Cisco router

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Lukkas
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Cisco router

Príspevok od používateľa Lukkas »

Ahojte,
mam nasledovny problem, dostal som do ruk jednu siet postavenu cisto z cisco zariadeni, pred tym som nemal mega extra skusenosti s cisco, len na skole take lite. Mozno mi postaci len nasmerovat na spravnu cestu. Tak popisem o co ide.
Mam rack, v nom je server (DNS, jeho ip 10.10.1.254), router Cisco 1841 a cisco switche po celej sieti 3560. Kedze ten DNS server je uz stara masinka, sluzi len cisto na to a zerie hrozne elektriny rozhodli sa ze ho vypnu. Vsetky PC v sieti ktore su pripojene maju DNS server nastaveny na 10.10.1.254.
Na cisco routri som nastavil adresu na FE 0/0 ( vystup z routra) adresu servera 10.10.1.254, nastavil som ip name-server na DNS T-Comu (provider je tcom) ping na hl. routri ide tak ako ma.
Na hlavnom switchi som nastavil routovanie ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.10.1.254 name smer-router stym ze nic ine som nemenil jedine pridal ip name-server 10.10.1.254
Ale ak sa pripojim na iny switch v sieti, kde sa nerobili ziadne zmeny, a vsetko smeruje na 10.10.1.254 tak nejdu pingy priamo zo switchov a ani PC ktore ma nastaveny DNS na 10.10.1.254 nefunguje mu net.

Kód: Vybrať všetko

3560-M#ping dsl.sk
Translating "dsl.sk"...domain server (10.10.1.254)
% Unrecognized host or address, or protocol not running.
3560-M#
Any idea? Ako to co najrychlejsie spravit?
Dakujem
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Cisco router

Príspevok od používateľa Jancuk »

Ked nastavis na hostovom pc natvrdo DNS IP tvojho routra, tak to nejde ?
feede
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa feede »

cia, celkom nerozumiem tomu routovaniu, ale pokial je na povodnej podsieti dalsi host/server staci mu pridat na eth interface ip povodneho dns teda 10.10.1.254 spustit dns sluzbu forward na hociakeho verejneho dns hosta -- example g dns 8.8.8.8
Lukkas
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Ahojte, zabudol som napisat, uz som to poriesil. :) A hej ked som napevno nastavil DNS na compe tak to ficalo ... ale kao vravim uz to mam poriesene.
johny29
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa johny29 »

Tak by si to riesenie mohol aj napisat :)
Celkom nechapem tento command ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.10.1.254, to tam ako pred tym nebola ruuta von ?

A do buducnosti ,ked uz PC su nastavene staticky, nie je lepsie: ako dns nastavit IP switcha a na nom dat ip helper "DNS ip"
Lukkas
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Presne ako napisal feede som to zbuchal, ono tu siet som prebral po jednej firme a je tam dost veci ktore poriadne nechapem a mohlo byt inak a lepsie spravene. Routa von nebola,alebo bola len na jednu masinu, uz si nepamatam presne, lebo tam bol este jeden server, ktory sa o vsetko staral ale ten sme odstrihli
a vsetko sme chceli zbuchat cez router.
Urcite tam bolo viacero rieseni, ale do toho routra je dotiahnuty aj dalsi internet ktory je na zalohu toho prveho. Cize takto to je idealne riesenie. :)
Napísať odpoveď