Webdeveloping - váš workflow

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
sharky-no
King
King
Používateľov profilový obrázok

Webdeveloping - váš workflow

Príspevok od používateľa sharky-no »

Celkom zaujimave by bolo spravit si taky mensi prieskum, ze ako sucasni webdeveloperi vyvijaju svoje aplikacie. Predsalen pri aktivnom programovani hlada clovek riesenia, ako si co najviac ulahcit pracu, neopakovat uz vytvorene, vyvijat s co najmensim poctom bugov a pod.
Hlavne v tej poslednej veci mam este medzery, nevyuzivam ziadny testing (phpunit, etc..). Fajn by bolo si precitat v tejto teme aj nejake novinky a skusenosti s jednotlivymi aplikaciami, metodami vyvoja a pod :)

Tema otvorena na diskusiu.

Zacnem mojou "zostavou", vytvaram weby v PHP, ale podelit sa o skusenosti mozu aj rubysti, javisti, dotnetaci :)

- OS - Windows 7 - pracujem vo windowse uz dlhu dobu, takze nemenil som ho, som s nim spokojny. Raz by som vsak chcel skusit aj nejaky ten Mac, ale asi len kvoli konzole, ktora je o dost v lepsom stave ako vo widlach.

- vyvojove prostredie - vyuzivam Netbeans, z pociatku ma dost stvalo hlavne kvoli rychlosti no po kupe SSD disku je to o uplne niecom inom. Je to velke IDE, ktore sa kazdou aktualizaciou stava viac priatelskym pre PHP a vyvoj webov. Nainstalovanim niektorych pluginov sa da docielit Zencoding, ktory paradne urychluje pracu ked sa dostane cloveku pod kozu. S netbeansom sa daju jednoducho kompilovat less/sass subory do css hned po ulozeni. na dalsie veci si zatial nespominam.

- PHP framework - Zacinal som s codeigniterom, s ktorym som pracoval asi 2 roky aktivne (8hodin denne), no nastal cas prejst na nieco ine. Ako aj z avataru vidiet, objavil som Laravel, ktory je pomerne mlady FW, ale pisanie v nom je velmi prehladne a jednoduche. Takze na male a medium projekty budem uz riesit v Laraveli. Na nete je kopu dostupnych tutorialov. Avsak pozrel som sa aj na symfony2, ktory je uz riadne robusny FW a najviac sa mi paci jeho generator CRUD. Cez konzolu sa pekne vygeneruje komplet formular/controller/databaza. raz som to skusil, a tak som sa namotal, ze symfony budem pouzivat na vacsie projekty a uprednostnim ho pred laravelom. Symfony2 ma oproti laravelu viac hotovych "bundles"(rozsireni), ktore sa len jednoducho nainstaluju cez composer. nevyhodou symfony2 je narocnejsie ucenie, a potrebuje specificke nastavenia na serveri aby nebolo prilis pomale.

- composer - objavil som ho len nedavno, a niektori ho oznacuju za zkriesitela PHP (pred cca rokom a pol som cital ze PHP umiera a ze ho coskoro nahradia ine jazyky), composerom ozila komunita. Je to vlastne akysi sprostredkovatel balickov, ktory sam aj autoloadne vsetky kniznice ktore sa cez neho stiahnu. Vsetky moderne frameworky uz s composerom pracuju. Do json file zadate len adresu(resp. nazov) danej kniznice, a po spusteni prikazu v console sa vam kniznica automaticky stiahne do zlozky kam treba.

- verziovaci system - pracujem s GIT - je to neodmyslitelna sucast pri prace v teame. bez repozitara v teame pracuje len clovek, ktory netusi ze git/svn/mercury existuje. Gitko ale zacnem vyuzivat aj pre ulozisko svojich "bundles"/"packages" k frameworkom, aby sa dali jednoducho verziovat a v neposlednom rade to vyzaduje aj composer. Pracujem konkretne so sluzbou Bitbucket, ktora na rozdiel od GitHubu poskytuje privatne repozitare aj bez zaplatenia. Ale napr. websupport poskytuje ku kazdemu hostingu (klasickemu) aj git repozitar s webovym rozhranim gitlab. cize aj to je moznost :)

- windows konzola - obycajny cmd line sa mi nepacil, tazko ovladatelny, uz len resiznut ho treba cez propeties a to ma sralo. tak som presiel potom na gitbash konzolu, ktora sa mi nainstalovala ku gitku. Bolo to uz o cosi lepsie, ale aj tak som nebol spokojny, az kym som neobjavil Console, konecne aj vyuzitie mysky, normalny resize okna, moznost priehladneho pozadia etc.. Ovela lepsie sa mi teraz pracuje :)

- LESS/SASS - css preprocesor som este nevyuzil naostro v projekte, ale uz sa na to chystam. Naozaj to ulahci pracu s CSS a pripadne editovanie csska (zmena jednej farby pisma na roznych prvkoch) bude otazkou par sekund v subore parameters.scss :)

- HTML framework - Bootstrap 3 jasna volba. Uz som bol ako tak zabehnuty s BS2, a 3 poskytuje mobile first - responzivny dizajn, ktory je uz v tejto dobe MustHave pre vsetky moderne webstranky. Su aj ine riesenia, ale nedal som im sancu :)

- Icon font - v kazdom grafickom navrhu sa nachadzaju rozne ikonky, a uz hodnu dobu ich nevystrihujem ale vyuzivam sluzby ako fontello, iconmoon alebo fontawesome. avsak, musite to oznamit aj grafikovi, aby ste nehladali 30 roznych ikon v 200 roznych balickoch :)

- JS kniznice - tu nemam poriadny prehlad, v podstate si vystacim s jQuery, modernizr, google maps a pod.. viem ze existuje nejaky preprocesor CoffeScript, ale nic poriadne o nom neviem :) mozno sa niekto pochvali

Vela veci, co som tu popisal som zistil len nedavno, mozno to bolo sposobene aj tym, ze ked ma clovek vela roboty, tak proste maka a nema cas hladat nove technologie a pomocky s ktorymi by sa mu lahsie pracovalo. Mne pomohla az zmena zamestnavatela. programovanie sa stalo opat radostou a nie len povinnostou.

Su tu vitane vsetky vase nazory :)
awtt
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Webdeveloping - váš workflow

Príspevok od používateľa awtt »

Ja som minule v praci robil prezentaciu presne na tuto temu :)

(anglictinu si nevsimajte hehe)

Ja robim len frontend a v skratke komu sa neche pozerat, grunt je zaklad vsetkeho :)
Ja ho pouzivam na:
1. uglify a concat javasript
2. compilaciu less/sass
3. skompilovanie templates
4. vygenerovanie spritov
5. minifikaciu obrazok
6. vytvorenie screenshotov webstrankyv roznych rozliseniach
7. lokal webserver s watch na less/tpl
8. unit testy
9. prepinanie medzi prod/dev
10. lintovanie javascriptu

Daluej pouzivam yeoman na scaffolding a bower na frontend dependency.
Z editorov jednoznacne sublime s kopou pluginov.
Version system git.
Pouzivam mac, a pracu na win si uz ani len nedokazem predstavit :)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Toto nie je workflow ale nastroje ktore si pouzil, ale ok.

Pre ASP.NET MVC staci Visual Studio, ma to v sebe vsetko co treba (ASP, EF, WCF, ....)

Pre PHP robiol som v Yii ( MVC framework), Zend Studio, jQuery plus nejake dalsie kniznice, co som potreboval.
scriptType
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa scriptType »

Veľmi mi vyhovuje práca v Sublime text 2 z množstvom snippetíkov a pluginov pre urýchlenie práce. Akurát ma na ňom hnevá to že nemá v sebe zabudovanú prácu s FTP a tak vtedy využijem Notepad++ a jeho NppFTP window.
Pri weboch používam buď vlastnú kódovú štruktúru alebo ak je to pre projekt lepšie, tak PHP frameworky ako CodeIgniter/ Nette a pre eshopy systém PrestaShop.
Nette - lepšie učenie a podpora kedže je vytvorený našimi susedmi Čechmi 8)
PrestaShop - pre mňa zatiaľ elita a systém ktorý na plno vyhovuje pri tvorbe e-shopu všetkým požiadavkám programátora a klienta.

Pozerám Bootstrap 3 ktorý ste odporučili a vyzerá naozaj dobre :) Vďaka za tip.

Chcel by som sa Vás programátori spýtať, ako navrhujete SW a celú štruktúru či už väčšej webstránky v OOP, eshop alebo čokoľvek. Či používate UML, prípadne nejaký soft alebo ste pri tabula/ fixka :)
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

Pozri sa na Sublime SFTP. Je to velmi uzitocny plugin.
Napísať odpoveď