Staré mince (numizmatika)
-
Experience
Light Expert
Re: Staré mince (numizmatika)
psychopat43: 10 filler 1916 KB, podľa materiálu mince existujú 2 druhy a to z materiálov:
1.CuZnNi - tu sa jedná na 99% o ten tvoj, táto minca je v takom stave viacmenej úplne bezcenná
2.Fe - táto minca je v katalógu označená ako RRR (Minca veľmi vzácna, vyskytuje sa ojedinele.)
Rozdiel poznáš napr. odvážením mince, kde bežná varianta (CuZnNi) má asi 3g a železná (Fe) varianta váži asi 2,5g.
1.CuZnNi - tu sa jedná na 99% o ten tvoj, táto minca je v takom stave viacmenej úplne bezcenná
2.Fe - táto minca je v katalógu označená ako RRR (Minca veľmi vzácna, vyskytuje sa ojedinele.)
Rozdiel poznáš napr. odvážením mince, kde bežná varianta (CuZnNi) má asi 3g a železná (Fe) varianta váži asi 2,5g.
-
psychopat43
Novice
Experience: nevedel som že je aj tretia verzia tejto mince myslel som si že sú len dve Fe a Ag ďakujem za odpoveď
Zdravim,
dostala sa mi do ruk 2 eurová minca , BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN 1999 , je to tato minca http://www.ebay.com.au/itm/Netherlands- ... 0826915855 , akurat , ze moja tam nema vobec hviezdicky na tej "striebornej" strane dookola.
Hm viete mi nieco o nej povedat, je to bezna minca alebo daka limitovana, ked sa na ebay predava za drahsie?
dostala sa mi do ruk 2 eurová minca , BEATRIX KONINGIN DER NEDERLANDEN 1999 , je to tato minca http://www.ebay.com.au/itm/Netherlands- ... 0826915855 , akurat , ze moja tam nema vobec hviezdicky na tej "striebornej" strane dookola.
Hm viete mi nieco o nej povedat, je to bezna minca alebo daka limitovana, ked sa na ebay predava za drahsie?
-
Sarger
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Zdar, takže už pár rokov mám doma tieto mince (viď prílohu)
Majú nejakú zberateľsku hodnotu, prípadne viete o niekom kto by ich vedel identifikovať a oceniť?
Majú nejakú zberateľsku hodnotu, prípadne viete o niekom kto by ich vedel identifikovať a oceniť?
-
Experience
Light Expert
Sarger:
Mince sú nasledovné:
2 halier 1913 - náklad 27,43 miliónov kusov
1 krejcar 1848
Tú tretiu nejako neviem identifikovať, no vzhľadom k hroznému stavu je určite bezcenná.
Celkovo všetky 3 mince sú v zberateľsky neatraktívnych stavoch, cena všetkých je dokopy maximálne 0,2€. (Jedná sa o obyčajné ročníky, veľký náklad)
Mince sú nasledovné:
2 halier 1913 - náklad 27,43 miliónov kusov
1 krejcar 1848
Tú tretiu nejako neviem identifikovať, no vzhľadom k hroznému stavu je určite bezcenná.
Celkovo všetky 3 mince sú v zberateľsky neatraktívnych stavoch, cena všetkých je dokopy maximálne 0,2€. (Jedná sa o obyčajné ročníky, veľký náklad)
Hodnota starých mincí
Ahojte našiel som doma pár starých minci a chcel by som zistiť ich hodnotu budem vďačný ak mi niekto pomôže, ak je tu niekto kto sa do toho vyzná. Náš hl.majster s praxe zbiera mince a hovoril že ak máme tak kúpi, tak to by som si chcel trošku privyrobiť
Budem písať názvy minci s jednej aj druhej strany a aj rok. Komu sa chce môže mi pomôcť komu nie nemusí. Ale vopred ďakujem za každú pomoc. Každý riadok jedna minca. Ani neviem či majú nejakú hodnotu a či sa ich oplatí vlastne predať. Ak som zaradil zle tému tak sa ospravedlňujem.
Takže tie mince sú:
-SCHILING-EIN REPUBLIC ÖSTERREICH 1 SCHILLING 1973
-BUNDES REPUBLIK DEUTSCHLAND F 1 DEUTSCHE MARK 1954
-BUNDES REPUBLIK DEUTSCHLAND 1990 F2 DEUTSCHE MARK 1949 1989
-MAGYAR NÉPKÖZTA´RSASA´G BP 10 FORINT 1985
-REPUBLIK OSTERREICH 10 SCHILLING 1988
-BUNDES REPUBLIK DEUTSCHLAND 1972 10 PFENNIG
-MAGYAR NEPKÖZTARSASAG 2 FORINT 1987
-CCCP 3 KONENKN 1970
-SCHILING-EIN REPUBLIC ÖSTERREICH 1 SCHILLING 1991
Nikto sa nezaujíma o mince ?
Takže tie mince sú:
-SCHILING-EIN REPUBLIC ÖSTERREICH 1 SCHILLING 1973
-BUNDES REPUBLIK DEUTSCHLAND F 1 DEUTSCHE MARK 1954
-BUNDES REPUBLIK DEUTSCHLAND 1990 F2 DEUTSCHE MARK 1949 1989
-MAGYAR NÉPKÖZTA´RSASA´G BP 10 FORINT 1985
-REPUBLIK OSTERREICH 10 SCHILLING 1988
-BUNDES REPUBLIK DEUTSCHLAND 1972 10 PFENNIG
-MAGYAR NEPKÖZTARSASAG 2 FORINT 1987
-CCCP 3 KONENKN 1970
-SCHILING-EIN REPUBLIC ÖSTERREICH 1 SCHILLING 1991
Nikto sa nezaujíma o mince ?
-
Experience
Light Expert
Re: Hodnota starých mincí
Jedná sa o bežné obehové mince, relatívne nové, takže nič vzácne v tom nehľadaj. Cena mincí záleží aj od ich stavu, čo sa bez dobrých fotiek určiť nedá, každopádne všetky tieto mince majú cenu rádovo pár centov, radšej si ich nechaj na pamiatku.
Tieto mince sa nájdu takmer v každej domácnosti, takže ako bolo písané vyššie.. ale za opýtanie svojho majstra, koľko by za to dal, nič nedáš..
Iné by bolo, keby si vlastnil niečo takéto:
//foto patrí do prílohy
//foto patrí do prílohy
a z kopejky aspon riadne odpis ten nazov. nech nie si na hanbu 
-
seth82
Darca
Hm, keď tu už hodnotíte mince, tak pošlem aj ja nejaké, spravil som foto, akurát to dávam na dropbox, lebo sem sa to nezmestí...Sú tam aj štyri bankovky...Dá sa to potom zazoomovať, keďže sa mi nechcelo šibrinkovať s foťákom, je to tmavé, ale vidno asi všetko, čo treba...
//foto patrí do prílohy
//foto patrí do prílohy
Ďakujem každému za vyjadrenie, no skúsim to majstrovi podsunúť aj tak ja ich nezbieram a doma sú zbytočné 
-
Experience
Light Expert
Tá 100 koruna 1955 vyzerá celkom pekne, no chcelo by to lepšie foto, je to 90% striebro, tj. 21,6g čistého striebro, podľa katalógu cena tak 30€seth82 napísal:Hm, keď tu už hodnotíte mince, tak pošlem aj ja nejaké, spravil som foto, akurát to dávam na dropbox, lebo sem sa to nezmestí...Sú tam aj štyri bankovky...Dá sa to potom zazoomovať, keďže sa mi nechcelo šibrinkovať s foťákom, je to tmavé, ale vidno asi všetko, čo treba...
//foto patrí do prílohy
50 Korún Tiso, v tomto stave cena tak 7 max. 8 €.
20 Korún Cyril a Metod, pri tejto minci existujú 2 varianty, kde bežná má v takomto stave cenu tak 5€ a varianta dvojkríž by mala cenu tých 16€. (Na prednej strane mince sa zameraj na tú vežičku vpravo, ak na jej vrchu vidíš dva krížiky, jedná sa o vzácnejšiu variantu, ak jeden, bežnú )
100 koruna 1948 má v tomto stave cenu tak 4, maximálne 5€.
Všetky tieto mince, ktoré som teraz rozpisoval sú strieborné.
Zvyšné mince sú bežné, v nie najlepších zachovalostiach, tam by som cenu moc neriešil.
K bankovkám nech sa vyjadrí niekto iný, tie nezbieram, takže sa v nich nevyznám.
-
seth82
Darca
Vďaka za info, ak sa smiem spýtať a nie je to tajné - odkiaľ máš tie ceny? Existujú na to nejaké katalógy, alebo je nejaký web, ktorý by mi to prezradil bez toho, aby som tu otravoval ľudí?
-
Experience
Light Expert
Existujú priamo katalógy v tlačenej podobe, no v pdfku ich len veľmi ťažko nájdeš (ak vôbec), každopádne napr. na stránke: je taký základný prehľad (no už dosť starý, reálne ceny mincí sú v niektorých prípadoch až násobky tamtej sumy). Základ je ale vedieť určovať stav (2/2, 1/1, 0/0) na to odporúčam túto stránku: . Práve správne určenie stavu býva veľmi ťažkou úlohou častokrát.
Asi najefektívnejšie určíš cenu mince sledovaním aukcií, pri ktorých sa zvyčajne mince predávajú za aktuálnu trhovú cenu. (Tak som napríklad určil ceny tých mincí Slovenského štátu, keďže tie mince zbieram, tak to viem ako tak z hlavy, 100KČS 1955 ČSR som určoval z katalógu, možno bude mať aj vyššiu cenu, to sa proste z takej fotky nedá, podľa fotky to môže byť 2/2 ale kľudne aj 0/0, proste nevidno
, každopádne farbu má peknú, to je základ )
//autoeditácia príspevku (29 Okt 2013, 18:22)
Na inšpiráciu pridávam 50 korunu Tisa z mojej zbierky.
Kód: Vybrať všetko
www.mince.ic.czKód: Vybrať všetko
http://www.sberatel.com/mince/zachovalostiAsi najefektívnejšie určíš cenu mince sledovaním aukcií, pri ktorých sa zvyčajne mince predávajú za aktuálnu trhovú cenu. (Tak som napríklad určil ceny tých mincí Slovenského štátu, keďže tie mince zbieram, tak to viem ako tak z hlavy, 100KČS 1955 ČSR som určoval z katalógu, možno bude mať aj vyššiu cenu, to sa proste z takej fotky nedá, podľa fotky to môže byť 2/2 ale kľudne aj 0/0, proste nevidno
//autoeditácia príspevku (29 Okt 2013, 18:22)
Ja teda neviem, ale z tamtej fotky by som si asi do zbierky nedal ani jednu z tých mincí, sú v zberateľsky neatraktívnych stavoch.brm napísal:Tieto mince sa nájdu takmer v každej domácnosti, takže ako bolo písané vyššie.. ale za opýtanie svojho majstra, koľko by za to dal, nič nedáš..
//foto patrí do prílohy
Na inšpiráciu pridávam 50 korunu Tisa z mojej zbierky.
Zdravím! Istý čas som len tak zo srandy zbieral 2€ mince a pri nejakom počte okolo 60 sa mi náhodný prísun nových zasekol a zároveň ma to aj prestalo baviť a tak som si povedal, že ich skúsim niekde cez bazar ponúknuť - nakoľko mi je túto zbierku škoda len tak zameniť v banke... No a práve na internete - keď som sa pozeral, za koľko a či vôbec sa takéto "zbierky"predávajú - som narazil na inzeráty, kde ľudia ponúkali jednu dvojeurovku za 60€ (konkrétne tú, ktorú mám aj ja) a podobne... Chcel by som sa spýtať, kde a ako sa dopátram k tomu, ktoré mince majú hodnotu + hlavná vec AKÚ hodnotu...
Úprimne som googlil, ale nikde som nenašiel nič, od čoho by som sa mohol odvíjať... Ďakujem za každú pomoc a radu!
Úprimne som googlil, ale nikde som nenašiel nič, od čoho by som sa mohol odvíjať... Ďakujem za každú pomoc a radu!
Po 10 sekundách googlenia...nájdeš tam katalógy podľa krajín a zároveň to je prepojené s ebay, takže vidíš, za koľko sa tá konkrétna minca predáva. Ako príklad som navolil tú z predošlého príspevku nad tebou.tanetko napísal:Zdravím! Istý čas som len tak zo srandy zbieral 2€ mince a pri nejakom počte okolo 60 sa mi náhodný prísun nových zasekol a zároveň ma to aj prestalo baviť a tak som si povedal, že ich skúsim niekde cez bazar ponúknuť - nakoľko mi je túto zbierku škoda len tak zameniť v banke... No a práve na internete - keď som sa pozeral, za koľko a či vôbec sa takéto "zbierky"predávajú - som narazil na inzeráty, kde ľudia ponúkali jednu dvojeurovku za 60€ (konkrétne tú, ktorú mám aj ja) a podobne... Chcel by som sa spýtať, kde a ako sa dopátram k tomu, ktoré mince majú hodnotu + hlavná vec AKÚ hodnotu...
https://en.numista.com/catalogue/pieces6088.html
Osobne som tam asi pred rokom hľadal staré francúzske mince po prababke, ktoré vykšeftovala na konci vojny.
https://coinweek.com/bullion-report/the ... ngel-coin/
Inak každá 2€ minca ktorú máš, ma vyššiu predajnú hodnotu ako 2€.