Ako sa chrániť v nezabezpečenej sieti ?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
print_name
Medium Expert
Medium Expert

Ako sa chrániť v nezabezpečenej sieti ?

Príspevok od používateľa print_name »

Dá sa nejak chrániť keď som pripojený k nezabezpečenej wifi ? Či už sa pripájam na nejaké free wifi v kaviarni alebo na inom verejnom nieste, dá sa nejak chrániť v takýchto wifi, aby nebola moja činnosť ľahko viditeľná ?
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ako sa chrániť v nezabezpečenej sieti ?

Príspevok od používateľa Mek »

Jasne. Pripoj sa na nejaku sifrovanu VPN (su free alternativy ale pomale), a mas to. Viac info google.
feromakovi
Expert
Expert

Príspevok od používateľa feromakovi »

Ja sa len spytam, je jedno aky typ vpn pouzijem? ci klasicku alebo openVPN. Pretoze ked pouzivam openVPN nejak sa mi nezda ze by vsetka moja komunikacia isla cez VPN.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

V com sa ti to nezda? Ked ides na nejaku webstranku, ktora zobrazuje tvoju IP adresu, je tam predsa adresa VPN servera, ci nie?
Inac da sa s tym pohrat vselijako, a niektoru komunikaciu pustat cez VPN a niektoru napriamo (sam to tak robim), je to vecou nastavenia routovacej tabulky v systeme.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

chranit pred kym .??? pred vlastnikom siete nijak.... pred ostatnymi pouzivatelmi firewall ....
feromakovi
Expert
Expert

Mek napísal:V com sa ti to nezda? Ked ides na nejaku webstranku, ktora zobrazuje tvoju IP adresu, je tam predsa adresa VPN servera, ci nie?
Inac da sa s tym pohrat vselijako, a niektoru komunikaciu pustat cez VPN a niektoru napriamo (sam to tak robim), je to vecou nastavenia routovacej tabulky v systeme.
ano presne napriklad s tou IP ako si napisal. A hej pri PPTP je moznost nastavenia smerovania trafficu cez VPN no ked som pozeral konfigurak openVPN nejak som to nikde nevidel. Ale je mozne ze som to prehliadol.
strapaty napísal:chranit pred kym .??? pred vlastnikom siete nijak.... pred ostatnymi pouzivatelmi firewall ....
napriklad pred ostatnymi pouzivatelmi volnej wifi siete. Myslim, ze este stale je vela stranok, ktore posielaju citlive udaje cez nesifrovane spojenie.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

na verejnych sietach sa takmer vzdy da odchytavat komunikacia pokial mas spravnu sietovu kartu ... tak hadam ne verejnych sietach nerobis bankove prevody a podobne ??? PC si mozes chranit ako som pisal firewallom....
print_name
Medium Expert
Medium Expert

tak jasné, že nebudem robiť nejaké bankové prevody na verejnej wifi, ale tak občas keď sa potrebujem prihlásiť napr. na gmail, FB a podobne, tak keď to ide cez https tak to je pre mňa bezpečné aj na verejnej wifi ? Nevedia vtedy napr., nejakí šikovní ostatní pripojení odsledovať nejaké moje údaje, heslo a podobne ?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

..firewall a pravidla komunikacie v sieti...
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

A kde je problem pri bankovych prevodoch? Vsetko ides cez SSL, je tam ochrana grid kartou alebo sms kodom. Ziadne nebezpecenstvo tam nevidim.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Tiez si myslim ze IB je uplne v pohode s bezpecnostou.
print_name
Medium Expert
Medium Expert

Tak v com je vlastne to nebezpecie verejnych wifi ?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

... verejnu siet si moze zriadit hocikto .... preto ja osobne nemam dvoveru vo verejnej sieti (wifi)...
print_name
Medium Expert
Medium Expert

ale napríklad keď ju zriadi nejaký seriózny podnik, ktorý má moju dôveru, alebo ho vlastní niekto koho dobre poznám a viem, že proste len chce poskytnúť návštevníkom pripojenie do internetu ... tak hrozí mi tam nejaké nebezpečie zo strany ostatných pripojených ľudí ?
feromakovi
Expert
Expert

osobne si myslim ze nebezpecenstvo je rovnako ako zo strany majitela siete tak aj ostatnych pouzivatelov.
Pokial navstevujem len zabezpecene stranky tam by nemalo hrozit extremne nebezpecenstvo (original stranky). No napr pri ARP utoku vsetka moja komunikacia prechadza utocnikom a pokial nie je sifrovana da sa lahko precitat. Nejedna sa len o stranky ale aj o programy v pc (email client, synchronizacne sluzby, kopa softveru). Nesifrovane emailove protokoly posielaju meno heslo len tak plain text. Este ked som bol na FB tak ten dlho nesifroval spojenie (len pri prihlasovani) ale bolo mozne odchytit dake tokeny, cookies a bolo mozne sa tak prihlasit pod cudzim uctom. Keby som sa v tom pripade pripojil cez VPN tak cez utocnika by prechadzali sifrovane pakety a neziskal by nic (v pripade ze by to nevedel desifrovat). Pri nezabezpecenom spojeni moze utocnik moje stranky upravovat a nemusim vidiet originalnu stranku.
To platenie je skor myslene pre zadavanie priamo udaje o karte na nejakej stranke. V podstate ta VPN okrem ineho zaobaluje vsetku alebo vybranu komunikaciu (ci uz sifrovanu alebo nie) a vsetka moja komunikacia z pc bude minimalne tym spojenim VPN zasifrovana..
urcite je viacej hrozieb ale toto su snad take znamejsie
Napísať odpoveď