elektromobil s dobijanim cez diesel

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

elektromobil s dobijanim cez diesel

Príspevok od používateľa gogo956 »

Ahojte, chcel by som poznat nazor skusenejsich. Rozmyslal som nad roznymi konceptami elektromobilov resp. hybridov a zarazila ma jedna vec: Preco nikto nevyraba elektromobil ktory by bol pohanany cisto iba elektromotorom ale elektrina by sa vyrabala cez maly napr diesel?
Podla mojho laickeho nazoru by to vyriesilo niekolko problemov sucasnych elektromobilov naraz.
Vstavany miniaturny diesel vo velkosti cca motora zo skutra by neustale iba sledoval hladinu nabitia akumulatorov a od urciteho bodu by sa automaticky spustil,bez ohladu na to ci je auto v pohybe alebo nie. Vyhody su jasne: jazdne vlastnosti na urovni elektromobilov /velky krutak,tichy chod,rekuperacia pri brzdeni,akceleracia/ a zaroven oproti ostatnym elektromobilom by stacilo vyrazne menej akumulatorov tj nizsia cena a nizsia hmotnost.
dakujem za kazdy nazor a opakujem ze sa v tejto problematika prilis nevyznam, tak sa sa ospravedlnujem ak som niekde urobil logicku chybu :)
brm
Darca
Darca

Re: elektromobil s dobijanim cez diesel

Príspevok od používateľa brm »

Ak by v aute bežal ten skútrový dízel, až také tiché auto by to nebolo.. :D

Pravdepodobne taký dízel nedokáže vyrobiť toľko elektriny, aby mohlo auto poháňať.. inak by to už určite skombinovali, si myslím.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tento princip vyuziva BMW v modeli i3. Je to zaujimava koncepcia a zrejme aj jednoduchsia, ale nie je to az take dokonale presne kvoli tomu co pise brm. Ten maly motor by mal stihat vyrabat viac elektriny ako dokaze elektromotor spotrebovat a preto musi mat trochu vacsi objem. Ten v BMW ma 0.9 litra. Tam to ale pokazili hlavne malou nadrzou, ktora az tak nepredlzi dojazd. Nepamatam si presny udaj, ale vystaci asi na 150-200 km. Keby tam strcili normalnu 30-40 litrovu, tak by to hned bolo o inom :)

//viac info: http://automix.atlas.sk/modely/822751/p ... cke-bmw-i3
V závislosti od situácie (vonkajšia teplota, zapnuté spotrebiče atď.) sa dojazd i3 pohybuje od 130 km do 200 na čisto elektrický pohon. V ponuke je aj malý dvojvalcový spaľovací agregát s objemom 0,9 litra a s 9 litrovou nádržou, ktorý pri naštartovaní s plne nabitými baterkami predĺži dojazd auta na 340 km. Nedokáže však batérie dobiť, iba predĺžiť interval ich vybitia
Cize ani ten 0.9 litrovy motor nestiha :)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Znamy ma v aute 2.0T benzin ktory dobija akumulatory. Diesel sa zrejme nevyuziva(l) koli nekultivovanosti a komplikovanosti prevedenia (predsa len, benzinovy motor je ovela konstrukcne jednoduchsi a menej narocny na "samochod" ako /moderny/dieslovy)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ja som nemyslel aby to dobijalo iba za jazdy,mne islo skor o to, ze to auto zaparkujes a ono to same zacne dobijat napr cez noc, nechce sami verit ze za taku dlhu dobu by tie baterie nedobil nejake mali motor. A rano by boli baterie na full a ako by ci clovek jazdil tak priebezne by sa nazad dobijalo aspon ciastocne. A mohol by byt kludne aj benzinak.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Hej a bud by si sa udusil po prichode do garaze alebo by ti auto znicili susedia :) Ten motor pri dobijani ide na 2500 alebo 3000 otacok (nepamatam si presne) a teda je pomerne hlucny. Pri staty by bol navyse problem s chladenim.
robo1152
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa robo1152 »

osobne ma z hybridov oslovil najviac Fisker Karma, kombinácia benzínu a elektromotora, ked sa vybije akumulátor začne pracovať benzínový motor, ktorý dobíja batérie, má to slušný výkon a priemernú spotrebu údajne 2,2l na stovku, keby som žil v krajine kde sú všetci kreslení, jazdil by som zrejme na ňom :D
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Podobne funguje tusim Nissan Leaf. Motor je predlzovac dojazdu, ale zaroven sa dokaze zapojit ako pohon, preto to nie je uplne to iste.
Dobijat stojace auto je nezmysel, na to mas predsa elektricku zasuvku.

Na principe iba dobijania baterii existuje koncept Jaguar C-X75 s plynovymi turbinami, v kazdom kolese je potom elektromotor.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Chevrolet Volt takto funguje a to je koncept dost stary a evidentne to nie je ono. Na baterie 16kWh to ma dojazd 60-80km, potom sa zapina motor 1.4 63kW, ktory dobija baterie a elektromotor ma vykon 111kW. http://auto.sme.sk/c/6588847/test-opel- ... rikou.html
Kapacita baterii je znacne obmedzena takze dojazd na baterie je maly, potom sa zapne motor, ktory je znacne zatazeny dobijanim baterii tym padom bude mat spotrebu, ktora sa len tak zanedbat neda takze si tam kde si bol a v zavislosti od jazdenia mozes ale nemusis usetrit vobec nic.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Elektromobil je na to aby sa dobijal zo siete. Ked ho nebudes dobijat a nehat baterky dobijat motor tak logicky bude spotreba vyssia. Stale tam ale plati recyklacia. Cize ta spotreba nebude velka.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Presne tak, aj ked bude benzinovy agregat napomahat elektromotoru, tak nad 6,5l-7,0l sa nedostanes, co je u benzinovych motorov uplny standard.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

nad 6,5l-7,0l sa nedostanes
Nad či pod? :lol:
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Nad. Samozrejme, okamzita spotreba pri vybitych akumlatoroch bude kludne nad 7l/100km, sak auto ma 1,7t.
Ale na dlhodobom priemere sa to odzrkadli len minimalne.

spritmonitor.de ma na stranke par Ampier a je tam vidno ze dlhodoby priemer (Ak je auto samozrejme pripajane na elektriku vecer) je 1,0-4,0l/100km.
Treba si samozrejme uvedomit, ze to auto je primarne elektromobil. Benzinovy motor je len range extender, takze kupovat si to auto preto, lebo s nim chcem jazdit len na Benzin a nepripojovat ho na zasuvku nema zmysel.
Da sa s nim jazdit za 0,0l, za 2,0l ale aj 8,0l/100km ked ides cisto na benzin a nepripojis ho na nabijacku.
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Oukej, uz je to jasne ;)
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Jasne, Opel Ampera je s predlzovacom dojazdu, nie Leaf. :smt059 Leaf je cisto na baterky.
Napísať odpoveď