Nechat skolu ?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
MoRk4
Light Star
Light Star

Nechat skolu ?

Príspevok od používateľa MoRk4 »

Ahojte,
takze najskor by som chcel povedat ze momentalne studujem prvy rok v ziline, pocitacove inzinierstvo, na fakulte riadenia a informatiky. S programovanim som zacal na strednej najskor nejaky pascal potom java. Javu sa teraz dokopy ucim uz druhy rok, ked ratam aj to co sa ucime na vyske. Mozem povedat ze mi to celkom slusne ide a zatial som nemal ziadny problem. Planujem v tom pokracovat lebo ma to bavi. Tiez sa ucim Objective C. Lenze v skole ako inak mame aj ine predmety ako informatika a s tymy to uz take ruzove nieje. Uz teraz mam s viacerimi problem, a ak prejdem prvy rocnik, tak mam velky strach ze druhy uz nedam. Tak sa pytam: oplatio by sa mi teraz nechat skolu, naplno sa venovat programovaniu v jave, a zamestnat sa ako programator v nejakej firme? Ako to vlasne chodi, kazda firma si najskor odskusa zaujemcu o pracu ci tu javu naozaj ako uvadza vie? Alebo ja si mozem napisat do zivotopisu ze mam v jave prax 6 rokov a nikoho to nezaujima? Treba mi na to nejaky certifikat ? Ako sa pohybuju platy ludi co pracuju v podobnom odvetvy ? Dakujem za vase nazory a postrehy.
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Nechat skolu ?

Príspevok od používateľa brm »

Prvé dva ročníky na VŠ zvyknú byť tzv. sitá, cez ktoré prejdú iba tí lepší. Ak zvládneš prvé dva ročníky, ďalšie budeš mať v pohode.

Na Tvojom mieste by som sa na školu nevykašľal a snažil sa ju dokončiť.. aj keď v dnešnej dobe titul veľa neznamená (vďaka rôznym súkromným Univerzitám z Hornej Dolnej, ktoré chŕlia inžinierov ako na bežiacom páse), ale predsa len sa niekedy na človeka pozerajú trochu inak.

Čiže študuj ďalej a popri škole si skús nájsť nejaké zamestnanie. Ak Ťa príjmu, dostaneš naozaj slušný plat a školu nebudeš zvládať, tak pre začiatok požiadaj o odklad štúdia a časom uvidíš, či sa vo firme uplatníš a môžeš rásť, alebo to bol omyl a tým pádom sa môžeš vrátiť na školu (stále lepšie ako byť nezamestnaný).

Toť je môj názor. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Je to individuálne od firmy, ale 90% firiem si robí nejaké testy aby vybrali najlepších. "Vedieť javu" je veľmi všeobecné. Niekto ju vie na úrovni začiatočníka, niekto na úrovni experta. A v životopise sa každý ohodnotí subjektívne, takže tie vstupné testy väčšinou bývajú. Certifikáty sú plus, ale nie povinnosť. A nástupný plat sa nedá všeobecne napísať, záleží či ide o malú firmu niekde na strednom slovensku alebo nadnárodnú v Bratislave.
Prácu ako programátor nájdeš aj bez školy, ak si dobrý. Po jednom roku a bez praxe asi dobrý nie si. Väčšinou býva podmienkou v inzerátoch aj vysoká škola, a ak ju nemáš v danom odbore tak ťa ani nezavolajú. Takže v tvojom prípade bude úspech už ak ťa zavolajú na pohovor, na ktorom asi "neprebiješ" ľudí s výškou a niekoľkoročnou praxou. Vidíš svet moc ružovo :)

Musíš si uvedomiť, že vysoká škola v životopise neznamená iba že vieš programovať, ale aj to, že si sa dokázal naučiť veci čo iní nezvládli (teda si lepší ako tebe podobní čo nezvládli ani prvý ročník), že si samostatný (napísal si bakalárku a diplomku a dokázal si si ich obhájiť) a plno iných vecí. Javu sa človek naučí rýchlo, je to pár príkazov ktoré mi IDE aj tak napovedá. Vedieť programovať obnáša aj znalosť matematiky, algoritmizácie, návrhových vzorov, UML a plno iných vecí čo bez výšky asi nevieš.

Osobne ti ale odporúčam dokončiť prvý ročník, a potom štúdium prerušiť. Nie hneď končiť. Nikdy nevieš, ako sa ti bude dariť. Možno si prácu nenájdeš, a rozhodneš sa do školy po roku vrátiť.
bax
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bax »

Inak UNIZA má dobré meno medzi zamestnávateľmi. Určite nebudeš škodný ak ju spravíš. Ak ťa viac baví programovanie prečo si inak nešiel rovno na informatiku? PI je fajn, ale ak ťa nebaví hardvér, tak zbytočné.

Inak ak to dotiahneš do tretiaku informuj sa u pána Zábovského (alebo ktokoľvek bude v tej dobe prodekan pre zahraničné vzťahy) o možnosti vycestovať na ITPro program do Fínska. Je to tzv. double degree program a vrámci neho dostaneš k slovenskému aj fínsky bakalársky titul a to už okrem skúseností má aj dobrú váhu v životopise. Celkovo aj keď sa pre ten program nerozhodneš, určite využi školu ako možnosť vycestovať do zahraničia. Sú to veľmi cenené skúsenosti aj pre tvojho budúceho zamestnávateľa.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ak v tom nevidis zmysel, tak si proste popodavaj ziadosti a ostan na skole kym sa ti nieco nezadari.
inac je to ako opisal audiotrack aj ked je to vazne individualne. poznam cloveka, ktory nezvladol druhy rocnik na FRI, vykopli ho, prihlasil sa znova, ale cez leto si nasiel robotu ako programator. jedine co vedel je to co ty, javu, ale nikdy predtym nerobil na ziadnom profesionalnom projekte, na druhu stranu mal velmi dobre algorytmicke myslenie, aj zadania na skuskach, nad ktorymi sa iny borci trapili aspon hodinku on dokazal spravit za 20minut. taktiez ho nevybrali do zamestania klasickymi pohovormi, ale prihlasil sa na jednu poziciu vo firme, ktora posielala ucastnikom zadania a hodnotila ich podla kvality vypracovanych zadani.
Napísať odpoveď