PHP - Optimalizácia funkcie (kontrola vstupu)

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
weroro
Flash coder
Flash coder
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

PHP - Optimalizácia funkcie (kontrola vstupu)

Príspevok od používateľa weroro »

Ahoj, napísal som si funkciu, ktorú vo veľkom používam a zaujímalo by ma, či v nej mám vychytávať ešte nejaké muchy.

Kód: Vybrať všetko

function gv ($varName, $intTest = 0, $arrayKey = '') {
    // . GET
    // # POST
    // ! SESSION
    $name = substr($varName, 1);
    if (strpos($varName, '#') === 0) $return = (!empty($_POST[$name])) ? trim($_POST[$name]) : false;
    else if (strpos($varName, '!') === 0 && !empty($arrayKey)) $return = (!empty($_SESSION[$name][$arrayKey])) ? trim($_SESSION[$name][$arrayKey]) : false;
    else if (strpos($varName, '!') === 0) $return = (!empty($_SESSION[$name])) ? trim($_SESSION[$name]) : false;
    else if (strpos($varName, '.') === 0) $return = (!empty($_GET[$name])) ? trim($_GET[$name]) : false;
    if ($return && $intTest === 1) $return = (is_numeric($return)) ? $return : false;
    if ($return && $intTest === 0) $return = (!empty($return)) ? $return : false;
    return $return;
}
Často totiž používam zápisy v tvare:

$var = (!empty($_POST['nazov'])) ? $_POST['nazov'] : false;
alebo

$var = (!empty($_POST['nazov']) && is_numeric($_POST['nazov'])) ? $_POST['nazov'] : false;
a to isté aj pre $_GET a $_SESSION a tak som si to chcel uľahčiť.
Teraz mi stačí miesto

$var = (!empty($_POST['nazov'])) ? $_POST['nazov'] : false;
dať toto

gv('#nazov');
alebo miesto

$var = (!empty($_POST['nazov']) && is_numeric($_POST['nazov'])) ? $_POST['nazov'] : false;
dať toto

gv('#nazov', 1);
znaky na začiatku názvu mám určené podľa logiky CSS kde znak v tomto prípade
  • . určuje niečo často používané ($_GET)
  • # určuje niečo silnejšie ($_POST)
  • ! (v css important) a určuje niečo čo sa nezničí po refreshe stránky ($_SESSION)
Je ešte niečo čo by v tej funkcii nemalo chýbať? Veci ako escapovanie a pod, tam pchať nechcem, to si ošetrím mimo funkciu (v jej výstupe).
sharky-no
King
King

Re: PHP - Optimalizácia funkcie (kontrola vstupu)

Príspevok od používateľa sharky-no »

mozno toto by ti mohlo usetrit troska kodu http://php.net/manual/en/reserved.variables.request.php

post,get,cookie by si mal v jednej systemovej premenej.. a teda mal by si nejaku podmienku if($_REQUEST['name']) ktora keby nie je splnena tak este pozries ci sa nenachadza v $_SESSION, a tym padom by si nemusel pouzivat . # !

nemusi ti to vsak vyhovovat, je to len napad :)
S-player
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa S-player »

Opäť trošku kritiky z mojej strany. Pevne verím tomu ,že dojde aspoň k nejakému pochopeniu a nebudem tu opäť za debila.

- Nieje mi jasne čo chceš optimalizovať na vyššie zverejnenej funkcii. Rýchlosť, dĺžku kódu alebo jeho čistotu?
- Je super ,že tvoja funkcia zaberá 13 riadkov aj s komentármi ,ale ten bordel sa nedá čítať.
- Názov funkcie "gv" tak to snáď nemyslíš vážne.
- . určuje triedu a # určuje id. Podľa mňa je ,ale absolútne od veci ťahať do .PHP tieto znaky. Nehovoriac o tom ,že komentáre slúžia na iné veci než takéto vysvetľovačky. O čo ide, to by malo byť jasné hneď z daných podmienok.

Osobne si myslím ,že celá táto funkcia je nesprávna a trebalo by ju kompletne prerobiť. Prikladám však nejaké "vylepšenie" z mojej strany možno ti kúsok pomôže (Som dosť unavený, čekni a daj mi vedieť či som na niečo nezabudol). Netestoval som to no prakticky by to malo byť o čosi rýchlejšie než to tvoje riešenie už len kvôli tomu ,že nevolám v každej podmienke strpos().

<?
function gv ($varName, $intTest = 0, $arrayKey = '') {
    $name = substr($varName, 1);

switch($varName[0])
    {
        case ".": // GET
              $return = (!empty($_GET[$name])) ? trim($_GET[$name]) : false;  // Ešte by som sa trochu pohral s týmito podmienkami
        break;

case "#": // POST
            $return = (!empty($_POST[$name])) ? trim($_POST[$name]) : false;
        break;

case "!": // SESSION
            if(!empty($arrayKey))
                $return = (!empty($_SESSION[$name][$arrayKey])) ? trim($_SESSION[$name][$arrayKey]) : false;
            else
                $return = (!empty($_SESSION[$name])) ? trim($_SESSION[$name]) : false;
        break;

default:
            $return = false;
    }

/* Pokiaľ preferuješ takúto krátku alternatívu tak ju tu máš ,ak to chceš mať ,ale zrozumitelnejšie tak by som ti odporúčil to prepísať. *Zmenil by som aj názov premennej $return */

return ($return && (($intTest && is_numeric($return)) || (!$intTest && !empty($return)))) ? $return : false;
}
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

bolo by užitočné rozšíriť tú funkciu o ďalší (nepovinný) parameter ktorý hodnotu nastaví ak nie je nastavená. Vrátiť false mi tiež nepríde moc optimálne, lebo potom nevieš rozšíriť medzi nenastaveným parametrom, a nastaveným na hodnotu false. Čo je dosť rozdiel (Príklad: nejaká funkcia ktorá je defaultne zapnutá, napr. newsletter. Pošlem parameter že ho nechcem využívať, teda newsletter=false. Ty teraz nevieš či som poslal false a máš ju vypnúť, alebo som neposlal nič a je teda defaultne naďalej zapnutá.). Skús sa inšpirovať funkciou ktorá sa používa v phpbb: https://wiki.phpbb.com/Function.request_var

btw:
! (v css important) a určuje niečo čo sa nezničí po refreshe stránky ($_SESSION)
veď ani $_GET sa po refreshe nestratí :) A či sa stratí alebo nie $_POST rozhoduje užívateľ, ak klikne "znova odoslať" tak sa tiež nestratí
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Mne tiez cela koncepcia nepride najstanejsia,
Najme ten znak na zaciatku a tiez to ze jedna funkcia dokaze vracat viac typov (viem, ze sa to spociatku zda ako sikovne, ale neskor budes nadavat).
Ked sa neskor na to pozries v kode a uvidis $a=gv($b) nebudes mat sajn co to robi.
Ja by som to rozdelil do samostatnych funkcii pre cisla, retazce a subory, kde by bol jeden argument ci ide o GET, POST, SESSION, dalsi nazov a treti defaultna hodnota, ak nebude uvedena hodis exception.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Mne sa tiez zda tato funkcia nevhodna ale skusil som ju optimalizovat. Aby bola prehladnejsia, kratsia, univerzalnejsia a rychlejsia.

$req = array('.' => $_GET,'#' => $_POST,'!' => $_SESSION);
function gv($varName, $intTest = false, $arrayKey = false){
	global $req;
	$name = substr($varName, 1);
	$var = $req[$varName[0]][$name];
	$var = $arrayKey !== false ? (isset($var[$arrayKey]) ? $var[$arrayKey] : false) : $var;
	$var = trim($var);

$var = $intTest ? (is_numeric($var) ? $var : false) : $var;	

if( empty($var) ) return false;

return $var;
}
Testy som robil na premennej GET v cykle 100 000 krat.

Tvoja funkcia(753 znakov):

Time: 0.320631980896 s
Moja funkcia(421 znakov):

S kontrolou cisla:
Time: 0.22513008117676 s
Bez kontroly:
Time: 0.18720483779907 s
Nevyhodou mojej funkcie je ze pouziva globalnu premennu $req koli zvyseniu rychlosti.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

:D táto téma naberá na obrátkach. Mala by sa čítať od konca k začiatku, lebo čím ďalej tým väčšie zverstvá tu pribúdajú. Akože tou globálnou premennou to je zabité, uvidíme či to ešte niekto prekoná
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

No tak audiotrack :D daj nieco konstruktivne. Preco je to zle a ako by to bolo lepsie?
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

jorg22 napísal:No tak audiotrack :D daj nieco konstruktivne. Preco je to zle a ako by to bolo lepsie?
Globalna premenna je zla, lebo je to globalna premenna a je vsade, to je fuj, presny opak OOP. Ja vo svojich projektoch mam iba 3 funkcie : __autoload, a dve funkcie, ktore davam ako argument pre zalogovanie neodchytenych exceptions a chyb.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

1) samotná globálna premenná - spoliehaš sa na ňu. Ak si niekto vytvorí pole, nemôže ho pomenovať $req ak chce použiť tvoju funkciu. Nedajbože ak také má, bude všetko musieť prepisovať alebo musí zasahovať do tvojej funkcie.
2) $var = trim($var); je akože čo? Čo si ty boh, že mi ideš manipulovať s obsahom mojich premenných? Týmto by si dostal nejedného človeka do blázninca. Ak si chcem poslať v $_POST reťazec končiaci medzerou alebo enterom, tak nemáš najmenšie právo mi meniť moje premenné. Sú to znaky ako každé iné a ja ich tam CHCEM mať keď si ich tam posielam

konštruktívnu odpoveď som dal. Nech si pozre tú funkciu z phpbb. Je hlúpe sa naháňať za pár mikrosekúnd, keď to záleží od plno vecí (tvoj cyklus v skutočnosti nerobil to čo si myslíš že robil - tá funkcia sa ani z ďaleka nevykonala 100 000krát)
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Ok mas pravdu, snazil som sa zefektivnit funkciu za kazdu cenu a ponechat jej povodnu funkcionalitu.

Ale este ma zajima preco si myslis ze sa ta funkcia nevykonala 100 000 krat ked som ju dal do cyklu?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pretože php má optimalizačné metody, rovnako ako väčšina jazykov. A keďže tá funkcia nemá vedlajšie efekty (nemení žiadnu globálnu premennú od ktorej by závisela) a dostáva vždy rovnaké parametre (ak to máš v cykle volané 100 000 krát s rovnakými vstupmi) tak sa vykoná raz a potom už iba vracia nacachovaný výsledok. Kľudne si to skús, a uvidíš že druhé volanie je podstatne rýchlejšie ako prvé:

<?php
$time = microtime(true);

gv("test", true);

echo microtime(true)-$time;
echo '<br/>';
$time = microtime(true);

gv("test", true);

echo microtime(true)-$time;
?>
Napísať odpoveď