Benzin vs. Nafta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

Tak ako. Benzin ci naftu ?

BENZIIIIIN!!!! Nafta patri do traktora a na kurenie
245
35%
Jedine Nafta....
150
21%
Mam rad oboje
170
24%
Je mi to uplne jedno
79
11%
Nevyznam sa v tom
60
9%

Celkom hlasov: 704

Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Benzin vs. Nafta

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja pri mojej dilemme ci 3.0 V6 lpg alebo diesel som sa rozhodol nakoniec pre diesel, i ked nerad, ale prave ako pisal Shark, usetri mi to moc penazi... LPG som spociatku povazoval za skvely napad, no po chvilkovej "investigacii" som zistil ze ja by som LPG mat nemohol, proste je to nebezpecne palivo pre vela typov motorov a dochladzovanie piestov je proste vec, ktora nikdy nebola vyriesena a pocita sa s tym, ze uzivatel LPG pohonu nikdy nepojde s tazkou nohou, inac likviduje motor....
Dokonca som videl aj test, kde skusali ake ucinky ma flashlube na dochladzovanie piestu a vysledok bol ze uplne ziadne.
Nakoniec teda sice trosku cez zuby, ale diesel, mozno ma caka kopu problemov ale zatial klop klop a za tu spotrebu sa mi to zatial oplati...
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

Jop ved toto mam uz vsetko nastudovane. Plus som pocul, ze plyn je "suchy", nemaze motor a tym padom sa viac opotrebuva.. Ale to mi povedal, len jeden "odbornik" v servise, na ktoreho uz mam tazke srdce, takze neviem co je na tom pravdy. On povedal, ze by si plyn do auta nikdy nedal..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja mám kamaráta, ktorý mal už 3 autá na plyn, 2x favo a teraz derie na plyn haťapku a hovorí, že je to pecka, ale časom to motor proste zničí. Hovoril o životnosti zhruba 300 000 km. Odporúča plyn nedávať, ale auto proste s ním kúpiť a jednoducho počítať s tým, že časom odíde - minimalizovať investíciu, maximalizovať zisk.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

AXO napísal:

Co som nasiel na nete ceny, tak: Nafta 1,376€ LPG 0,718€.

Vysledok:
D - 8,3*1,376=11,42€/100km
LPG - 13,2*0,718=9,48€/100km

Pri vela km sa oplati investovat aj do plynu, kedze sa to na palive vrati. O tych 90kw vykonu naviac a moznosti 4x4(AWD) ani nehovorim.
Tak isto som zastanca plynu no nejsom si isty ci ten vypocet je spravny nakolko nemozes brat spotrebu benzinovu krat cena plynu. 13L plynu zerie tak 3L benzinovy motor. 5.7 hemi musi zrat asi 17L plynu moj neskromny odhad.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

+ predpokladajme nejaku spotrebu benzinu...
Proste ked sa tomu clovek trosku viac pozre "na zubok", prestane ignorovat vedlajsie investicie a mozne problemy tak LPG nieje na take auto...
Ale musim povedat ze tiez som zacal obdobnym prepoctom na ktorom som staval svoje LPG zapalenie :mrgreen:

Na 4.8 V8is motore to robi v benzine spotrebu 14.5 litra, v plyne 17 litrov, takisto asi raz za 3 mesiace dava plnu benzinovu a stale je to asi lacnejsie ako benzin ale uz sa to blizi k dieslu podla mna + to ze nema rezervu, musi chodit na kontroly splynovaca a standartny servis, posledne mu menili hadice, tesnenia, filtre (V8) a platil 120€ co nieje povedzme ze "palka" ale stale, je to starost a investicia naviac.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

A z akeho dovodu sa pri LPG viac zahrievaju piesty?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Vstrekovana zmes paliva (benzin) ma okrem ineho aj za ulohu CHLADIT spalovaci priestor (piest) a toto plyn nedokaze, dochadza tak k nadmernemu hriatiu hlavne piestu, valca a ale obvykle krehsej hlavy valcov a ventilov, potom sa prepaluju ventily, odchadzaju tesnenia pod hlavou, kruti sa samotna hlava ale aj piest sa moze prepalit.
wladas
Redeemer
Redeemer

Divne ale ze LPG nedostatocne chladi. Vsak plyn sa prudko ochladuje ked sa znizuje tlak (z vysokotlakej bomby).
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

wladas: Pravda, ale ten sa rozpina v reduktore, nie vo valci. Cize na spalovaciu komoru to nema dosah. Ono ani nie je celkom tak, ze benzin ochladzuje, skor tam ide o samotnu teplotu horenia, ktora je u LPG o nieco vyssia ako pri n95 a to samozrejme nie je nic pozitivne. Potom ked motoru, ktory na to nie je stavany knedlis plny, tak sedla ventilov aj kruzky trpia. Hlavne niektori japonci su na toto citlivejsi.

Dalsia vec, ktora zvykne robit problemy pri LPG je lambda pred katalizatorom. V podstate jej funkcia pri prevadzke na LPG nie je ziadna.
wladas
Redeemer
Redeemer

A to neexistuje nejaka prerabka konkretneho motora na LPG? Myslim ako hlava valcov a piestne kruzky.
Ale sice...to by uz bolo moc predrazene.
Lebo robim so stacionarnymi motormi ktore idu len na plyn (zemny, bio, bansky, propan).
Napr taky original Liaz motor si dokaze prdkat aj cez 100k Mh (6 mil. km)
Inymi slovami idu na plyn jak hodinky.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Vacsina motorov nema problem s LPG, ventily zvysenu zataz vydrzia a "sucho" z plynu sa vykompenzuje primazavanim. Niektore fabricke prerabky pouzivaju zosilnene diely, aby vydrzali zvysenu zataz. Japonci a korejci nemavaju plyn v laske, lebo ich hlavy a ventily nevydrzia taku zataz. Preto sa zvycajne neprerabaju. Aj ked aj tu sa najdu vyminky.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Frikso benzin teda chladi spalovaci priestor, napr. preco zeru auta jak tanky ked odide lambda? Motor sa da do "bezpecneho" rezimu kedy leje ovela viac benzinu cim zabranuje poskodeniu motora prave chudobnostou zmesi, ktoru napr. vytvara aj LPG.
Frikso
Darca
Darca

Aha. A kam to teplo, ktore odobere z valcov odvadza? Resp. merna tepelna kapacita spalovanej zmesy vzduchu a benzinu je zanedbatelna a ziadne endotermicke reakcie tam nenastavaju. Tak mi vysvetli, ako to ochladi motor.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Je bežná prax využívať kvapalné palivo na chladenie spaľovacieho priestoru, aj preto sa pri WOT (wide open throttle, plný plyn) používa bohatá zmes - okolo 12 až 13:1 namiesto bežných 14,7:1. Benzín (akákoľvek kvapalina) pri vyparovaní sa absorbuje veľa tepla. Napr. 1.2 TSI od VW group toto chladenie valcov úmyselne využívajú, aby nedetonovalo palivo pri vyššom kompresnom pomere.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Jop, ako whisper hovori. Toto je vec co LPG nerobi, lebo svojou zmesou je daleko chudobnejsi ako benzin + uplna ceresnicka ked ti niekde naslubuju ze to bude zrat rovnako ako benzin a nastavia este o to chudobnejsiu zmes, potom sa uz len mozes pozret do cervenej adaptacnej tabulky a plesknut sa po cele.
Frikso
Darca
Darca

To, co som sa snazil mojim prispevkom povedat je, ze LPG ma vyssiu teplotu horenia ako benzin a ze tento fakt je rozhoduju oproti chladivemu potencialu spalovanej zmesy.
Pri TSI motoroch viem, ze sa benzin pouziva na chladenie vstrekov, ale netusil som, ze to dokaze uchladit cely spalovaci priestor. By som sa aj pozrel do tabuliek (kebyze ich mam), aka je merna tepelna kapacita benzinu ze tolko tepla dokaze absorbovat.

Inak pri TSI motoroch sa na LPG preprabalo tak, ze to zravalo trocha benzinu koli ochrane benzinovych strekovacov, ktore by velmi rychlo odisli, keby tam boli na sucho. Nedavno som cital, ze TSIcka teraz robievaju tak, ze LPG sa privadza priamo kvapalne cez tieto benzinove vstreky. Takze tento problem potom odpada.
wladas
Redeemer
Redeemer

To ma aj napadla otazka ktoru si uz dhlsie kladiem. Nerozumiem po fyzikalnej stranke ze preco teplota vyfuku je vyssia pri chudobnej zmesy oproti bohatej.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Lebo teplota spalovania, pri chudobnej zmesi je teplota spalovania vyssia a samotne horenie zmesi trva dlhsie, tym padom su vyfukove plyny teplejsie. Cize nezda sa mi, ze by palivo nejak odoberalo teplo motora, ono ho iba podla pomeru zmesi viac alebo menej ohrieva. Znama je vysoka spotreba HTP pri dialnicnych rychlostiach, z jedineho dovodu a to prave kvoli vysokej teplote vyfukovych plynov, kvoli nestastnemu navrhu motora, chladi sa bohatou zmesou s nizsou teplotou spalovania.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Dalsie pekne porovnania.

Prva fotka, Peugeot RCZ 1.6THP (200k) - Mesto + Mimomesto - (5,5l/100km) kludna jazda.
Druhe dve - Peugeot 308 1.6 eHDi (115k) - D1 s tempomatom na 130km/h (4,1-4,4l/100km) a 150km/h na rovine (5,5l/100km)
Predposledna - Peugeot 2008 eHDi (115k) - D1 s tempomatom na 130km/h (4,1l/100km)
Posledna je Toyota Auris Hybrid - Dlhodoby priemer mesto + mimomesto (4,4l/100km)
IMG_2327.JPG
IMG_2397.JPG
IMG_2365.JPG
IMG_2274.JPG
IMG_2012.JPG
bonno50
Star
Star

Príspevok od používateľa bonno50 »

Ako ide to rcz? Poskulujem po nom aky mas rocnik dik
Napísať odpoveď