Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Príspevok od používateľa vendo »

Sony Alpha NEX-3N
fotky budu take ake ich spravis (ale potencial bude velky)
trizzo
VIP
VIP

Príspevok od používateľa trizzo »

Soviet napísal:Zdravim,
Vedel by niekto poradit fotoaparat do cca 200eur, ktory by bol akurat na nosenie, teda nie moc velky a vedel krasne fotit krajinu (farebnost).
Ak mate rovno aj obchod, tak kludne sem hodte. Naj v BA.
Chcem ho hlavne na dovolenky, ktore planujem v tomto roku navstivit.

Ak teda hovoris o BA, zajdi na Raciansku do Megafoto a Pablo ti tam urcite poradi. Fotenie prirody vsak nie je o farebnosti, ale o kompozicii, vyvazenosti, prvom a druhom plane, o hlbke ostrosti... Odporucam najskor prestudovat nieco o "landscape photography" a potom zvazovat investiciu do techniky (minimalne sa tak mozes vyhnut zbytocnej investicii).
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Zameraj sa na fotaky, ktore vedia fotit do RAW. Tam mas obrovske moznosti fotke vdychnut zivot taky, aky sa ti vybavuje v spomienkach na konkretny zaber.
Ludsky mozog ma schopnost selekcie - zamerat sa na urcity detail, ktory vnimas vyraznejsie, ako okolie. Toto ziadny senzor nedokaze - ten zachyti len taku scenu, aka pred nim lezi. Navyse silno ovplyvnenu svetelnymi podmienkami, zatial co mozog to dokaze filtrovat.

Par rad ked uz teda uvazujes o kompakte, mozno ti nieco z toho pomoze:
- moznost fotit do raw
- cim vacsi snimac, o to menej zasumene fotky
- cim mensie rozlisenie snimaca, tym lepsie (samozrejme, v pomere k jeho velkosti)
- pre fotenie krajin by ohniskovy rozsah mal zacinat co mozno najnizsim cislom (niektore kompakty zacinaju od 24mm)
- clonove cislo objektivu pokial mozno vol co najnizsie - f/1.8 je fajn, ale su dostupne aj s f/1.4
- cim vacsi rozsah zoomu, tym horsie opticke vlastnosti (na ukor univerzalnosti). Viac ako 5x zoom by som ani nepozeral
- v neposlednom rade je vhodne mysliet aj na moznost fotit podla svojich predstav a teda aby fotoaparat umoznoval manualne nastavenie clony, citlivosti snimaca a casu

Podla snapsort.com mi to vychadza nasledovne:
NIKON Coolpix P330, alebo SAMSUNG EX2F.
Samsung ma lepsie parametre u velkosti snimaca (1/1.7" vs. 1/1.8" u nikonu) a clony (f/1.4 vs. f/1.8 u nikonu). Nikon ma ale vyssi dynamicky rozsah a podla snapsort vraj aj lepsiu kvalitu obrazu (toto neviem ani potvrdit, ani vyvratit). Z pohladu laika asi najvyraznejsi rozdiel je v pouzitom zoome - samsung 3.3x, co uz je pouzitelne na portret, nikon 5x, co je predsalen menej limitujuce. Oba podporuju snimanie do RAW, avsak ci niektory z nich umoznuje aj manualne nastavenie expozicie, som nezistoval. Cenovo by +/- mali splnat tvoje poziadavky. Ak by si navysoval cenu nad 300 eur, je na zvazenie, ci uz nesiahnut po entry level zrkadlovke - aj ta najlacnejsia totiz vykuzli lepsi snimok.

Ktory by som si vybral ja? Jedna zo spomenutych znaciek mi je velmi blizka a druhu velmi nemusim, preto by moje rozhodovanie bolo znacne zaujate.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

No moc do zrkadlovky nechcem ist. Viem, ze kvalita je kvalita, ale trepat velke hovado kade tade so sebou a tasku navyse nechcem. Teda predsa ten kompakt. Nakoniec zvazujem posunut hranicu do 500eur-600eur, ak by to zmenilo moznosti nakupu daneho fotaku :) Nieco na ten styl Nikonu, kedze podla vacsiny recenzii ma malu zivotnost baterie a pomale reakcie.

Inak nerobi mi problem kupit ani "jazdenku" .

//autoeditácia príspevku (06 Jan 2014, 18:30)
// Ludze, co hovorite na Canon PowerShot G15? Podla recenzie by splnat to, co by som potreboval a nieje ani specialne drahy..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

vladenko007: Napr. Nikon 5100 ma slow motion funkciu pri snimani, ale tusim nie hodnotu aku pozadujes, vari to ma len 60 fps. Tych 120 fps ponuka napr. Casio EXILIM ZR200, ale pri trapnom rozliseni, pripadne lepsie je na tom Casio EX-FH100. Alebo potom Canon EOS rady a podobne...
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

len opravim, D5100 nema 60, len 30 fps. Az D5200 ma 60 aj to len pre 720p, nie full HD.
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Ďakuejm obom. Už len si prejdem recenzie videa a pod. :)

ten Casio EX-FH100 vyzerá super uplne bohate stačí 120/s má krásnych 480 aj 1000 ale kvalita fuuu no škoda

hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

V tej cene tazko zohnat nieco prijatelne s dobrou kvalitou a vysokym fps. To uz skor kameru, ktora sa na to vyuziva, ale ta cena bude asi daleko inde.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

Idem kúpiť nový fotobatoh, rozmýšlam nad týmto http://www.mall.sk/foto-batohy/lowepro- ... 0-aw-black
ale zdá sa mi, či nebude na moje príslušenstvo a celkovo priveľký

zatiaľ vlastním Nikon D5100, blesk SB-700, 2 objektívy (18-105, 17-50) a v blízkej budúcnosti pribudne aj pevná 50
telo sa časom tiež vymení za väčšie..
teraz mám pištolovú tašku kde sa mi všetko nenaprace tak preto chcem niečo väčšie a praktickejšie.. nejaké návrhy prípadne schválenie toho batohu vyššie? :) Vďaka.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

martinez13.. mám podobnú výbavu (akurát v blízkej dobe neplánujem nič dokúpiť).. a tiež hľadám nejakú brašňu, čo som riešil na predchádzajúcej strane. Podľa mňa ten batoh bude dosť veľký, ale možno si budeš vedieť usporiadať tie "komory" na svoj obraz, ale aj tak si myslím, že tam budeš mať veľa prázdneho priestoru. Si vyrátaj, kde by si čo dal.

Ja osobne momentálne hľadám nejakú lacnejšiu variantu Pro Messengera, čo mi Koci odporučil stranu dozadu, no akosi nič iné sa mi nepáči a asi pôjdem predsa len do toho Messengera.

:)
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa ob3l1x »

nemate niekto nahodou Sigmu 18-35mm f1,8 Art pre Canon ?
uvazujem nad nou ako doplnenie Canon 24-105mm f4.
uz som si precital mnozstvo recenzii a ta ostrost je brutalna len rad by som aj nejake realne skusenosti + foto z ruky.
martinez13
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa martinez13 »

brm.. síce pekná brašňa ten Messenger 180AW, ale tá je už aj na mňa drahá.. ja by som skôr ruksak, neviem mne sa to zdá lepšie
po zvážení som dal za pravdu že asi by bol ten Flipside 400AW pre mňa veľký kdežto nemám takú veľkú výbavu

zrejme zoberiem Lowepro Nova 190 AW, tá 200 sa mi už zdá veľká
alebo Lowepro Pro Runner 200 AW je taký akurát na menšiu foto výbavu
hmm teraz sa rozhodnuť či brašna alebo ruksak
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ale určite si vopred pozri naživo tú Novu. Moja súčasná Nova 140ka je pekná, nedal by som na ňu dopustiť, keby som nedokúpil nový objektív, ktorý sa mi už tam nezmestí. Ale ako som písal, mal som v ruke 180ku a tá na mňa pôsobí akoby to bola škatuľa obalená látkou. Určite sa tam všetko zmestí, ale podľa môjho názoru tá brašňa vyzerá otrasne.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

U ruksaku bola napriklad u mna podmienka, aby bol dvojkomorovy. Kedze ked uz beriem ruksak, tak tam potrebujem zvacsa aj ine veci ako len fotak. Samozrejme je to o tom, na co chces ruksak vyuzivat. Ak na turu, tak kompletnu vybavu so sebou urcite nebudes vlacit. Zariadil som sa tak, aby sa mi mestil fotak s nasadenym 80-200, k tomu dva mensie objektivy (35mm a 11-16mm), zakladne prislusenstvo, a viac ako polovicu ruksaku mam napriklad na jedenie, pitie a pod. Ak to chces na pobehovanie po meste, tak brasna je pohodlnejsia co sa pristupu k fotaku, vymeny objektivov a pod. tyka.
Tieto jednokomorovky mi pripadaju fakt len na prepravu fotoprislusenstva.
neqeb
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa neqeb »

Zdravím, nastala situácie kedy od vás potrebujem poradiť. Kamarát ma požiadal o pomoc pri výbere zrkadlovky. Finančný strop nie je pevne určený ale nemusel by presahovať 600e. Preferencia značky je Canon (známi okolo majú pokúpené slušné objektívy) alebo Nikon, ale tam musí byť buď veľmi výhodná cena, alebo nejaká must have feature aby sa priklonil. Ďakujem za pomoc.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Co tam chces vyberat, ked za 600 eur mas akurat tak zaklad. Ani nepises, ci chces len telo fotaka alebo aj zakladny objektiv. Z Nikonu tam najdes D3100, D5100, mozno D5200 a adekvatne modely od Canonu k tomu. Takze si pozri recenzie na internete a popozeraj co a ako. Trebars D5200+zakladny objektiv 18-55 stoji okolo 650 eur, teoreticky sa da popozerat po starsom modely D90 alebo alternativne kusky od Canonu. Dolezite preto je, ze ci chces len telo alebo aj objektiv a ak ano, tak aky (18-55, 18-105...).
martin0134
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa martin0134 »

Caute , uvazujem nad kupou Nikon COOLPIX L820 ale stve ma ze je na tuzkove baterky. Nedaju sa do tohto fotaku nahradit nejakou klasickou lithiovou bateriou ?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

a kde by si ju chcel vopchat?
martin0134
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa martin0134 »

a nieje nieco podobne na trhu na lithiovu baterku ?

//autoeditácia príspevku (19 Feb 2014, 23:16)
Tak ako poradi niekto ?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

existuju lithiove AA baterky :)
Napísať odpoveď