Vyhrážanie trestným oznámením (podvod cez internet)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Vyhrážanie trestným oznámením (podvod cez internet)

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Je vyhrážanie sa niekomu podaním trestného oznámenia brané ako vyhrážanie ? :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Vyhrážanie trestným oznámením

Príspevok od používateľa audiotrack »

Trestný zákon - č. 300/2005 Z.z. Deviata hlava, §359
(1) Kto sa skupine obyvateľov vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou, alebo spôsobením škody veľkého rozsahu, alebo kto použije násilie proti skupine obyvateľov, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
takže nie
Inak trestné oznámenia sa len tak nepodávajú. Stojí to kopec námahy preveriť to, peňazí pre súdne pojednávanie a právnika a podobne. Takže ak niekto týmto vyrukuje, asi ani druhá strana nie je svätá.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Vyhrážanie trestným oznámením

Dík, no.. ja pako, som sa stal obeťou podvodu. bral som vec cez net, mal tam aj dve kladné hodnotenia .. len mi nedošlo, že to si mohol spraviť aj sám.
Tak som mu napísal, že podám trestné oznámenie ak mi nevráti peniaze. Na to sa uráčil ozvať, že mi oznamuje, že on podáva trestné oznámenie na mňa za nátlak a vyhrážanie (tým nátlakom asi myslel vrátenie peňazí). Našťastie to bolo len 20€, .. zajtra mám čas celý deň, rozmýšlam ale, že zájdem na políciu. Veď číslo účtu mám .. tak riešiť to musia. Navyše mi musia predsa poslať nejaké to vyrozumenie ...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Vyhrážanie trestným oznámením (podvod cez internet)

20€ riešiť nebudú, lebo to nie je trestný čin. Aby to bol trestný čin, musí byť škoda nad 266€. V prípade že oklamal viacerých, a spoločná suma ktorú nadobudol je väčšia ako toto, môžete podať skupinovú žalobu ale to by ste sa museli všetci nájsť a dohodnúť.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Ale je to predsa aspoň priestupok. Naviac meno je vypátrateľné, keďže mám číslo účtu :) ... aspoň nejak predvolaný na vysvetlenie by mal byť a možno zaplatí nejakú pokutu.

//autoeditácia príspevku (19 Nov 2013, 22:19)
:/ dočítal som sa, že pri takej nízkej sume, keď sa jedná o priestupok, banka neposkytne údaje. Je to pravda ? ... lebo dopátrať sa k nejakému relevantnému tvrdeniu je nemožné ... všetci sa na to vykašlú, alebo ak sa im to aj nejak možno podarí vyriešiť, tak už nenapíšu ako ...
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

policia Ti v tomto urcite nepomoze, 20e je pekny peniaz, ale asi sa treba zmierit s tym ze to uz clovek nikdy neuvidi a jednoducho nato zabudnut :cry:
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak skúsim vypátrať jeho meno. V tom prípade odpadá aj proces nejakého zisťovania predsa ...
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

A nad exekúciou si nepremýšľal? Podať návrh na vydanie platobného rozkazu, dať to exekútorovi. atď...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Ešte môžem skúsiť ísť do banky a povedať, že som omylom dal zlé číslo účtu. Neviete niekto či je to spoplatnené ? .. na stránkach banky takúto informáciu dobrovoľne asi ťažko nájsť. Zajtra im zavolám..ale ak by mal dovtedy ktosi nejaké info, sem ním :)

//autoeditácia príspevku (19 Nov 2013, 23:59)
+ ku tej exekúcii, treba asi vedieť kto je naozaj za tým, + bydlisko ... a taktiež mať nejak overené, že sa jedná o tú osobu. To asi nebude len tak ...

//autoeditácia príspevku (20 Nov 2013, 0:02)
plus poplatok 16,50€ za vydanie platobného rozkazu. (6% z dlžnej sumy, min: 16,50€) :(
Chlad
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Chlad »

Ty si myslíš, že polícia a banka sa s tým budú zaoberať kvôli 20 € ? :) Možno keby to bolo 2000 € ale i vtedy ťa banky pošlú kade ľahšie a polícia ? :) budú sa robiť, že ich to trápi, odídeš a vyložia si nohy . Nás vykradli a každý mal v pi*i . takže tak
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Ja viem, že to môžu mať na saláme .. ale pokiaľ im ja dodám predsa meno, adresu ... tak konať musia. A keď ešte poviem , že chcem byť informovaný v tej lehote 30 dní ...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Lubenečko napísal:Ja viem, že to môžu mať na saláme .. ale pokiaľ im ja dodám predsa meno, adresu ... tak konať musia. A keď ešte poviem , že chcem byť informovaný v tej lehote 30 dní ...
veď konať budú. Spíšu s tebou záznam a tým to končí lebo to nemá zmysel ďalej riešiť
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Najschodnejsie je v tomto pripade ist do banky a skusit co najskor stornovat platbu, ze si dal zle cislo...trestne oznamenie nic neporiesi a platak aj keby si dal poda ti odpor a mozete ist pojednavat a koli 20€ ?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

niesom sice pravnik ale kto ma pravo rozhodovat o tom ze ci policia BUDE alebo NEBUDE riesit priestupok s predmetnou hodnotou 20€? je snad na rozdelovniku na policajnej stanici nejaky oznam ze "sry 20€ je malo penazi, take neriesime" kur¥a nejde o 20€ ale o princip ak sa trosku potencialnemu podvodnikovi podkuri tak mozno prestane odrbavat ludi.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Hegy napísal:niesom sice pravnik ale kto ma pravo rozhodovat o tom ze ci policia BUDE alebo NEBUDE riesit priestupok s predmetnou hodnotou 20€? je snad na rozdelovniku na policajnej stanici nejaky oznam ze "sry 20€ je malo penazi, take neriesime" kur¥a nejde o 20€ ale o princip ak sa trosku potencialnemu podvodnikovi podkuri tak mozno prestane odrbavat ludi.
poďme pozbierať všetky špaky, dať ich na rozbor DNA a hladať ľudí čo ich na zem hodili, lebo to je rovnako priestupok ako toto. Stúpil si do hovna? Poďme naháňať majiteľa toho psa aby dostal pokutu že nezobral po nom exkrementy. Sú to absurdné príklady, ale sú to rovnako všetko priestupky a nie trestné činy. Priestupky sa pokutujú na miesto, ak ťa niekto pristihne. Spätne to už nemá zmysel naháňať pokiaľ to nie je trestný čin, lebo by to stálo kopec peňazí a času, a na úkor toho že policajti naháňajú podvodníkov z bazošu by vrahovia a drogoví dealeri behali po slobode. Jednoducho je to nerentabilné riešiť priestupky. Ale ak mu tých 20€ stojí za to, môže si zaplatiť súkromného detektíva, a potom aj právnika. Preplatí na tom cez 1000€ ale svoju dvacku získa (možno) späť :)
Chlad
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Chlad »

Hegy napísal:niesom sice pravnik ale kto ma pravo rozhodovat o tom ze ci policia BUDE alebo NEBUDE riesit priestupok s predmetnou hodnotou 20€? je snad na rozdelovniku na policajnej stanici nejaky oznam ze "sry 20€ je malo penazi, take neriesime" kur¥a nejde o 20€ ale o princip ak sa trosku potencialnemu podvodnikovi podkuri tak mozno prestane odrbavat ludi.
Nájdi si ho a ak máš na to, trošku ho vzhľadovo uprav ak ti za to stojí a nejde ti o eura ale o princíp .
Mne sa to tiež nepáči, že mu to prejde, ale svet je drsný .
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

audiotrack napísal: poďme pozbierať všetky špaky, dať ich na rozbor DNA a hladať ľudí čo ich na zem hodili, lebo to je rovnako priestupok ako toto. Stúpil si do hovna? Poďme naháňať majiteľa toho psa aby dostal pokutu že nezobral po nom exkrementy. Sú to absurdné príklady, ale sú to rovnako všetko priestupky a nie trestné činy. Priestupky sa pokutujú na miesto, ak ťa niekto pristihne. Spätne to už nemá zmysel naháňať pokiaľ to nie je trestný čin, lebo by to stálo kopec peňazí a času, a na úkor toho že policajti naháňajú podvodníkov z bazošu by vrahovia a drogoví dealeri behali po slobode. Jednoducho je to nerentabilné riešiť priestupky. Ale ak mu tých 20€ stojí za to, môže si zaplatiť súkromného detektíva, a potom aj právnika. Preplatí na tom cez 1000€ ale svoju dvacku získa (možno) späť :)
ked som bol fagan natankoval som do feldy za kilecko a zdrhol... o 3 dni mi vola zvlastne cislo a hadaj co, predvolanie na podanie vysvetlenia k priestupku, 1. ja som sa dosral, 2. zaplatil som skodu (100skk) a 3. pokutu (200skk) a 4. dostal som ponaucenie a uz som nespekuloval.
Myslim ze tieto 2 pripady sa daju porovnavat.
@Chlad nie kazdy si to moze dovolit "riskovat"
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

v podstate hej, ale je tam trošku rozdiel. Teba mali na kamere. Na neho nemajú nič. Môže povedať že taký inzerát tam nedal, že to mohol hocikto v jeho mene. A treba získavať ip adresy a veci okolo toho. Môže povedať že nič neposlal, že to niekto iný v jeho mene. A treba získavať dôkazy z pošty a podobne. V jeho prípade je to teda kopec dokazovania. V tvojom prípade ťa pristihli pri čine, čiže presne to čo som písal skôr. Priestupky sa pokutujú keď ťa chytia hneď. Ale nevedie sa vyšetrovanie

//autoeditácia príspevku (20 Nov 2013, 14:10)
a tá hranica sa tiež posúva. Neviem koľko bolo 100 korún keď si bol fagan. Ale viem, že keď som bol ja fagan tak bolo 100 korún určite viac ako dnešné tri eurá. A tiež sa zmenilo veľa iných veci, kedysi sa pokutovalo prísnejšie :) Ale to sú už detaily
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

To je v prdeli :lol: ono nakoniec keby tu osobu predvolali na podanie vysvetlenia toho priestupku... tak mu stačí vlastne povedať, že odmieta vypovedať, lebo by tým poškodil sebe (alebo blízkej osobe) ... :roll:

zákon č. 171/93 Z. z. o Policajnom zbore.
(4) Vysvetlenie môže odmietnuť iba osoba, ktorá by ním sebe alebo blízkej osobe8) spôsobila nebezpečenstvo trestného stíhania alebo osoba, ktorá by ním porušila spovedné tajomstvo alebo tajomstvo informácie, ktorá jej bola zverená ústne alebo písomne pod podmienkou mlčanlivosti ako osobe poverenej pastoračnou starostlivosťou.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

To je nejaká novinka? Je to to isté ako možnosť odmietnuť vypovedať (známe z každého filmu "máte právo nevypovedať...") akurát, že je to v inom štádiu trestného konania a tak je to pretavené do podoby odmietnutia podania vysvetlenia. Štát trestá, tak štát musí preukázať vinu, nemôže sa čakať, že sa ktokoľvek usvedčí sám.
Napísať odpoveď