výpoveď/dohoda, ukončenie PP - potrebujem serióznu radu

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

výpoveď/dohoda, ukončenie PP - potrebujem serióznu radu

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

Zdravím, píšem túto tému za kolegu.. bol by som rád, ak by ste vedeli poskytnúť nejaké konštruktívne riešenie, vôbec som osobne mimo z týchto právnych pák a odrbov podnikateľov.

Ak človek pracuje u zamestnávateľa 5 rokov. Bolo mu aktuálne oznámené, že prevádzka končí koncom januára 2014 .Zamestnávateľ dava možnosť ukončenia zmluvy 2 sposobmi:
- dohoda o ukončení PP
- výpoveď z organizačných dôvodov.

Zamestnávateľ ani v jednom prípade nechce dať odstupné, lebo je to zmrd držgroš, na to je samozrejme zo zákona pokiaľ je mi známe v oboch prípadoch (výpoveď/dohoda) nárok. Zamestnávateľ nasadil "taktiku", že spoločnosť pod ktorou je prevádzka (s.r.o) sa ruší/likviduje a zakladá sa nová spoločnosť a.s., v ktorej už daná prevádzka nebude existovať, čiže tým pádom podľa neho vraj zaniká(?) nárok na odstupné, čo je podla mňa blbosť a len tára, aby vynútil podpis a nič neplatil.

neviem ako je tu so zánikom spoločnosti, našiel som na nete toto http://karierainfo.zoznam.sk/cl/100519/ ... qus_thread a chápem to tak, že mne ako zamestnancovi môže byť jedno z akých dôvodov sa prevádzka ruší, odstupné zo zákona musí byť, pokiaľ sa nepodpíše dohoda inak. správne?

ďalej by som sa chcel spýtať, ako je to v prípade, keď človek pracuje vo firme min. 2 roky na dobu určitú do konca marca 2014, zamestnancovi hrozí takisto výpoveď/dohoda kvôli rušeniu prevádzky behom januára. zo zákona má nárok na 2 mesačnú výpovednú lehotu a mesiac odstupného. pokiaľ nepodpíše dohodu, kde bude nejaká klauzula, kt. bude odstupné vedome rušiť. správne?

Vopred ďakujem za akúkoľvek rádu.
skuki
Light Professional
Light Professional

Re: výpoveď/dohoda, ukončenie PP - potrebujem serióznu radu

Príspevok od používateľa skuki »

Záleží či sa ta spoločnosť zrušuje likvidáciou qlebo bez likvidácie. A určite nepodpisovať žiadnu dohodu.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Old Dirty Bastard
Guru
Guru

skuki napísal:Záleží či sa ta spoločnosť zrušuje likvidáciou qlebo bez likvidácie. A určite nepodpisovať žiadnu dohodu.
teda ak sa ruší likvidáciou, nie je nárok na odstupné? ona sa určite nelikviduje, len prechádza z s.r.o. na a.s., ale neviem ti povedať ako to môžu právne zaobaliť, aby docielili svoje. zostáva aj názov ešte ten istý, aj vedenie..
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

V tomto prípade určite nezaniká nárok na odstupné. Zamestnávateľ sa snaží odrbať zamestnanca, aby mu nemusel nič vyplatiť. Teraz už je len na zamestnancovi, aby sa nedal oklamať.

Ak pracoval vo firme viac ako 2 roky a menej ako 5 rokov má v prípade skončenia pracovného pomeru výpoveďou podľa paragrafu 63, ktorý hovorí o zrušení alebo premiestnení zamestnávateľa alebo nadbytočnostosti zamestnanca, nárok na výpovednú dobu 2 mesiace a odstupné v hodnote minimálne 1 priemerného mesačného zárobku. Ak pracoval viac ako 5 rokov a menej ako 10 rokov, tak výpovedná doba je 3 mesiace a 2-mesačné odstupné. Toto je v prípade výpovede zo strany zamestnávateľa.

V prípade dohody, z tých istých dôvodov, má nárok len na odstupné. V tomto prípade nemá nárok na výpovednú lehotu. Ak pracoval viac ako 2 roky a menej ako 5, tak 2-mesačné, ak viac ako 5 a menej ako 10, tak 3-mesačné odstupné.

Pohľadaj si paragraf 63 zákonníka práce a takisto paragraf tuším 76, ktorý hovorí o odstupnom.

V každom prípade by som na odstupnom a výpovednej dobe trval. Žiadnu dohodu by som neriešil, pokiaľ by nebola viac výhodná, ako samotná výpoveď. Dôležité je, aby mal kamarát všetko na papieri. To znamená, kedy končí pracovný pomer, podľa akého paragrafu a samozrejme výšku odstupného, poprípade výpovednú dobu. Ak to tam nebude, tak nič nepodpisovať. Takisto je dôležité, aby teraz kamarát neurobil nejaký prešľap, ktorý by umožnil zamestnávateľovi dať zamestnancovi výpoveď za porušenie pracovnej disciplíny. Ak nedôjde k podpísaniu výpovede, poprípade dohody, tak by som normálne chodil ďalej do práce, aby som nemal absenciu a tým neporušil pracovnú zmluvu. Keby mi povedal, že ma v práci nechce, že mám ísť domov, dal by som si podpísať dovolenkový lístok, aby som mal pokryté všetky dni, aby mi nemohol napísať na ten deň "A-čko".

Povedz kamarátovi, aby si vytlačil príslušné paragrafy a s tým nech ide za zamestnávateľom, že to mu posiela právnik. Pokiaľ tomu nechápe, tak nech si to naštuduje, inak mu to vysvetlí právnik na súde.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

dík, skvelá rada. k tomu chodeniu ďalej do práce, čo v prípade, že sa prevádzka zo dňa na deň zavrie? v zmysle, že to tam vypracú a zostanú holé steny. nemôže vtedy nasadiť nejaký odrb, zamestnanec chcel prísť, ale nemal ani vlastne kam?
pinco
Darca
Darca

Nejaký kontakt na zamestnávateľa predsa musí byť. Ak by nechcel nijakým spôsobom komunikovať, pričom pracovná zmluva by bola stále platná, dal by som si vypísať PN-ku, aspoň po dobu, kým by som sa nedohodol na skončení.

Ono to má podľa správnosti fungovať tak, že podľa toho paragrafu 63 by mal zamestnancovi najprv ponúknuť inú pracu podobného charakteru, poprípade pokiaľ sa prevádzka len presúva inde, tak súhlas zamestnanca s iným miestom výkonu práce. Až pokiaľ zamestnanec s touto zmenou nesúhlasí, tak sa pristupuje k výpovedi alebo dohode.

Ostáva len trvať na svojom a nenechať sa zastrašiť. Poprípade ísť za ním a vyžiadať si kópiu tej dohody/výpovede so slovami, že si to chce preveriť u právnika. Samozrejme bez podpisu. Keď už by k tomu malo prísť, tak zájsť naozaj za právnikom. Takýmto hajzlom treba ukázať, že to človek myslí vážne, lebo keď mu to prejde u jedného, tak to bude skúšať aj na ďalších.
skuki
Light Professional
Light Professional

Old Dirty Bastard napísal: teda ak sa ruší likvidáciou, nie je nárok na odstupné? ona sa určite nelikviduje, len prechádza z s.r.o. na a.s., ale neviem ti povedať ako to môžu právne zaobaliť, aby docielili svoje. zostáva aj názov ešte ten istý, aj vedenie..
Tam len ide o tom, že ak by to šlo cez likvidáciu, odstupné by si prihlasoval ako pohľadávku voči zamestnávateľovi v konkurze. Ale v tom prípade ako si opísal je úplne jedno že sa prevádzka zatvára. Všetky práva a povinnosti prechádzajú na právneho nástupcu, čiže tú akciovú spoločnosť. Budem sa opakovať ale nech nič nepodpodpisuje, keď ho chcú odrbať na odstupnom, tak mu určite nedajú výhodnejšie podmienky v Dohode o ukončení prac. pomeru. A to že zrazu zbalia prevádzku bude vyhovovať len a len tvojmu známemu nakoľko prac. zmluva bude naďalej platiť, zamestnávateľ v rozpore s prac. zmluvou nezabezpečil vhodné podmienky na výkon dohodnutej práce. V tom prípade nech sa spoja všetci zamestnanci a idú za právnikom a cez občiansko súdne konanie to doriešiť.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

díky za rady spolok. ešte posledná vec, stojí sa teda zatiaľ za výpoveďou, v takom prípade má zamestnávateľ voči zamestnancovi ešte behom výpovednej lehoty povinnosti a musí mu platiť za prácu, lenže.. akú? keď bude prevádzka zrušená a nezabezpečí prácu s podmienkami min. aké boli v skončenom pomere a nebude daná práca v mieste bydliska (čo nebude a čo nezabezpečí), tak bude platiť za prácu kde bude zamestnanec sedieť doma na zadku? nemôže vtedy nasadiť absenčku a pod. srandy?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

tak, tak, zaklad je v tom nic nepodpisovat. Podpisuje sa iba nieco co je pre teba vyhodne,nieco cim mozes ziskat vyhody-nic ine. V realite to zvykne byvat tak ze radovych zamestnancov sa snazia oklamat,alebo ked sa neda tak im daju maximalne tak odstupne v zakonnom minime. Ale ked odchadzaju vyssi riadiaci pracovnici,resp manazeri a to aj v pripade ak profesne zlyhali, tak zvyknu dostat bezne 12x a viac mesacne odstupne..taktoto funguje..
skuki
Light Professional
Light Professional

Old Dirty Bastard napísal:díky za rady spolok. ešte posledná vec, stojí sa teda zatiaľ za výpoveďou, v takom prípade má zamestnávateľ voči zamestnancovi ešte behom výpovednej lehoty povinnosti a musí mu platiť za prácu, lenže.. akú? keď bude prevádzka zrušená a nezabezpečí prácu s podmienkami min. aké boli v skončenom pomere a nebude daná práca v mieste bydliska (čo nebude a čo nezabezpečí), tak bude platiť za prácu kde bude zamestnanec sedieť doma na zadku? nemôže vtedy nasadiť absenčku a pod. srandy?
Trošku krkolomne si to napísal. Ak som to správne pochopil opäť sa pýtaš na to isté a ja ti len odcitujem seba :) "A to že zrazu zbalia prevádzku bude vyhovovať len a len tvojmu známemu nakoľko prac. zmluva bude naďalej platiť, zamestnávateľ v rozpore s prac. zmluvou nezabezpečil vhodné podmienky na výkon dohodnutej práce." Áno ak zruší prevádzku a nebude kde vykonávať tu prácu tak to je problém zamestnávateľa a nie zamestnanca. Nemôže mu dať ako si to nazval "absenčku" keď sám zamestnávateľ porušuje pracovnú zmluvu. Akože dať mu môže ale potom to treba riešiť súdnou cestou po porade s advokátom.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

takže takto.. poviem vám len toľko, že zmluva sa podpísala z organizačných dôvodov :( tu je jedna zo zmluv, nie je v nej zahrnuté odstupné z toho dôvodu, že TPP neprekračoval dobu dvoch rokov, aj keď bol zamestnanec v spoločnosti zamestnaný dlhšie ako dva roky, časť z tejto prac. doby sa vykonávala na dohodu a právnik tvrdil, že v takom prípade vraj nárok na odstupné nie je, viac podrobností vám neviem povedať.. aký na to máte názor? podľa mňa hlúposť..
ďalšia zmluva prekračovala dobu piatich rokov, tiež tam nebolo uvedené odstupné, len výpovedná doba 3 mesiace.
teraz ide aj o to, že vraj zamestnávateľ nebude platiť ani za prácu vo výpovednej dobe po zrušení prevádzky, pretože nebude mať od zamestnancov podpísané dochádzky. ako je to? na čo má právo zamestnávateľ? čím sa môže ohradiť v takom prípade zamestnanec?

vzhľadom na posledný odsek
"Žiadam Vás, aby ste si do uplynutia výpovednej doby vysporiadali všetky náležitosti vyplývajúce Vám zo skončenia pracovného pomeru."
dá sa niečo spraviť ohľadom odstupného, pokiaľ nie je v zmluve jasne definované a je na neho nárok, keďže je tam taká ambiguita v zmysle vysporiadania "náležitosti"? je už všetko stratené? a celkovo, nájde sa v tej zmluve nejaká chyba, dá sa niekde napadnúť?

prečo sa zmluvy podpisovali, to sa ma nepýtajte :) príde mi to osobne celé ako strašný odrb a teraz vlastne nevedia, či vôbec dostanú prachy za "prácu" vo výpovednej lehote.. čiže február atď..
Prílohy
ktk.jpg
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

Momentalne nemam moc cas sa do toho hlbsie pozret, kedze sa ucim na skusky z inych predmetov a pracovne pravo uz mam nejaky ten semester za sebou a moc som snim nerobil, no v kratkosti.
To, ze zamestnavatel ziada je sice pekne, no na existencii skutocneho prava to nic nemeni, moze si ziadat co chce, cize toto ustanovenie tohoto zdrapu papiera je uplne bez pravnej sily, je to len na zastrasenie.

Dalsia vec. Zamestnanec podpisom potvrdil len prevzatie vypovede, nie suhlas s nou. Vypoved je jednostranny pravny ukon, nie je to zmluva. Prevzatie neznamena suhlas s obsahom a neznamena ani vzdatie sa buduceho prava na napadnutie vypovede, resp. dalsich narokov z pracovneho pomeru. Hovori, len o tom, ze zamestnavatel sa niekoho rozhodol vyhodit. Nic viac nic menej.

K vyplate. Zamestnavatel je povinny pridelovat zamestnancovi pracu. To je jedna z jeho zakladnych povinnosti z pracovnej zmluvy. V pripade, ze to z akehokolvek dovodu nerobi, je to tzv. prekazka v praci na strane zamestnavatela. V pripade takejto prekazky sice nepatri zamestnancovi mzda, ale nahrada mzdy v rovnakej vyske (teda v praxi by mal dostat zaplatene).

Viac ma z hlavy nenapadne, zajtra ked budem v ucebnom zufalstve sa na to mozno pozrem, taktiez negarantujem uplnost a spravnost toho co som napisal vyssie.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

dík moc za info. to, že sa jedná o zdrap papiera ich určite poteší :D len ešte keby to niekto vedel odobriť na 100%, tvoja posledná veta to zneistila :)
na profesii som ale našiel toto
Ty podpisujes prevzatie vypovede (nevyjadrujes prevzatim suhlas, ci nesuhlas, vypoved je jednostranny akt)
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ani neviem o tom ze ak dostane zamestanec vypoved tak podpisuje prevzatie. Podla mna je to zbytocne. Ako uz bolo spomenute, je to jednostranny akt.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

no fajn a teraz k tomu odstupnemu na ktoré je zo zákona nárok, ako je to v prípade ak to na papieri nie je spomenuté.. zo zákona zamestnancovi prináleží.. na koho sa má obrátiť? riešiť to súdnou cestou je fakt posledné riešenie..

taktiež tá plácu v rámci výpovednej doby kedy je už pracovisko zrušené.. zamestnávateľ zamestnancovi povie, že mu nič nevyplatí, lebo nepodpísal dochádzku, nemá doklad o práci.. ako ďalej postupovať? zo zákona zamestnancovi takisto pláca prináleži a to, že mu zamestnávateľ žiadnu nezabezpečil je jeho prekážka a zamestnanca to nemusí zaujímať.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Zamestnavatela treba upozornit ze mas (resp tvoj znami) narok na odstupne. Ze pozna svoje prava inac to pojde na sud. S takymito problemami su patalie ked je firma v konkurze ale inac skoro vzdy vyhrava samestnanec. Cize sudu by som sa nebal.
pinco
Darca
Darca

Možno podať podnet na inšpektorát práce. Pokiaľ viem, tak majú okrem iných činností aj dohľad nad dodržiavaním pracovnoprávnych predpisov, čiže aj skončenie pracovného pomeru.
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

uf, najjednoduchšie bude asi zájsť za tetou na úrade práce, kt. poskytuje tie právne služby a poradiť sa tam.. lebo je to fakt komplikovaná situácia.. nie len odstupné, ale aj tá výpovedná lehota k tomu a každý tam má odpracovanú inú dobu. ale dík za rady, skúsi sa aj ten inšpektorát práce.
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

tak tu potom hod info, ze ako to cele dopadlo. dik
Napísať odpoveď