Začiatok
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Začiatok
záleží od toho, čo chceš programovať. Ale všeobecne je na pochopenie základov dobrý pascal
Chcel by som programovať aplikácie.audiotrack napísal:záleží od toho, čo chceš programovať. Ale všeobecne je na pochopenie základov dobrý pascal
PS: Toho pascala si pozriem
Do "Čítajte pred založením témy v programovaní!" by sa zišiel bod 10: "Chcem začať".
audiotrack Nemoholo by si mi poslat link na ten Pascal ?
-
lowmanek
Light Professional
Dalsi zaklad - blbe otazky sa pytaj googlu 
Pascal je jazyk, takze ti ho audio neposle.
Nato, aby si z tvojho kodu uvidel aj vysledok, ho musis "prelozit" do jazyka pocitaca (skompilovat), naco sluzi IDE. Pozri napr. Lazarus.
Na naucenie jazyka pozri nejake ucebnice, pripadne skripta. Na internete je toho mraky.
Ked uz budes mat zaklady, skus si vyhladat nieco o algoritmoch.
Pascal je jazyk, takze ti ho audio neposle.
Nato, aby si z tvojho kodu uvidel aj vysledok, ho musis "prelozit" do jazyka pocitaca (skompilovat), naco sluzi IDE. Pozri napr. Lazarus.
Na naucenie jazyka pozri nejake ucebnice, pripadne skripta. Na internete je toho mraky.
Ked uz budes mat zaklady, skus si vyhladat nieco o algoritmoch.
Na tie základy skús LAZARUS - robili sme s ním na strednej a aj také poleno ako ja to pochopilo. Začni s jednoduchými vecami typu v konzolovom (napr. matematické operácie s premennými), potom pôžeš prejsť priamo na aplikácie, niečo si tam nakresliť a pod. Literatúry je na na nete dosť, my sme mali na škole TÚTO a bolo to tam popísané celkom dobre.
-
lowmanek
Light Professional
A este, mozno nie vsetci budu so mnou suhlasit, ale odporucil by som ti nezacinat hned s GUI vecami, ale konzolovkami...je to efektivnejsie, lebo tam nemusis davat tlacidla a pod., ale iba kodis
-
audiotrack
VIP
samozrejme že začať s konzolami. Lazarus a delphi neodporúčam na začiatok, je blbosť pustiť sa do GUI aplikácii bez toho aby mal predstavu čo je OOP a čo vlastne ten gombík na jeho formulári predstavuje
-
Runes
Addict
Teraz ma ukamenujete ale ja osobne odporucam na pochopenie programovania labview
pracujem v nom robim v nom aplikacie pre priemysel nato je vlastne ten jazyk urceny ale je to graficke programovanie a vsetko co som sa tu naucil zurocujem v textovom programovani
tiez som povodne zacal pascalom potom som dostal tuto robotu (s pascalu som spravil 2 cvicenia
) zacal som programovat v LV tym ze je to graficke je to mega vizualne a ted ked idem daco kodit textovo predstavim si to v LV a pouzijem tu strukturu v textaku za pomoci googla som schopny pisat celkom v poho programi teda v poho na zaciatocnika az mierne pokrocileho
Ako hru abo tak v LV nespravis teda spravis dake piskvorky a tak ale ziadnu grafiku tu nezrobis. Ale zasa celkom lahko si tu spravis ficurky ako program na upravu fotiek program ktory ovlada excell program co ti bude nacitavat obraz s kamery a spracovavat ho ... a hlavne tu si len klikas a tahas ciarky
minimalne odporucam si len tak popri pascale robit dake veci v LV
minimalne odporucam si len tak popri pascale robit dake veci v LV
Tak v čom je to teda najlepšie? Každý píše niečo iné. Na jednej skúsenej stránke s programovaním písali že pascal je už príliš zastaralý že najlepšie je C++ alebo C#, vy píšete že je najlepší pascal tak už ozaj neviem 
-
audiotrack
VIP
céčko vzniklo začiatkom sedemdesiatych rokov, pascal v roku 1974 a v roku 1981 bol vydaný ako norma. Tak tú múdru stránku viac nenavštevuj. Je menej v praxi používaný ako céčko, no na edukačné účely vhodnejší pre začiatočníkov
Tak ja ten pascal asi skúsim
A na to kompilovanie teda ten Lazarus? 
fraqer: Väčšinou tí ľudia obhajujú svoj názor na Pascal tým, že sa s ním už nijako neuplatníš.. Ja si však myslím, že predsa len sa v tom človek nebude hrabať napr. viac ako rok. Pochopí základy prog. a kľudne môže potom prejsť trebárs na Javu. Rozhodne to nie je strata času, ako veľa ľudí tvrdí 
To je pravda.
Ale ako som písal, skúsim to. Len aký program na to kompilovanie?
Akýkoľvek, ktorý kompiluje. Takže napríklad aj ten Lazarus.
Vďaka, už sa len treba zorientovať a začať robiť 
Logol som sa tu len pre to aby som pochvalil tvoj pristupfraqer napísal:Vďaka, už sa len treba zorientovať a začať robiť
Osobne považujem Pascal za stratu času. Myslím si ,že je oveľa výhodnejšie začať s nejakým Javascriptom ,ktorý nieje vôbec náročný a je možne ho použiť ako pri vývoji webov (Strana klienta/Strana servera) tak aj pri vývoji mobilných aplikácii. Syntaxovo je podobný Cčku (Tz. aj Jave, PHP...) čiže v prípade ,že sa človek rozhodne "prejsť vyššie" mal by to mať o čosi ľahšie. Pascal mi príde ako kopa bordelu, žiadne zložené zátvorky, inkrementácia/dekrementácia štýlu inc(int) atp... S Pascalom som strávil povinne niekoľko rokov v škole, chcel som maturovať v Jave pretože Pascal som maximálne neznášal no nebolo mi to umožnené kvôli "norme"...peto277 napísal:fraqer: Väčšinou tí ľudia obhajujú svoj názor na Pascal tým, že sa s ním už nijako neuplatníš.. Ja si však myslím, že predsa len sa v tom človek nebude hrabať napr. viac ako rok. Pochopí základy prog. a kľudne môže potom prejsť trebárs na Javu. Rozhodne to nie je strata času, ako veľa ľudí tvrdí