Multi-kulti
Re: Multi-kulti
Hm, to ze nas raz v Europe precislia je jasne,lahka matematika,otazne je iba kedy.Nasu generaciu to az tak velmi trapit nemusi,to uz skor nase deti. Na druhej strane je tu este vzdy moznost, ze pristahovalci s moslimskymi korenmi sa casom zacnu viacej integrovat v ramci vecsinovej kultury-zatial tomu ale nic nenasvedcuje. Aj v Usa je to tak, ze afroamericania sa prirodzene sami od seba segreguju do vlastnych skol,vlastnych svrti, vlastnych miest,kde tvoria drvivu vecsinu.To iste plati pre latinos, ci bielych. Vyborny priklad z historie je mesto Detroit kde prislo koncom 60tych rokov k vzbure afroamerickeho obyvatelstva.Stupen dosiahnuteho bodu rizika je jasny uz len z toho ze na konsolidovanie situacie musela byt nasadena Narodna garda vo full vybave vratane tankov,trvalo to tyzden a boli desiatky mrtvych/aprpo podobnych situacii bolo v Usa uz kopec,napr rasove nepokoje Los angeles 1992 atd/.Bieli pochopili ze napriek tomu ze su stale este vo vyraznej pocetnej prevahe, tak spolocne spoluzitie s odlisnou kulturou nie je mozne a skor ci neskor by viedlo k dalsim konfliktom,preto sa postupne prestahovali mimo mesto na predmestia. Predmestia su dodnes normalne fungujece zony,zatial co samotne mesto je v ruinach a doslova nefunkcne, obrovska kriminalita,chudoba, drogy.
Vo Francuzsku takto zase pre zmenu takto podobne vyzeraju niektore predmestia. Neviem ci si este niekto pamata na nepokoje z roku 2005 ked musel byt dokonca vyhlaseny vynimocny stav http://cs.wikipedia.org/wiki/Nepokoje_ve_Francii_2005 /podobne aj vid Londyn,Belgicko,Nemecko,Svedsko atd/. Bola do udalost ktorej sa siroko venovala pozornost v mediach, pretoze sa uz naozaj nedala ututlat.Co je ale dolezitejsie je fakt,take verejne tajomstvo,ze vzbury a nasilnosti mensieho rozsahu su na Parizskych predmestiach skoro beznou zalezitostou.Francuzske media maju ale zakazane o tychto udalostiach sirsie publikovat z dovodu ze ludia by si nahodou mohli uvedomit ze situacia je kriticka a z dlhodobeho hladiska sa jej vyriesenie nijako nezlepsuje. Teda ak ja vraj situaciu vidim prilis skepticky, tak sa pytam ako asi tak budu prebiehat nepokoje v buducnosti, ked tieto komunity budu este rozsiahlejsie,vyrazne pocetnejsie, tym padom s vecsim presahom na politikov,policajne a vojenske zlozky-na to nech si odpovie kazdy podla vlastnej rozvahy.
Vo Francuzsku takto zase pre zmenu takto podobne vyzeraju niektore predmestia. Neviem ci si este niekto pamata na nepokoje z roku 2005 ked musel byt dokonca vyhlaseny vynimocny stav http://cs.wikipedia.org/wiki/Nepokoje_ve_Francii_2005 /podobne aj vid Londyn,Belgicko,Nemecko,Svedsko atd/. Bola do udalost ktorej sa siroko venovala pozornost v mediach, pretoze sa uz naozaj nedala ututlat.Co je ale dolezitejsie je fakt,take verejne tajomstvo,ze vzbury a nasilnosti mensieho rozsahu su na Parizskych predmestiach skoro beznou zalezitostou.Francuzske media maju ale zakazane o tychto udalostiach sirsie publikovat z dovodu ze ludia by si nahodou mohli uvedomit ze situacia je kriticka a z dlhodobeho hladiska sa jej vyriesenie nijako nezlepsuje. Teda ak ja vraj situaciu vidim prilis skepticky, tak sa pytam ako asi tak budu prebiehat nepokoje v buducnosti, ked tieto komunity budu este rozsiahlejsie,vyrazne pocetnejsie, tym padom s vecsim presahom na politikov,policajne a vojenske zlozky-na to nech si odpovie kazdy podla vlastnej rozvahy.
-
javatar
Hardcore addict
Uspokojivu odpoved pre teba napisat nedokazem. Lebo nezapasim s tvojim intelektom ale volou.kali520 napísal:Ano? A aky potencial prinasaju napr cigani nam bielym?
Ale tak nejaky hrach na stenu hodim:
Cigani ako kocovny narod s dost hudobnickymi sklonmi (aj ked sa nejedna o vysoke umenie) vo vseobecnosti trpia o dost menej stresom. Naucit bieleho oddychovat znamena aj zvysit jeho efektivitu prace. Spojit schopnost efektivneho relaxu a tvrdej prace je potencial. Jeho dolovatelnost je tazka a zavisi na prostredi (nie je nutne masovo mixovat geny a mixovat ich nutene je hlupsot). Ale kedze ty vplyv prostredia ucelovo minimalizujes a volis kratkodobo efektivnejsie cesty tak necakam, ze mi tento argument uznas.
Neviem ako kaliho ale mna si uprimne pobavil. 
Ja sa nebudem snažiť o náročné teoretické odôvodnenia ako javatar, z môjho pohľadu ide o nezmysel. Žiadni cigáni a žiadni bieli. Žiadne vzájomné prínosy a neprínosy. Ja beriem do úvahy jedine jednotlivcov, nie takéto abstraktné skupiny a preto mi takto položená otázka príde nezmyselná.
Vyhovorky. O uspokojivu odpoved tu nejde ale skor o argumentaciu kde svoje povodne tvrdenia o potenciali diverzitiy obhajis trochu obstojnejsie ako nejakou spekulaciou ktora je tak maximalne na smiech.javatar napísal:Uspokojivu odpoved pre teba napisat nedokazem. Lebo nezapasim s tvojim intelektom ale volou.
-
javatar
Hardcore addict
Nuz chlapci som rad, ze sa bavite. Dal si mi (vzhladom na podmienky) narocnu otazku. Na slovenske pomery sa tazko hlada nieco co by aspon neposobilo vagne.
Kali - pre teba ide aj o uspokojivu odpoved. Dobre si pamatam nasu debatu biela vs. zlta rasa kde si krasne vytahoval to co sa ti hodilo (napr. porovnaval som hudobne nastroje v uvodoch civilizacie a ty si do toho vytiahol Mozarta - vsetko je dohladatelne). Taktiez postujes clanky ktore su sice logicke ale vnimaju veci tiez tendencne. Celkovo tvoje sklony k nacizmu a fasizmu su zrejme ale myslim, ze ich chapem. Podobne ako nihilizmus - jedna sa o velmi logicke teorie. Akurat zanedbavaju mnozstvo aspektov.
K obhajobe diverzity (aj ked sa nejedna v tomto pripade o diverzitu len rasovu):
Velmi dobre to vidiet na koncepte miest. Mesta ako take su dost narocna zalezitost. Spotrebuju viac prostriedkov (strava, voda, materialy, cas na premiestnovanie a pod.) a vyprodukuju viac odpadu ktory musi ist prec a to tiez spotrebuvava dalsie prostriedky. Celkova rezia je teda dost vysoka v porovnani s dedinami. Pri vytvarani akehokolvek mesta sa vzdy na jedno miesto zislo vela ludi s roznymi nazormi, pohladmi, skusenostami a vzdy existovalo mnozstvo moznosti ako dane problemy vyriesit. A nemozno tvrdit, ze vsetkych obyvatelov spojoval rovnaky zamer. Napriek tomu su civilizacie ktore mali mesta ako prve rastli daleko rychlejsie. Vdaka prostrediu (nie vdaka genom - tie sa mohli v jednoduchsom prostredi dedin prejavit lepsie) v mestach. Kde mal clovek vdaka diverzite viac problemov s ktorymi sa musel vysporiadat ale aj viac inspiracii a vzorov ako to ide.
Podobne:
1. Skoly zalozene na volnosti studenta a na minimalnom zasahovani autority do procesu vzdelavania maju z dlhodobeho hladiska ovela lepsie vysledky ako tie autoritativne.
2. Mixovanie bojovych umeni (kompromisy, preberanie odvsadial a pod.) mava lepsie vysledky nez len studium jedneho.
3. Hacknutie open-source rieseni trva na hackerskych sutaziach radovo dlhsie ako uzavreteho SW.
4. Wisdom of a crowd a projekty zalozene na nom (re-captcha, kurzy cudzich jazykov zalozene na prekladoch od uciacich sa ludi).
a podobnne priklady kde skupina ludi hladajuca cestu namiesto pocuvania silnej autority dosiahne ovela vyssiu efektivitu uz urcite dokazes najst sam.
Kali - pre teba ide aj o uspokojivu odpoved. Dobre si pamatam nasu debatu biela vs. zlta rasa kde si krasne vytahoval to co sa ti hodilo (napr. porovnaval som hudobne nastroje v uvodoch civilizacie a ty si do toho vytiahol Mozarta - vsetko je dohladatelne). Taktiez postujes clanky ktore su sice logicke ale vnimaju veci tiez tendencne. Celkovo tvoje sklony k nacizmu a fasizmu su zrejme ale myslim, ze ich chapem. Podobne ako nihilizmus - jedna sa o velmi logicke teorie. Akurat zanedbavaju mnozstvo aspektov.
K obhajobe diverzity (aj ked sa nejedna v tomto pripade o diverzitu len rasovu):
Velmi dobre to vidiet na koncepte miest. Mesta ako take su dost narocna zalezitost. Spotrebuju viac prostriedkov (strava, voda, materialy, cas na premiestnovanie a pod.) a vyprodukuju viac odpadu ktory musi ist prec a to tiez spotrebuvava dalsie prostriedky. Celkova rezia je teda dost vysoka v porovnani s dedinami. Pri vytvarani akehokolvek mesta sa vzdy na jedno miesto zislo vela ludi s roznymi nazormi, pohladmi, skusenostami a vzdy existovalo mnozstvo moznosti ako dane problemy vyriesit. A nemozno tvrdit, ze vsetkych obyvatelov spojoval rovnaky zamer. Napriek tomu su civilizacie ktore mali mesta ako prve rastli daleko rychlejsie. Vdaka prostrediu (nie vdaka genom - tie sa mohli v jednoduchsom prostredi dedin prejavit lepsie) v mestach. Kde mal clovek vdaka diverzite viac problemov s ktorymi sa musel vysporiadat ale aj viac inspiracii a vzorov ako to ide.
Podobne:
1. Skoly zalozene na volnosti studenta a na minimalnom zasahovani autority do procesu vzdelavania maju z dlhodobeho hladiska ovela lepsie vysledky ako tie autoritativne.
2. Mixovanie bojovych umeni (kompromisy, preberanie odvsadial a pod.) mava lepsie vysledky nez len studium jedneho.
3. Hacknutie open-source rieseni trva na hackerskych sutaziach radovo dlhsie ako uzavreteho SW.
4. Wisdom of a crowd a projekty zalozene na nom (re-captcha, kurzy cudzich jazykov zalozene na prekladoch od uciacich sa ludi).
a podobnne priklady kde skupina ludi hladajuca cestu namiesto pocuvania silnej autority dosiahne ovela vyssiu efektivitu uz urcite dokazes najst sam.
-
Hotwire
Addict
- Kontaktovať používateľa:
javatar, sice si napisal pekny dlhy prispevok ale furt to nevysvetluje, aky prinos pre nas bude mat banda nanichodnych darmozracov. 
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
mozno ked sa s nimi mixneme tak nase pravnucata uz budu tiez vediet behat nahe a hladne po snehuHotwire napísal:javatar, sice si napisal pekny dlhy prispevok ale furt to nevysvetluje, aky prinos pre nas bude mat banda nanichodnych darmozracov.
-
javatar
Hardcore addict
Nikde som ich neobhajoval, nikde netvrdim,ze je situacia v poriadku. Skor naopak. Len tvrdim, ze nasilna segregacia nie je riesenie.Hotwire napísal:javatar, sice si napisal pekny dlhy prispevok ale furt to nevysvetluje, aky prinos pre nas bude mat banda nanichodnych darmozracov.
Ako vidíš javatar, tu proste nie sú akceptovateľné názory, ktoré vybočujú z bežného rámca a snažia sa o nejaký širší (v podstate vôbec nie krajne pozitívny ignorantský) pohľad. Proste, treba len nakladať.
Moznost, ze pre nas nemaju absolutne ziaden prinos vobec beres do uvahy?javatar napísal:Nuz chlapci som rad, ze sa bavite. Dal si mi (vzhladom na podmienky) narocnu otazku. Na slovenske pomery sa tazko hlada nieco co by aspon neposobilo vagne.
A hlavne o to tu v tejto debate ide.K obhajobe diverzity (aj ked sa nejedna v tomto pripade o diverzitu len rasovu)
Krizenie rasy sposobuje upadok urovne vyssej rasy, je to nevyvratitelny prirodny zakon platiaci pre vsetko zive. Rozpor tu je akurat v tom ci je niekto ochotny uznat existenciu vyssej rasy a ked aj ano je dolezita intepretacia resp definicia toho co to znamena vyssia rasa a v tom bol aj problem v tej nasej debate o zltej rase kde sa ukazalo ze ta intepretacia neni az tak jednoducha ako v pripade ked porovnavame bielu rasu s ciernou rasou.
K tej tvojej obhajobe diverzitiy s mestami nejak moc nerozumiem. Ved mesta vzisli z dedin alebo z mensich obci ktore v prvopociatkoch boli zalozene najme na rodovom pribuzenstve a dalsich vonkajsich podobnosti, ich rast neni sposobeny tym ze ich zalozilo vela rozdielnych ludi, prave naopak, vela rozdielnych ludi do miest prichadzalo a to spsobuje ich postupny narast isty vrchol ale casom aj upadok, co je tiez velmi podstatne.
Dobrovolna segregacia je riesenie?Nikde som ich neobhajoval, nikde netvrdim,ze je situacia v poriadku. Skor naopak. Len tvrdim, ze nasilna segregacia nie je riesenie.
Inak debata bola skor o tom, ze co je vhodnesie pre obe strany, ci snaha o integraciu alebo segregacia, o nasili rec nebola.
-
Hotwire
Addict
...takisto ako nasilna integracia.javatar napísal:Nikde som ich neobhajoval, nikde netvrdim,ze je situacia v poriadku. Skor naopak. Len tvrdim, ze nasilna segregacia nie je riesenie.
Stranenie sa kriminality a ciganskej "kultury" nie je nasilna segregacia, naopak extremne tolerantne a nekonfliktne riesenie vlastne prevazne len Europanom.
Kde inde vo svete by bolo "mensinam" tolerovane ich spravanie, nikde a rozhodne nie v krajinach ich povodu.
javatar a jeho priklady samozrejme nemaju s ciganmi alebo povodnou temou vela spolocne, je to len aplikacia ideologie univerzalizmu na vsetkych a vsetko.
Kde inde vo svete by bolo "mensinam" tolerovane ich spravanie, nikde a rozhodne nie v krajinach ich povodu.
javatar a jeho priklady samozrejme nemaju s ciganmi alebo povodnou temou vela spolocne, je to len aplikacia ideologie univerzalizmu na vsetkych a vsetko.
-
javatar
Hardcore addict
Ano. Opat to ale nemozes aplikovat na vsetkych.kali520 napísal:Moznost, ze pre nas nemaju absolutne ziaden prinos vobec beres do uvahy?
Krizenie roznych poddruhov rastlin dokazuje opak (geneticka heterogennost je vyhodou). A co mi je zname tak rastliny zive su.kali520 napísal:Krizenie rasy sposobuje upadok urovne vyssej rasy, je to nevyvratitelny prirodny zakon platiaci pre vsetko zive.
Upadok oproti vrcholu, nie oproti povodnemu stavu. A ano - dost ma na svedomi aj nasilne propagovanie "rovnosti" ktora usti do diskriminacie povodneho obyvatelstva.kali520 napísal:...vela rozdielnych ludi do miest prichadzalo a to spsobuje ich postupny narast isty vrchol ale casom aj upadok, co je tiez velmi podstatne.
Nikdy sa nebudu chciet segregovat vsetci. Ale kto chce nech sa segreguje. Podstatna cast kazdej rasy to aj robit bude.kali520 napísal:Dobrovolna segregacia je riesenie?
Spravne. Myslim, ze som to tam pisal aj ja.Hotwire napísal:...takisto ako nasilna integracia.
Nikde som taketo spravanie za nasilnu segregaciu neoznacil. Skor narazame na nasledky nasilnej integracie.Aryan Angel napísal:Stranenie sa kriminality a ciganskej "kultury" nie je nasilna segregacia, naopak extremne tolerantne a nekonfliktne riesenie vlastne prevazne len Europanom.
Kali oznaci miliony ludi nalepkou rasa a tomu prisudi iste vlastnosti a mna ides obvinovat z univerzalizmu?Aryan Angel napísal:je to len aplikacia ideologie univerzalizmu na vsetkych a vsetko.
Zabudate na to, ze nepreziva ten najsilnejsi ale ten naprisposobivejsi. A na to, ze rasy sa daju porovnavat len na zaklade priemerov (aj tu narazame na problem koho hodit do ktorej rasy), pricom samotne vykyvy v ramci jednotlivych ras su daleko rozsiahlejsie ako vykyvy priemernych hodnot.
O prospesnosti a nasledkoch genetickeho krizenia rastlin by mozno mohli hovorit ini, kazdopadne je to znova univerzalisticky podane tak, ze vseobecna heterogenost prostredia a krizenie je pozitivny jav, pritom samotny fakt, ze ide o cielene krizenie za presne stanovenych podmienok, tomu odporuje. Pokial to pouzijes ako argument, mal by si fakticky podlozit prospesnost, napr. toho "skrizenia" s ciganmi s naslednym vyvazenim vyhod a nevyhod.javatar napísal:Krizenie roznych poddruhov rastlin dokazuje opak (geneticka heterogennost je vyhodou). A co mi je zname tak rastliny zive su.
V poriadku, nespecifikoval si ale potom co si predstavujes pod "nasilnou segregaciou, ktoru nepokladas za riesenie".Nikde som taketo spravanie za nasilnu segregaciu neoznacil. Skor narazame na nasledky nasilnej integracie.
Kritizujem ideologicky podlozeny univerzalizmus, neviem o com bola presne ta diskusia, oznacit nieco "rasou" je ale skor zovseobecnujuce pomenovanie pre skupinu ktora zdiela spolocne, geneticky podmienene (nie prisudene), rysy. Nie "univerzalizmus".Kali oznaci miliony ludi nalepkou rasa a tomu prisudi iste vlastnosti a mna ides obvinovat z univerzalizmu?
Myslim, ze nie (nezabudame).Zabudate na to, ze nepreziva ten najsilnejsi ale ten naprisposobivejsi.
To je pravda, nezmensuje to ale vahu priemernych hodnot na globalnej urovni, jedine ze by sa (v pripade krizenia) zaviedla nejaka "medzirasova eugenika", co je nerealne a tak ci tak neziaduce z inych ako striktne kvalitativnych dovodov.A na to, ze rasy sa daju porovnavat len na zaklade priemerov (aj tu narazame na problem koho hodit do ktorej rasy), pricom samotne vykyvy v ramci jednotlivych ras su daleko rozsiahlejsie ako vykyvy priemernych hodnot.
Rasa nie je len "krv". Cely koncept ochrany ohrozenych druhov v prirode by potom stratil zmysel. Clovek je takisto sucast prirody a (zjednodusene) Biela-Europska rasa je jej (velmi hodnotnym) vyrazom diverzity.
Odkaz predsedu vlady Australie neprisposobivym narodnostnym mensinam
http://hlavuhore.wordpress.com/2009/04/ ... -mensinam/
hoax je to na tvojej planete hughito 
http://hlavuhore.wordpress.com/2009/04/ ... -mensinam/
-
javatar
Hardcore addict
Nech aj hovoria. A ked chces hovorit aj ty tak scholar.google.com (vyhladavanie v studiach) a zadaj si relevantne slovicka (napr. natural plants breeding) a studuj.Aryan Angel napísal:O prospesnosti a nasledkoch genetickeho krizenia rastlin by mozno mohli hovorit ini...
Ale uznam ti jedno - nevyjadril som sa presne. Nemozem tvrdit, ze kazde jedno individualne krizenie ma pozitivne vysledky. Potencial tam je.
A k tomu univerzalizmu - Kali sa doslova vyjadril, ze krizenim nadradeny druh upada a plati to univerzalne. Ale specialne kvoli tebe sa posnazim zdoraznit, ze moje tvrdenia platia vseobecne, nie absolutne.
Odstahovanie inej rasy zo spolocnosti, vytvaranie rezervacii a ghetta. Je v poriadku mat cinsku stvrt, nie je v poriadku mat cinske ghetto. Je v poriadku mat prevazne cierne mesto, nie je v poriadku dotovat ho (to uz je nasilna integracia). Je v poriadku mat romske sidlisko, nie je v poriadku tolerovat tam bordel (pokial nie je nezavisle od mesta).Aryan Angel napísal:V poriadku, nespecifikoval si ale potom co si predstavujes pod "nasilnou segregaciou, ktoru nepokladas za riesenie".
Ta "medzirasova eugenika" sa vytvara prirodzene. V zapadnom svete sa to zial k*rvi masivnym apelovanim na toleranciu aj za cenu dvojiteho metra. Riesenie ale nie je vo vytvoreni opacneho extremu ale v odstranovani tohto povedomia o univerzalnej rovnosti ludi. To je ale cesta prudkeho individualizmu ktory tak odmietas.Aryan Angel napísal:To je pravda, nezmensuje to ale vahu priemernych hodnot na globalnej urovni, jedine ze by sa (v pripade krizenia) zaviedla nejaka "medzirasova eugenika", co je nerealne a tak ci tak neziaduce z inych ako striktne kvalitativnych dovodov.
Nemaj strach - biela rasa prezije (a nie len ta). Prirodzene. Netreba preto nic specialne robit. Len netreba robit nic ani proti tomu (co sa zialbohu deje).Aryan Angel napísal:Rasa nie je len "krv". Cely koncept ochrany ohrozenych druhov v prirode by potom stratil zmysel. Clovek je takisto sucast prirody a (zjednodusene) Biela-Europska rasa je jej (velmi hodnotnym) vyrazom diverzity.
Prisudit rys na zaklade priemeru a neoznacit to ako univerzalizmus? Odporujes si.Aryan Angel napísal:Kritizujem ideologicky podlozeny univerzalizmus, neviem o com bola presne ta diskusia, oznacit nieco "rasou" je ale skor zovseobecnujuce pomenovanie pre skupinu ktora zdiela spolocne, geneticky podmienene (nie prisudene), rysy. Nie "univerzalizmus".
Akych vsetkych? Iste zovseobecnovanie tu je namieste a cisto individualisticky postoj nema vyznam v takychto otazkach, uz len z toho dovodu ze clovek ako samostatna bytost je uplne bezvyznamny v porovnani so socialnymi skupinami.javatar napísal:Ano. Opat to ale nemozes aplikovat na vsetkych.
Kazdopadne otazka bola aky prinos ma pre nas krizenie s ciganmi, odpoved ziadny je uplne logicka.
No okrem toho co napisal Aryan plati aj to co som pisal ja a ty si necitoval. Definicia a intepretacia vyssej rasy tu hraje svoju rolu. U ludi je to jednoduchsie, primarny je tu mozog samozrejme istu rolu tu hraje aj telesna zdatnost a ine fyzicke predispozicie, ale cloveka definuje najma mozog), ale co by to malo byt vo svete rastlin je ovela tazsie presne urcit.Krizenie roznych poddruhov rastlin dokazuje opak (geneticka heterogennost je vyhodou). A co mi je zname tak rastliny zive su.
Suhlasim, lenze co je povodny stav?Upadok oproti vrcholu, nie oproti povodnemu stavu. A ano - dost ma na svedomi aj nasilne propagovanie "rovnosti" ktora usti do diskriminacie povodneho obyvatelstva.
Prirodzene vytvaranie tzv "medzirasovej eugeniky" bolo mozne sledovat na Juznej Amerike a nezda sa mi ze by to mala byt nejaka vyhra.Ta "medzirasova eugenika" sa vytvara prirodzene.
-
Andi_Cibula
Addict
Od cigáňov sa máme čo učiť. Ja som sa napr. naučil v práci flákať a poberať za to plat, vykrikujem svoje práva a zamlčujem povinnosti a drzosťou a aroganciou človek ďalej zájde.
Možno keby som sa prestal umývať, tak vďaka špine budem imúnnejší voči chorobám, avšak nemám rád smrad, takže v tomto sa od nich neinšpirujem.
Blbé je keď sa tieto veci naučí (zatiaľ) dominantná biela väčšina.
Možno keby som sa prestal umývať, tak vďaka špine budem imúnnejší voči chorobám, avšak nemám rád smrad, takže v tomto sa od nich neinšpirujem.
Blbé je keď sa tieto veci naučí (zatiaľ) dominantná biela väčšina.
Spomenul som to len z dovodu, ze je znama rozdielnost pohladov na prospesnost genetickeho krizenia rastlin.javatar napísal:Nech aj hovoria. A ked chces hovorit aj ty tak scholar.google.com (vyhladavanie v studiach) a zadaj si relevantne slovicka (napr. natural plants breeding) a studuj.
Chcelo by to asi konkretne priklady, podla toho co si napisal to v realite vyzera tak, ze sa segreguju sami ti "nasilne segregovani" a stiera sa tam potom aj rozdiel medzi "stvrtov" a "ghettom".Odstahovanie inej rasy zo spolocnosti, vytvaranie rezervacii a ghetta. Je v poriadku mat cinsku stvrt, nie je v poriadku mat cinske ghetto. Je v poriadku mat prevazne cierne mesto, nie je v poriadku dotovat ho (to uz je nasilna integracia). Je v poriadku mat romske sidlisko, nie je v poriadku tolerovat tam bordel (pokial nie je nezavisle od mesta).
Ano, extremny individualizmus narusuje koheznost spolocnosti a jej zivotaschopnost. Musim ale povedat, ze tu vidim rad opozicny pohlad nezalozeny len na otrepanych rovnostarskych teoriach.Ta "medzirasova eugenika" sa vytvara prirodzene. V zapadnom svete sa to zial k*rvi masivnym apelovanim na toleranciu aj za cenu dvojiteho metra. Riesenie ale nie je vo vytvoreni opacneho extremu ale v odstranovani tohto povedomia o univerzalnej rovnosti ludi. To je ale cesta prudkeho individualizmu ktory tak odmietas.
Biela rasa prezije, otazne je v akej podobe a postaveni, podmienky prispievajuce k jej silnemu ubytku a dyzgenicke vplyvy nie su pozitivne alebo "prirodzene" a silne limituju jej skutocny potencial.Nemaj strach - biela rasa prezije (a nie len ta). Prirodzene. Netreba preto nic specialne robit. Len netreba robit nic ani proti tomu (co sa zialbohu deje).
Myslim ze tu ide skor o semantiku, problem s "univerzalizmom" je v pripade jeho aplikovania bez dalsich kriterii a teda absolutne, hlavne v sociologickej oblasti.Prisudit rys na zaklade priemeru a neoznacit to ako univerzalizmus? Odporujes si.
btw grammar fixed,thx:p