Platba mincami / bankovkami - aké je maximum

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Platba mincami / bankovkami - aké je maximum

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Hello,

hľadal som info, aké max množstvo euromincí (1cent - 2€) je možné použiť pri platbe a taktiež akou najvyššou bankovkou môžem platiť. Pri bankovkách som sa dočítal, že je to 4-násobok platby - ale to bolo asi len pri prechode z koruny na Euro. Ale pri minciach som nič konkrétne nenašiel. Akurát, že banky, pošty ... majú povinnosť prijať akékoľvek množstvo.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Platba mincami / bankovkami - aké je maximum

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

U mňa keď niečo kúpiš, tak zoberem od teba maximálne 200€urovku a čo sa týka mincí, tak 10ks od každej hodnoty, ale aj tak mi treba túto platbu vopred oznámiť.

Asi chápeš čo tým chcem povedať. :)
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Veď to je jasné :) Cítil by som sa dosť trápne, keby prídem niekam a platím za nákup centami že som rozbil prasiatko :D Ale naposledy som dostal výdavok a to ma úuuplne nasralo, platil som presne dve eurá, mal som len desinku najmenšiu. A ona mi vydala všetko v centoch ... dve mince boli eurové, a zvyšok 50/20/10 centy. Nepovedal som jej ani slovo keď mi to vydala, ešte predtým som sa ospravedlnil, že prepáčte ale mám len 10ku. mám chuť tam ísť ešte raz a dať jej to v centoch, nech si ráta.

Inak naposledy som mal strašne veľa 5 centoviek. Po vreckách ich nenosím, v peňaženke tiež nie .. tak som ich raz všetky zobral a zaplatil nimi v Tescu v samoobslužnej ... to bolo rachotu keď to tie mince rátalo :lol:

//autoeditácia príspevku (09 Nov 2013, 12:49)
ešte mne sa inak tiež stalo, že prišiel zákazník po tovar, cca v hodnote 200€ a platil 2 a 1 eurovkami :lol: Kašlal som na to, pre mňa peniaz ako peniaz :p No osobne by som sa fakt hanbil niekam prísť s vreckom mincí ... radšej pôjdem do banky, obetujem 2€ alebo koľko to je, nech mi to zamenia za väčšie bankovky ...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

ked som brigadoval na pumpe chodieval taky zmrzlinar natankovat a platieval sackom 2€roviek :D
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Myslím, že v obchode sú povinní zobrať 50 ks z každého nominálu....
A keď sa platí väčšou a niekto odmieta vydať, tak stačí konštatovanie "To nie je môj problém, vydať mi je Vašou povinnosťou."
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

No povinnosťou to je aby vydali, ale nerobím to. že zámerne platím veľkými, sám viem aké to je nepríjemné ...

A myslím si, že platenie 10eurovkou za 2e účet je úplne primerané. Takže už len z toho dôvodu ma nahnevala :D
kompi
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kompi »

neznasam 1,2 centove mince mali by ich zrusiť ja najradsej platim kartou no nie vsade to ide cash mam len na rezervu....
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

mna az tak netrapia...proste ich tam necham a hotovo
Ale tiez radsej karta, najlepsie bezkontaktne, to kludne aj par eurove
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Raz som sa spoľahol na kartu v jednom podniku v PB ... raz ! :D idem platiť, ... a že karty neberieme. (dovolím si tvrdiť, že jeden z "naj-luxusnejších" podnikov v meste). Hotovosť žiadna... no keby nemal ani kamarát hotovosť, tak by som musel ísť najprv vybrať do bankomatu a potom ísť platiť ...
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak hotovost treba vzdy. Minimalne na pokuty :)
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa spojka13 »

ja som rád ked mi niekto pride do obchodu a ma sakel drobakov, lebo ich mam nedostatok...
bozz
Expert
Expert

Príspevok od používateľa bozz »

Zaleží od obchodníka koľko a čoho ti zoberie. Pokiaľ máš veľa drobných chod do Teska a tam v samoobslužných boxoch zaplať mincami. Môžeš ale aj spraviť tak, že mince nabalíš po kusoch napíš na mincovku a odovzdáš na účet v banke.
Natrezim
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Natrezim »

Ja som pracoval v podniku kde sme mali vždy ráno 100€ vklad a ráno si ľudia prišli sadnúť na kávičku za 1,20€ a platili 100€ alebo 50€. Keď som náhodou takú zobral nemal som ostatným potom čo vydávať. Potom som ich posielal do preč s takými bankovkami, že mi nemôže za kávu zaplatiť 100€ tak sa silno urážali ...
wladas
Redeemer
Redeemer

Urazali? Takych ignorantov treba poslat kade lahsie.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Natrezim napísal: Potom som ich posielal do preč s takými bankovkami...
S takýmto prístupom personálu sa človek potom nemôže diviť, že podniky krachujú. Z pohľadu mňa ako hosťa je úplne irelevantné či máš vklad 100 či 100 000. Mám záujem o službu (kafe, džúsik alebo pre mňa za mňa Rémy Martin), pokiaľ ju dostanem - chcem ju zaplatiť. Toto je jediné relevantné.... Pokiaľ čašník alebo hocijaký iný personál odmieta prijať platbu, nemám problém si vyžiadať prevádzkara/majiteľa, ak to nepomôže, tak sa zdvihnem na odchod a ak by nedajbože boli moc hustí, tak príde obchodná inšpekcia a hygienici....
wladas
Redeemer
Redeemer

My o vlku a vlk za dverami.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

No neviem, zas podľa mňa trocha toho porozumenia by nezaškodilo na oboch stranách. Ak budeš ty silou mocou protivný ... a nebudú ti mať fakt ako vydať, pokazíš náladu sebe, tak isto oni ju budú mať zlú. V podstate obaja máte kúsok pravdy. Hovorí sa náš zákazník náš pán, no je nereálne aby každý deň vozili do nejakej kaviarne plné vrece euromincí v hodnote 1000€ a potom bankoviek v hodnote ďalších 10000€, len aby mali vydávať zo stoviek. Potom sa asi naozaj netreba čudovať keď si zgustnú neprávom na niekom a vydajú mu to v eurových minciach :lol:
Natrezim
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Natrezim »

Ide o to platiť za službu tovar primerane vysokou bankovkou. Myslím, že keby prídeš do TESCA a kúpiš si rožtek za 10 centov a vytiahneš na nich 500€ tak ťa pošlú tiež kade ľahšie. A chudák ten s tou 500€ bude hladný.

S takým prístupom, že by som tu 100€ od neho vzal ... by som nebol schopný vydať ďalším 20 ľuďom po ňom. Takže krachu podniku som predišiel tým, že som JEDNÉHO poslal do preč.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Neviem ako je to všeobecne pri platení ale mince si môže predajca obmedziť na maximálne 50ks.
Nedočítal som sa nič o bankovkách alebo nejakej primeranej hodnote. Takže nie, pokiaľ v Tescu zaplatíš 500€ za jeden rožok, musia ju zobrať pretože je to zákonné platidlo, ktoré nemôžu odmietnuť.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Taktiež pokiaľ viem, máme len zákon o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý to pre fyzické osoby obmedzuje na 5000 Eur (kvôli vystopovateľnosti veľkých objemov peňazí), čo je pre nás úplne nepodstatné. Takže to opäť stojí a padá na tom, že obchodník vlastní tovar/službu a ponúka ju, keď ti nemá ako vydať tak rovnako môže odmietnuť ti tovar predať ako ty sa môžeš rozhodnúť či ho vôbec kúpiš, samozrejme následne musí niesť následky (to, že tam už neprídeš atď). Neexistuje žiadna zákonná povinnosť obchodníka prijať platbu len preto, že má obchod.

Záverom sa teda opäť dostávame k tomu, že treba použiť zdravú dávku inteligencie a rozumu a neplatiť za rožok v potravinách v Hornej dolnej 500kou.
Napísať odpoveď