Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Steju
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Steju »

strapaty napísal:Steju myslim ze by im stacilo povedat pravdu ... u nich sa totiz nejedna o vrazdu ale o zabitie ... nevedia co robia ....
Predpokladám, že väčšina ľudí už počula tento názor - že antikoncepcia a potraty sú vražda - a napriek tomu to robia. To už je masová vražda? Už ich môžeme ukameňovať? :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

strapaty: A čím som oklamaný, prosím ťa? Históriou tvojej vlastnej cirkvi? Dal som ti tam odkaz, máš snáď k tomu čo povedať? Zasa zopakujem - ja nie som odborníkom, tak nerapoc.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal: Odporúčam túto debatu: http://www.sme.sk/c/4077141/jana-tutkov ... luchu.html

Celkovo ten spôsob prejavu a aj argumentácie, dobre vystihuje aj tuto zúčastnené strany.
no ved furt je to vlastne o tom istom ... jedni obhajuju zivot, druhi smrt, tam sa na nic nove nepride

inak prve co ma napadlo - ze tie "obhajkyne" su tiez vybrate priznacne - jedna mlada svieza babenka a druha zla tucna ropucha Pietruchova :D ( sorry, nemohol som si odpustit)

// inak pre Setha - Pietruchova tam sama hovori, ze ved samozrejme, ze ta zena caka dieta, ved necaka dinosaura ... teda tuto otazku povazuje za uzavretu, co tu dookola omielas
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito a Steju - nemôžem za to, ako je Biblia preložená, ja som ju neprekladal. No podľa slov viacerých farárov (US i SR) je tam nepresností v preklade viacero. A to ani nemusíme spomínať, že sa Starý zákon dlhé roky (tisícročia?) uchovával len ústnym podaním. Takže ešte raz - nie je chybou Biblie, že sa dlhé roky podávala ústne, ani toho, že v originálnych textoch NIE JE použité slovo syn, ale slovo znamenajúce "z rodu."

Seth - no, pri všetkej počestnosti, čo je teba do toho, čo chcú ľudia presadiť v referende? Je úplne jedno, či chcú presadiť zákaz potratov, uzákoniť vieru v Ružového jednorožca alebo povinné odvádzanie 10 % platu na tvoj účet. Ak im to prejde (o čom pochybujem), tak budeš mať plnú možnosť v ňom prejaviť svoj názor. End of story.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

tehla: A čo mám ja s nejakou Pietruchovou? Už som ti napísal minule, že je mi ukradnutá. Tvoje odpovede na moje príspevky samozrejme opäť hľadám márne.

Stoporko: Čo je mňa do toho? Názor na to snáď môžem mať, hlavne ak ide o sekulárny štát a oni tam chcú pretlačiť niečo zo svojho rozprávkového sveta? Nenapísal som snáď už v minulosti niekoľko krát v tejto diskusii, že ja tu môžem písať, čo len chcem a aj tak im v ničom nezabránim? Čiže opäť sa dostávame ku koreňu celej diskusie, ktorá odštartovala tým, že som prirovnal tých snaživcov k moslimom a ich militantným snahám - robia všetko pre to, aby svoje náboženské dogmy pretlačili do formy zákonov. Tehla tu písal o tom, ako sú vraj kresťania utláčaní a prenasledovaní - vzhľadom na počet "kresťanov" na Slovensku na to samozrejme môžu nazbierať 350K podpisov, uzákonia si svoj ďalší kresťanský zákon a ostatní sa na to môžu iba pozerať. Áno, je to demokracia, áno, ak ide o rozprávkové veci, vadí mi to. Nemôžem s tým nič spraviť, ale vadí (teda môžem - vypadnúť odtiaľto). End of story.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

strapaty:
1. citujem uživateľa gogo956 z 395 strany tejto témy:
apropo jeden celkom zaujimavy fakt z historie: este do neskoreho stredoveku cirkev otazku dobrovolnych potratov sice formalne riesila, ale v skutocnosti ich potichu tolerovala. Bolo to z dovodu ze natalita bola aj tak velmi vysoka,preto nebolo treba sa o rozrastanie cirkevneho spolocenstva prilis báť. Dokonca ani najvyznamnejsi cirkevni muzi tej doby sa nevedeli zhodnut na tom, v ktorom tyzdni je potrat este bezstrestny pretoze neobsahuje este dusu a kedy uz ju obsahuje. Papez Inocent III.
stanovil hranicu na 20tyzden tehotenstva, T. Akvinsky bol zase zastancom este povodne starogreckeho nazoru ze u plodu muzskeho je to 40dni a zenskeho 80dni. Papezi castokrat tuto dobu menili,jeden potraty uplne zakazal,ten nasledujuci ich zase povolil v ramci urcitych pravidiel a tak dokola, s prihliadnutim napr na to ci bolo treba populaciu zvysit alebo nie /napr po velkych vojnach,epidemiach/. V dnesnej dobe su interupcne zakony liberalizovane na celom svete, s vynimkou Irska a Polska. Takze v pripade ked zena nechce v tychto krajinach donosit plod, tak to riesi potratom nacierno,castokrat aj v zahranici, s cim suvisi riziko vzniku mnohych problemov, ci uz pravnych alebo zdravotnych.
2. ale ja som na začiatku spomenul všetky pohlavné choroby na obranu kondomu, to že ty si si opäť vybral len tú, ktorá ti pasuje do tvojej skladačky je tvoj problém. Ja som sa bavil o všetkých.
3. zrazu je to len morálna zodpovednosť a nedá sa prikázať/zakázať - ešte post dozadu si tu točil o nejakej z prsta vycucanej povinnosti, zrazu zodpovednosť
4. aké dieťa? bez mihnutia oka? Pozri o čom hovorí zákon o umelom prerušení tehotenstva, ten je smerodajný, ty sa riadiš prikázaniami (a aj tak tu klameš), ja sa riadim zákonmi. A preto lebo nejaký veriaci povedal, že je to dieťa od spojenia sa spermie a vajíčka by sme mali teraz celoplošne zakázať potraty? Hore sa píše, že nejaký pápež stanovil potraty do 20. týždňa. Tak prečo by dnešní odborníci to nemohli stanoviť na 12. týždeň?
5. tak potom o akej morálnej degenerácií ateistov si tu točil? Serieš si do huby.
6. stále platí toto: V oboch prípadoch dôjde k usmrteniu "dieťaťa"/plodu a o to vám predsa ide, to vy nechcete. Či tu je to v poriadku? A ako to obhajujete pred bohom? Jáj ten odpustí, len stačí spojiť dlane a úprimne oľutovať.
Znásilnenie:
trauma z neho + trauma z potratu (možno nie až taká silný, keďže ten plod je nechcený) -- verzus -- trauma zo znásilnenia + donosenie a porodenie takého to dieťaťa a pretrvávajúca trauma matky zo znásilnenia, stále keď sa na to dieťa pozrie, pretože matka nezabudne, že bola znásilnená, stále si na to spomenie pri tom dieťati a stále bude mať tú udalosť pred očami, keď sa na to dieťa pozrie, pretože to dieťa vzniklo so znásilnenia -- čiže taká celoživotná trauma na očiach.
Hmm, čo by si si vybral? (asi viem čo, len aby si ustál svoj názor)
ktorymi ludia ospravedlnuju bohapuste zabitie dietata...
A ty sám pred sebou ospravedlňuješ bohapusté zabitie "dieťaťa" znásilnením a zdravotnými problémami. Je to cesta menšieho zla. Ak raz potrat považuješ za zlo, tak ním stále bude, len menšie zlo v prípade znasilnenia či zdrav. problémov. No stále to bude zlo. Neexistuje nič ako zlý portat a dobrý potrtat.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

Stoporko
na jednu cast nasi odporcovia zabudaju ... a to ze neoddelitelnou castou biblie je duch svaty... bez vole pochopit co my chce boh pismom povedat, co to pre moj zivot znamena a pritomnosti ducha svateho je to len knizka plna rozpravok... preto chapem vsetkych ateistov a ich postoje ... jednoducho viera je dar.
Steju
King
King

Stoporko napísal:Hughito a Steju - nemôžem za to, ako je Biblia preložená, ja som ju neprekladal. No podľa slov viacerých farárov (US i SR) je tam nepresností v preklade viacero. A to ani nemusíme spomínať, že sa Starý zákon dlhé roky (tisícročia?) uchovával len ústnym podaním. Takže ešte raz - nie je chybou Biblie, že sa dlhé roky podávala ústne
Myslím, že si práve zdiskreditoval túto svätú knihu, gratulujem. A to myslím úprimne, práve sa na to pozeráš (skoro) ako ako bežný ateista - sú to príbehy plné mágie, ktoré sa dlhé roky podávali ústne + sú miestami blbo preložené. Prečo by to teda niekto mal brať vážne, resp vážnejšie ako hociktorú inú starovekú rozprávku?

strapaty : to ale len inými slovami hovoríš, že veríš, že je boh a duch svätý skutočný len preto, že v to veriť chceš. Čo je síce fajn, ale je nezmysel veriť niečomu bez dôkazov. Ale som rád, že si aspoň priznal tú časť s rozprávkami. Ešte by som ťa opravil, viera nie je dar, ale blud. (angličanie na to majú krajšie slovo - delusion)
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

2. ale ja som na začiatku spomenul všetky pohlavné choroby na obranu kondomu, to že ty si si opäť vybral len tú, ktorá ti pasuje do tvojej skladačky je tvoj problém. Ja som sa bavil o všetkých.
Kondóm chráni aj proti HIV.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

1. gogov prispevok som cital ...neviem posudit jeho korektnost ...
2. chcel som len upozornit na klamstvo ktore sa siri ze kondom chrani pred HIV ... inac suhlasim kondom chrani pred pohlavnymi chorobami .... cistota zivota chrani nie len pred pohlavnimi chorobami ...
3. nikdy som o inej zodpovednosti nehovoril ... je len moralna a zakonna zodpovednost ... a u nas ziaden takyto zakon neni
4. ano zakon hovori o tom ze je to mozne beztrestne vykonat do 12 tyzdna,,,, ten zakon je zly... ja a vela inych krestanov s tym nesuhlasia preto sa snazia ten zakon zmenit
5. tym som len chcel povedat ze katolici maju nejake status quo.... cize pismo ... ateisti maju len priklad rodicov pripadne zakony ... a tie sa mozu casom menit ... cize ked ta budu rodicia ucit ze kradez je OK tak to budes aj ty brat ze je to OK ... ale katolik nemoze dieta ucit ze kradez je OK ...
6. beriem to dieta ...ten plod ako kazdeho ineho cloveka ... keby mne niekto utocil priamo na zivot a jedine vychodisko by pre mna bolo zabit ho ... nik s normalnym rozumom by ma za to neodsudil ani boh za to nesudi ... z lasky k bliznemu v takej situacii mozes svoj zivot obetovat ale len v pripade ze nemas priamu zodpovednost za niekoho ...

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2014, 20:30)
Steju
verim preto lebo moj zivot boh zmenil ... cize dostal som vieru ako dar...

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2014, 20:41)
hughito
tak sa chran kondomom...http://www.sme.sk/c/2071525/kondom-nie- ... ra-cs.html
samozrejme je to lepsie ako nic a znizuje to moznost nakazenia ... ale sak citat vies...
http://www.fatym.com/view.php?cisloclanku=2010120015
pripadne skus google ...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:ten zakon je zly
Len ťa opravím. Vy si len myslíte, že zákon je zlý, čo je treba podložiť aj nejakými poriadnymi argumentami, nie tým, že je to niekde napísané v Biblii( a ako sme sa dozvedeli, tak to tak vôbec nemuselo byť myslené, kedže tu viacerí priznali, že Biblia je len zle preložená kniha rozprávok a mýtov)
strapaty napísal:5. tym som len chcel povedat ze katolici maju nejake status quo.... cize pismo ... ateisti maju len priklad rodicov pripadne zakony ... a tie sa mozu casom menit ... cize ked ta budu rodicia ucit ze kradez je OK tak to budes aj ty brat ze je to OK ... ale katolik nemoze dieta ucit ze kradez je OK ...
Keď ty niečo niekomu ukradneš, tak sa môže stať, že niečo ukradnú aj tebe. Takže radšej nekradnúť. See? Žiadny rodičia ani zákony. Jednoduchá logika a pravidlá v spoločnosti.
A keď majú kresťania status quo, prečo to nemôžu byť aj zákony a učenie rodičov?
Vieš koľko katolíkov učilo deti, že miešanie byliniek je čarodejníctvo a treba za to upaľovať? Tiež to bolo Vaše status quo?
strapaty napísal:cize dostal som vieru ako dar...
Smiem sa spýtať, prečo som ju nedostal aj ja? Veď v rodine mám veriacich, takže "meno" som u neho mal spravené. Boh si vyberá, kto je hodný ho nasledovať? Prečo tento dar nedostal nikto z Ameriky a Austrálie a rozdával sa len v Európe?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

je zly lebo clovek do 12 tyzdna existencie nema pravo na zivot ... jeho zivot zalezi od matky ...
... preco si ju nedostal ??? prosil si niekedy boha aby si ju dostal ... ? prosil niekto za teba aby si ju dostal ?? mas srdce otvorene aby si ju prijal ked ju dostanes ... ??? ak si mal 3x nie vies preco ..

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2014, 20:59)
amozno si ta panboh vyvoli ako petra... nik nevie preco mu co boh dava ... a preco si svoje dary berie .. raz nam za ne zuctuje ... tym co viac dostali bude viac vyzadovat ...od tych co menej dostali menej ...

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2014, 21:02)
to ze mam dens vieru neznamena ze ju budem amt zajtra ... ale mam tu pismo a zakony cize vzdy budem vediet ako zit....
Steju
King
King

Budem sa tváriť, že si na moje otázky odpovedal, a tiež sa nebudem vracať k tvojim bodom - všetky tieto otázky sme tu už dosť rozumne vyargumentovali - v neprospech kresťanstva. Nebudeme sa predsa donekonečna točiť v kruhu, keď to nepochopíš na tretíkrát tak to nepochopíš nikdy. (o tých kondómoch je to jedným slovom - nezmysel - vymyslené fakty, bludy. Hlúpy článok na SME a "Tento článek jsem si před časem stáhnul ze stránek http://www.modlitba.sk", fakt cool. Kondómy samozrejme nie sú 100%, ale okrem abstinenicie je to to najlepšie, čo existuje.

Mohol by si mi ale napísať, ako tvoj život zmenil boh? a aký máš dôkaz, že to bol práve boh? To sú jednoduché otázky, určite to zvládneš a neprehliadneš ich, že.
ale mam tu pismo a zakony cize vzdy budem vediet ako zit....
naozaj sa chceš vracať k tomuto? A koľko vlastníš otrokov, a kedy si naposledy vykonal nejakú rituálnu obetu tvojmu bohu? :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

steju - gratulujem, už si nemusíš čítať túto tému od začiatku a hľadať, kde som tuším Hughitovi vysvetľoval svoj pohľad na Bibliu.

Podľa môjho názoru je to kniha, v ktorej pôvodne mala byť zachytená história židovského národa, rady pre život (ak by sa nimi všetci riadili bolo by nám tu fajn) a nádej do ďalších dní. Moja viera je Bibliou podporená, no stojí na niečom inom. No to tebe ako ateistovi nevysvetlím - pretože na pochopenie niečoho takého ako je viera postavená na osobnom stretnutí s Bohom (akýmkoľvek) nemáš myšlienkový aparát - jednoducho ma automaticky vyhlásiš za blázna a za človeka zrelého k cvokárovi. Enjoy :)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Steju
to netvrdim ja ale vedci ... suhlasim je to druha najefektivnejsia vec proti pohlavnym chorobam. ... ja aplikujem tu prv VERNOST.
...ja nepotrebujem dvokazy ja verim ..
... clovek ktory chce krityzovat bibliu vidi len otrokov a ritualne obete ... ti co chcu zit lepsie tam vidia aj tych dalsich par 100 stran....

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2014, 21:30)
,,,, jeden z tyhc nasich fararov
Steju
King
King

Stoporko napísal:steju - gratulujem, už si nemusíš čítať túto tému od začiatku a hľadať, kde som tuším Hughitovi vysvetľoval svoj pohľad na Bibliu.
to som ani neplánoval, takže si ma toho neušetril
Stoporko napísal:Podľa môjho názoru je to kniha, v ktorej pôvodne mala byť zachytená história židovského národa, rady pre život (ak by sa nimi všetci riadili bolo by nám tu fajn)
Takže ty tvrdíš, že otrokárstvo, trest smrti za kopu činov ktoré dnes považujeme za nie-trestné, znásilňovanie atď atď je v pohode, a keby sme tieto hodnoty uznávali aj dnes, bolo by nám tu fajn? Neviem, čo ti na to povedať, nech si každý spraví svoj názor :smt069
Moja viera je Bibliou podporená, no stojí na niečom inom. No to tebe ako ateistovi nevysvetlím - pretože na pochopenie niečoho takého ako je viera postavená na osobnom stretnutí s Bohom (akýmkoľvek) nemáš myšlienkový aparát - jednoducho ma automaticky vyhlásiš za blázna a za človeka zrelého k cvokárovi. Enjoy :)
Neviem, prečo by si mi to nemohol vysvetliť. Ako vieš, že by som ťa vyhlásil za blázna? Pravdepodobne by som ťa len vyhlásil za klamára, ktorý pripisuje niečo čo si nevie vysvetliť bohovi - bez akýchkoľvek dôkazov. Ale to sa zrejme nedozvieme, keďže na to nemám 'myšlienkový aparát' (čo je inak povedané, že sa riadim logikou a verím len veciam, ktoré sa dajú dokázať, a to ti nesedí do tvojho vzorca)
strapaty napísal:...ja nepotrebujem dvokazy ja verim ..
myslím, že tu naša diskusia končí. Konečne si priznal, že veríš bez dôkazov. Samozrejme, ver si čomu chceš, ale ak si ochotný prijať ľuboľnú vec bez dôkazu, tak sa nemáme o čom baviť. Ja by som takýto život žiť nemohol, mňa totiž zaujíma, čo je skutočná pravda, a nie čo si niekto myslí, že pravda je.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

..jeden dvokaz mam moj zivot... ale ten napisat neviem ... moje stastie .... to tiez napisat neviem ... aj keby si vsetky mudrosti sveta vedel nic ti to neosozi ak by si lasky nemal.

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2014, 21:57)

//autoeditácia príspevku (12 Jan 2014, 21:57)
stotoznujem sa z jehovyznanim ...
Steju
King
King

100 minútové video pozerať nebudem, stačila mi prvá minúta po slová "narodil som sa ako katolík". Nie, nenarodil sa ako katolík, narodil sa ako dieťa katolíckych rodičov, a to je sakra rozdiel. Dieťa nemôže vedieť, akú má vieru, tak ako nemôže vedieť, či by volilo pravicu alebo ľavicu, alebo či chce byť lekár alebo právnik. Verím, že keby som to pozeral ďalej, bolo by tam toľko nezmyslov, že by som tu musel napísať obrovský príspevok, ak by som na to chcel reagovať.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

steju - len pre tvoju informáciu, otrokárstvo je tu aj dnes, len sa to nazýva korporatívny fašizmus, a.k.a. demokracia na Slovenský spôsob. A ako krásne sa nám tu žije :)

Moment, nevšimol som si, že by som tvrdil, že so všetkým v nej písaným súhlasím :) Taktiež - v dobe a mieste, kde Starý Zákon vznikal bolo otrokárstvo bežné. Dnes nie je - dôvodov je viacero - a tak je tento bod prekonaný. Hurá, ide sa ďalej. Preto už papáme bravčové, pretože nie sme na púšti bez chladničky. Z rovnakého dôvodu si na strechy domov nedávame cca 40 cm vysoký múrik - už to proste nie je treba.
Steju
King
King

Stoporko napísal:steju - len pre tvoju informáciu, otrokárstvo je tu aj dnes, len sa to nazýva korporatívny fašizmus, a.k.a. demokracia na Slovenský spôsob. A ako krásne sa nám tu žije :)
Nie je tu otrokárstvo aké podporuje biblia - vlastnenie človeka ako fyzickej veci, ktorú po tebe zdedia tvoji potomkovia, ktorú môžeš ľubovoľne biť, pokiaľ do niekoľkých dní nezomrie. To tu nemáme, môžeš dať demokracii na slovensku prívlastok 'otroctvo', ale je to niečo úplne iné.
Moment, nevšimol som si, že by som tvrdil, že so všetkým v nej písaným súhlasím :)
Tvrdil si, že keby sme ju nasledovali, bolo by nám fajn. Nespomenul si, že máš výnimky v nasledovaní, takže to z toho logicky vyplývalo.
Taktiež - v dobe a mieste, kde Starý Zákon vznikal bolo otrokárstvo bežné. Dnes nie je - dôvodov je viacero - a tak je tento bod prekonaný. Hurá, ide sa ďalej. Preto už papáme bravčové, pretože nie sme na púšti bez chladničky. Z rovnakého dôvodu si na strechy domov nedávame cca 40 cm vysoký múrik - už to proste nie je treba.
...už to proste nie je treba. Presne tak! Načo nám je potom táto kniha? Keď aj tak najprv zistíš, čo je treba, a čo nie je a z toho utvoríš akúsi morálku. V tomto procese biblia vôbec nemusí byť, a dostaneš rovnaký výsledok. To je presne to, čo som sa snažil vysvetliť strapatemu, ktory tvrdil, že kresťanstvo (bibliu) potrebujeme, aby sme boli morálni. Čo je, zjavne, nezmysel, pretože našu moralitu vôbec neberieme z biblie (lebo by sme podporovali otroctvo a tie ďalšie blbosti), ale z nejakého iného princípu, s ktorým potom bibliu porovnávame, a vyberieme si z nej len to, čo nám do neho sedí => bez biblie by sme dostali úplne rovnaký výsledok (čoho dôkazom sú aj všetky nekresťanské morálne krajiny).
Napísať odpoveď