Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa 94jakub »

strapaty napísal:Kde sa beru tie nechcene deti? tak je to spravne
To ja neviem. Ale vraj sa denne vykoná 50 potratov, ročne 18000. Ak by sa po plošnom zákaze rozhodla tretina na nelegálny zákrok, stále zostáva 12000. Keby si z toho polovicu prehováraním do duše od kresťanov pomohol neotehotnieť, stále to je 6000 detí ročne. Ale neviem ti povedať odkiaľ sa berú.
Čísla(okrem prvého) sú vymyslené a len pre predstavu. Priznávam to, nemusíte žiadať žiadne odkazy, aj keď mnohým stačí veriť.
strapaty napísal:u mna je to vrazda ako kazda ina ...
strapaty napísal:vzdy by mal byt rozhodujucim faktorom motivacia spachania skutku
strapaty napísal:vobec by mi nevadilo keby nebol za porusenie tohto zakona ziaden trest
Tak ako to teda je?
strapaty napísal:aj keby existoval dokaz ze neexistuje aj tak by som zil podla evanielia a jeho prikazani lebo vidim ze je to dobre pre mna pre moju rodinu pre moje okolie
Otázne je kto prišiel na to, čo z Biblie je to dobré a čo už je "prekonané" viď. otrkárstvo, upaľovanie). Jednoducho v "kresťanských zákonoch" prebieha selekcia, ktorá prichádza aj zvonka a teda sčasti práve morálnosť cirkvi formuje okolitá spoločnosť.
strapaty napísal:dvokaz
And here we go. Again. :lol:

//edit: A čo by si robil ty Andi_Cibula? Je nejaká hranica postihnutia, za ktorou by si už to dieťa nechcel?
Myslím, že na oboch stranách existuje trúfnem si povedať kompletná väčšina rodičov, ktorí majú radi ako zdravé tak aj postihnuté deti.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

ale moj nasjstarsi syn je postihnuty a vedeli sme to dopredu ze na 90percent bude ... a nevimenil by som ho za nic na svete ....
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

No a aký je tvoj postoj ?
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub
tak to je ze teraz je to v spolocnosti normalne ze zena ide na potrat ... a to je predsa strasne ... nechcem tych ludi posudzovat ale neviem si predstavit co je to za cloveka co zabije vlastne dieta ... bud tomu neveri ze je to dieta.... alebo ja neviem ... neviem to jednoducho pochopit ... viem pochopit ze sa niekto sfetuje ozere a ked sa nekontroluje niekoho zabije ... viem pochopit ked na niekoho niekto zautoci a ho zabije ... alebo ze niekto zabije v afekte ... ale zabit vlastne dieta ?

niekedy sa desim medzi akymi ludmi to zijem ...

dvovod dvokaz im forever :D

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2014, 0:37)
Andi_Cibula
co mozem s jeho nazormi .. jedine mozem zit tak aby videl ze to co ho ucim je pravda ... boh respektuje slobodnu volu ... preco by som ja nemal ...
ja netvrdim ze steju ma zle nazory ... ja tvrdim ze steju ma take nazory lebo nema vieru ... ale su to uplne logicke nazory .... ako neveriacemu nic ine ako logika neostava...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Popravde vôbec nechápem na čo reaguješ, asi píšeš len tak.
strapaty napísal:nechcem tych ludi posudzovat ale neviem si predstavit co je to za cloveka co zabije vlastne dieta ... bud tomu neveri ze je to dieta
Žeby si to po X stranách konečne pochopil? Doteraz niekto nevie určiť kedy, to už je dieťa. Došlo k istému spoločenskému záveru, že sa to bude 12. týždeň.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Strpaty, teraz počúvaj dobre, lebo to už nebudem opakovať:
Oukej takže trest smrti je nemorálny, len pripomínam, že je to jeden z najobľubenejších trestov toho tvojho boha, ktorého tak uznávaš. Ďalej myslím, že vôbec nemáš jasno, aký trest by si teda chcel resp je ti to jedno. Je ti jedno, či tieto milióny žien (HAK uživa ~100 miliónov žien) a mužov pôjdu do väzenia alebo nie, hlavne že bude upokojený tvoj pohľad na morálnosť? To z tvojich odpovedí vyplýva.

To, že HAK je ekvivalent potratu je jedným slovom nezmysel, predpokladám, že tom máš z nejakých cirkevných zdrojov. Vychádzaš z tvojej úplnej neznalosti toho, ako antikoncepcia funguje. Naštuduj si to! Pri HAK vôbec nedôjde k oplodneniu vajíčka - teda nemôže ani dôjsť k nejakej forme potratu. Hlavne že to tu hlásaš ako pravdu a bez mihnutia oka by si za to ľudí posielal do väzenia. Toto je tá tvoja slávna morálka? Áno, celkom po vzore kresťanstva. To ani nemusím hovoriť o tom, že HAK má aj kopu iných výhod.

...ty si nevieš predstaviť neželané tehotenstvo... Áno, nevieš - vidíš aký zaslepený a sebecký si? Len preto, že si ho nevieš predstaviť ty, ho nemôže nikto iný zažiť? A ty chceš vynášať súd nad ľudmi, do ktorých kože sa nevieš vžiť? Taký vzorný kresťan, a bez empatie...

K tomu drakovi, resp tvojmu bohovi... keď máš dôkaz, nemal by byť problém podeliť sa o neho. Keď máš len výplody tvojej fantázie, chápem, že to môže byť problém. Tomu, čo si nevieš vysvetliť, dáš nálepku boh. Prečo tomu nedáš nálepku "stejov drak"? Chcem by som počuť tvoj dôvod. Vravíš, že nie je dôležité to, čo je pravda, ale to, čomu veríš. To si naozaj takto primitívny? Prepáč, iné slovo na to nemám. JE podstatné sa dohadovať, či boh existuje, lebo keby 2mld ľudí verili v môjho neexistujúceho draka, boli by rovnako zaslepení ako všetci ktorí veria v neexistujúceho boha a svoj život by zakladali na jednom veľkom klamstve. Tým nechcem povedať, že neexistuje. Ale treba sa o tom baviť, a podľa všetkého čo vieme, neexistuje. Tiež by som ti rád vyjavil, že neexistencia niečo sa dokázať nedá. To je vec, čoo?

Priama a nepriama odpoveď nevyplýva z gramatiky (chodil si ty vlastne aj do nejakej školy, že ti to tu musím vysvetľovať?), ale z prejavu. Ak sa ťa spýtam, či je 12 hodín, tak je priama odpoveď áno alebo nie. Nepriama odpoveď by bola na štýl "je toľko, koľko je presne v strede dňa" alebo "je všeobecne uznaný čas pre obed". Už chápeš, alebo treba viac príkladov? A ešte raz ti pripomínam, že slovo dôkaz sa naozaj píše tak ako v tejto vete vidíš, nijako inak. (Ale rozumiem, že máš problém s chápaním písaného textu, takže je to v pohode)

Máš pravdu, časť týchto názorov mám preto, lebo nemám vieru, Načo by mi bola? V čom je lepšia viera, ako logika? Prečo by som mal veciam, ktoré neviem vysvetliť pripisovať niečo nadprirodzené, keď to tam nie je? To sa totiž volá žiť v sebaklame. A to naozaj nie je pre mňa - takže áno, radšej logiku. Rovno môžem veriť v toho môjho draka, aký by v tom bol rozdiel? (okrem toho, že náboženstvom môjho draka by nikto nemohol ospravedlňovať vraždenie, vojny, znásilnenia, mučenie, otrokárstvo atď...).

fú to bol dlhý príspevok :)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Steju
vidim ze si ma nepochopil a mozno si sa o to ani nesnazil ...
nastuduj si ti nieco o hormonalnej antikoncepcii ... nie len pribalene letaky ...
neviem si predstavit nezelane tehotenstvo... naplneneim manzelstva su deti , su bozi dar, neni to o empatii ale o tom ze nie je nic na svete preco by som to dieta nechcel ...
Chceš lekciu aj z gramatiky? Žiaden problém....to su tvoje slova...
94jakub
nie nepochopil .... mne je jasne ze dieta je od prvej sekundy po splynuti vajicka a spermie.....

dnes je posledny den co sa aktivne venujem tejto diskusii ... nie ze by ma to s vami nebavilo ... ale viem cas vyuzit aj lepsie a tu je to dookola to iste:D
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

strapaty napísal:naplneneim manzelstva su deti , su bozi dar
Cirkevného manželstva, nie nutne aj právneho.
strapaty napísal: mne je jasne ze dieta je od prvej sekundy po splynuti vajicka a spermie.....
Tebe je to jasné aj keď sa stále vedie vedecká diskusia a nikomu to jasné nie je, len tebe. :roll:
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

aky ma zmysel manzelstvo ked nechcu mat deti ??? zit spolu mozu aj tak ... monogamnost a vernost v konecnom dvosledku chrani hlavne deti ony su odkazany na rodicou ...dvaja ked sa odlubia maju s tym len zbytocne papierovacky... samozrejme toto je pragmaticky pohlad .. nie katolicky... :D, naco nejaka zmluva ??

u katolikov ... dopisem neskor ...
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Jakub94:
„Doteraz nebol žiadny režim postavený len na ateizme alebo o takom neviem „

rezim postaveny cisto len na ateizme ma byt co konkretne, taky ani nebude … lebo to by uz nebol rezim, musi ho reprezentovat ideologia, postoje atd. … tak aka by to mala byt, ked krestanske hodnoty budu „eliminovane“? Sak neboj, niekto ti to uz urci a nadiktuje … nemysli, ze o slobodu netreba bojovat ze sloboda je len usmrcovanie nenarodenych a pravo na homosobas a multikulturalizmus …

„Cirkev viedla snáď viac vojen ako hocikto iný.“

Sudit dejiny, ludi a hrat sa na odbornikov na mäkkych stolickach za pocitacom s papuckami a rozkom v kakau vie kazdy …
keby napr. Europa neviedla vojny, tak tu zrejme ani nie si … tvoji predkovia by boli pravdepodobne mrtvi a Europa islamizovana …
Povedz mi, ktora cirkev je za agresivnu vojnu, za zabijanie nevinných, masakry a mrzacenie? Ziadna. Kedze chces ludí strhnut na svoju stranu, tak asi musís vyslovit toto tvrdenie. Ale veci nie su az tak ciernobiele, nie je na výber iba byť pacifistom alebo byť krvilacnou bestiou ako napr. tie spominane ateisticke rezimy.

Nauka cirkvi o vojne:
V podobenstve o kráľovi, čo sa chce pustiť do boja, sa Kristus pýta: Či si najprv nesadne a neporadí sa, či môže s desiatimi tisícami vojakov ísť proti dvadsiatim tisícom? Pred odchodom na Olivovú horu Kristus vyzýva apoštolov, aby kúpili meč, naznačujúc, že meč je dovoleným prostriedkom v obrane práv. Keď sa vojaci pýtali Jána Krstiteľa čo majú oni robiť, povedal aby nikoho netrápili a boli spokojní so svojim žoldom. Nepovedal im aby zanechali vojenské remeslo, majú ho vykonávať aj naďalej, ale čestne a morálne. Kristus chváli vojenského dôstojníka - stotníka za jeho vieru, a ani náznak toho, žeby s jeho zamestnaním nebolo niečo v poriadku. Potvrdzuje sa (čo aj Cirkev vždy potvrdzovala), že rovnako ako Starý aj Nový zákon si váži čestných bojovníkov a naďalej uznáva právo meča. 

cirkevný učiteľ Sv. Augustín dáva širšiu náuku o vojne. A okrem iného napríklad učí: 
- Mier usmerňuje vôľa, vojnu potreba... 
- Nehľadá sa mier, aby sa vyvolala vojna, ale vojna sa vedie aby sa dosiahol mier. 
- Vojna má obyčajne za cieľ potrestať vinníkov. Ale to nie je absolútnym cieľom. 

Benediktín Gracián v druhej časti svojho "dekrétu" sa pýta, či je hriechom viesť vojnu, odpovedá: Nie vždy. Všetko závisí od pohnútok a podmienok vojny. Na otázku kedy je vojna spravodlivá, odpovedá, že vtedy, ak sa odráža útok nepriateľa, ak sa späť dobíjajú odcudzené hodnoty, a ak sa takto naprávajú neprávosti. Na otázku, či sa možno chopiť zbrane aby sa napravila krivda voči spojencovi, odpovedá Gracián kladne. Inakšie – pokračuje – sa taký štát stáva spoluvinníkom na bezpráví. 

Ďalší s titulom Cirkevný učiteľ - Sv. Tomáš Akvinský o vojne učí:

- Potrebná je spravodlivá príčina, aby totiž tí, proti ktorým sa má vojna viesť, si to ozaj zaslúžili. 
- Potrebný je správny úmysel tých čo vedú vojnu, ktorým je alebo dosiahnuť dobro alebo odstrániť zlo.

Ďalší dôležitý bod: 
- Aj keby sa vojna viedla na rozkaz zákonitej autority a zo spravodlivej príčiny, jednako nie je dovolená, ak sa vedie so zlým úmyslom. 

Za zmienku tu stojí aj náuka, ktorá hovorí o možnosti použitia podvodu a klamstva voči nepriateľom. Niektoré podvody sú morálne prípustné:

- Podvody proti sľubu nie sú dovolené, ale iné podvody, ktoré slúžia na zakrytie úmyslu, sú dovolené. 

(Ako vidíme, rôzne špekulácie a podvody voči nepriateľom sú dovolené, ale nie je dovolené všetko, stále platia určité základné morálne normy. Nikdy, ani v boji, sa neocitneme nejako mimo morálneho zákona, žeby sme mohli robiť úplne čokoľvek. Taká situácia neexistuje.)

Poľa náuky o vojne od sv. Tomáša Akvinskského sa kresťania riadili celé storočia. 

Dominikán František de Vitoria, profesor v Salamanke, okrem toho, že učí známe tézy:
Mečom možno len trestať vinníka alebo napraviť krivdu. Cieľom vojny je obnoviť spravodlivosť. Vojna je posledným prostriedkom, po ktorom sa má siahnuť iba vtedy, ak už niet inej pomoci.

Sv. Alfonz z Ligouri, okrem iného pripomína, že vojna aby bola spravodlivá, musí sa viesť so správnym úmyslom, t. j. nie z nenávisti, ale z lásky k všeobecnému dobru. Tiež, že v dôvodoch musí byť istota, útočná vojna bude sotva spravodlivá, ak sa vedie iba z pravdepodobných a nie istých príčin. 

A prior sellonetského kláštora, Honoré Bonet, vo svojej knihe, Strom bitiek, učí:

Spravodlivosť sama o sebe je zlo? Zlo netkvie v podstate spravodlivosti, ale v nesprávnom používaní, v zlej interpretácii a v zlom sudcovi. 
Sami ste ukazali v predoslej debate, že tu nejde o obete , ľudi ,  ani o zabijanie alebo  vojnu, cieľom je len očierniť cirkev , jej legitimitu a jej clenov v celom priereze dejin....lebo ociernujete cirkev aj ked chce zivoty chranit – tie nenarodene.
„moderna ateisticka nauka“ – kritizuje napr. dokonca obranu krajiny vo vojne pred nepriatelom v stredoveku a amoralne zabijanie nevinnych deti v milionoch dnes vam na druhej strane neprekaza.... A o tom hovorim, tzv. moralna nauka sa moze preformulovat do roznych zdegenerovanych podob, bez toho, aby to mainstreamove ovecky registrovali ..

Strapaty:

„viem pochopit ze sa niekto sfetuje ozere a ked sa nekontroluje niekoho zabije ... viem pochopit ked na niekoho niekto zautoci a ho zabije ... alebo ze niekto zabije v afekte ... ale zabit vlastne dieta ? „

No to je vysledok dnesneho moralneho a pravneho systemu, pozostatok protiludskych rezimov – zabit si dieta v maternici je celkom bezne … Nemoralne je branit zivot podla niektorych ...

Mimochodom, takto si napr. Anglicania uctili krala Richarda Levie Srdce, ktory bojoval a zahynul v kriziackych vypravach :) :
Prílohy
richard_lionhearted.jpg
richard_lionhearted.jpg (26.73 KiB) 826 zobrazení
muslim attack.jpg
knight.jpg
knight.jpg (25.9 KiB) 825 zobrazení
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

porovnavat obranne a utocne vojny je dost scestne...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

A s deťmi sa nedá žiť bez manželstva? Teraz vynechajme nejakú morálku kresťanov a podobne.
Po právnej stránke manželstvo jednoducho poskytuje isté práva ale aj povinnosti, ktoré sú prínosom(dedičstvo napríklad)
strapaty napísal:dvaja ked sa odlubia maju s tym len zbytocne papierovacky
Stále jednoduchšie ako žiadať pápeža o anulovanie sobáša.

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2014, 15:29)
tehla napísal:lebo to by uz nebol rezim, musi ho reprezentovat ideologia, postoje
tehla napísal:moderna ateisticka nauka
Tak ako? Vôbec nemáš poňatia, čo je ateizmus a stále ho prirovnávaš svojmu náboženstvu lebo to je jediné, čo poznáš. Náuka tiež musí obsahovať nejaké postoje a názory, ktoré posúva ďalej. A aké, keď podľa teba žiadne nemá?
tehla napísal:Ale veci nie su az tak ciernobiele, nie je na výber iba byť pacifistom alebo byť krvilacnou bestiou ako napr. tie spominane ateisticke rezimy.
Súhlasím. Ani vojny vedené cirkvou neboli čiernobiele a teda vedené len za "správnym"(WTF? kto im zasa dáva právo určovať, čo je správne?) účelom.
tehla napísal:Povedz mi, ktora cirkev je za agresivnu vojnu, za zabijanie nevinných, masakry a mrzacenie?
Myslím, že Islam od toho nie je ďaleko. Či ty za náboženstvo považuješ len to "správne a dobré" kresťanstvo?

BTW, tie novodobé artworky sú naozaj dobové uctenie. :roll:
To tu teraz mám hľadať a postovať nejaké trápne obrázky? Radšej, nie. Na tvoju úroveň sa neznížim.
tehla

Beardie – kriziacke vypravy boli utocna, alebo obranna vojna podla teba?
dnes je napr. cirkev maximalne pacifisticka, dokonca sa nebrani vobec pred nicim, krestania su prenasledovani po statisicoch a europa sa islamizuje … takze vytahovat stredovek a obvinovat z agresivity mi pripada scestne. Agresivita je pre pritomnych odmietanie potratu (co uz je agresivita zo samotnej podstaty – zabitie ludskeho zivota) …

Jedna strana obvinuje cirkev z agresivity, druha z pasivity, tak co je teraz spravne? …

Jakub94
„Myslím, že Islam od toho nie je ďaleko.“

S tym suhlasim, iba taky detail, Islam nie je cirkev. K tomu "ateistickemu rezimu" sa nevies vyjadrit konkretne, radsej pohrdavo diskutujes - so mnou, fajn, berem
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

tehla:

My cirkev neočierňujeme, dokáže to bez problémov sama a to buď svojimi činmi, činmi svojich hodnostárov, alebo činmi svojich "ovečiek". A čo sa týka vojen a predkov - jediný rozdiel by bol v tom, že ak by cirkev vojny neviedla, predkov by sme mali iných a Islam by nám nevadil, tak ako nevadí Islamistom.

Ďalej - žiadna "moderná ateistická náuka neexistuje" - ateizmus tu už bol, myslím, vysvetlený viackrát, no poniektorí si tu stále húdnu svoje. Ja ako ateista nie som členom žiadneho spolku, nečítam jeho predpísanú literatúru a neverím jej od slova do slova, na rozdiel od kresťanov. Riadim sa svojím úsudkom, žiadna "ateistická náuka" neexistuje.

"Amorálne zabíjanie nevinných detí v miliónoch dnes" sa deje kde, prosím ťa? Myslíš na tvojho boha, ktorý necháva umierať deti v Afrike denne od hladu bez toho, aby ich mohol "osvietiť" a poputujú rovno do pekla? A samozrejme, morálna náuka sa môže preformulovať do zdenegerovaných podôb - v tejto diskusii máme príkladov dosť...

A samozrejme - opäť si verklikuješ dookola a nonstop to svoje "zabíjanie dieťaťa v maternici", úmyselne ignoruješ všetko, čo tu bolo ohľadom toho napísané...No radosť.

"Kresťania sú prenasledovaní po státicícoch" - toto je už na diagnózu.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

A ty si myslíš, že to bola čisto obranná vojna za oslobodenie Božieho hrobu? Za to sa cirkev pekne skryla aby pred svetom vyzerali ako tí "správni a dobrí" a v prípade výhry by im to zvýšilo prestíž a počet ovečiek. Čo tak spätné pripojenie Východnej cirkvi, zdanenie dobytých území a podobne.
tehla napísal:takze vytahovat stredovek a obvinovat z agresivity mi pripada scestne.
Tak ako je scestné pripisovať vraždy a zverstvá komunistického režimu ateizmu, všakže. Keď sa to nehodí nechajme to tak ale keď to zapadá k tvojím argumentom tak to vytiahneš.
tehla napísal: Agresivita je pre pritomnych odmietanie potratu
Agresivita je nanucovanie názoru iným, tak ako chceli tým zákonom plošne zakázať potraty. Nikto z nás sa tu doteraz nevyjadril, že bezdôvodné potraty sú dobré a podporuje ich.
tehla napísal:S tym suhlasim, iba taky detail, Islam nie je cirkev. K tomu "ateistickemu rezimu" sa nevies vyjadrit konkretne, radsej pohrdavo diskutujes - so mnou, fajn, berem
Prekrucuješ až sa z toho Austrálčanom hlava točí. Už som pochopil setha, prečo tu diskutuje, tak ako diskutuje. Pojem ateistický režim si tu zaviedol ty. Prečo sa mňa vypytuješ ako ho mám definovať? Ja sa ťa tu na to už asi piaty krát pýtam, čo to je ten ateistický režim, teda režim postavený na ateizme.
Súhlasím, že Islam nemá cirkev. To len kresťanstvo ju potrebuje aby existovala aj reálna autorita(pápež), ktorá môže ovečky ovládať.

A pohŕdavo diskutuješ ty. Ja by som rád viedol normálnu diskusiu ale ty tu pastneš citát Biblie, tri obrázky a myslíš ako si to tu všetkým vytrel tvojimi super argumentami.
tehla

"„Cirkev viedla snáď viac vojen ako hocikto iný.“

no nasiel som zoznam vojen v historii
Starovek[upraviť | upraviť zdroj]

1200 pred Kr. – Trójska vojna
800 pred Kr. – Messénske vojny (medzi Spartou a Messéniou)
499 pred Kr. – 448 pred Kr. Grécko-perzské vojny
431 pred Kr. – 404 pred Kr. Peloponézske vojny
343 pred Kr. – 290 pred Kr. Samnitské vojny
343 pred Kr. – 341 pred Kr. Prvá samnitská vojna
327 pred Kr. – 304 pred Kr. Druhá samnitská vojna
298 pred Kr. – 290 pred Kr. Tretia samnitská vojna
334 pred Kr. – 323 pred Kr. Vojny Alexandra Veľkého
323 pred Kr. – 280 pred Kr. Vojny diadochov
264 pred Kr. – 146 pred Kr. Púnske vojny medzi Rímom a Kartágom
264 pred Kr. – 241 pred Kr. Prvá púnska vojna
218 pred Kr. – 202 pred Kr. Druhá púnska vojna
149 pred Kr. – 146 pred Kr. Tretia púnska vojna
215 pred Kr. – 168 pred Kr. Macedónske vojny
215 pred Kr. – 205 pred Kr. Prvá macedónska vojna
200 pred Kr. – 196 pred Kr. Druhá macedónska vojna
171 pred Kr. – 168 pred Kr. Tretia macedónska vojna
58 pred Kr. – 50 pred Kr. Galské vojny vedené Juliusom Caesarom
55 pred Kr. – 54 pred Kr. Rímska invázia do Británie
44 pred Kr. – 30 pred Kr. Rímska občianska vojna
66 – 70 Prvá židovsko-rímska vojna (alebo Veľké židovské povstanie)
68 Rok štyroch cisárov, Rímska občianska vojna
132 – 135 Povstanie Bar Kokhbu
115 – 117 Druhá židovsko-rímska vojna
132 – 135 Tretia židovsko-rímska vojna (alebo povstanie Bar Kokhbu)

Stredovek[upraviť | upraviť zdroj]

1096 – 1291 Križiacke výpravy
1096 – 1099 Prvá križiacka výprava
1101 Križiacka výprava v roku 1101
1147 – 1149 Druhá križiacka výprava
1187 – 1191 Tretia križiacka výprava
1202 – 1204 Štvrtá križiacka výprava
1209 – 1229 Križiacka výprava proti albigéncom
1212 Detská križiacka výprava (často považovaná za vymyslenú udalosť)
1217 – 1221 Piata križiacka výprava
1228 Šiesta križiacka výprava
1248 – 1254 Siedma križiacka výprava
1270 Ôsma križiacka výprava
1271 – 1291 Deviata križiacka výprava
1223 – 1480 Mongolská invázia do Ruska
1296 – 1328 Prvá vojna za škótsku nezávislosť
1321 – 1322 Kexholms War
1332 – 1333 Druhá vojna za škótsku nezávislosť
1337 – 1453 Storočná vojna
1420 – 1436 Husitské vojny
1453 Pád Konštantínopolu
1454 – 1466 Trinásťročná vojna
1455 – 1485 Vojna ruží
1467 – 1477 Vojna Óninov
1468 – 1478 Česko-uhorské vojny (II. vojna husitská)
1474 – 1477 Vojna Karla Smelého a Švajčiarov
1494 – 1559 Talianské vojny
1499 Švábska vojna

Novovek[upraviť | upraviť zdroj]

1562 – 1598 Hugenotské vojny
1563 – 1570 Severská sedemročná vojna
1568 – 1648 Osemdesiatročná vojna
1585 – 1604 Anglicko-španielská vojna
1618 – 1648 Tridsaťročná vojna
1618 – 1620 České stavovské povstanie
1639 – 1652 Britská občianská vojna
1640 – 1701 Irokézské války
1648 – 1653 Fronda
1652 – 1674 Holandsko-anglické vojny
1700 – 1721 Severná vojna
1701 – 1714 Vojny o španielske dedičstvo
1740 – 1748 Vojny o rakúské dedičstvo
1756 – 1763 Sedemročná vojna
1775 – 1783 Americká vojna za nezávislosť
1778 – 1779 Vojna o bavorské dedičstvo

Moderné dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

1792 – 1802 Francúzske revolučné vojny
1803 – 1815 Napoleonské vojny
1808 – 1809 Fínska vojna
1812 – 1815 Anglo-americká vojnalka
1821 – 1830 Grécko povstanie
1848 – 1851 Prusko-dánska vojna
1853 – 1856 Krymská vojna
1861 – 1865 Americká občianska vojna
1864 Nemecko-dánska vojna
1864 – 1866 Prvá tichomorská vojna
1866 Rakúsko-pruská vojna
1870 – 1871 Prusko-francúzska vojna
1877 – 1878 Rusko-turecká vojna (1877 – 1878)
1879 – 1883 Druhá tichomorská vojna
1881 – 1899 Anglicko-sudánska vojna
1880 – 1902 Búrske vojny
1889 – 1901 Boxerské povstanie
1894 – 1895 Prvá čínsko-japonská vojna
1898 Španielsko-americká vojna
20. storočie[upraviť | upraviť zdroj]
1904 – 1905 Rusko-japonská vojna
1914 – 1918 Prvá svetová vojna
1918 – 1920 Maďarsko-československá vojna
1918 – 1920 Fínska občianska vojna
1918 – 1920 Estónska vojna za nezávislosť
1918 – 1922 Ruská občianska vojna
1919 Sedem denná vojna
1919 – 1921 Sovietsko-poľská vojna
1926 – 1929 Povstanie kristerov
1928 – 1935 Vojna o Gran Chaco
1936 – 1939 Španielska občianska vojna (1936)
1937 – 1945 Druhá čínsko-japonská vojna
1939 Malá vojna (1939)
1939 – 1945 Druhá svetová vojna
1937 – 1945 Vojna v Pacifiku
1939 Poľská obranná vojna (1939)
1939 – 1940 Zimná vojna
1941 – 1945 Veľká vlastenecká vojna
1941 Britsko-iracká vojna
1944 – 1949 Grécka občianska vojna
1945 – 1949 Čínska občianska vojna
1946 – 1954 Prvá indočínska vojna
1947 – 1949 Indicko-pakistanská vojna v roku 1947
1948 – 1949 Vojna za nezávislosť (Izrael)
1948 – 1960 Malajzijská kríza
1950 – 1953 Kórejská vojna
1952 – 1960 Povstanie Mau Mau v Keni
1954 – 1975 Druhá indočínska vojna
1954 – 1975 Vietnamská vojna
1959 – 1975 Laoská občianska vojna
1962 – 1975 Tajná vojna
1967 – 1975 Kambodžská občianska vojna
1954 – 1962 Alžírska vojna za nezávislosť
1955 – 1972 Prvá sudánska vojna za nezávislosť
1956 Suezská kríza (Druhá arabsko-izraelská vojna)
1956 – 1959 Kubánska revolúcia
1960 – 1996 Občianska vojna v Guatemale
1961 Invázia v Zálive svíň
1961 – 1975 Angolská vojna za nezávislosť
1962 – 1970 Jemenská občianska vojna
1964 – 1975 Vojna za nezávislosť (Mozambik)
1964 Kolumbijská občianska vojna (alebo Konflikt v Kolumbii)
1965 Indicko-pakistanská vojna v roku 1965
1965 – 1996 Občianska vojna v Čade
1966 – 1988 Vojna za nezávislosť (Namíbia)
1966 – 1979 Zimbabwe Druhá Chimurenga (Rodézska bušová vojna)
1967 Šesťdňová vojna (Tretia arabsko-izraelská vojna)
1967 – 1970 Občianska vojna v Nigérii
1968 – 1970 Opotrebovávacia vojna
1969 - Čínsko-sovietske konflikty (1969)
1969 Futbalová vojna (šesťdňový konflikt medzi Salvádorom a Hondurasom)
1969 – 1988 Násilie v Severnom Írsku (malo by byť prekladom en:The Troubles)
1973 Jomkippurská vojna (piata arabsko-izraelská vojna)
1974 – 1991 Občianska vojna v Etiópii
1975 – 1989 Angolská občianska vojna
1975 – 1991 Libanonská občianska vojna
1975 – 1998Vojna za nezávislosť Východného Timoru
1977 – 1991 Kambodžsko-Vietnamská vojna
1977 Občianska vojna v Somálsku
1978 – 1988 Občianska vojna v Ugande
1978 Boj za samostatnosť Ačehu
1979 Čínsko-vietnamská vojna (Tretia indočínska vojna)
1979 – 1992 Salvadorská občianska vojna
1980 – 1988 Iránsko-iracká vojna
1981 Vojna o hranice medzi Ekvádorom a Peru
1982 Vojna o Falklandy
1982 Vojna v Libanone
1982 – 1984 Občianska vojna v Mozambiku
1983 – 2000 Občianska vojna na Srí Lanke
1983 – 2005 Druhá sudánska občianska vojna
1985 Vianočná vojna medzi Mali a Burkina Faso
1988 – 1994 Vojna o Náhorný Karabach
1989 – 1990 Invázia USA do Panamy
1989 – 1997 Občianska vojna v Libérii
1990 – 1991 Vojna v zálive
1990 – 1992 Občianska vojna v Rwande
1990 – 1998 Povstanie Tuarégov
1991 – 2001 Vojny v Juhoslávii
1991 Vojna v Slovinsku
1991 – 1995 Vojna v Chorvátsku
1992 – 1995 Vojna v Bosne
1998 – 1999 Vojna v Kosove
1991 – 1993 Gruzínske občianske vojny
1991 – 1992 vojna v Južnom Osetsku
1992 – 1994 vojna v Abchádzsku
1993 Gruzínska občianska vojna
1991 – 1997 Občianska vojna v Sierra Leone
1992 Alžírska občianska vojna
1993 – 1999 Občianska vojna v Burundi
1994 Občianska vojna v Jemene
1994 – 1996 Prvá čečenská vojna
1995 Druhá ugandská občianska vojna
1995 Cenepská vojna medzi Peru a Ekvádorom
1996 kríza na ostrove Imia/Kardak
1996 – 1997 Prvá občianska vojna v Kongu
1996 Nepálska občianska vojna
1998 Druhá občianska vojna v Kongu
1998 – 2000 Vojna o hranice medzi Etiópiou a Eritreou
1999 – Kagilská vojna
1999 Druhá čečenská vojna
1999 – 2003 Druhá občianska vojna v Libérii
21. storočie[upraviť | upraviť zdroj]
od 2001 Operácia Trvalá sloboda (Vojna s terorizmom)
Vojna v Afganistane (2001 – súčasnosť)
2003 – 2010 Vojna v Iraku
2003 – 2009 Konflikt v Darfúre, Sudán
od 2004 Vojna v severozápadnom Pakistane
2006 Druhá libanonská vojna
2008 Vojna v Južnej Osetii
2008 – 2009 Vojna v Gaze
2011 Vojenská intervencia v Líbyi
Z toho mi vychadza ze v priamej rezii papeza boli iba kriziacke vypravy (aj to len niektore), ktore sa zacali na prosbu Byzancie, ked sa nevladala branit pred vpadmi moslimov a na oslobodenie Jeruzalema - (po tom co ho obsadili moslimovia a nechceli tam pustit krestanskych putnikov)

a najviac vojen sa viedlo po Francuzkej revolucii - a neviedla ich cirkev ...

a este sa treba pozriet na to kolko vojen a obeti pocas stredoveku a kolko v novoveku .. to je tiez zaujimave
"Ja by som rád viedol normálnu diskusiu"

tak ved, ja s tym nemam problem, nemusite byt jak agresivni ratlici

"Nikto z nás sa tu doteraz nevyjadril, že bezdôvodné potraty sú dobré a podporuje ich."

to som rad ...

"takze vytahovat stredovek a obvinovat z agresivity mi pripada scestne.
Tak ako je scestné pripisovať vraždy a zverstvá komunistického režimu ateizmu, všakže"

fajn, tak na tento dookola omielany argument zabudnime, lebo v tomto smere maju za usami vsetci ... ateisti najviac co sa tyka poctu obeti - narodenych aj nenarodenych ...

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2014, 16:58)
seth82 napísal:
"Kresťania sú prenasledovaní po státicícoch" - toto je už na diagnózu.
no to som este prudko poddimenzoval, zase len vykrikujes jak agresivny ratlik a hovno vies ...
„Prenasledovanie kresťanov v dnešnej dobe“

Milí priatelia,

kvôli našim postojom a názorom sme často považovaní za staromódnych, ba niekedy až za
akýchsi nepriateľov ľudstva. Ak by sme však porovnali našu situáciu so situáciou našich bratov
a sestier vo viac ako štyridsiatich krajinách sveta, museli by sme konštatovať, že sme vlastne
šťastní. Je tomu tak preto, že kresťania sú v iných častiach sveta väznení, mučení a zabíjaní –
aj v dnešnej dobe. Viac ako sto miliónov kresťanov na jednej pätine zemegule trpí
náboženským prenasledovaním.

Jedným z nich bol austrálsky misionár Graham Steward Staines, ktorý mnoho rokov pracoval
v Indii. Spolu so svojimi synmi vo veku sedem a desať rokov bol zaživa pochovaný v štáte
Orissa. Bol to baptista, ktorý obetoval svoj život malomocným. Násilníci ho prepadli v aute,
kde spali jeho synovia a auto zapálili...

Jeho manželka Gladyshas verejne vrahom odpustila: „Je ďaleko od mojej mysle potrestať
osoby zodpovedné za smrť môjho manžela a mojich dvoch detí. Avšak túžim a dúfam, že svoje
činy oľutujú a obrátia sa...“ (viď knihu mesiaca: Backes, Budú vás nenávidieť, strana 222).

Každý prenasledovaný kresťan mal ten istý strach, aký by sme mali aj my, každý z nich mal
plány a sny, ktoré boli zničené tým najbrutálnejším spôsobom. A predsa, ich láska k Bohu je
silnejšia než ich túžba po pozemských dobrách, ich dôvera v Boha skutočnejšia
a podstatnejšia, než čokoľvek, čo sa im stalo. Môžeme byť hrdí na týchto bratov a sestry !

Novinár Reinhard Backes nedávno publikoval na túto tému knihu: „Budú vás nenávidieť –
prenasledovanie kresťanov v súčasnosti“ a my Vám prinášame súhrn jeho myšlienok.

Váš tím „Európa pre Krista!“

P.S.: nezabúdajte sa modliť modlitbu Otče náš za Európu kresťanských hodnô
http://www.europe4christ.net/fileadmin/ ... ensky_.pdf
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

JJ, ten tvoj zdroj je úplne hodnoverný. Napísal ho zjavne človek s podobným problémom, aký máš ty :) Pozdravujem "modernú ateistickú náuku" a "hromadné zabíjanie detí", tak isto aj stúpencov boha, ktorý denno-denne bez milosti zabíja nevinné deti v Afrike, ktoré ani neosvietil a tým pádom idú do pekla...

"fajn, tak na tento dookola omielany argument zabudnime, lebo v tomto smere maju za usami vsetci ... ateisti najviac co sa tyka poctu obeti - narodenych aj nenarodenych ..." - zasa len vykrikuješ sprostosti a hovno o tom vieš.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Ktože ich teda viedol viac?
tehla napísal:tak ved, ja s tym nemam problem, nemusite byt jak agresivni ratlici
Očividne nemáš ani najmenší záujem na normálnu diskusiu inak by si napísal: "Tak veďme, ja s tým nemám problém, nemusíme byť ako agresívni ratlíci."
tehla napísal:fajn, tak na tento dookola omielany argument zabudnime, lebo v tomto smere maju za usami vsetci ... ateisti najviac co sa tyka poctu obeti - narodenych aj nenarodenych ...
Znova si spravil to isté ale tak budiž. Mne sa to tiež nechce sto krát opakovať pre niekoho, kto to aj tak odignoruje a ide si stále svoje.
tehla napísal:no to som este prudko poddimenzoval, zase len vykrikujes jak agresivny ratlik a hovno vies ...
Reakcia hodná agresívneho ratlíka, všakže.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

http://www.sme.sk/c/7067008/na-ikea-uto ... skupi.html Prosím, nech ma ešte niekto presviedča, že sú normálni...
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

94jakub
anulovanie manzelstva .... vies co to znamena ??
anulovanie je len v tedy ked bol sice sobas ale manzelstvo nebolo uzavrete.... co sa musi dokazat a musia byt na to vazne dovody(vsimol si si bez v :D), napr manzelstvo nebolo konzumovane (cize nedoslo k pohlavnemu styku )... zatajena neplodnost ... zatajene manzelstvo... atd. ak bolo manzelstvo platne uzavrete uz nik ho nemoze anulovat... inac manzelstvo je jedina sviatost ktoru vysluhuju manzelia...

//autoeditácia príspevku (14 Jan 2014, 19:57)
...V IKEI si urcite uz nic nekupim ... su tam totiz same smejdy... to uz radsej od katolickych poliakov... :D uz konecne presne vrtaju a diery su tam kde maju byt.
Napísať odpoveď