úplny rádioamatér - pár otázok

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
angelus1987
Novice
Novice

úplny rádioamatér - pár otázok

Príspevok od používateľa angelus1987 »

Ahojte,

vopred sa ospravedlňujem za moje primitívne otázky, som v CBčkach nový, priznám sa neviem na ktoré fórum sa mám obrátiť a predsa len slováci sú mi bližší ako poliaci tak sa opýtam vás. A našiel som na tomto fóre že pár užívateľom sa tomu venovalo: http://www.hojko.com/policajna-vysielac ... 15561.html

Kamarát mi kúpil na Vianoce vysielačku, keďže trávim veľa času na cestách, rozhodol som sa ju nosiť so sebou v aute. Ide konkrétne o typ Intek KT 960 EE.

Čítal som tu rôzne informácie, priznám sa, veľmi som tomu neporozumel, základné termíny, ktoré chápem sú CB, VHF a UHF.

Moje základné otázky sú:

1. Vo VHF a UHF sa dajú pásma naladiť v MHZ, konkrétne môj typ vysielačky má rozsah vo VHF 144-146 MHz (136 - 174 MhZ*) a v UHF od 430-440 MhZ (400-470 Mhz*) - a tu je problém. Chcel by som si naladiť frekvenciu na počúvanie kamiónovej dopravy a dopravných info (nechcem nejako aktívne do toho hovoriť, ide mi predovšetkým o počäúvanie) - tie by sa mali nachádzať na kanáli 10 - a toto nechápem. Zistil som, že kamióny na SR operujú na frekvencii tuším - 27,075 MHz, rovnako aj ďalšie kanály operujú v podobnom pásme ktoré sa neráta na stovky MHz ale iba na desiatky. Zadaním 27,075 si nepomôžem pretože vysielačka vyžaduje v oboch prípadoch 6 čísel. &007

Ako je teda možné naladiť si frekvenciu kamiónovej dopravy?

2. Nenašiel by sa tu niekto kto by mi vysvetlil základy ako naladiť frekvencie/kanály na spomínanom type vysielačky? Prešiel som si celý manuál, ale som z toho jeleň.

Prosím vopred sa ospravedlňujem ak vás mojimi primitívnymi otázkami zaťažujem, nikdy som nemal s takýmito vecami skúsenosť a doma ma učili, že huba mi na to narástla aby som sa pýtal.

Vopred vám ďakujem za pomoc :)
Napísať odpoveď