nastavenie routera

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
M142
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

nastavenie routera

Príspevok od používateľa M142 »

router mi velmi casto blbne, priraduje tu istu adresu viacerim pc a potom mam problemy s pripojenim. preto som sa rozhodol, ze v pc priradim staticke IP adresy. Na druhu stranu ale nechcem stratit automaticke priradovanie IP adries routera.
Riesenie: Nastavit domacim pc staticke IP adresy a zmenit rozsah IP adries pre DHCP od urciteho cisla, napr pc1 bude mat adresu 192.168.1.3, pc2 192.168.1.4 a rozsah bude zadany od 192.168.1.5 po 192.168.1.254 a nemalo by to robit ziadne problemy. Takto som to aspon vycital z navodu.
Lenze stacilo aby som ten rozsah zmenil, z povodneho cisla do takeho ako som napisal a nielenze nemohlo ziadne zariadenie dostat IP adresu(ani pc zo statickou ip,ani mobil), ale dokonca som sa uz nedostal ani do fw samotneho routera az kym som ho nezresetoval na tovarenske nastavenie.
robim nieco zle ja, nechapem tomu alebo je to chyba samotneho routera?
zariadenie DSL-2641R + prikladam screen ako vyzera to okno v ktorom po zmene rozsahu som stratil moznost dostat sa do routera.
Prílohy
aaa.jpg
wladas
Redeemer
Redeemer

Re: nastavenie routera

Príspevok od používateľa wladas »

To bude nejaka galiba v routry. Skus ho flashut.
print_name
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa print_name »

No neviem ci to moze takto fungovat, ze sucasne aj staticke IP aj DHCP. Podla mna skor nie, alebo ocividne minimalne na tomto routri to nefunguje. Pretoze ak das rozsah DHCP .1.5 az .1.254 tak tie prve adresy mensie ako .1.5 vyluci. A teda ked ty pridelis svojmu PC adresu .1.2 tak je mimo toho rozsahu, ktory mas nastaveny na routri, teda si mimo siete routera a preto sa nevies dostat ani do routra lebo si mimo jeho siete. A nato aby si sa vedel nanho dostat musis mat IP v jeho sieti.

Btw. preco to nenastavis len na statiku a pekne si ponastavujes IP-cky zariadeniam ? Z akeho dovodu tam potrebujes aj DHCP aj statiku ?
wladas
Redeemer
Redeemer

Presne tak. Zapni DHCP na plny rozsah a pridaj k MAC adresam jednotlive IPcky ktore potrebujes mat rovnake (DHCP reservation)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Mozno blba otazka, ale mas na WAN zapnuty NAT? Stretol som sa s pripadom kedy z prapodivnych dovodov bol NAT vypnuty, a klient potom dostane priamo verejnu IP. Tam potom nastava problem s viacerymi pouzivatelmi.
Kazdopadne pouzit DHCP v kombinacii so statickymi IP problem nie je. DHCP neprideli adresu ak uz taka v sieti je (a je jedno ci od dhcp alebo staticka)
_Mailo_
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa _Mailo_ »

Presne tak, ako píše STomko. DHCP neobmedzuje rozsah IP adries a ani nebráni priradiť iné adresy mimo DHCP. Kvôli tomu sa nastavuje na routeri predvolená brána. Pokiaľ sú adresy mimo DHCP v jej rozsahu, všetko bude fungovať ako má.
AJ keď je možné, ako písal print_name, že na TOMTO routeri to zrovna nefunguje. Avšak robil som s týmito routrami trikrát a žiadne z nich nemal väčšej chyby, čo sa týka FW.
Inak je ten router ako celok sám o sebe chyba :D
Nastav tam riešenie, ako písal wladas.
Ak ani to nepomôže, docela si vyhral. Ten FW s Rkom nakonci je upravený pre určitého ISP, takže ho ani neprehráš (ak hej, tak s chybami)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ie IP čo máš na MAC viazané nastav staticky v každom PC a potom môžeš nechať DHCP od 5 do 250 a pôjde to.
wladas
Redeemer
Redeemer

hrban - a to ma aky zmysel? Ked uz ich ma viazane na MAC tak nemusi nic na PC nastavovat...a splnym rozsahom DHCP
Ale fungovalo by to, neni dovod aby ne lenze troska komplikovane riesenie.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

M142 napísal:router mi velmi casto blbne, priraduje tu istu adresu viacerim pc a potom mam problemy s pripojenim
M142
Addict
Addict

vdaka za odpovede, takze teraz poporade :D

kombinaciu statickych ip a dhcp chcem koli tomu, lebo zariadeni v dome je vela+ obcasne nejake pribudaju, napr ked sestra s frajerom dojde na navstevu, obcas nejaky kamarat, obcas niekto z rodiny. teraz kazdemu po porade nastavovat vzdy staticku ip by bola otrava, samozrejme ak by nebola ina moznost, tak preco nie.
pridaj k MAC adresam jednotlive IPcky ktore potrebujes mat rovnake (DHCP reservation)
v sietach som dost mimo, takze sa rovno spytam, na toto budem asi potrebovat nejaky tool, neda sa to spravit cez win vsak? uz som pozeral nejake navody, ale pre istotu sa pytam..

Kód: Vybrať všetko

Mozno blba otazka, ale mas na WAN zapnuty NAT? Stretol som sa s pripadom kedy z prapodivnych dovodov bol NAT vypnuty, a klient potom dostane priamo verejnu IP. Tam potom nastava problem s viacerymi pouzivatelmi.
na toto prikladam screen z nastavenia wlan, nemyslim, ze tam nieco take vobec je. ale ako som uz pisal, v sietach som mimo.

inac tento postup som zvolil podla navodu, ktory ma router priamo v sebe :

Kód: Vybrať všetko

Príklad: 
Váš smerovač má adresu IP 192.168.1.1. Počítaču, ktorý má pracovať ako webový server, ste priradili statickú adresu IP 192.168.1.3. Inému počítaču, ktorý má pracovať ako server FTP, ste priradili statickú adresu IP 192.168.1.4. Preto musí byť počiatočná adresa pre interval adries IP DHCP väčšia alebo rovná 192.168.1.5.
Prílohy
wlan.png
_Mailo_
Light Expert
Light Expert

Priradenie IP cez MAC sa robí cez router, niekde v kolonkách statické smerovanie. :wink:
M142
Addict
Addict

no vyborne, ako pozeram po internete, tak bud to neviem najst alebo moj router takyto vydobytok proste nema. tipujem skor tu druhu variantu.
_Mailo_
Light Expert
Light Expert

Musí to mať, má to 99 % z vyrobených routerov. Ty máš ten upravený FW ? To nevadí, aj tak to musí mať, len hľadaj ;) Apropo, máš pravdu - ten router je ozaj "výdobytok" :D
BTW, hore si písal, že statické adresy si vyčítal z manuálu, takže 100% to musí mať.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Prihlasujes sa cez admin alebo user ucet. Je mozne ze pod "user" uctom to pristupne nemas.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

_Mailo_ napísal:Priradenie IP cez MAC sa robí cez router, niekde v kolonkách statické smerovanie. :wink:
Zial, toto zariadenie takouto "funkcionalitou" nedisponuje.

M142 - Sprav si update FW - http://www.t-com.sk/Default.aspx?CatID=1952
Pokial budes mat problem aj potom - Doporucujem HW reset zariadenia (zo zadnej strany zatlacit na 10s) a nasledna rekonfiguracia routra. Ak ti nepomoze ani jedna z tychto 2 veci - reklamacia, resp vymena routra.
M142
Addict
Addict

uz som skusal, nepomahalo nic. mimochodom samostatny pristup pre admina v tom routeri nie je. nakoniec som kupil novy router za par euro a som spokojny, v kazdom pripade vdaka za vsetky odpovede.

//autoeditácia príspevku (15 Jan 2014, 22:18)
tak s tou spokojnostou som to asi zariekol, lebo prisli dalsie problemy. :nono: kupil som tohoto "krasavca"(dalsi lacny router=chyba) TP-LINK TD-W8951NB, nastavil, vsetko islo bez problemov asi dva dni. zrazu nechcel nacitat ziadnu webovu stranku okrem jednej, skype isiel bez problemov. mobil to iste. po restarte routera ziadna zmena. a teraz pozor, po restarte nb zacalo vsetko ficat, ako web na nb, tak aj mobile. uz ani neviem, ci to ma zmysel riesit a ci ho nemam rychlo vratit, kym sa da, ale pre istotu sa spytam este vas, ci vas nieco nenapadne, lebo ja som z toho uplne mimo..
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

k nešiel web a šiel skype, tak sú to DNS servery čo nešli
nastav si DNS na routri manuálne a to
8.8.8.8
8.8.4.4 (to sú google DNS)
a malo by byť po probléme