čoskoro budem končiť bc. na Fakulte Informačných Technológií (čistá informatika). Veľa krát už som čítal o tom, že ekonómia je dobrý doplnok k IT a že sú to veľmi blízke obory. Vraj je pre ajťáka dobré vyštudovať si aj ekonómiu. A postupom času sa mi veru zdá, že to nie je úplne zlý nápad. Naozaj by som asi chcel mať nejaké znalosti z ekonómie, no samoštúdiom sa do toho určite neprinútim. Tak som začal trochu uvažovať nad externým štúdiom popri/po škole, no zistil som, že ani neviem, čo vlastne študovať. Fakúlt/oborov je veľa a mne tie veci veľa nehovoria (mladý informatik no, čo si budeme klamať
Takže otázka jasná: Akú ekonómiu by bolo výhodné študovať popri štúdiu IT? A je to skutočne výhodné? Pýtam sa čo študovať, nie kde študovať. Pôjde asi hlavne o veci ako všeobecná orientácia na trhu, riadenie firiem, management, vedenie ľuďí, alebo aj niečo iné, neviem. Proste nejaký všeobecnejší rozhľad s rozumným napojením na IT.
Pre mňa ideálne by boli odporúčania priamo na štúdium na VŠE v Prahe, ale kľudne píšte aj všeobecne k téme, alebo k iným školám...
Len tak pre prehľad uvediem fakulty VŠE v Prahe s krátkym popisom z webu. Ide mi o magisterský program.
http://www.vse.cz/kategorie/628
- Fakulta financí a účetnictví (Finance, Účetnictví a finanční řízení podniku, Bankovnictví a pojišťovnictví, Zdanění a daňová politika, Finance a oceňování podniku a Učitelství ekonomických předmětů pro střední školy)
- Fakulta mezinárodních vztahů (toto môžme škrtnúť, ale uvádzam pre úplnosť)
- Fakulta podnikohospodářská (Podniková ekonomika a management)
- Fakulta informatiky a statistiky (Toto by malo byť najľahšie vyštudovať, ale bude to na niečo dobré?)
- Národohospodářská fakulta (tam sú nejaké bludy)
- Fakulta managementu (poznatky z oblasti managementu, ekonomie a příbuzných disciplín získané v bakalářském stupni studia a oproti němu se vyznačuje vyšší mírou vědecko-výzkumného zaměření. Studenti oboru se připravují pro pozice ve vrcholovém managementu organizací či v expertních poradenských službách v ziskovém i neziskovém sektoru.)
Žiadny normálny článok ani nič podobné som k tejto téme nenašiel. Takže ajťáci, ekonómovia, alebo oboje, vyjadrite sa