Romovia na Slovensku
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
preletel som ho len tak zhruba
akosi mi tam ale chybali info, ze napriklad ako to tam teda vyzeralo pred tym 89tym ked sa bavime o rokoch po, nech ukazu aj pred
vsetko zase tendencne ukazane, aky su chudaci ako nic neriesime, ako to mozeme dovolit im zacat skrtit vodu, ved za nu platia predsa!!!.................... oh wait, nie oni za nu neplatia
ako je mozne ze sa im buraju baraky omg!!! kde sme.......................... oh wait, oni ich tak zdemolovali ze im sli na hlavu padnut
je tam nejaka hlbsia pointa ako len nasrat ludi ktory sa nato pozru a vedia aktualnu historiu lunika? nemam naozaj nato naladu
akosi mi tam ale chybali info, ze napriklad ako to tam teda vyzeralo pred tym 89tym ked sa bavime o rokoch po, nech ukazu aj pred
vsetko zase tendencne ukazane, aky su chudaci ako nic neriesime, ako to mozeme dovolit im zacat skrtit vodu, ved za nu platia predsa!!!.................... oh wait, nie oni za nu neplatia
ako je mozne ze sa im buraju baraky omg!!! kde sme.......................... oh wait, oni ich tak zdemolovali ze im sli na hlavu padnut
je tam nejaka hlbsia pointa ako len nasrat ludi ktory sa nato pozru a vedia aktualnu historiu lunika? nemam naozaj nato naladu
Takže jediný mňe známy extrémista je vlastne hughito.Extrémizmus je definovaný ako neštandardné správanie, prípadne ideológia, ktoré sa významným spôsobom odlišujú od všeobecne akceptovaných a zaužívaných stanov.
alebo cigani 
cely problem je v tom ze v strednej a vychodnej europe su velmi nizke priemerne mzdy-preto sa niektorym skupinam obyvatelstva neoplati pracovat. Je pre nich vyhodnejsie byt registrovani ako socialne pripady a brat davky a nemat ziadne povinnosti. V Ostrave byvalo v mestskych bytoch asi do 20 rodin dlhodobo nezamestnanych Romov.Mesto im ponuklo moznost v bytoch aj nadalej byvat pod podmienkou ze zoberu niektoru z prac ktore im ponukli /strojarenstvo,soc.sluzby,stevebnictvo/ za plat 16tis CZK brutto. Ani jedna rodina o tuto ponuku neprejavila zaujem a radsej sa s tych bytov odstahovali. Dovody preco to robia je ten, ze je pre nich vyhodnejsie mat davky,byť oficialne bez prijmu
ale robit nacierno, resp ine aktivity v ramci sedej ekonomiky. Riesenie ktore ma napadlo je, ze by sa davky vyplacali iba maximalne na 2deti a na kazde dalsie iba ako urcite percento z danovych prijmov za minuly rok. Tj ludia ktori nepracuju by dostavali peniaze iba na dve deti-politicky je to ale uplne nepriechodne,zo standardnych politikov by to nikto nepodporil.
ale robit nacierno, resp ine aktivity v ramci sedej ekonomiky. Riesenie ktore ma napadlo je, ze by sa davky vyplacali iba maximalne na 2deti a na kazde dalsie iba ako urcite percento z danovych prijmov za minuly rok. Tj ludia ktori nepracuju by dostavali peniaze iba na dve deti-politicky je to ale uplne nepriechodne,zo standardnych politikov by to nikto nepodporil.
Prečo potom niektorí robia, hoc aj za štyristo evry? Opakujem, u nás a v okolí čo poznám, tak všetci cigáni robia a pritom majú aj viacero decák. Holt, fakt je ten, že tá práca proste často a jednoducho nie je, pričom však nemožno vylúčiť úplne ani ten aspekt toho, že sa nevyplatí pracovať za také nízke mzdy a radšej sa berú dávky a privyrába sa načierno.
Neviem prečo ignorujete aj to, že práca nie je len o zarábaní, ale aj primárna kľúčová sociálna činnosť, človek je v kolektíve, s ľuďmi, niečo "robí" a produkuje, necíti sa zbytočný. Tu sa však často vyskytuje taký latentný predpoklad, že u cigánov čosi takéto neexistuje a úplne absentuje.
Neviem prečo ignorujete aj to, že práca nie je len o zarábaní, ale aj primárna kľúčová sociálna činnosť, človek je v kolektíve, s ľuďmi, niečo "robí" a produkuje, necíti sa zbytočný. Tu sa však často vyskytuje taký latentný predpoklad, že u cigánov čosi takéto neexistuje a úplne absentuje.
hughito
ono ak ziju v osade tak toho "kolektivu" maju dosytosti
Je tu este jedna vec preco sa niekomu nemusi oplatit pracovat oficialne: exekucie.
Vela Romov ma nesplacane dlzoby ktore sa iba dalej navysuju o penale.Niekedy vznikli ich vlastnou vinou ale tiez poznam dost prikladov ze niekto iny iba zneuzil ich doveru pre vlastne obohatenie. E/existuju organizovane skupiny ktore vyhladavaju ludi v zlych socialnych situaciach a snazia sa na ich udaje ziskat pozicky alebo uvery s umyslom samozrejme ze ich nesplacat/Akonahle takyto clovek zacne zarabat, tak exekutor automaticky mu siahne na velku cast vyplaty-takze dalsi plusovy bod pre ciernu pracu..
ono ak ziju v osade tak toho "kolektivu" maju dosytosti
Je tu este jedna vec preco sa niekomu nemusi oplatit pracovat oficialne: exekucie.
Vela Romov ma nesplacane dlzoby ktore sa iba dalej navysuju o penale.Niekedy vznikli ich vlastnou vinou ale tiez poznam dost prikladov ze niekto iny iba zneuzil ich doveru pre vlastne obohatenie. E/existuju organizovane skupiny ktore vyhladavaju ludi v zlych socialnych situaciach a snazia sa na ich udaje ziskat pozicky alebo uvery s umyslom samozrejme ze ich nesplacat/Akonahle takyto clovek zacne zarabat, tak exekutor automaticky mu siahne na velku cast vyplaty-takze dalsi plusovy bod pre ciernu pracu..
gogo956: Ano, ako som napisal, ciganom nebolo nikdy tak dobre ako teraz.
Problem je v tom, ze marxisticka propaganda vtlaca do hlav Europanom ideu, ze (v tomto pripade) cigani su len, tak povediac, hnedi Europania a preto ich treba neustale "zeuropstovat".
Byt produktivny je vzdialeny a cudzi pojem ciganskej mentalite, z evolucneho hladiska su cigani prisposobeni k zivotu "zo dna na den" oproti Europanom, ktory planuju, pripravuju a produkuju do buducnosti. Da sa to ilustrovat na Europanoch, ktory sa rozhodli co najviac osamostatnit od zavyslosti na systeme, ziju z pody a farmarstva - prirodzeny sposob prezitia pre Europana, velmi neprirodzeny pre cigana. Preto cigani nemaju vztah k svojmu vlastnemu okoliu a devastuju ho, preto namiesto jednoducheho pestovania, napriklad zemiakov, ich radsej ukradnu.Neviem prečo ignorujete aj to, že práca nie je len o zarábaní, ale aj primárna kľúčová sociálna činnosť, človek je v kolektíve, s ľuďmi, niečo "robí" a produkuje, necíti sa zbytočný. Tu sa však často vyskytuje taký latentný predpoklad, že u cigánov čosi takéto neexistuje a úplne absentuje.
Problem je v tom, ze marxisticka propaganda vtlaca do hlav Europanom ideu, ze (v tomto pripade) cigani su len, tak povediac, hnedi Europania a preto ich treba neustale "zeuropstovat".
Pekné reči, čo však, ak korešpondujú z realitou len u časti cigánov? A aj to len preto, lebo zlyhal integračný proces? Prečo je časť cigánov žiť "normálne" a časť nie? Vieš to nejak vysvetliť?
schopnost vedomeho planovania buducnosti je znakom inteligencie.Cim je clovek po mentalnej stranke viacej "jednoduchsi" tym viacej podlieha svojim prvotnym napadom,popudom,emociam. Inteligentnejsi clovek si necha vsetko este prejst aj cez svoje volove a rozumove centrum a az potom sa rozhodne ako zareaguje. Dokaze si odopriet chvilkove potesenie ak vie ze buducnost mu tuto investiciu zuroci-zvierata takychto rozumovych postupov nie su schopne. Co som tym chcel naznacit? Ze u kazdeho clovek je za jeho spravanie asi z 60perc zodpovedna genetika a 40percent prostredie /vychova a pod/.
Podla mna je urcite ze vidiet rozdiel medzi roznymi rasami v spravani,skupinami obyvatelstva atd.-to je tazko vyvratitelny fakt./porovnajte si napr kulturne vzorce spravania v Europe juh vs sever a pod/
Podla mna je urcite ze vidiet rozdiel medzi roznymi rasami v spravani,skupinami obyvatelstva atd.-to je tazko vyvratitelny fakt./porovnajte si napr kulturne vzorce spravania v Europe juh vs sever a pod/
Uz samotna nutnost integrovania potvrdzuje tento argument. Nehovoriac o neustalom zlyhavani tohoto procesu.A aj to len preto, lebo zlyhal integračný proces?
Ked sa zistilo ze priemerne IQ cierneho africana je 75 bodov, neznamena to ze neexistuju jedinci s IQ povedzme 110. To iste plati vsade, aj u ciganov. Snad netreba vysvetlovat co je priemer a odchylka. Ak chces vediet preco to hra ulohu precitaj si prispevok nad tymto.Prečo je časť cigánov žiť "normálne" a časť nie?
Samozrejme pre marxistov a novodobych liberalov existuju inteligencne rozdiely nanajvys na individualnej urovni, na skupinovej "zazracne" nehraju rolu.
Ale nie. Tá integrácia je nutná preto, lebo sa to v minulosti podrbalo, vytvorili sa getá, segregovalo sa.Uz samotna nutnost integrovania potvrdzuje tento argument. Nehovoriac o neustalom zlyhavani tohoto procesu.
Otázne je aj aj to, kto a akým spôsobom to zisťoval. Nevraviac o tom, o čom vlastne IQ vypovedá a aká je jeho relevantnosť či to, aký je vzťah medzi výsledkami a kultúrnymi a sociálnym predpokladmi.Ked sa zistilo ze priemerne IQ cierneho africana je 75 bodov, neznamena to ze neexistuju jedinci s IQ povedzme 110. To iste plati vsade, aj u ciganov. Snad netreba vysvetlovat co je priemer a odchylka. Ak chces vediet preco to hra ulohu precitaj si prispevok nad tymto.
Ja keď som v interakcii s človekom, nezaujíma ma výška jeho IQ. Je to pre mňa nepodstatná informácia, neviem, čo by mi mala priniesť. Všímam sú iné veci. Preto ma nezaujímajú ani pochybné výskumy o IQ "afrických černochov" (zas ten trápny predpoklad, ako keby to bola jednoliata masa ľudí, všetci rovnakí, len preto, že ide o "černochov"), to nechám pre vás, rasistických populistov.
-
Hotwire
Addict
Vytvorili "sa" geta... Hej a este predtym boli cigosi sucast spolocnosti bez problemov, co. Nikto s nimi nemal problem, boli slusni, pracoviti, inteligentni....a potom "sa" zrazu z nicoho nic, bez dovodu vytvorili geta, zacalo "sa" bez dovodu segregovat...a dosledkom toho cigosi zdegenerovali a zleniveli, co? 
edit: na margo toho IQ, ano neda sa to brat ako absolutny dokaz vseobecnej inteligencie, ale je to dobry zaklad (nic lepsie na zmeranie inteligencie cloveka sa zatial nevynaslo) ...a 75 fuha to ti je kurevsky malo, ked priemer bielej populacie je 90 a uz ludia s takym IQ mi pridu ako hlupaci. A podla tvojho argumentu by sa na skolach nemali vytvarat integrovane triedy pre retardovanych ziakov, lebo sak IQ o nicom nevypoveda co?
edit: na margo toho IQ, ano neda sa to brat ako absolutny dokaz vseobecnej inteligencie, ale je to dobry zaklad (nic lepsie na zmeranie inteligencie cloveka sa zatial nevynaslo) ...a 75 fuha to ti je kurevsky malo, ked priemer bielej populacie je 90 a uz ludia s takym IQ mi pridu ako hlupaci. A podla tvojho argumentu by sa na skolach nemali vytvarat integrovane triedy pre retardovanych ziakov, lebo sak IQ o nicom nevypoveda co?
hughito
vsimni si napriklad fenomen africkych statov.Ako byvale kolonie ziskali slobodu pred minimalne 50rokmi,niektore skor niektore neskor.Mnohe z nich su MIMORIADNE bohate na prirodne suroviny, zlato,ropa,kovy,dokonale podmienky na pestovanie plodin,prijemne podnebie atd.. A teraz otazka: preco to tam napriek tomu vyzera tak ako vyzera? preco sa tam pravidelne deju take veci ake deju? uz si predsa vladnu sami,ziadni "zli" kolonizatori sa im do toho nepletu. Nie je to zaujimave?
vsimni si napriklad fenomen africkych statov.Ako byvale kolonie ziskali slobodu pred minimalne 50rokmi,niektore skor niektore neskor.Mnohe z nich su MIMORIADNE bohate na prirodne suroviny, zlato,ropa,kovy,dokonale podmienky na pestovanie plodin,prijemne podnebie atd.. A teraz otazka: preco to tam napriek tomu vyzera tak ako vyzera? preco sa tam pravidelne deju take veci ake deju? uz si predsa vladnu sami,ziadni "zli" kolonizatori sa im do toho nepletu. Nie je to zaujimave?
Afriku najprv vykorisťovali kolonizátori a dnes zahraničný kapitál. Z tých nerastných surovín tam nemajú tí ľudia nič, max. sú tam nastrčené nejaké figúrky vo vláde. Veď si o tom prosím ťa čosi zisti.
-
seth82
Darca
Afriku vykorisťovali aj domáci, v spolupráci s kolonizátormi, v pomere 50 na 50. Ak by tí nezačali spolupracovať a predávať nepriateľské kmene Európanom, boh vie, ako by to dopadlo. Myslím, že o triangular trade som tu už v minulosti písal. A teraz to prebieha podobne, akurát že na čele stoja kadejakí diktátori, ktorí taktiež obchodujú iba vo svoj prospech.
Len toľko k tomu, iba taký malý dodadok.
hughito
ok, tak povedzme ze su to naozaj "nastrcene figurky". Ale to je uz ich problem,kedze si vladnu sami a sami to dovolili,ci nie?
ok, tak povedzme ze su to naozaj "nastrcene figurky". Ale to je uz ich problem,kedze si vladnu sami a sami to dovolili,ci nie?
Znovu ten individualisticky pristup. Koho ale maju naopak zaujimat tvoje osobne interakcie, dojmy z nich, alebo co si vsimas na ludoch? To je absolutne irelevantne pre tuto temu a diskusiu.hughito napísal:Ja keď som v interakcii s človekom, nezaujíma ma výška jeho IQ. Je to pre mňa nepodstatná informácia, neviem, čo by mi mala priniesť.
Pochybne lebo sa ti nehodia do tvojho pohladu na svet. Typicke riesenie, napriklad pre nabozenskych fanatikov. Mohol si rovno napisat ze "IQ" je nastroj kapitalistickej triedy na udrzanie ludi v chudobe alebo nejaku podobnu marxisticku pseudoteoriu.Preto ma nezaujímajú ani pochybné výskumy o IQ
A zas a znova vsetko redukovane na individualny princip. Mas silne deformovane myslenie a spracovavanie informacii. Neviem ci je to ten horsi pripad, ked ide o absolutnu naivitu a teda odraz slabsieho intelektu, alebo len zamerny klam a ideologicky prostriedok k dosiahnutiu istych cielov.zas ten trápny predpoklad, ako keby to bola jednoliata masa ľudí, všetci rovnakí, len preto, že ide o "černochov"
Asi by si sa mal sustredit viac na "prizemnejsie" anarchisticke aktivity, diskusia a argumentacia svojich postojov ti ocividne nesedi tak ako si mozno myslis.
Samozrejme, ze neslo "o cernochov" alebo nejaky "predpoklad jednoliatej masy", co malo byt jasne uz z povodneho prispevku, budem si musiet pamatat ze sa akekolvek pochopenie, napriklad toho co znamena priemer, neoplati ocakavat.
letmo som zachytil nejake info ze aj ciganiska volili kotlebu,viete o tom nieco?
-
seth82
Darca
Vieme, odkázal som to v téme politika http://tv.sme.sk/v/28661/sef-romskej-st ... volia.html a spochybnil som, či by takíto mali vôbec mať volebné právo, keď konajú ako...no proste nie ako ľudia, dobrovoľne podľa vedomia a svedomia.
Ako v pohode, ja toto akceptujem, veď som aj napísal, že tam sú nejaké figúrky, čo som mohol rozviesť, že teda tam môžu pôsobiť (a pôsobia) aj kadejaké domáce elity, ktoré z toho ťažia. Mne nejde o dokazovanie nejakej "bielej viny," len sa snažím pochopiť, prečo je tá krajina v takom srabe. Toto je jeden faktor a druhý faktor, vzťah klimatických podmienok a vývoju zohral takú rolu, že výrazné časti Afriky sa jednoducho dostali do historické závesu a sú v nom dodnes. Napr. také Nórsko bolo vždy hovno, nikdy nič, bieda, ešte pred pár desiatkami rokov tam hrdlačili a žrali kašu. Dnes je to top Európy, objavili nerastné suroviny a vedeli to využiť. Ono africkému štátu sa toto nestalo, pretože tie okolnosti a podmienky taký vývoj neumožnili. Od narušenia nejakého prirodzeného vývoju kolonizáciou, až po zásahy vonkajších mocností, ktoré potom už tieto okolnosti vedeli okamžite využiť pre seba, resp. pre svoj vlastná kapitál.seth82 napísal:Afriku vykorisťovali aj domáci, v spolupráci s kolonizátormi, v pomere 50 na 50. Ak by tí nezačali spolupracovať a predávať nepriateľské kmene Európanom, boh vie, ako by to dopadlo. Myslím, že o triangular trade som tu už v minulosti písal. A teraz to prebieha podobne, akurát že na čele stoja kadejakí diktátori, ktorí taktiež obchodujú iba vo svoj prospech.
AA:
To je irelevantné pre nacistu a rasistu, ako si ty. To si uvedom. Som rád, že väčšina ľudí neuznáva kolektívnu vinu a kolektívne nálepky a apriórne postoje.Znovu ten individualisticky pristup. Koho ale maju naopak zaujimat tvoje osobne interakcie, dojmy z nich, alebo co si vsimas na ludoch? To je absolutne irelevantne pre tuto temu a diskusiu.
Už si trápnučký. Tieto tvoje výskumy tu postoval x-krát tvoj spolusúputník kali a riešilo sa to, naložil som sem plno akademických zdrojov, ktoré napádali tieto výskumy z rôznych relevantných dôvodov. Prepáč, asi je to aj moja vina, keďže ty o tom nevieš, ale proste za tie roky, čo si tu nebol, sa toto isté stokrát riešilo a mne sa to nechce opakovať. Skús si prečítať tému proste.Pochybne lebo sa ti nehodia do tvojho pohladu na svet. Typicke riesenie, napriklad pre nabozenskych fanatikov. Mohol si rovno napisat ze "IQ" je nastroj kapitalistickej triedy na udrzanie ludi v chudobe alebo nejaku podobnu marxisticku pseudoteoriu.
Zasa si mimo. Tu som to myslel v kontexte debaty o opodstatnenosti, resp. existencie rasy ako takej. Afričan = černoch. Merajme IQ Afričanovi, zistíme IQ "černocha." Kto je to "černoch"? Farba pleti je len jeden z x faktorov, čo môže určovať "rasu," a vôbec nie ten z primárnych.A zas a znova vsetko redukovane na individualny princip. Mas silne deformovane myslenie a spracovavanie informacii. Neviem ci je to ten horsi pripad, ked ide o absolutnu naivitu a teda odraz slabsieho intelektu, alebo len zamerny klam a ideologicky prostriedok k dosiahnutiu istych cielov.
Čiže miesto tvojich mentorských a trápne nadradených odporúčaní, si prečítaj (tak, ako sa patrí) celú tému odvtedy, čo si tu naposledy bol (a najlepšie aj príslušné témy ako multi-kulti a pod.) a nájdeš hlbšie odôvodnia (a podklady) mojich tvrdení a postojov.