Sledovanie cez wifi
Sledovanie cez wifi
Prosím vás máme nastavené wifi na mac adresy a chcel by som sa spýtať či sa dá sledovať to čo robím respektíve to čo som robil na internete? Ďakujem
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Sledovanie cez wifi
Ano, da sa to sledovat.
Aha ďakujem a prosím akým spôsobom...to mu chodí priamo do notebooku alebo ako? Lebo my sme na priváte a majiteľ nám dal wifi na mac adresy a chceme ho donútiť aby to dal preč...Tak by som to potreboval trocha lepšie vysvetliť akým systémom to funguje...ďakujem
To je uplne jedno ci to je na MAC adresy alebo nie. Ak sa pripajas na hociktoru wifi tak jej majitel (administrator) ma moznost sledovat tvoju aktivitu na nete. Samozrejme stranky https neodsleduje.
Lenže keď to máme ma mac tak aj vie kto na tej stránke surfuje nie? Lebo on tam má našú mac adresu a v poznámkach naše mená...takže v podstate robí protizákonnú činnosť...a dá sa to aj nejak dokázať?
Aku protizakonnu cinnost robi? Na zaklade akeho zakona? To su len tvoje slova, kedze taky zakon nie je.
Aj ked to nebude na MAC, tak po pripojeno zariadenia na router sa zariadenie identifukuje cez MAC adresu, teda uvidi podla MAC, kto je pripojeny. Nevidim dovod zmenit pripajanie z MAC na WEP alebo WPA, pretoze aj tak stale bude vidiet MAC a keby chcel, tak vie sledovat prevadzku na sieti.
Aj ked to nebude na MAC, tak po pripojeno zariadenia na router sa zariadenie identifukuje cez MAC adresu, teda uvidi podla MAC, kto je pripojeny. Nevidim dovod zmenit pripajanie z MAC na WEP alebo WPA, pretoze aj tak stale bude vidiet MAC a keby chcel, tak vie sledovat prevadzku na sieti.
Je taký zákon... podľa Zákona o ochrane osobných údajov sú osobné údaje tie, ktoré umožnujú presne identifikovať konkrétnu osobu. Za určitých podmienok by mohli podobné informácie viesť k ohrozeniu alebo znevýhodneniu dotyčnej osoby. A my sme súhlas nedávali...A ďaľšia vec že keď už tam nebudeme mať v poznámkach mená jak asi zistí komu MAC adresa patri? Takže sa vrátme k téme...akým spôsobom to funguje? Informácie ostávajú vo wifine a potom si ich môže obzerať alebo sa mu priamo odošlú do pc? Inak typ wifi je TP-LINK TL-WR941ND
-
hojko
Site Admin
Nemyslim, ze mas pravdu. MAC adresa je adresa zariadenia, teda v tomto pripade nejakeho routru z ktoreho mas internet, rovnako ma MAC adresu tvoje zariadenie, ci uz je to pocitac, notebook, tablet alebo mobil. Tieto zariadenia v ramci siete kominukuju a smeruju na zaklade MAC adresy, teda tej MAC adresy, ktora patri zariadeniam, nie tebe. Dalo by sa povedal, ze aj SPZ na aute by mal byt osobny udaj, ale nie je to tak, nakolko nie je mozne verejne zistit, kto je majitelom auta..., vie to zistit napr. policia, nie verejnost. A takto je to aj v pripade tvojej MAC adresy, nie je mozne to zistit verejne a jediny kto vie identifikovat o koho ide, tak to je majitel/prevadzovatel tej siete do ktorej si pripojeny. V konecnom dosledku si stojim za tym, ze MAC adresa je akysi identifikator zariadenia, ktore moze pouzivat hocikto, ci si to ty, tvoj brat alebo tvoj kamarat. Nemozno z MAC adresy jednoznacne identifikovat osobu, ktora internet na danom zariadeni vyuzivala. Su zname aj pripady, teraz neviem ci to bolo v Cesku alebo na Slovensku, ked boli cez internet spachane podvody a skoda bola okolo miliona korun. Tam vsak trestne stihanie bolo zastavene, nakolko pachatel sa pripajal cez wifi siete a nebolo mozne urcit pachatela, hoci mali IP adresy z konkretneho casu, kedy sa podvody stali, ale jednoznacne urcit majitela sa nedalo. A to v minulosti chcela Europska komisia pretlacit, aby IP adresa bola povazovana za osobny udaj..., ale ci sa to podarilo a ako to dopadlo, tak to netusim. MAC adresy sa vsak v tomto pripade nespominala a tak je zbytocne sa o tom vobec bavit.
Takeho chytraka ako ty by som upratal dvomi sposobmi - podpis mi papier, ze suhlasis s podmienkami pouzivania mojej siete a so spracovanim osobnych udajov alebo ta odpojim a zozen si internet niekde inde.
Takeho chytraka ako ty by som upratal dvomi sposobmi - podpis mi papier, ze suhlasis s podmienkami pouzivania mojej siete a so spracovanim osobnych udajov alebo ta odpojim a zozen si internet niekde inde.
Lenže ja ten internet platím...neplatí ho on...A keď wifina nebude na MAC adresy môžem použiť nejaký program na zmenu MAC adresy či nie? Takže majiteľ vôbec nebude vedieť kto bol pripojený keď MAC adresa mu bude neznáma...a ďaľšia vec ja som mu už navrhol že nech ten internet odpojí a my si sem dáme vlastný a budeme si ho platiť sami...lebo teraz platíme nájom + internet...lenže on nechcel...prečo asi "chytráka ako som ja" už dávno neodpojil keď už som mu to viac krát povedal???? Kým robíte unáhlené závery zistite si najprv podrobnosti
A pýtal som sa otázku na ktorú neviem odpoveď...nepýtal som sa kto má pravdu "akým spôsobom to funguje? Informácie ostávajú vo wifine a potom si ich môže obzerať alebo sa mu priamo odošlú do pc? Inak typ wifi je TP-LINK TL-WR941ND". Keď to niekto vie budem vďačný za odpoveď ďakujem
-
hojko
Site Admin
Aky je rozdiel, ci ten internet platis alebo nie??? Ten internet je zrejme pisany na neho, on nesie pripadnu zodpovednost, si u neho v najme a v tomto pripade si kladie podmienky on. Stale mas moznost zmenit najom, je to jednoduche.
Nebudem studovat specifikaciu routra, mozes si ju nastudovat aj sam na internete a zistit si co ten router dokaze. Bezne vsak router neuklada ziadne informacie, kto, kedy a na aku stranku isiel, resp. sietovu komunikaciu. To je nie normalna funkcia a uz nie funkcia routra za par eur. Pytal si sa, ci sa da sledovat komunikacia, na co som ti odpovedal, ze ano, da sa sledovat. Moznosti je viacero, tj. od riesenia v ramci routra (myslim, ze nejaky OpenWRT ci ddWRT firmware by to zvladol) az po odchytavanie komunikacie v ramci siete - tam mu staci napr. notebook pripojeny v sieti a pouzit program, resp. nepotrebuje ani poslat heslo siete (WPA/WEP) ci mat povolenu MAC adresu, ale postaci lepsia sietova karta, ktora skenuje vsetko co je vo vzduchu. Takze aj ked zmeni pripojenie siete a da prec MAC adresu a ta tam nejake WPA2 heslo, nic to nemeni na veci, ze komunikacia medzi tebou a jeho routrom sa da skenovat a monitorovat. A je jedno, ci si budes kazdym dnom menit MAC adresu alebo nie, v konecnom dosledku to dokaze sledovat.
Nebudem studovat specifikaciu routra, mozes si ju nastudovat aj sam na internete a zistit si co ten router dokaze. Bezne vsak router neuklada ziadne informacie, kto, kedy a na aku stranku isiel, resp. sietovu komunikaciu. To je nie normalna funkcia a uz nie funkcia routra za par eur. Pytal si sa, ci sa da sledovat komunikacia, na co som ti odpovedal, ze ano, da sa sledovat. Moznosti je viacero, tj. od riesenia v ramci routra (myslim, ze nejaky OpenWRT ci ddWRT firmware by to zvladol) az po odchytavanie komunikacie v ramci siete - tam mu staci napr. notebook pripojeny v sieti a pouzit program, resp. nepotrebuje ani poslat heslo siete (WPA/WEP) ci mat povolenu MAC adresu, ale postaci lepsia sietova karta, ktora skenuje vsetko co je vo vzduchu. Takze aj ked zmeni pripojenie siete a da prec MAC adresu a ta tam nejake WPA2 heslo, nic to nemeni na veci, ze komunikacia medzi tebou a jeho routrom sa da skenovat a monitorovat. A je jedno, ci si budes kazdym dnom menit MAC adresu alebo nie, v konecnom dosledku to dokaze sledovat.
Toto som potreboval vedieť ďakujem...
Len kľud. Bežný smrteľník takéto veci nevie. A s tým routerom, čo má, Ti nemôže ani zmenšiť rýchlosť, iba Ťa odpojiť. Takže žiadnej skenovanej prevádzky alebo podobných vecí sa báť nemusíš, vyhoď si to z hlavy 
veď práve je to IT technik takže sa tomu veľmi dobre rozumie....ale toto ma zaujalo...nemôže ani znížiť rýchlosť? Lebo zaujimave je že keď si meriam rýchlosť tak mi píše upload 925,2 kB za sekundu ale keď napríklad niečo uploadujem tak to ide max 120 kB/s...jak to je možné keď to nespomalil cez wifi?
skusal si niekedy vydelit cislo 925 osmickou?
ak by obmedzoval rychlost tak by si mal nizke rychlosti aj pri merani, nielen pri stahovani/uploadovani
-
hrban
Addict
jemu to treba ale vysvetliť aký je rozdiel medzi kbyte a kbit, ty máš uplod 925 kbit/s a to sa rovná zhruba 115kbyte/s
je rozdiel bit a byte v podstate 1 byte je 8 bitov
btw sledovať cez router nevie nič, čo sa mu zobrazí je max tvoja MAC adresa a počet packetov, ktoré prímaš a odosielaš, čiže max vie určiť že práve využívaš internet enormne (sťahovanie) alebo len trošku surfuješ, ale ani to nie je 100% jednoznačné
druhá vec ako hovoril hojko, existujú ale aj programy čo dokážu odchytiť akúkoľvek komunikáciu medzi routrom a tvojím PC, stačí aby bol dotyčný niekde na blízku, ale to nemusí byt ani prevádzkovateľ, to dokážem aj ja ak si sadnem na lavičku oproti vášmu domu/bytu a budem vidieť kto a čo robí na nete a ak stránka nepoužíva https ale iba http protokol na prihlasovanie môžem získať aj heslá a akékoľvek prihlasovacie údaje.
drvivá väčšina stránok ale používa https protokol, takže to je oveľa komplikovanejšie, jediné čo viem je, že český zoznam nemá žiadne kódovanie a to je fakt na smiech
je rozdiel bit a byte v podstate 1 byte je 8 bitov
btw sledovať cez router nevie nič, čo sa mu zobrazí je max tvoja MAC adresa a počet packetov, ktoré prímaš a odosielaš, čiže max vie určiť že práve využívaš internet enormne (sťahovanie) alebo len trošku surfuješ, ale ani to nie je 100% jednoznačné
druhá vec ako hovoril hojko, existujú ale aj programy čo dokážu odchytiť akúkoľvek komunikáciu medzi routrom a tvojím PC, stačí aby bol dotyčný niekde na blízku, ale to nemusí byt ani prevádzkovateľ, to dokážem aj ja ak si sadnem na lavičku oproti vášmu domu/bytu a budem vidieť kto a čo robí na nete a ak stránka nepoužíva https ale iba http protokol na prihlasovanie môžem získať aj heslá a akékoľvek prihlasovacie údaje.
drvivá väčšina stránok ale používa https protokol, takže to je oveľa komplikovanejšie, jediné čo viem je, že český zoznam nemá žiadne kódovanie a to je fakt na smiech
aha všetko jasne...dik za pomoc
Vraciam túto tému spat 
Chcem sa spýtat, môj nájomca je sietový odborník, a som pripojený na jeho wifi. Čírou náhodou, ak ma skills na to aby sledoval moju internetovú aktivitu, dá sa tomu nejak zabránit predíst?
Napr niečo ako toto mi môže pomoct? http://anonymouse.org/anonwww.html
Ďakujem za každú radu
Chcem sa spýtat, môj nájomca je sietový odborník, a som pripojený na jeho wifi. Čírou náhodou, ak ma skills na to aby sledoval moju internetovú aktivitu, dá sa tomu nejak zabránit predíst?
Napr niečo ako toto mi môže pomoct? http://anonymouse.org/anonwww.html
Ďakujem za každú radu
-
Mek
Addict
Ak pojdes cez sifrovanu VPN, tak vsetko, co uvidi, su len haky-baky a spojenia na IP adresu daneho VPN servera