Youtube (autorské práva)

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
vladenko007
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Youtube (autorské práva)

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Môže mi niekto povedať či porušujem autorské práva keď napríklad stiahnem z Youtube skladbu napríklad túto.

a dorobím tam titulky teda text skladby. Nazvem ju Clean Bandit - Dust Clears lyrics a šupnem ju naspeť na Youtube. Pýtam sa preto lebo na Youtube je kopec skladieb takto upravených a nie sú zmazané.
Ak sa niekto v tomto vyzná ako musí byť upravená aby som už neporušoval autorské práva.
Ďakujem :-)
_Mailo_
Light Expert
Light Expert

Re: Youtube (autorské práva)

Príspevok od používateľa _Mailo_ »

Maximálne Ti ju zablokujú v Nemecku a určitých krajinách, poprípade v 3/4 sveta. Aj keď autorské práva porušuješ na plnej čiare, nikto ťa nebude postihovať, pretože je to youtube :lol: Nie - vážne v pohode :wink:
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

vladenko007: Akým spôsobom pridávaš titulky? Ak upravuješ samotné video tj. vkladáš titulky do video stopy, porušuješ autorské právo (upravuješ copywritový obsah). Ak ale použiješ funkciu prehrávača pre načítanie externých titulkov (tuším to značia ako (cc)), nemal by byť problém. Otázkou zostáva reup toho videa do tvojho profilu.

_Mailo_: Netrep.
vladenko007
VIP
VIP

Kto sa má v tom vyznať sakra.

Inak titulky som vložil v strihovom programe pretože to vyzerá omnoho lepšie.
Hlavne ma to zaujímalo preto lebo na Youtube sa nachádza kopec videa kde sú titulky priamo v klipe a nikto to nezmazal. Napríklad
Názov
Rihanna - Diamonds Lyrics (Sub. Español . English) Official Video HD
od nejakého Tonyho

Čo je vlasne porušenie? Prípadne je tam aj kopec videa kde je Rihanna na pozadí len ako fotka a beži zvuk a titulky. To už je v pohode?

No proste vela

https://www.youtube.com/results?search_ ... yrics&sm=1

//autoeditácia príspevku (08 Jan 2014, 22:49)
Bojím sa hlavne preto lebo pred rokom som dal na svoj kanál 25 sekundový úryvok zo serialu panelák a ako som začal mať veľa prezretí rádovo tisíce tak mi to zmazali. hajzli :(

//autoeditácia príspevku (08 Jan 2014, 22:50)
weroro
ten klip Clean Bandit - Dust Clears lyrics som nahral na moj kanál a hned ma upozornilo kto je vlastník tak som to hneď po uploade zmazal.
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

dakedy som videl nejaku prezentaciu od yt, ze oni davaju tento (c) obsah priamo majitelom, nech urcia ci chcu povolit alebo zakazat dane video. predsa len, ked propagujes na youtube nejaku pesnicku nejakeho interpreta, je to stale taka ista propagacia ako keby to robil on, ale ma to zadarmo...

ale ci to funguje vzdy a pri kazdom videu neviem.
_Mailo_
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa _Mailo_ »

Mám na youtube cez 40 videí a pri prezentáciach, čo sme aj nakrúcali s televíziou TA3 (Tí autorské práva na cudzie piesne mali) a normálne som nejaké zostrihy nahral na youtube. Video bolo zablokované v nemecku kvôli zvukovej stope, ale inak absolútne nič Ti nemôžu.
Na YT platí pravidlo - pokiaľ sa majiteľ obsahu nepreukáže, že je to jeho dielo, budú to považovať za ničie, tzn. voľne šíriteľné.. A takto rovnako to aj robia s filmami nahratými na YT. Pokiaľ majiteľ obsahu nenahlási porušenie práva, video nechajú tam. Ako to však kontrolujú, neviem :lol: Aspoň ja mám po 5 ročnej dobe takéto skúsenosti.
Apropo vladenko007 - Keď máš vytvorený svoj kanál, v ikone vpravo hore, keď si rozklikneš, nájdeš všetky podmienky autorských práv, o.i.
vladenko007
VIP
VIP

Mne nejde o to aby ma neťahali napríklad po súdoch. To viem že len zmažu a pod. ale mne hlavne ide o to že ti to pošramotí reputáciu prípadne ti zablokuju úplne tvoj kanál. Napríklad už teraz kým nestiahne Produkčná JOJ to čo mi zmazali video ktoré som dal na svoj kanál (25 sekund z panelaku) tak mi napríklad nemôže môj kanál zarábať. Práve sa chcem takýmto veciam vyvarovať. Vytvárať si stále nový kanál nieje riešenie.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Tak na takomto asi moc nezarobis, ked tam budes davat len pesnicky, teraz aj zavidli nejaky novy system rozpoznavania, co flaguje skoro vsetky videa.
vladenko007
VIP
VIP

Pascalwb ja nehovorím že si chcem zarábať tým že budem dávať titulky na klipy. Premýšľam do budúcna. Nemôžem vedieť či nespravím v budúcnosti nejaké video ktoré zarábať bude a preto si nechcem pokaziť reputáciu kanálu. Informujem sa preto aby som do budúcna vedel čo si dovoliť môžem a čo nie.
Sarger
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sarger »

JOJka je tiež banda, ktorá v Paneláku používa songy bez autorských práv a každému to je jedno.
vladenko007
VIP
VIP

To je pravda. Tiež by ma zaujímalo či potrebuje autorské práva keď je v časti paneláku použitá skladba ktorá hraje napríklad len par sekund že není celá.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

-.... na slovensku mozes stahovat cokolvek .... tym ziadne prava neporusujes
otazka je co stym dalej urobis.... ak nieco davas na web musis mat na to autorske prava(ak k tomu maju pristup aj ostatni)preto je napr torrent nezakonny lebo tam ako stahujes aj sucastne zdielas(cize upload)

ak nieco pouzivas musis podla autorskych prav (programi aplikacie)
ak nieco pustas(aj doma ..video hudbu obrazky ) mozes to pouzivat len ty, inak musis riesit autorske prava (cize film s tebou nesmie nik pozerat, ani hudbu nik nesmie pocut...)
...ale fakticky pokial to nepouzivas na komvercne ucely tak je to v podstate jedno ....
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Toto co je za chu****: "cize film s tebou nesmie nik pozerat" ??? :smt081
vladenko007
VIP
VIP

Ale stále mi nikto neodpovedal na otázku. Ja viem že celý klip, celý film, celé dielo nesmiem dať na youtube. Ale čo ak spravím zostrih z filmov alebo serialov prípadne klipov? Veď predsa takých to videi je na youtube veľa.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Kľudne môžeš upnúť ... ale ak ti to niekto nahlási tak to ho zrušia.
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bax »

Počul som v súvislosti s Panelákom, že ak hudba vo filme / seriály hrá z rádia alebo iného zdroja a nie je teda do záberu vložená dodatočne, autorské práva sa tým neporušujú (toľko k tomu ako to obchádza Panelák, ale to platí u nás, neviem ako v zahraničí).

Čo sa týka YouTube, majú autoflagovací systém. Ak sa aj časť videa zhoduje s obsahom, ktorý do rozoznávacieho systému vložil majiteľ nejakého obsahu, video sa zablokuje. Ty máš sice možnosť podať protest, ale majiteľ ma možnosť zamietnuť ho. V takom prípade je už len možnosť odvolať sa súdnou cestou. Systém už nie je tak benevolentný ako kedysi. Inak ešte je možnosť, že ti to nezablokujú, ale vezmú si určitú časť zárobkov z reklamy (väčšinou celú ak vo videu nemáš výraznejšiu pridanú hodnotu, a nie titulky tu nespadajú).

Inak potom je tam ešte možnosť kompletného zablokovania kanálu aj s obsahom. Neviem presne kedy, ale tuším, že ak 3 videá sa dostanú do finálneho odvolávacieho štádia.
vladenko007
VIP
VIP

Ale to práve nechcem.
Pozri dal som pred viac ako rokom na kanál 33 sekundový výsek z Paneláku.
A po dobu jedného roka som mal kanál v takom stave (už presne neviem ako sa to volá) že ti nemôže zarábať. Len za predpokladu že mám kanál ktorý ma strašne veľa prezretí a zarába napríklad do budúcna nie teraz. Nemôžem si dovoliť niečo upnúť a niekto keď to nahlási zas plynie doba 6 mesiacov kým je tvoj kanál fit a zas môže zarábať. Tomu sa chcem vyhnúť. Mne už ta doba uplynula tak už je to ok. Chcem to vedieť do budúcna. Zaujíma ma či mala JOJ právo nahlasiť a zablokovať mi 30 sek. výstrih z ich diela.

//autoeditácia príspevku (27 Jan 2014, 13:20)
A to akože znamená že napríklad toto video porušilo autorské práva? je tam 243 rôznych videi. A pochybujem že ten čo to strihal aj všetky videa točil a že má na všetky aut. práva. Zaujíma ma či je niekde uvedené že keď dielo nieje celé, len časť tak neporušuje aut. práva.

//autoeditácia príspevku (27 Jan 2014, 13:38)
Štyri faktory oprávneného využitia:

1. Účel a charakter použitia vrátane informácií o tom, či má použitie komerčný charakter alebo slúži na neziskové a vzdelávacie účely

Súdy sa zvyčajne sústredia na to, či ide o „transformatívne“ použitie. Teda či dielo k pôvodnému dielu pridáva nový zmysel alebo význam alebo či ide iba o jeho kópiu.
2. Povaha diela chráneného autorskými právami

Použitie materiálov zo skutočných diel sa bude pokladať za oprávnené s vyššou pravdepodobnosťou ako použitie čisto fiktívnych diel.
3. Množstvo a významnosť použitej časti vo vzťahu k dielu chráneného autorskými právami ako celku

Vypožičanie malých úryvkov z pôvodného diela sa bude považovať za oprávnené s vyššou pravdepodobnosťou ako vypožičanie veľkých častí diela. Ak prevzatý obsah tvorí „jadro“ diela, aj vypožičanie malej časti môže v niektorých situáciách zavážiť proti princípu oprávneného využitia.
4. Vplyv na využitie na potenciálnom trhu alebo na hodnotu diela chráneného autorskými právami

Použitie, ktoré poškodzuje schopnosť vlastníka autorských práv generovať zisk z diela, sa bude považovať za oprávnené s menšou pravdepodobnosťou. Ak ide o prípad paródie, súdy pri tomto faktore niekedy urobia výnimku.
A predsa mi to zmazali :)
Prílohy
Snímka obrazovky (59).png
Napísať odpoveď