ho doma zaplat, ale co tam potom s nim?
ako pise seth, u nas zdochol pes.

ja som pred mesiacom odisiel do Skotska. vdaka FB mam byvanie u Cechov, co je vyhoda a snazim sa najst pracu. ubytko cez FB je najlepsie riesenie ked si doma. cez gumtree a podobne ta chce najskor kazdy stretnut, aj ten byt by si mal vidiet nazivo, ale kym si doma tak tomu nepomozes, preto musis brat vsetko co sa ponuka.
tu to nie je nic ruzove, ale od decembra mam pracu istu na tri mesiace. aspon nieco. a hlavne lepsie zaplatene ako u nas. uz sa znazim vyriesit si nieco kratkodobe na ten zvysny cas.
dole v Anglicku do skladov sa berie stale. aj ludia, ktori nevedia anglicky. ale na ten kurz tu potrebujes prachy, takze potrebujes aj tu pracu
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nanana: Aj keby si sa na Slovensku učil od natívneho speakera, nič ti to nepomôže z jedného dôvodu - všetci ostatní budú taktiež Slováci a taktiež budú mať ten prízvuk, ktorému sa chceš vyvarovať. V UK je to natvrdo, ak budeš robiť s Poliakmi (čo je dosť pravdepodobné), tak sa od nich síce nenaučíš nič, no na ulici a inde čo-to pochytíš. A ako som už napísal - nik ťa nenúti zostať v tej práci navždy. Ja som tiež začal ako cleaner a po roku som to začal meniť...
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

ja sa trocha totiz obavam tej samoty, keby som isiel sam do UK, zato hladam este aj alternativy. Neviem si celkom predstavit, co tam budem sam robit, ako budem fungovat, hlavne ked nieco nebudem vediet. Co kde je, kam ist a podobne veci. Budem sice mozno nejakych 8 hodin v robote, tam nejaki ludia snad budu, ale tak celkovo, ze nikto znamy, sami neznami ludia a ja mozno jediny slovak. Nie som si isty, ci by som tak dokazal fungovat. Ako pisal brm, ze chod ak sa nato citis aj sam ... a myslim, ze moc sa nato necitim, ze ist sam.
jackb
Redeemer
Redeemer

na pohyby.co.uk si najdi niekoho, kto chce ist.
ale nebal by som sa toho, ze v UK budes sam Slovak/Cech. Teda ak nepojdes hlboko do hor :)
Kazda oblast ma svoju komnitu na FB, takze je moznost chodit sa socializovat. a je to velka vyhoda ze vies o diani.

Sest rokov dozadu som bol v Irsku v mestecku, kde som bol snad jediny Slovak, ake kedze som sa naucil rychlo po polsky stal som sa clenom ich komunity. boli to kolegovia a ich spolubyvajuci, ale aspon nieco. Oni mne poradili kde, co a ako vybavit, ja som neskor pomahal s instalovanim modemov a skypu a podobne... a velmi mi pomohlo, ze ma pozvali oslavit Vianoce, lebo ako 19 rocny zasran by som to sam len tazko zvladal. Takto som to mal spestrene :)
susko8
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa susko8 »

cssco napísal:Kamarat isiel za tymto ucelom takisto. Dokonca si aj nasiel pracu a nebol v minuse. A ano naucil sa aj jazyk, sice polstinu ale vie.

Presne, bacha na poliakov. Ak sa ocitnes v komunite kde su tak sa po anglicky moc nenaucis. Bratranec tam pracuje uz rok a musim povedať ze úroveň jeho poľštiny je vážne dobrá :D
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

jackb napísal:na pohyby.co.uk si najdi niekoho, kto chce ist.
Vdaka, skusim tam napisat. Aj ked ako som tak pozeram to ich diskusne forum, tak velmi vela tem je tam bez odpovede, ale tak uvidim, skusit mozem.
jackb
Redeemer
Redeemer

napis spravu niekomu, kto hladal partiu v poslednej dobe.
ja som siel do Skotska a nikto nemal zaujem, tak som tu sam...
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

a nasiel si si tam nejakych kamosov ? Ci nevadi ti byt sam ?
jackb
Redeemer
Redeemer

No ubytko mam s Cechmi. Byvali tu studenti, ktori ma zobrali na bytovu zurku a tam som spoznal mladych Slovakov. S tymi som bol pred tyzdnom na univerzitnej cs party. Okrem toho 10 po mojom prilete tu bolo cs pivko, takze som spoznal aj starsich. Len prachy na behanie po krcmach este nemam, takze len tak poskromne zatial.
nanana
Zablokovaný
Zablokovaný

no tak este takto, ked neni problem tam spoznat nejakych ludi alebo ked byva clovek s cechmi/slovakmi tak je to celkom fajn.
Ked sa nenajde nikto kto bude chciet ist vtedy ked ja, tak mozno to risknem tiez a pojdem sam.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Takže píšete že neni problém ísť do UK aj na slepo? Ale čo potom keď tam budem? Netreba si nájsť prvé aspoň nejaké ubytovanie, aby som hneď prvú noc nespal niekde na stanici. Alebo ako nato. Ja už vážne uvažujem že tam pôjdem na vlastnú päsť. Ale neviem kde mám ísť. Anglicko je predsa veľké. Ako si tam nájdem robotu?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ja som už predsa písal, že najlepšie by bolo, ak by si sledoval horespomenutý web na facebooku, kde sa pravidelne objavujú ponuky práce. Ak si nájdeš to a dohodneš sa, s ubytovaním nebudú problémy, hoci aj keď si nájdeš niečo v shared house. Inzerátov na ubytovanie je aj medzi Slovákmi a Čechmi habadej, okrem toho existuje fórum pohyby.co.uk a tam sa tiež môžeš popozerať. Najprv to treba naplánovať informačne, zistiť, čo ti treba na to, aby si robotu mal, aby si mal účet v UK banke, čo na to treba, aké sú alternatívy a podobne. Každý musí niekde začať, aj na som spočiatku býval v totálne hnusnej oblasti v shared house, kde sme nemali ani PC a ani televízor, štartoval som ako upratovač. To proste musí človek prekusnúť, v UK pečené kurence do úst nikomu nepadnú...Treba sa cez to prebiť a je to. Na tomto fóre som už dával X rád, ako na to...
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

V poriadku. Tuším že zo začiatku to nemusí byť nič moc, ale som rozhodnutý tam ísť a začať robiť hocičo. Niekde začať treba. Ta stránka pohyby.co.uk, čo je to zač? V tvojom podani to znie celkom jednoducho :D Najbližšie dni asi strávim guglenim.
Napísať odpoveď