Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa hughito »

Ja si nemyslím, že človek JE takýto a potrebuje nejaké stupidity pozerať v TV. Veď to kedysi nebolo (minulý režim, režimy predtým) a ľudia bolí tiež spokojní s iným "programom." Čiže, nevidel by som to tak, že ľudia sú takí a média sa im prispôsobujú, ale skôr média vytvárajú to, čo sa ľuďom ľúbi. Teda väčšine. Veď tak to funguje aj pri vytváraní "hitov" v rádiu. Tam vôbec nejde o kvalitu a muzikálnosť pesničky, o nejaký zmysluplný text. Väčšinou ide o sračky, ako hudobné, tak aj textové. Ale proste keď to dennodenne hrá v tom rádiu, tak sa to človeku dostane do ucha. Väčšina z toho potom nevadí mne napr., aj keď doma by som si to nikdy nepustil. A celkovo mám dojem, že do toho vstupuje x iných faktorov - proste celková dnešná doba odpolitizovaná, kedysi napr. ľudia boli oveľa viac aktívni, sledovali dianie, ak sa niečo dialo, v uliciach boli davy ľudí. Ok, to sa deje aj dnes niekde, ale v menšej miere. Dnešná doba je o "zábave," politika je nudná - a to presne vyhovuje tým hore. A je to súčasťou aj dnešnej vládnucej a pekne skrytej, ideológie.
kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Ja si nemyslím, že človek JE takýto a potrebuje nejaké stupidity pozerať v TV.
Gogo mal vo svojej podstate ale uplnu pravdu, clovek v skutocnosti potrebuje to co v konecnom dosledku uspokoji alebo drazdi jeho najazkladnejsie pudy obzvlast sexualita a agrestivita v tomto chovani maju svoje hlboke korene. Svojim sposobom to ani neni stupidita, stupiditou sa to stava preto lebo sme schopny isteho racionalneho chovania co obsahuje siroku skalu planovania a myslenia, obzvlast na buducnost, uspkojovanie zakladnych pudov zacina byt ohranicene casom na ukor efektivity, co ma ale tiez svoje evolucne dovody a v konecnom dosledku aj povod v dalsom pude a to v pude sebazachovy.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito
"Ale proste keď to dennodenne hrá v tom rádiu, tak sa to človeku dostane do ucha."
-to je prave to, ze hranice slobodnej vôle cloveka su take uzke, ze je otazka ci sa vobec o nejaku slobodnu volu jedna. Predstav si ze by niekoho zavreli do miestnosti na dlhsi cas a cele dni mu pustali nejake melodie,texty,pesnicky. Zarylo by sa mu to do podvedomia bez ohladu na to aky ma k tomu navonok postoj. Si predstav ze nejake dieta vyrasta v prostredi ktore je napr. vyrazne pro-fasisticky orientovane, potom si predstav ze vyrasta v jasne ultralavicovom prostredi, alebo na nahornej plosine Tibetu a v urcitom veku je zobraty do buddhistickeho klastora kde sa mu dostane prislusnej vychovy-ako to asi tak ovplyvni daneho jedinca na CELY zivot?
Clovek je z najvacsej casti ovplyvnovany svojou DNA , nasleduje vplyv vychovy a kultury a az uplne niekde na konci su vyssie mozgove funkcie ako racio a nejaka ta vôla. Vsimni si ako ludia v beznom zivote casto konaju neracionalne,impulzivne a prilis emocionalne. Konaju tak preto ze ich davni vyvojovi predkovia sa tak spravali, pretoze v tej dobe to poskytovalo urcitu konkretnu evolucnu vyhodu.Aj to ako vyzerame je dane evolucnymi mechanizmami hlbokou minulostou ludstvo a jeho vyvojovych predkov. Nervovy impulz ide vzdy najprv do rannych vyvojovych stadii mozgu a az nasledne je pripadne korigovany vyssimi mozgovymi funkciami. To je prave dovod preco su vo vazniciach v prvom rade ludia co maju problem s korigovanim svojho vedomeho spravania-pretoze sa spravaju v konfliktkych situaciach ako ich zvieriaci predkovia. Takze ano, pokial ide o to ci slobodna vola existuje tak musime priznat ze teoreticky ano, ale je otazne v akej miere ju realne vyuziva bezny clovek./skus si zanalyzovat co robia bezni ludia, vo svojom volnom case,o com sa rozpravaju ked sa stretnu,co pozeraju v Tv alebo ake info vecsinou hladaju na nete/
Je to podobne ako sa spytat ci je napr. mozne sa stat spickovym klavirnym majstrom-odopoved je, ze by to dokazala vecsina zdravych ludi keby tomu venovali patricny cas a snahu, ale realne to skoro nikto nerobi.Je to otazka priorit, ludia su svojou genetickou vybavou tlaceni do uplne inych cinnosti a iba v malej miere sa snazia vedome korigovat tento vplyv DNA,vychovy a kultury v ktorej vyrastali.

A na zaver, sice nie uplne k teme, ale iba tak okrajovo od Schopenhauera:
„Podobne ako svet je len mojou predstavou, snom, šaľbou a mámením, je aj priestor sveta i časový priebeh diania iba priestorom a časom mojej mysle.“
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme viacmenej súhlasím, vplyv prostredia, výchovy, rôznych impulzov je primárny. Genetika je skôr o predispozíciach, ktoré ak sa začnú rozvíjať, ak na to je priestor, tak sa v tom potom odrazí - niekomu napr. proste pôjde svalstvo lepšie hore ako inému, ak bude kvalitne trénovať a jesť.

Preto si napr. myslím, že ak by boli celkovo iné podmienky, neexistovala by hierarchia, umelé autority, subordinácia, autoritatívna výchova a pod., ale viac by sa dbal priestor na slobodný rozvoj jedinca, zodpovednosť, myslenie a pod. atribúty, tak máme celkovo kvalitnejšiu a schopnejšiu populáciu ľudí. Ak to teda uzavriem, z tohto pohľadu, je naozaj tá slobodná vôľa skôr potláčaná ako podporovaná.
gogo956
Redeemer
Redeemer

vplyv vychovy,kultury je znacny s tym urcite suhlasim. Mladi ludia by mali byt vychovavani k tomu aby si uvedomili ze svoj tien ktore ako obmedzene, jednotlive ludske bytosti nikdy neprekrocia. Nase zivoty su prilis kratke na to aby sme cely svoj vymedzeny cas venovali iba naplnanim svojich pudovych potrieb a "pseudopotrieb". Radsej keby sme sa dobrovolne,na zaklade vlastneho vnutorneho rozhodnutia zapajali do aktivit ktore podporuju rozvoj ludstva,vedecke a technologicke poznanie. Ak by sa len polovica celosvetovych penazi ktore boli vlozene za poslednych 50rokov do zbrojenia dala na medicinsky vyskum,
vyvoj mierovych technologii,vedy a pod. tak dnes by poznanie ludstva mohlo byt na uplne inej urovni a ku prospechu nas vsetkych a hlavne buducich generacii. Nase tela tu budu iba kratko,maximalne 100rokov, ale ludstvo ma sancu existovat v tomto vesmire mozno aj miliony rokov. Jeho dlhodoba buducnost je ale neista,preto potrebuje sa poznanim dostat podstatne dalej ako je dnes aby mohlo celit potencialnym buducim vyzvam. Ty, ja, sme nicim,uz teraz sme na ceste k nevyhnutelnemu rozpadu struktur, ale je tu nieco co nas prezije a bude tu dufajme ze este velmi dlho. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Ale tie výdaje a bohatstvo, ktoré ľudstvo produkuje, nebude využité na takéto cnostné ciele dovtedy, dokiaľ bude existovať štátna a hierarchicky usporiadaná triedna spoločnosť, v ktorej sa neprizerá na záujmy a potreby drvivej väčšiny ľudí, ale úzkej elity a tomu je prispôsobená aj tá ideologická nadstavba vo forme zákonov, práva a celkových hodnôt, ktoré v konečnom dôsledku idú v prospech tých ekonomicko-politických elít.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

gogo956:
Ak ta spravne chapem tak mam k tebe dve veci:
1. Podla toho co pises mi vychadza, ze u teba sa slobodna vola rovna cisto racionalnemu spravaniu. Lenze to je blbost. Racionalne spravanie je ohranicene jazykom ktory ho v danej oblasti vyjadruje a to je k plnohodnotnemu zivotu strasne malo. To je ako keby si skusil napisat diplomovku o tom ako chuti mango bez toho aby si ho niekedy jedol.
2. Naznacujes moznost keby sa ludia venovali radsej spolocnemu dobru ako sledovali vlastne zadky. To je z mojho uhla pohladu fasisticka tendencia. Umelo altruisticka spolocnost by bola ovela horsia. Nastastie je altruizmus pevne zakoreneny v ludskom egoizme a ten v nas.

Ako si sam napisal - clovek je tvor viac emocionalny ako racionalny. Osobne vidim dosledky ktore z toho vyplyvaju ale v samotnej podstate to nepovazujem za zle. Cista racionalita stastny zivot neprinasa. Mozme polemizovat o tom ci by bolo hyper-racionalne ludstvo lepsie ako to dnesne ale faktom je, ze ludstvo hyper-racionalne nie je. A ked sa opriem o psychologiu tak vidim, ze citovy zivot v cloveku ho sice dost ovplyvnuje ale v zasade len do tej miery do ktorej mu to jednotlivec dovoli. A tatiez nie je ten citovy zivot nezavisly od jedinca. A tu vznika vela priestoru pre slobodnu volu.
gogo956
Redeemer
Redeemer

javatar
1/viackrat som to precital, ale mam pocit ze som nepochopil podstatu: Racionalne spravanie je ohranicene jazykom ktory ho v danej oblasti vyjadruje /?

2/my ako ludia zijeme svoje male zivoty ktore ale iba vynimocne maju nejaky vyrazne pozitivny presah na ludstvo ako celok. Co zostane po beznom cloveku ked zomrie? Deti, nejaky majetok a trocha popola..
-nie je to trochu malo vzhladom k moznostiam? Po inych ludoch zostanu poznatky,vysledky vedeckeho alebo technologickeho vyskumu,hodnotna literatura, pripadne umelecke vytvory a pod.Su siroke moznosti ako obohatit ludstvo,lebo jedine ono ma sancu trvat nadalej. Ale plne chapem ak niekto vidi ako svoj zivotny ideal iba jedenie,pitie,zabavu a hlavne "mat sa dobre". :) V spolocnosti je velmi malo ludi ktori by dobrovolne z vlastneho vnutorneho rozhodnutia robili nieco pre ludstvo ako celok na svoj vlastny ukor-to je znakom toho ze sme viacej zvierata ako rozumne bytosti.

A tu je nieco pre ortodoxnych krestanov: http://osel.cz/index.php?clanek=7240
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal:Racionalne spravanie je ohranicene jazykom ktory ho v danej oblasti vyjadruje
Ak chces spravanie oznacit ako racionalne musis to vediet oddovodnit. Pri hladani dovodov vyuzivas jazyk, kvantifikatory, logiku a podobne - a pri tomto musis nutne abstrahovat, zialbohu (ale niekedy aj chvalabohu) casto krat aj od podstatnych veci. Takisto posudzovanie racionality je zavisle od momentalne dostupnych dat a to je dost obmedzene. Urcite mas aj ty skusenost, ze az budunost posudila racionalitu daneho rozhodnutia.
gogo956 napísal:-nie je to trochu malo vzhladom k moznostiam?
A nie je to trochu malo pre zivot? Kazdy sa snazi robit to, co ho naplna. Ak by som mal stravit zivot vyskumom ktory by ma nebavil tak by to bol biedny zivot. Chapem tvoj pohlad ale jedina spravna cesta k takej spolocnosti je vzbudzovat v ludoch zvedavost po vede a nie po tom co mali celebrity na ranajky. Lenze tu opat narazame na nenaplnenie citovych potrieb cloveka apelovanim cisto na racio (vo vacsine pripadov).

Pomozem si jednym citatom: No, no, you're not thinking, you're just being logical. -Niels Bohr, physicist (1885-1962)
gogo956
Redeemer
Redeemer

javatar

mam pocit ze sa snazis celu otazku postavit iba na hranu "bud" "alebo". Nikto necaka ze sa ludia hufne zacnu venovat spickovej vede a vyskumu a nicomu inemu po cely svoj zivot.Ze budu od rana do neskorej noci zabrani v labakoch, alebo doma do nemoty luskat najnovsiu astrofyziku-je to uplne nerealne. Je skor poukazujem na druhy extrem, ze drviva vecsina ludi nerobi pre posun ludstva vobec NIČ. Vecsina z nich chodi do prace ktoru robia len preto ze je to kompromis medzi tym co vedia a tym co je ako minimum od zamestnavatela pozadovane. Z hladiska novych poznatkov neobohacuju ostatnych o NIČ. Pokial clovek sam v tomto bode nevidi ze tu nieco nie je celkom v poriadku, tak straca nastolenie celej temy zmysel. Zvierata zaujima len to aby sa nazrali,pohlavne ukojili, ubranili zivot a co najpohodlnejsie zili v nejakom tom pribuzenskom kolektive/rodine v ramci ktoreho pocituju bezpecie. Ludia vecsinou nerobia nic ine,len to vykonavaju sofistikovanejsie. Nevyuzivaju svoju slobodnu volu, pretoze len konaju to co im diktuju ich geneticke predispozicie-nic viac. Je fascinujuce ked otrokar dokaze svojho otroka zmanipulovat tak, ze nielen robi do bodky to co sa od neho pozaduje, ale otrok si este aj mysli ze to robi z vlastnej vole. Cely clovek je biologicky presne naprogramovany je iba robotom v urcitom matrixe ale je natolko sebavedomy, ze si mysli ze je to on kto vladne systemu. Pozri sa sam ako ludia travia svoje zivoty, svoj volny cas, co su motivy ich bezneho konania a skus si zo toho vyvodit zavery co najviac bez predsudkov. A mimochodom do tohto celeho psychologickeho sveta bezneho cloveka uplne krasne zapadaju nabozenske systemy, co su vlastne iba rozpravky pre dospelych, pretoze su tak vnutorne detinski ze nemaju silu sa pozriet realite do oci, ale potrebuju sladky cukrík, ružovu lizanku na dušu.. Co hovoria vsetky nabozenske systemy? Ze sice tento svet je nespravodlivy, ale to nevadi, treba hlavne nasledovat a doslova pocuvat cirkevne autority,posluchat a potom nam bude mozno odpustene /system vnutenia pocitu chriechu/ a budeme
po smrti zit vsetcia v radosti a staasti na nejakom druhom svete s rovnakym vedomim ako tu a bude to tak na vecne casy- proste cista manipulacia od zaciatku dokonca a vidis ze ludia na to pocuju, su proste tak evolucne vytvoreni aby na take ************ pocuvali.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

javatar napísal:Ako si sam napisal - clovek je tvor viac emocionalny ako racionalny. Osobne vidim dosledky ktore z toho vyplyvaju ale v samotnej podstate to nepovazujem za zle. Cista racionalita stastny zivot neprinasa.
Cista emocionalita tak isto nie. Ludstvo nikdy nebude cisto racionalne a ani cisto emocionalne, su to vzajomne prepojene schopnosti ktore ako som uz pisal maju svoje korene v pudoch.

To co sa mozno gogo snazi vysvetlit je skor o tom aby ludstvo racionalizovalo svoje chovanie ktore sluzi evolucnym cielom (hold tu sa emocionalita nijak nevylucuje).

Clovek nema svoju slobodnu volu, minimalne je otrokom svojich vlastnych potrieb.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Kali - ja som tam nenapisal, ze je cisto emocionalne.
Gogo - chapem o co ti ide. A nestaviam to do pozicie "bud/alebo". Svet nie je ciernobiely.

Len s vami oboma s velkej casti nesuhlasim.
1. Ludia v spolocnosti istym sposobom spolocnosti sluzia. Aj ked o tom nevedia. Minimalne sa vdaka spotrebitelom financuje vyskum.
2. Istotne by viac racionality nezaskodilo. Ale nakazat to nemozes a konstrukty "keby bolo keby" sice vytvarat treba ale treba ich aj konfrontovat. Bud si isty, ze svet podla teba by bol horsi ako ten dnesny. A to iste si mozem povedat aj o Kalim aj o mne. Clovek vytvara taky svet ako zije sam. Spytam sa ta teda - si takym clovekom aky by si chcel mat svet?
3. Ludia su otroci svojich potrieb. Tak je to dane, s tym nic neurobime. Ale az ked su otrokmi svojich tuzob tak to moze skoncit velmi zle. Tu osobne vidim jeden z dovodov preco moralka kolise v zavislosti od oblasti. Tu vidim aj vyrazne obmedzenie slobodnej vole.
4. Nabozenstva istotne prinasaju priestor k manipulacii. Vsimni si ale, ze mnoho vzbureni a konfliktov v nabozenskych skupinach bolo prave v mene nedodrziavania principov samotnymi autoritami. Co je na danych principoch dobre alebo zle neprislucha sudit mne. Mozem ti napisat svoj nazor na jednotlive veci - ak chces, pytaj sa.
5. Nepopieram iste biologicke a enviromentalne naprogramovanie. Popieram jeho rozsah tak ako ho opisujes (gogo). Zivotne skusenosti ma totiz naucili nepohrdat "mudrostou hlupych ludi". Ludia su hlupi - a ja som tiez clovek (toto uvedomenie mi paradoxne prinieslo viac slobody ako zufalstva).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Vies napriklad kolko dava Svk zo statneho rozpoctu na vedu a vyskum?
Ja som to nevedel, ale pisu ze je to menej ako 0,50 perc. s tym ze na rok 2014 to ma byt este vyrazne menej. Hm, zda sa iba mne ze je to smiesne malo? co sa da s takym rozpoctom dosiahnut? mozno tak v oblasti teoretickej matematiky, tam staci ceruzka a papier.. No dobre, pozrime sa na podstatne vecsie a bohatsie staty napr Japonsko, ktore je druhe v rebricku krajin z hladiska objemu vydajov na vedu a vyskum: 3,6perc . Je to vela? Podla mna je to stale velmi malo, a je to tak preto, ze ludia v skutocnosti nemaju zaujem aby sa do tejto oblasti viacej investovalo./Pritom ten paradox ze majetok vsetkych cirkvi je pravdepodobne vecsi ako tych najbohatsich firiem sveta/ Este som nepocul ze by bola niekde nejaka velka demonstracia za ucelom podpory vedy, pritom jej vdacime za skoro vsetko to co dnes bezne denne vyuzivame. Pokial sa neutoci /priamo ci nepriamo/ na zakladne ludske pudy, ludia vobec nereaguju. To je znakom toho ze su viacej zvieratami ako rozumnymi bytostami. Ludi chapu zamestnanie len ako prostriedok k zarobeniu co najvecsej kopy penazi, vobec nie ako nieco cim by celok mali obohatit. Ludia su tak hlupi, ze nechapu ani to, ze nakoniec by z vysledkov vedy mali ovela vecsi osoh ako ked tie peniaze minu na zbytocnosti, nezmysli a zbrane. Civlizacia mohla byt davno niekde uplne inde, mali by sme cistejsie a pritom dostupnejsie zdroje energie, nasi blizki by nemuseli zomierat na choroby ktore su dnes este smrtelne atd. Ale problem nieje ani tak v tom ze sme hlupi, ale v tom, ze s tym nic nechceme robit, lebo si radi bahnime v jednoduchych a uz zauzivanych zivotnych stereotypoch-proste biologicke roboty..
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Disclaimer: Tento prispevok nema zamer urazit ta alebo sa da dotknut. Skor ta nabudit k uvazovaniu mojim smerom aby si ma pochopil. Pretoze az ked ma pochopis mozes so mnou nesuhlasit a poukazat na chyby v mojom uvazovani.

Prispevok:
Tvojmu vyplakavaniu nechapem. Uznavam vedu a jej prinos. Ale poukazovat na to ako by to mohlo byt v tomto kontexte nic neriesi. Co robis pre vedu ty? Rosetta@home sa nerata, to je len pasivne. Nemusis byt vedec. Mozes hladat talenty a sponzorov (peniaze na vedu netreba hladat len vo verejnom sektore), usporaduvat akcie na osvetu, zakladat fondy, zucastnit sa existujucich veci - moznosti mas plno. Ziadna velka iniciativa sa ako velka nenarodila. Ale problem nieje ani tak v tom ze by si bol hlupy ale v tom, ze s tym nic nechces robit, lebo sa rad bahnis v jednoduchych a uz zauzivanych zivotnych stereotypoch-proste si biologicky robot... Az pochopis preco sa tak spravas aj ty tak potom pochopis aj, ze dnesny to o com rozpravas je len nasledok. A riesenie problemu tkvie v rieseni priciny nie v zmiernovani nasledkov.
A ak ti krivdim tak bude pre teba velmi jednoduche moj post zakopat pod zem...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Od zaciatku som to koncipoval tak, ze nejde prezentaciu toho kto co konkretne robi pre posun poznania, alebo v akej miere. Nejde o nejake vzajomne merania si niecoho,ze kto co urobil a v akej miere, pretoze to je sukromna vec kazdeho z nas.Tu islo skor o to, aby sa bezni ludia skusili pozriet na svoje zivoty aj z inej perspektivy ako je cisto egoisticke hladisko jednotlivca,skor z pohladu celku,pretoze iba on nas prezije. Kazdy z nas moze prispiet, podla vlastneho uvazenia a vobec nemusi ist o financne dary ani nic narocne. Na zaciatok by uplne stacilo keby sa ludia zacali o tuto sferu viacej zaujimat a otvorili spolocensku diskusiu vyssej podpory vedy a vyskumu. Chapem ze niekomu sa moze zdat sposob akym som sa vyjadril za prehnany, ale niekedy je to nutne, aby sa zastavili a porozmyslali aj nad vecami ktorymi sa bezne nezaoberaju. :) /v kazdom pripade to o niecom svedci, ked je obcanom uplne jedno,ze vedci na Svk pracuju na smiesne peniaze a ich vyskumne aktivity su statom dotovane v miere mensej ako minimalnej/
starky123
Novice
Novice

Príspevok od používateľa starky123 »

Ja nejkedy neviem vôbec že co si o tom myslieť , ja v Boha verím, vsak tá grécka mytologia biblia, korán myslím si že Boh určite existuje, no skôr sa mi nechce veriť tomu, čo káže a vraví, učí cirkev neviem, tí abrahamovia, a kadejaké matky terezy, takisto nerád chodím do kostola, nakoľko pre mňa tam nieje nič zaujímavé dokolola počúvam to isté, ani nechápem ako môžu tí farari či kto dávať rodičom pred krstom nejaké rady ako vychovávať dieťa, ked ho nikdy nemali nemali, ani rodinu, mám z toho nejaký divny pocit, ale inak riadne nechápem ako môžu tí farari vydržať celý život bez pohlavného styku a všetko okolo toho, myslím si, že tuna to majú dobre prepracovane evanjelici , kde môže byť farárom aj otec či mama potom sa netreba čudovať že farari si v sakristiach užívajú s deckami....... toľko môj názor k tejto téme :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Hehe. Ovečky a ich "apolitické" správanie sa. Ako keby som v kostole počul farára vyzývať ľudí, aby šli voliť tých "správnych". Skorumpovaná mocenská inštitúcia, nič viac.
Prílohy
magnifi.jpg
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

sorry, ale na prispevok vyssie sa da povedat len jedno... :smt080
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Skús trochu obšírnejšie - to smerovalo na mňa alebo na ten obrázok?
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

na tvoj prispevok... ale samozrejme, da sa to aplikovat aj na ten obrazok
Napísať odpoveď