Meranie rozmerov z fotografie
Meranie rozmerov z fotografie
Ahoj.
Existuje nejaky freeware, pomocou ktoreho viem oznacit z fotky objekt a zistit jeho realne rozmery (stacia mi linearne : sirka, vyska) ? Priklad : odfotim zrkadlovkou ceruzku a chcem zistit jej realnu dlzku.
Dakujem za tipy
Existuje nejaky freeware, pomocou ktoreho viem oznacit z fotky objekt a zistit jeho realne rozmery (stacia mi linearne : sirka, vyska) ? Priklad : odfotim zrkadlovkou ceruzku a chcem zistit jej realnu dlzku.
Dakujem za tipy
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Meranie rozmerov z fotografie
...to určite v žiadnom prípade neexistuje...prečo myslíš, že sa dávajú pravítka k predmetom foteným políciou?...ceruzka bude mať inú dĺžku keď ju odfotíš z metra ako keď ju odfotíš z desiatich metrov...
predpokladam fotenie makroobjektivom pomocou zvacsenia 1:1, podla nejakeho vyberu oratam pocet pixelov, ak viem zistit velkost pixelu z celkovej fotografie
iba tak ze si tam das pravitko alebonejaku mierku a podla toho odvodis velkost....
Aj za predpokladu, že objektív bude mať zoom 1:1, tak z vačšej vzdialenosti fotenia bude objekt na fotke menší, ako keď sa bude fotiť z blízkahatamrc napísal:predpokladam fotenie makroobjektivom pomocou zvacsenia 1:1, podla nejakeho vyberu oratam pocet pixelov, ak viem zistit velkost pixelu z celkovej fotografie
ani ked presne trafim nejakym vypoctom pomer zvacsenia 1:1 ? viem, ze prave zvacsenie/zmensenie tam hra hlavnu ulohu, teda ak ratame s tym, ze fotit budem kolmo na rozmer, ktory chcem merat.
-
vladenko007
VIP
Môžem sa opýtať na čo to potrebuješ konkretne?
Tebe by možno stačilo fakt iba priložiť také pravítko ako prikladajú kriminalisti pri fotení a potom na zaklade fotky z pravítkom si vieš zistiť všetky ostatne rozmery.
Tebe by možno stačilo fakt iba priložiť také pravítko ako prikladajú kriminalisti pri fotení a potom na zaklade fotky z pravítkom si vieš zistiť všetky ostatne rozmery.
Najskôr odfoť pravítko z určitej vzdialenosti, to si odmeraj na fotke.. a potom z tej istej vzdialenosti odfoť danú vec a môžeš to potom porovnávať.. 
-
vladenko007
VIP
Takže popíšem ako by som to spravil ja v programe Google Sketchup
Stianem si program a nainštalujem.
http://google-sketchup.en.softonic.com/?ab=0
Spustím program
Naimportujem fotku podľa videa. (fotku som odfotil a je jedno z akej vzdialenosti ide len o to aby to bolo kolmo a aby tam bolo pravítko.
Dám si pohľad zhora a vypnem perspektívu.
Vezmem si meter (tape measure) co najblišie sa priblížim k pravítku (pomocou kolečka myšky)
Kliknem na rozmer ktorí chcem kalibrovať napríklad na začiatok 3 a klik na začiatok 4 čiže 10mm
vpravo dole sa mi zobrazí skutočná veľkost napríklad 21metrov to je jedno na nič neklikám len napíšem 10 a potvrdím enter a OK že chcem zmeniť rozmer. Samozrejme ja som si najprv po nainštalovaní programu v nastaveniach zmenil rozmery v ktorých chcem pracovať obr. dole. Cesta k nastaveniu V programe Windows/Model info
Po zmenení rozmeru už môžem behať z pravítkom a merať.
Možno toto dokáže aj iný progarm ale ja poznám len tento.
Stianem si program a nainštalujem.
http://google-sketchup.en.softonic.com/?ab=0
Spustím program
Naimportujem fotku podľa videa. (fotku som odfotil a je jedno z akej vzdialenosti ide len o to aby to bolo kolmo a aby tam bolo pravítko.
Dám si pohľad zhora a vypnem perspektívu.
Vezmem si meter (tape measure) co najblišie sa priblížim k pravítku (pomocou kolečka myšky)
Kliknem na rozmer ktorí chcem kalibrovať napríklad na začiatok 3 a klik na začiatok 4 čiže 10mm
vpravo dole sa mi zobrazí skutočná veľkost napríklad 21metrov to je jedno na nič neklikám len napíšem 10 a potvrdím enter a OK že chcem zmeniť rozmer. Samozrejme ja som si najprv po nainštalovaní programu v nastaveniach zmenil rozmery v ktorých chcem pracovať obr. dole. Cesta k nastaveniu V programe Windows/Model info
Po zmenení rozmeru už môžem behať z pravítkom a merať.
Možno toto dokáže aj iný progarm ale ja poznám len tento.
Takze potrebujem to do vyskumu na VS, porovnat takuto presnost merania pomocou fotografie a fotoaparatu s klasickym meranim pomocoum posuvneho meradla a nasledne s tabulkami (to ci je to realne v praxi pouzitelne neriesime). Dakujem za vsetky reakcie. S pravitkom mi to je jasne (mozno staci aj potom uz aj klasicka trojclenka, napr. 10cm na pravitku je 300 pixelov , 400 pixelova vec na fotke je x cm) - za tip na program dakujem, prave som uvazoval ci existuje nieco aj bez pravitka (kde by sa odmerala vzdialenost objektu od ohniska objektivu a potom by program vypocital rozmery, ak by sa dodrzalo zvacsenie 1:1 pomocou makroobjektivu). Pomocou pravitka totiz dosiahnem nizku presnost, +-1mm
-
vladenko007
VIP
Pravítko hlavne preto aby som si to mohol nakalibrovať. A taktiež keď odfotíš niečo tak aký rozmer je správny? Od skla k predmetu? Alebo od snímača k predmetu?
Inak teraz som si spomenul že na mobil existuje aplikacia ktorá ti dokáže vypočítať výšku budovy. A to pomocou fotoaparátu v mobile. Ale nespomeniem si názov.
Inak teraz som si spomenul že na mobil existuje aplikacia ktorá ti dokáže vypočítať výšku budovy. A to pomocou fotoaparátu v mobile. Ale nespomeniem si názov.
Merat z fotografie sa da, konkretne sa tomu venuje odbor Fotogrametria. Ale budes potrebovat snimanie pod dvomi roznymi uhlami sucasne, tj s horizontalnou paralaxou. Nakolko je to samostatny vedny odbor, bolo by zbytocne sa snazit vysvetlovat princip merania/vypoctu v prispevku na forach. Aj preto, ze som sa to ucil tak davno, ze si z predmetu pamatam akurat tak meno ucitelky 
Dakujem za tipy a postrehy. Takze realne jediny mozny postup v mojej situacii je to pravitko (mrzi ma vsak presnost +- 1mm co nie je bohvie co), dufal som ze pridem na nieco lepsie a presnejsie
-
vladenko007
VIP
To co som ti ukazoval hore je presnejsie ako píšeš +-1mm povedal by som až na 0,05
vladenko007 : Dakujem za Tvoje prispevky, pomohol si mi . Dnes som to vyskusal a vyzera to naozaj ako jedina moznost, ktoru som schopny bez dalsich hlbsich poznatkov zrealizovat.
-
vladenko007
VIP
Rád som pomohol