vyhadzov z prace

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

vyhadzov z prace

Príspevok od používateľa brainwirm »

ludkovia chcel by som sa opytat takuto vec, vo firme som bol zamestnany cez agenturu, zmluvu som mal na dobu urcitu do 31.6.2014, avsak zamestnavatel mi dal vypoved ktoru mi oznamil 10 minut vopred, (bol som do firmy prijaty este v ten den s5 ale to teraz neje podstatne, ostatni take stastie nemali) ja sa chcem opytat ci podla zakona nemusi vypoved oznamit nejaky cas vopred, googlil som ale odpoved na svoju otazku som nenasiel, ide o to ze kazdy mesiac su stretnutia zamestnancov s vedenim kde je priestor na otazky, tak potrebujem vediet ci to tam mozem vytknut alebo nie (to ze ma za blbu otazku mozu znova vyhodit neriesim, dostal som taky flek z ktotreho po vianociach dam vypoved sam lebo pri pase dlhsie nevydrzim :D )
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: vyhadzov z prace

Príspevok od používateľa Grim »

...mal by si to mať napísané v zmluve...a niektorí zamestnávatelia takto šetria náklady na zamestnanca, keďže v skúšobnej lehote za neho nemusia odvádzať nejaké poplatky...neodbili ti náhodou akurát tri mesiace od nastúpenia?...
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Pokiaľ viem, aj na základe osobných skúseností, tak nikde nie je písané, že ťa musí zamestnávateľ vopred informovať o tom, že chce s tebou rozviazať pracovný pomer. Jednoducho ti písomne doručí výpoveď, či už osobne alebo poštou, kde je uvedené, z akého dôvodu a ku ktorému dňu má byť pracovný pomer ukončený a na základe toho sa začnú odvíjať ostatné veci, ako prípadné odstupné, výpovedná lehota. Samozrejme s výpoveďou môžeš, ale aj nemusíš súhlasiť.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

A máš zmluvu s agentúrou alebo s tou firmou? Pozri riadne zmluvy.. nemám skúsenosť, ako je to s takýmito agentúrnymi zamestnancami, no keby si bol riadny zamestnanec firmy a ak by si nebol v skúšobnej lehote, tak bez nejakého porušenia pracovnej disciplíny a podobne Ti nemôže dať výpoveď zo dňa na deň.

Ale každopádne.. aj keby Ťa nemohol len tak vyhodiť, radšej sa pozdrž kdejakých provokácií voči zamestnávateľovi, až keď si budeš istý, že už aj zajtra môžeš skončiť, môžeš sa realizovať. Nikdy totiž nevieš, ako Ti môže ešte súčasnú prácu okoreniť.. napríklad aj preradením na ešte horšiu pozíciu.
pinco
Darca
Darca

Presne tak. Zo dňa na deň ťa vyhodiť nemôže. Pokiaľ už nie si v skúšobnej dobe, tak máš nárok na minimálne jedno mesačnú výpovednú dobu.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Podla zakona mas pravo na dvojmesacnu odstupnu dobu od dorucenia vypovede. Urcite ti nemoze povedat ze zajtra uz do roboty nechod. Samozrejme ze to neplati v skusobnej doby.
pinco
Darca
Darca

Výpovedná doba sa odvíja od toho, ako dlho zamestnanec pracoval vo firme. Výpovedná doba je jeden mesiac, pokiaľ zamestnanec pracoval vo firme menej ako rok. Ak pracoval viac ako rok a menej ako päť rokov, tak dvojmesačná a ak viac ako päť rokov tak trojmesačná. Myslím, že naposledy sa to upravovalo k 01.01.2013 a odvtedy nebola zmena. Či?
wladas
Redeemer
Redeemer

A s odstupnym je to ako?
pinco
Darca
Darca

Tam je to potom rozdelené, či si dostal výpoveď zo strany zamestnávateľa alebo na základe dohody. Ak si dostal výpoveď podľa § 63, to znamená, že prevádzka bola zrušená, alebo zamestnanec sa stal nadbytočným, tak pokiaľ si pracoval menej ako 2 roky, tak máš nárok iba na výpovednú dobu a na odstupné nemáš nárok. Ak viac ako 2 roky a menej ako 5, tak vtedy máš nárok na 1 mesačné odstupné vo výške priemernej mesačnej mzdy. Ďalej je to odstupňované podľa odrobených rokov.

Pri skončení dohodou nie je výpovedná doba, ale len odstupné. Ak menej ako 2 roky, tak 1 mesačné odstupné, atď.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ja som este stihol stary zakon. Dvojmesacna vypovedna doba + dvojmesacne odstupne :) Pred 2,5 rokom.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Nevola sa to nahodou "hodinova vypoved" ? V praci ju sem tam vidam, ked niekto nafuka alebo porusi zavaznym sposobom BOZP atd...
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

No ale to by muselo byt hrube porusenie aby dostal hodinovu (co vypada, ze nieje). A ked si cez agenturu, tak by ti to mala oznamit agentura a nie zamestnavatel ak sa nemylim.
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

No oznnamil mi to majster ze mam ist na agenturu podpisat vypoved, vo firme bezna prax... Robim 9 mesiacov,zmluvu som mal do 31.12.2013 a cca tyzden pred vypovedou som podpisoval predlzenie do 31.6... Ja tej vypovednej lehote nerozumiem znamena ze ak je mesiac tak by som mal robit este mesiac po podpisani vypovede? Oni povedia narovinu mas vypoved vyprac skrinku dovidenia a dakedy aj uprostred smeny
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Vo vypovedi musis mat uvedeny dovod. Podpises papier ze koncis ku dnu tomu a tomu. Nastuduj si zakonnik prace, lebo ta budu odrbavat vsade.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tá výpovedná lehota platí, ak máš pracovnú zmluvu so zamestnávateľom. S kým máš pracovnú zmluvu Ty? Predpokladám, že s agentúrou, v tom prípade Ti agentúra nemôže dať okamžitú výpoveď.... si myslím! Opakujem, nemám skúsenosť s takýmito prácami cez agentúry, takže možno kecám somariny.

Ak by si mal pracovnú zmluvu priamo s tou firmou - zamestnávateľom, tak on Ti nemôže dať výpoveď, že sa zbaľ a zajtra Ťa tu nechcem vidieť. On Ti oznámi, že si dostal výpoveď a následne ešte musíš chodiť do roboty mesiac. Tj. ak by Ti to oznámil hocikedy v priebehu decembra, jednomesačná výpovedná lehota Ti začne plynúť 1.1.2014 a teda musíš robiť ešte do konca januára 2014.

Alternatíva, že sa spolu so zamestnávateľom dohodnete, že chcete ukončiť pracovný pomer aj skôr, tam ale musí byť dohoda, s ktorou musia súhlasiť obe strany - zamestnávateľ aj zamestnanec. Ak jeden z nich nesúhlasí s termínom (nepodpíše dohodu), platí výpovedná lehota.
Godlub
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Godlub »

Uvedieme si príklad ako keby si pracoval vo Wolkswagene v Bratislave. Prijali ťa do zamestnania do WV. Máš pracovnú zmluvu s VW to znamená že si kmeňový zamestnanec, 3 mesiace skúšobná doba v ktorej môžeš odísť zo dna na deň alebo ťa môžu vyhodiť zo dňa na deň bez dôvodu. Nevyhodia ťa v skúšobnej a pokračuješ. Po uplynutí týchto troch mesiacov už nie si v skúšobnej dobe to znamená že keby chceš dať výpoveď alebo oni tebe tak po podpísaní výpovede plynie výpovedná lehota v trvaní (väčšinou 3 mesiace) počas ktorých ešte pracuješ alebo si zoberieš dovolenku a po 3 mesiacoch končíš. Samozrejme že sa dá dohodnúť že skončíš aj hneď ale to je len medzi tebou a zamestnávateľom. (Výpovedný lehota je zo zákona)

Ďalší variant a v tejto dobe veľmi obľúbený. Máš zmluvu s agentúrou. To znamená že pracuješ pre (vymyslený názov agentúry) agentúru "Agent" . Agent ťa prepožičiava firmám v tomto prípade VW kde pracuješ. (Ty máš zmluvu s Agent a Agent s VW) VW nemá s tebou žiadne starosti pretože nie si ich zamestnanec si tam len ako keby v prenájme. Čiže teba môžu hocikedy z VW vyhodiť pretože nie si ich zamestnanec resp. nemáš s nimi zmluvu. Proste si ako auto z Autopožičovne.
pinco
Darca
Darca

3 mesiace výpovedná lehota by bola, ak by odpracoval vo firme viac ako 5 rokov. Čiže nie sú to "väčšinou" 3 mesiace. Tie lehoty sú pevne stanovené. Pokiaľ by podal výpoveď zamestnanec, tak sa to väčšinou rieši vzájomnou dohodou. Ak s nedohodnú, tak sa lehota stanoví podľa odpracovanej doby.

Ale inak si to vystihol.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ak máš prípadne chuť aktívne riešiť svoje problémy v práci, prípadne niekto iný, tak: :arrow: http://www.priamaakcia.sk/
Napísať odpoveď