Ekonómia ako doplnok k IT, čo študovať?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Ekonómia ako doplnok k IT, čo študovať?

Príspevok od používateľa BX »

Zdravím,

čoskoro budem končiť bc. na Fakulte Informačných Technológií (čistá informatika). Veľa krát už som čítal o tom, že ekonómia je dobrý doplnok k IT a že sú to veľmi blízke obory. Vraj je pre ajťáka dobré vyštudovať si aj ekonómiu. A postupom času sa mi veru zdá, že to nie je úplne zlý nápad. Naozaj by som asi chcel mať nejaké znalosti z ekonómie, no samoštúdiom sa do toho určite neprinútim. Tak som začal trochu uvažovať nad externým štúdiom popri/po škole, no zistil som, že ani neviem, čo vlastne študovať. Fakúlt/oborov je veľa a mne tie veci veľa nehovoria (mladý informatik no, čo si budeme klamať :D )
Takže otázka jasná: Akú ekonómiu by bolo výhodné študovať popri štúdiu IT? A je to skutočne výhodné? Pýtam sa čo študovať, nie kde študovať. Pôjde asi hlavne o veci ako všeobecná orientácia na trhu, riadenie firiem, management, vedenie ľuďí, alebo aj niečo iné, neviem. Proste nejaký všeobecnejší rozhľad s rozumným napojením na IT.

Pre mňa ideálne by boli odporúčania priamo na štúdium na VŠE v Prahe, ale kľudne píšte aj všeobecne k téme, alebo k iným školám...
Len tak pre prehľad uvediem fakulty VŠE v Prahe s krátkym popisom z webu. Ide mi o magisterský program.
http://www.vse.cz/kategorie/628
  • Fakulta financí a účetnictví (Finance, Účetnictví a finanční řízení podniku, Bankovnictví a pojišťovnictví, Zdanění a daňová politika, Finance a oceňování podniku a Učitelství ekonomických předmětů pro střední školy)
  • Fakulta mezinárodních vztahů (toto môžme škrtnúť, ale uvádzam pre úplnosť)
  • Fakulta podnikohospodářská (Podniková ekonomika a management)
  • Fakulta informatiky a statistiky (Toto by malo byť najľahšie vyštudovať, ale bude to na niečo dobré?)
  • Národohospodářská fakulta (tam sú nejaké bludy)
  • Fakulta managementu (poznatky z oblasti managementu, ekonomie a příbuzných disciplín získané v bakalářském stupni studia a oproti němu se vyznačuje vyšší mírou vědecko-výzkumného zaměření. Studenti oboru se připravují pro pozice ve vrcholovém managementu organizací či v expertních poradenských službách v ziskovém i neziskovém sektoru.)
Samozrejme aj u nás na fakulte nejaké ekonomické/manažérske predmety máme, ale to proste nie je ono. Väčšinou sú to kredity zdarma a veľa z toho človek nemá.
Žiadny normálny článok ani nič podobné som k tejto téme nenašiel. Takže ajťáci, ekonómovia, alebo oboje, vyjadrite sa :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Ekonómia ako doplnok k IT, čo študovať?

Príspevok od používateľa gogo956 »

najpodstatnejsie si polozit otazku, co od toho vlastne ocakavas? chces to studovat preto ze ta ekonomika bavi, alebo preto aby si vyzeral atraktivnejsie pred buducim zamestnavatelom?
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Aj aj. Chcem niečo, čo sa môže hodiť. Momentálne som stále vo fáze, kedy netuším, čo budem o pár rokov robiť. Z informatiky ma toho baví veľa a naozaj neviem, či budem niekde v suteréne búchať do klávesnice, alebo budem niečo menežovať, mať vlastnú firmu, neviem, možností je extrémne veľa.
Preto tak všeobecne položená otázka. Proste si (nejako relevantne) rozšíriť obzor. Nemusíme sa obmedziť na moju osobu, píšte k tomu kľudne všeobecne.

//
Opakujem, neobmedzujte sa na moju osobu, píšte všeobecne IT+ekonómia. Je to naozaj k niečomu dobré? Určite je, ale rád by som o tom niečo prečítal.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ludia ktori zo vsetkeho iba "nieco" vedia nikdy nebudu na trhu prace špičkovo zaplatený. Vsestrannost je skor nevyhoda lebo zamedzuje uzsej specializacii. Ked pri vyberovom konani zistia ze vlastne ani nevies co by si chcel presne robit, tak iba tazko ti ponuknu dobru poziciu. Je uplne pre Teba zbytocne venovat cas studiu ekonomii ked za ten isty cas mozes ziskavat skusenosti v odbore IT co ta karierne posunie nepomerne dalej. Ekonomiu studuju akurat tak babeny ktore potom budu tukat v robote do excelu nejake nezmysene tab a su tam len preto aby si mal pan riaditel z coho vyberat.. :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

najdi si odbor, kde budes mat mikro/makroekonomiku, personalny a financny management, ak chces mat vlastnu firmu, vedomosti nadobudnute v tejto oblasti sa ti urcite zidu
z tebou vypisanych by som vybral asi jednu z tychto dvoch:
  • Fakulta podnikohospodářská
  • Fakulta managementu
ja som siel podobnou cestou, Bc. mam cisty FIT, Ing. mam Informacny management, co je presne to, co teraz robim, pricom technicke vedomosti nadobudnute na FITe vyuzivam taktiez denne, kedze nepriamo riadim technicke teamy
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Najuniverzálnejšia sa mi zdá asi Podnikovohospodárska.. máš tam zo všetkého základy a zároveň by si mal prehľad o všetkom, čo treba na fungovanie firmy, ak by si sa rozhodol si ju založiť.. prípadne by si kľudne mohol robiť aj nejakého ITčkára v nejakej spoločnosti, mal by si prehľad, čo od Teba ekonómovia chcú, aby si mohol udržiavať ich ekonomické systémy. Ostatné fakulty sa skôr už sústreďujú detailnejšie na niektoré časti ekonómie.
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

Finance; Controlling - najziadanejsie zamerania oboje velmi dobre sklbitelne no ak to mienis studovat na urovni tak sa priprav ze to bude stat vela usilia
Production;Logistics - spojene s tvojim IT vzdelanim velmi prakticke !
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Podla mna najvýhodnejsie je studovat financie, uz vela krat som videl poziciu kde trebalo mat IT znalosti a zaroven vediet nieco o financiach, uctovnictve, napr. taky Risk Management - potreba znalosti databáz, nejake programovanie, treba byt dobry v matike, mat analyticke myslenie... alebo SAP consultant, Business analyst a pod.
Napísať odpoveď