Benzin vs. Nafta
Re: Benzin vs. Nafta
Pekne opisane....
ved mi sme uz aj na firmu prestali kupovat dieslove auta len benzinove ked sef videl kolko nas na servisoch stali diezlaky za rok 2012 tak sa zhrozil
akurat dal foter prerobit filter na Suzuki SX4 1.9 DDIS
vykuchanie + uprava softu a je pokoj
vykuchanie + uprava softu a je pokoj
Bohuzial je to mierne riziko...
1. nie vsade to spravia dobre
2. nie vsetky typy su mozne prerobit
3. pocul som aj nazor ze ziadna takato prerabka nieje "100%"
Ja mam diesel iba z toho dovodu ze mi fakt vela usetri, zvolil som starsi model, overeny a bez DPF.
Katalyzator a EGR som dal prec uz tiez. Auto ide pekne, za par litry nafty, usetri mi uz som to preratuval aj 2000-3000€ rocne tak nech sa na nom aj kazdy rok odkuria vstreky turbo a spojka stale som v pluse.
Inak ako petrolhead sa neviem vnutorne zmierit s tym ze denne soferujem diesla, neni to proste ono...
Dnesny moderny diesel by som vsak nebral uz ani keby neviem co, to je casovana bomba s niekolkymi rozbuskami.
1. nie vsade to spravia dobre
2. nie vsetky typy su mozne prerobit
3. pocul som aj nazor ze ziadna takato prerabka nieje "100%"
Ja mam diesel iba z toho dovodu ze mi fakt vela usetri, zvolil som starsi model, overeny a bez DPF.
Katalyzator a EGR som dal prec uz tiez. Auto ide pekne, za par litry nafty, usetri mi uz som to preratuval aj 2000-3000€ rocne tak nech sa na nom aj kazdy rok odkuria vstreky turbo a spojka stale som v pluse.
Inak ako petrolhead sa neviem vnutorne zmierit s tym ze denne soferujem diesla, neni to proste ono...
Dnesny moderny diesel by som vsak nebral uz ani keby neviem co, to je casovana bomba s niekolkymi rozbuskami.
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Hegy: prvy a treti bod je to iste, nehnevaj sa na mna, ale kazdy jeden motor sa tak sa upravit... co je v podstate spojene aj s bodom druhym...
vzdy pojde iba o software a o nastavenie, o nic ine... riziko tam nie je, pokial si to das spravit u niekoho, kto tomu rozumie... tzn. ziaden Cikor a Maxmotorsport
vzdy pojde iba o software a o nastavenie, o nic ine... riziko tam nie je, pokial si to das spravit u niekoho, kto tomu rozumie... tzn. ziaden Cikor a Maxmotorsport
Ratzi 1. ked sa to nespravi dobre - "chyba" prerabajuceho
3. ked sa to spravi dobre (najlepsie podla dostupnych moznosti, emulatorov atd...) ale napriek tomu to nefunguje 100% spravne, vznikaju rozne chyby.
O MM viem tiez svoje...
Myslel som to tak, ze su proste vozidla, hlavne moderne, ktore uz sa nevyrabali povedzme v dieslovej verzii bez DPF, tu treba kadejake nahrady a simulacie diferencnych tlakov dpf, upravit RJ popr. soft RJ a to je uz dost rozsiahly zasah, ktory vyzaduje testovanie a mnohokrat ziaden emulator plnohodnotne nenahradi realne hodnoty z DPF a za XY okolnosti nemusi byt cele riesenie 100%funkcne a moze vyhadzovat chyby, popr. zhadzovat do nudzoveho rezimu ci najhorsie ako som sa uz par krat docital motor isiel v rezime nekonecnej regeneracie...
Cize ak vezmeme moje Mondeo ako priklad, tak odstranenie DPF spociva v nahrani softu z motoru normy euro 3 a hotovo, neriesis vobec nic dalej...
3. ked sa to spravi dobre (najlepsie podla dostupnych moznosti, emulatorov atd...) ale napriek tomu to nefunguje 100% spravne, vznikaju rozne chyby.
O MM viem tiez svoje...
Myslel som to tak, ze su proste vozidla, hlavne moderne, ktore uz sa nevyrabali povedzme v dieslovej verzii bez DPF, tu treba kadejake nahrady a simulacie diferencnych tlakov dpf, upravit RJ popr. soft RJ a to je uz dost rozsiahly zasah, ktory vyzaduje testovanie a mnohokrat ziaden emulator plnohodnotne nenahradi realne hodnoty z DPF a za XY okolnosti nemusi byt cele riesenie 100%funkcne a moze vyhadzovat chyby, popr. zhadzovat do nudzoveho rezimu ci najhorsie ako som sa uz par krat docital motor isiel v rezime nekonecnej regeneracie...
Cize ak vezmeme moje Mondeo ako priklad, tak odstranenie DPF spociva v nahrani softu z motoru normy euro 3 a hotovo, neriesis vobec nic dalej...
Ja som mal naftovu B5 passat combi 1,9tdi 74kw, nemal som s nou ziadne problemy, ziaden servis okrem vymeny oleja a brzd. Auto slapalo ako hodinky tri roky. Kupovali sme ho ako 5 rocne cca. No poslednych par mesiacov sa tam zacali kazit veci, ako abs cidlo, klin. remen atd a uz dozivala spojka. A najhorsie bolo to, ze auto stracalo tah plus priemerna spotreba bola 7litrov. Teraz som presiel na passat B6 (3C), ale 2,0 TFSI 147kw a je to radost z jazdy. Spotreba je samozrejme vyssia, ale ziaden problem pri startovani v zime, samozrejme vykonovo je to auto uplne inde. K deaslu by som sa urcite nevratil, jedine ak by som chodieval na dlhe trasy
Včera na Markíze bola v správach zase téma benzín vs. nafta a spomenuli, že prvýkrát sa predaj dízlových áut dostal nad predaj benzínových áut aj v súkromnej sfére. Nejaká blbá anketa a potom nejaký akožetammalbyťzaodborníka zdôraznil, že pod 30 000 km ročne určite benzín.
-
RATZINGER666
Darca
to bolo co za odbornika zase? ked raz tyzdenne jazdim 150km dialnic a okresiek napr. kvoli praci, vychadza to na 15 000km rocne, to si mam ako kupovat benzin? 
tiez som nechapal, ako to vypocitali, asi ratali so spotrebou dnesnych superdownsizingovych benzinakov, kde treba menit turbo alebo kadeco ine kazdu chvilu
a najlepsia bola ta odpoved zeny, ze preco preferuje benzín
bohuzial mam taky pocit ze takto uvazuje väcsina ludi a nie len co sa aut tyka 
a najlepsia bola ta odpoved zeny, ze preco preferuje benzín
-
D4vid
Medium Star
ja som to nevidel
čo to bol za dôvod ?
Podobná tema uz na markíze bola ale davnejsie a tiež tam rozprávali odbornici. Vtedy splietali to stare zname, na dhe trasy nafta, na kratke jednoznačne benzín. U mna je to tak, ze nejakych 10tis. rocne a mimo mesta, tak naftak. Inak benzin.
D4vid: ked sa jej moderator spytal ze preco je lepsi benzin, a ona na to nieco v tom zmysle (uz neviem presne) ze: "Lebo mám benzín a vždy som mala benzín."
Pozerate moc televizor a vymyva vam to mozgy chlapci 
Presnejšie: "Lebo mám benzínové auto, tak asi preto."
-
Shark NX
Addict
Diesel proste kvôli tomuto. Ma to 115k ktoré bohate stačia. V meste sa gulam za 4,5l na diaľnici za 5,5l.
-
AXO
Professional
Diesel je pekna vec, ale nie vzdy a pre kazdeho.
Konkretny priklad, ktory riesim asi dva mesiace: Ked sa automobilka rozhodne, ze vypustia jediny dieselovy model 3.0L a auto len zadny nahon a ty si chces kupit to auto silou mocou, ale nepaci sa ti tato moznost, pretoze chces AWD, tak sa obzries za benzinom, do ktoreho si nechas hodit plyn. Naklady na PHM su porovnatelne aj ked mas vyssi vykon.
Vysledok:
D - 8,3*1,376=11,42€/100km
LPG - 13,2*0,718=9,48€/100km
Pri vela km sa oplati investovat aj do plynu, kedze sa to na palive vrati. O tych 90kw vykonu naviac a moznosti 4x4(AWD) ani nehovorim.
Konkretny priklad, ktory riesim asi dva mesiace: Ked sa automobilka rozhodne, ze vypustia jediny dieselovy model 3.0L a auto len zadny nahon a ty si chces kupit to auto silou mocou, ale nepaci sa ti tato moznost, pretoze chces AWD, tak sa obzries za benzinom, do ktoreho si nechas hodit plyn. Naklady na PHM su porovnatelne aj ked mas vyssi vykon.
Diesel(3.0 CRD 160kw):
Výkon a spotreba
Maximálna rýchlosť:227 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h:7,9 s
Spotreba v meste:10,9 l/100km
Spotreba v meste (prepočet na km):1 l = 9,2 km
Spotreba mimo mesta:6,8 l/100km
Spotreba mimo mesta (prepočet na km):1 l = 14,7 km
Priemerná spotreba:8,3 l/100km
Priemerná spotreba (prepočet na km):1 l = 12,0 km
Emisie CO2:220 g/km
Energetická trieda:F
Co som nasiel na nete ceny, tak: Nafta 1,376€ LPG 0,718€.Benzin(5.7 V8 250kw):
Výkon a spotreba
Maximálna rýchlosť:250 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h:6,4 s
Spotreba v meste:19,0 l/100km
Spotreba v meste (prepočet na km):1 l = 5,3 km
Spotreba mimo mesta:9,9 l/100km
Spotreba mimo mesta (prepočet na km):1 l = 10,1 km
Priemerná spotreba:13,2 l/100km
Priemerná spotreba (prepočet na km):1 l = 7,6 km
Emisie CO2:316 g/km
Energetická trieda:G
Vysledok:
D - 8,3*1,376=11,42€/100km
LPG - 13,2*0,718=9,48€/100km
Pri vela km sa oplati investovat aj do plynu, kedze sa to na palive vrati. O tych 90kw vykonu naviac a moznosti 4x4(AWD) ani nehovorim.
Pokial viem, tak v mojom passate 2,0 TFSI 147KW sa neda dat zatial plyn, ak sa nemylim . Na druhej strane, nie som ochotny dat 3000 eur do plynu
Ked ludia hovoria o plyne radi zabudaju hovorit o kazdorocnych kontrolach systemu. Dalsie problemy so svieckamy a pri niektorych motoroch problemy s tesnenim.
Ake kazdorocne kontroly? To platilo kedysi a bola to len emisna. Inak na plyn je iba obycajna servisna kontrola, kde sa menia filtre (kazdych 20 000km). Cena materialu a prace je 15 eur. A je to v pohode zvladnutelene doma za 10 minut. Sviecky pokial sa pouziju predpisane vyrobcom tak ziadny problem. Moje maju 60tkm, z toho 40tkm na LPG a ziadny problem. Ziadne speci pre LPG.
Meken - problem je prestavat priamy vstrek. Vtedy sa musi pouzit benzin na chladenie vstrekov a tym padom mas stalu spotrebu benzinu 1-2L/100. Preto je takato prestavba vo vacsine pripadov nerentabilna. Ale uz sa objavuju aj prve lastovicky, zatial vsak velmi drahe aj na priamovstrek.
Meken - problem je prestavat priamy vstrek. Vtedy sa musi pouzit benzin na chladenie vstrekov a tym padom mas stalu spotrebu benzinu 1-2L/100. Preto je takato prestavba vo vacsine pripadov nerentabilna. Ale uz sa objavuju aj prve lastovicky, zatial vsak velmi drahe aj na priamovstrek.