dnešná doba

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Rekik
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

dnešná doba

Príspevok od používateľa Rekik »

Trápi ma dnešná doba. Vyrastal som na sídlisku, ako aj dnešné deti. No predsa je v tom rozdiel, dnešné deti už od svojich šiestich rokoch majú mobilné telefóny, tablety, či notebooky.. Myslíte si, že je to správne? A vlastne prečo ich v tom rodičia podporujú? Asi mesiac dozadu ma na facebooku požiadala o priateľstvo moja 7 ročná sesternica, povedal som si „Óó bože“, a pritom detstvo je to najkrajšie obdobie života. Rád spomínam aké bezstarostné detstvo som mal ja, bez výdobytkov modernej techniky, ako sme sa vedeli dohodnúť kedy pôjdeme von aj bez mobilných telefónov, či facebooku. Kde sa stala chyba? Nehovoriac o tom, že najhoršia nadávka akú som poznal keď som mal 6 rokov bola „idiot“.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: dnešná doba

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Jediné čo s tým môžeš spraviť je sa s tým zmieriť.
Ak chceš stretnúť podobne zmýšľajúcich jedincov, musíš sa pohybovať v takých kruhoch kde je predpoklad pre stretnutie sa s nima. Na diskotéke som už mnoho rokov nebol, nikdy to pre mňa nič neznamenalo.

//
Rekik napísal:A vlastne prečo ich v tom rodičia podporujú?
Rodičia na svoje deti serú.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...doba sa mení...keď som bol ja v 9. ročníku na základnej škole, dostal som svoj prvý čiernobiely telefón Nokia...pritom moji rodičia nemali takúto vymoženosť...treba častejšie prikladať ucho na tep doby...inak sa zasekneš v stereotype doby tvojej mladosti a nakoniec z teba bude obmedzený nerozhľadený človek...na druhej strane máš pravdu...na čo je pre bola 7 ročnému decku tablet?...
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Tablet nie je len o prezeraní internetu a facebooku a hrách. Dá sa využiť aj na vzdelávanie. Máš kopec aplikácii, kde sa dieťa môže učiť cudzí jazyk, matematiku, dopravná výchova a kopec iného. Môže rozvíjať myslenie pri rôznych hrách a podobne. Častokrát sú tieto aplikácie v slovenskom alebo českom jazyku, nadabované, vtipné animácie. Dieťa to oveľa viac zaujme, ako keby si mu kúpil knihu. Nehovoriac o tom, že už aj niektoré školy začali pracovať na hodiných s tabletmi. Je len otázka času, kedy to bude takmer na všetkých školách a je dobré, že sa naučí s tým pracovať už v skoršom veku. Samozrejme treba to kontrolovať a určiť hranice, čo môže a čo nie. Dajú sa kúpiť tablety, kde máš rodičovské a detské prostredie, kde mu do toho prostredia dáš len to, čo ty chceš a bez hesla sa ďalej nepohne. Ja v tom nevidím až také zlo. Len to treba ustrážiť a držať v rozumnej miere. A tablet nemusí byť len pre dieťa. Môže ho využívať celá rodina.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Lenze tukanie do obrazovky alebo klavesnice nie je vsetko. Co ostatne zrucnosti a schopnosti, ktore ziadny tablet nenauci? To ma mrzi, ze sice dnesne decka vedia perfektne ovladat vsetko co ma klavesnicu a obrazovku, ale niekedy to je tak vsetko co vedia. Das im do ruk nieco co nema obrazovku a su mimo.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Hej dnešná doba je velmi rýchla.Všetko sa rýchlo rozvíja.
Ja este patrím k tej generácii co maju vek v rozmedzí od 20-30 rokov.Mám 22 rokov.
Tiez som od 7-15 rokov s chalanmi hrával na sídlisku futbal,hokejbal,basketbal,hrali sme strielačky na ulici alebo flusatkovu vojnu,pokemonove kartičky,hokejove kartičky,pogy,...Teraz je to inak ledva niekoho z kamošov vytiahnem von si zahrať nejaky šport.Isiel som s kamosom vo vlaku a celu cestu sa čumel len do toho dotykoveho mobilu.Proste všetko upadá.
Ked som chodil na Zš, tak spolužiaci alebo spolužiačky ked mali Nokiu3310,Alcatel,Simens este v 9 ročníku, boli velký páni :). Prisiel som na strednu uz fičali dotykové mobily.Behom 1-2 rokovsa to zacalo rozmáhať. Ja takisto nejdem stouto dobou. Mne uplne stačí mobil s tlačidkami a s farebným displejom.Proste mam ho nato aby som si zavolal,napísal sms,niečo odfotil,nahral video a v prípade nudy si niečo zahral na nom.Ja nepotrebujem kvantum funkcii vyuzivat a kazdu chvilku sa donho pozerat. Mna tieto novinky nezaujmaju nepotrebujem sa natom stať závislí.Nepotrebujem este aj na WC chodit s tabletom ako niektorí ludia ktorých aj poznám.Píšem si s niekym a ona mi povie som na wc s tabletom v ruke,som v kupelke s tabletom,...som si teda pomyslel. Proste neriešim to že niekto má dotykový mobil, alebo tablet a ja nie. Autor temy vykašli sa nato kto je aký, ty sa pozeraj na svoj rozvoj. Chapem že ťa to vytáča aj mna to vytáčalo ale ani ja ani ty myslenie milionov ludí nezmeníš, proste robís si hlavu nad niečim čo ty neovlyvníš. :wink:
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Se Stim Smiř

moja 5 rocna neter nastupila v septembri do skolky a uz pred tym vedela pisat a citat smsky, sustat si flashove hry a videa na youtube, lusti sudoku... ide to s tymi deckami strasne dopredu
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ja si myslím, že na rozvíjanie PC znalostí by mal byť plnohodnotný PC a nie tablet bez klávesnice...ja svojmu dieťaťu určite PC kúpim už vo veľmi skorom veku a budem ho učiť s ním pracovať, pretože si myslím, že znalosť ovládania PC je dnes na úrovni ovládania matematiky alebo rodného jazyka...ale tiež žasnem nad tým, ako si mladšie ročníky nevedia nič opraviť (aj moji rovesníci) a vždy volajú mňa, prípadne vec rovno vyhodia, pritom by oprava bola veľmi jednoduchá...vytráca sa elementárna zručnosť, ľudia nevedia držať vŕtačku, nevedia čo je hmoždinka, nemajú doma vodováhu ani sadu šrobovákov...a keď dnes idem po sídlisku, kde som počas detstva býval a spomeniem si, ako to tam vyzeralo vtedy a ako tam behalo po vonku plno detí vrátane mňa a mojich kamarátov...a teraz je to tam úplne mŕtve...aj v lete je tam vonku sem-tam len pár detí...preliezky sú preč, pieskoviská zarástli trávou...basketbalové ihrisko bolo premenené na parkovisko...
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Toto som si aj ja všimol, že už deti nechodia ani von. Nás bolo plné sídlisko. Všade samé deti. Od najmenších až po najstarších. Stále sme niečo robili. Jedna skupinka hrala futbal, druhá basketbal, tretia schovávačky, ďalši sa naháňali po preliezkach, baby hrali väčšinou výbíjanú alebo skákali cez gumu, robili sme si bunkre, strieľali jarabinu, chodili na čerešne, slivky. Dnes nič. Pozriem von a tam prázdno. Sem-tam mamička s kočíkom a s malými deťmi. Škoda toho, veď to boli najkrajšie roky, bezstarostné a presedieť to doma pri počítači.
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

a čo tvoja doba??? napr. naši starí rodičia nemali take moderné hračky ako my,. a že rodičia na svoje deti dnes kašlu?? kašlali aj vtedy len tolko možno nepracovali ale venovali sa viac krčme,... otcovia bili ženy a aj deti a ony si ich vážili!! teraz aj otcovská facka je do istej miery tabu
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

faethia
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa faethia »

Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

To tu teraz ideme mat vyber hiphopovych videi? Neviete napisat z vlastnej hlavy nieco? :)
Stazuju sa tu ludia na dobu, ale pritom si asi neuvedomuju, ze sami si zato mozu. Kazdy tu chce mat vsetko najlepsie a najnovsie a pochvalit sa kamosom a neviem co, tak sa necudujte, ze vsetka technologia sa dostala do ruk malym detom atd. Vacsinou je to o rodicoch, ze malemu dietatu kupia aj nemozne. Je mi to trochu luto, ze sa to takto zopsulo a cim dalej budu ludia viac materialisticki a smatrat po peniazoch.
Takze ked ti vadi "dnesna doba" tak podla nej nezi a nezatazuj sa tym. Ja pokrutim hlavou nad detmi ci ludmi, co kazdy den riesia a tukaju do tych telefonov, ktore im davaju falosny pocit radosti :)
Staci sa pozriet ked clovek ide v dakom buse, kde z 20 ludi skoro celu cestu 12 tuka do nich. Minule som tu daval video, ktore to tiez dokonalo vystihuje.

A druhe taktiez:

A to je len jedna kategoria (asi ale najvacsie zlo) - telefon.
Snad si to casom zacnu ludia uvedomovat, ale ocividne im to tak vyhovuje a nechali sa strhnut. A to nehovorim o tom, ze ludia osprostievaju vdaka tomu. Spyta sa ich clovek nieco a pomaly bez telefonu nevedia ani na bezne veci zodpovedat. V ich hlave su ale spokojni a pysni, kedze to "profesionalne" zodpovedali.
Prílohy
mobile-phone-zombies.jpg
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

K tomuto sa vyborne hodi audiov prispevok z podobnej temy: http://www.hojko.com/post1056557.html#p1056557 (Aj vy ste dieta 90tych rokov?)
Viac asi nie je co dodat. Kazda generacia vnima svoje detstvo ako zlate casy. Doba ide dopredu, mne sa tiez velmi nepaci dnesna mladez, ale potom si spomeniem, ze rovnako vnimali nas :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

vsetko sa meni a stale rychlejsie. Technologicky vyvoj ide dopredu takym tempom ze 90percent ludi to ani netusi /napr za poslednych cca 30rokov vzniklo viacej objavov a vedeckych poznatkov ako za celu predchadzajucu dobu existencie ludstva/. Buduci rok bude v Usa uvedeny do prevadzky superpocitac s vykonom podobnym vykonu ludskeho mozgu,robia sa prve pokusy sliecenim genetickym chorob,atd. Skus sa pozerat dopredu,na nove moznosti a nie posmrkavat za vcerajsim dnom ktory sa uz nikdy nevrati. :wink:
Grasel
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Grasel »

Mladá generácia má pocit, že s ňou prichádza lepší svet. Stará garda má pocit, že s ňou ten lepší svet odchádza. (Karel Čapek)
CHoBoT
Star
Star

Príspevok od používateľa CHoBoT »

ja som mlady 22r. ale nezda sa mi ze mobil a internet je dobry napad ked sa pozrem z hladiska komunikacie tak je to naprd kazdy stale tuka do toho mobilu. vidim ked mam brigadnikov maju prestavku a hned tukaju a nekomunikuju. tiez som sa stretol stym ze sa s niekym rozpravam a on zacne tukat na fb.. :D
aviceN
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Totalne suhlasim s Grimom, vsetko co napisal pocitujem aj ja pri prechode sidliskom, pamatam si aj ja na tie casy na zakladke kde akurat vysli do popredia dotykace, ako som zavidel spoluziackam, ktore si nakupili prve dotykove nokie, ktore su uz teraz davno out...pamatam si na casy, kedy sme sa kazdy den stretavali komplet chalani a baby z ulice (7-8 barakov) a hrali schovky, len tak posedavali a kecali cez teple letne vecere...co by som teraz dal za to vytiahnut tuto partiu vonku a pokecat ako to ide, zahrat schovky, gulovacky..tieto casy su nenavratne prec, vsetci su uz davno prec z domov na intrakoch a aj to co su doma tak si radsej idu dakde sadnut a ozrat sa...minule ma uplne dostalo, ked som pocul ako sa daky chlapci z prveho stupna zs bavia o tom ci videli novu profilovu fotku tohl a toho...slovo ko*ot a pi*a na dennom priadku nech su v spolocnosti kohokolvek...bonton sa vytratil, ani nepamatam kedy som videl niekoho mladsieho pustit starsiu pani sadnut si v mhdcke...mobily, tablety nie su na zahodenie, kazdopadne maju aj svoju temnu stranku, ktoru by mlade deti nemali poznat...vyuzitie na kreslenie, jazyky, diktaty, pocuvanie muziky, pozeranie filmov v cudzom jazyku s titulkami...ja osobne neodsudzujem facebook, ked ho samozrejme clovek vie vyuzit nie na pi*ov*** ako kazdodenne statusy aky je marny den a ako dlho je sam...osobne ho pouzivam ako IM a novinky co sa tyka serialov, muziky, filmov, techniky...to schvalujem, ale robit zo seba farmara ci mafiana...v parmu teraz vidiet maximalne mamicky s kocikmi ako sedia na lavicke a rozpravaju sa, zatial o ich deti spia v kociku...je to cele smutne...pomali sa vytrati z ulic zivot...vsak odkial by to mali tie deti poznat ako sa zabavat ked vas kamarat sedi doma na kompe a chatuje na pokeci
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Súhlasím s tým čo bolo uvedené a s Grimom tiež. ALE. Doba jednoducho ide dopredu, či chceme alebo nie, či niekto žije v nostalgii a utápa sa v myšlienkach starých dobrých časov. Treba sa tomu prispôsobiť resp. si na to zvyknúť a nie hromžiť na decká s iPhonmi. V škole ich neučia nič iné a doma často tiež, odkiaľ majú byť iní ? Nech mi niekto ukáže tak osvieteného žiaka ktorý sam a z dobrej vôle nepoužíva žiadny tablet, nesedí veľa času za PC, nefejsbukuje, nehrá hry, nemá v kuse strčené hudobné hadice v ušiach a nepôsobí svojím spôsobom ako novodobý "zombie". Dnešné decka proste splývajú v drvivej väčšine z dobou presne tak, ako sme s ňou splývali aj my.
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Tiez si pamatam na tu dobu kedy som sa nemohol dockat kedy konecne vypadnem vonku za kamosmi, robili sme tolko veci, hrali futbal, pretekali sa na bmxach a neskor na horskych, liezli po paneloch co ostali zo stavby nedalekej bytovky (bolo to trochu nebezpecne), pustali sarkanov, vyliezli na strom a hrali sa ze sme na vesmirnej lodi :D cez zimu sa gulovali a spustali na klzakoch sice z maleho kopca, ale nevadi hlavne ze bola sranda, a spustu inych cinnosti, uz aj vtedy boli PC ale v inom meritku, boli sme radi ked sme si v herni na 2 hodiny mohli zahrat CS alebo Battlefield 1942 :D skoda ze je to uz prec, ale som rad ze som mohol zazit dobu bez PC, tabletov a mobilov
Napísať odpoveď