Aka vysoka skola ?
Re: Aka vysoka skola ?
Chcem sa opytat ako to je s matematikou na FIIT STUBA ten 4 rocny Bc. Informatika. Ja chodim teraz na grafiku a matiku sme na skole mali prve 2 roky ale to bola matika ako keby ani nebola. Chcel by som vediet ci je tazke to zvladnut ak sa matiku doucujem sam a sem tam s ucitelom co nas ucil matiku tie 2 roky.
Ako 4-ročný budeš mať v prvom semestri dve matematiky, pričom na oboch budeš brať to isté, s malinkými rozdielmi. Je to viac menej čisto stredoškolská matika (je určená pre tých, ktorí nemajú maturitu z MAT, ako konverzný ročník), základná osnova je:
1. Pojem množiny, základné operácie s množinami, Vennove diagramy.
2. Základné pojmy z matematickej logiky.
3. Princíp matematickej indukcie a jeho použitie.
4. Základy kombinatoriky, kombinačné čísla a ich vlastnosti.
5. Variácie, permutácie, kombinácie.
6. Binomická veta, Pascalov trojuholník.
7. Polynómy a ich vlastnosti, násobenie a delenie polynómov.
8. Číselné sústavy, deliteľnosť celých čísel, najmenší spoločný násobok, najväčší spoločný deliteľ.
9. Postupnosti, aritmetická a geometrická postupnosť.
10. Nekonečný geometrický rad a jeho použitie.
11. Sústavy lineárnych rovníc o dvoch a troch neznámych.
12. Sústavy lineárnych rovníc a nerovníc.
Čiže dosť ľahké - ale aj napriek tomu je to trochu iné ako na strednej, a ak si mal na strednej matematiku pod úrovňou, bude to aj tak skok. Celkovo, ak si zvykneš na prednášky, z ktorých sa to často nedá pochopiť, na cviká, kde sa nič nestihneš naučiť, a na fakt, že k tomu asi nebudeš mať žiadne skriptá - iba net, tak sa to dá zvládnuť. Ja som to bohužiaľ vzal na ľahkú váhu, doslova som sa neučil, a jednu matiku som tesne nedal. Z druhej som dnes mal skúšku, tu už som sa trochu učil, mohol by som dať.
V letnom semestri už pribudne Analýza a pokračovanie matiky celkovo, čiže o level vyššie. Oproti trojročným budeš mať v prváku HTML, CSS a PHP, ale zase nebudeš mať Logické Obvody a podobne (to ťa počká do 3. semestra).
1. Pojem množiny, základné operácie s množinami, Vennove diagramy.
2. Základné pojmy z matematickej logiky.
3. Princíp matematickej indukcie a jeho použitie.
4. Základy kombinatoriky, kombinačné čísla a ich vlastnosti.
5. Variácie, permutácie, kombinácie.
6. Binomická veta, Pascalov trojuholník.
7. Polynómy a ich vlastnosti, násobenie a delenie polynómov.
8. Číselné sústavy, deliteľnosť celých čísel, najmenší spoločný násobok, najväčší spoločný deliteľ.
9. Postupnosti, aritmetická a geometrická postupnosť.
10. Nekonečný geometrický rad a jeho použitie.
11. Sústavy lineárnych rovníc o dvoch a troch neznámych.
12. Sústavy lineárnych rovníc a nerovníc.
Čiže dosť ľahké - ale aj napriek tomu je to trochu iné ako na strednej, a ak si mal na strednej matematiku pod úrovňou, bude to aj tak skok. Celkovo, ak si zvykneš na prednášky, z ktorých sa to často nedá pochopiť, na cviká, kde sa nič nestihneš naučiť, a na fakt, že k tomu asi nebudeš mať žiadne skriptá - iba net, tak sa to dá zvládnuť. Ja som to bohužiaľ vzal na ľahkú váhu, doslova som sa neučil, a jednu matiku som tesne nedal. Z druhej som dnes mal skúšku, tu už som sa trochu učil, mohol by som dať.
V letnom semestri už pribudne Analýza a pokračovanie matiky celkovo, čiže o level vyššie. Oproti trojročným budeš mať v prváku HTML, CSS a PHP, ale zase nebudeš mať Logické Obvody a podobne (to ťa počká do 3. semestra).
Dakujem za odpoved. Skusim a uvidim ako to pojde.
Tak pomaly prichádza čas na posielanie prihlášok tak sa chcem opýtať, na akú školu mám ísť
. Od školy chcem hlavne to, aby som sa naučil programovať hlavne mobilné aplikácie základy mám len v pascali a assembleri. Matematiku viem keď sa mi chce, mám logické myslenie ale keď sa cez hodinu hrám z mobilom tak je jasné že nič vedieť nebudem. Chodím na technickú školu ele. takže logické obvody... niesu pre mňa problém. Ale nechcem pracovať z ele. prístrojmi chcem robiť SW hlavne na prenosné zariadenie mobily, tablety, zaraz možno aj na hodinky a pracovať aj v skupine ľudí na nejakom projekte. Nechcem sa bifliť hlúposti, ktoré nájdem za 10s cez google.
Som z východného slovenska ale radšej investujem do školy, kde sa naučím pracovať ako študovať 1-2 roky a potom skončiť lebo to je o ničom.
Radšej by som ostal na slovensku ale ako hovorím chcem hlavne mobilné zariadenia a to tu asi nenájdem.
Som z východného slovenska ale radšej investujem do školy, kde sa naučím pracovať ako študovať 1-2 roky a potom skončiť lebo to je o ničom.
Radšej by som ostal na slovensku ale ako hovorím chcem hlavne mobilné zariadenia a to tu asi nenájdem.
Hensym teraz som pozeral na web a nasiel som toto http://www.fiit.stuba.sk/images/web_fii ... ne_754.jpg. Nevyzera ze by to 4 rocne bolo pre tych co nemaju maturitu z matematiky.
Tí, čo maturu z MAT majú, môžu sa rozhodnúť medzi 3 aj 4 ročným programom.
Tí, čo maturu z MAT nemajp, môžu ísť iba na 4-ročný program.
V prijímacom konaní do 3-ročného programu sa berie do úvahy percentil z EČ MS z matematiky.
V prijímacom konaní do 4-ročného programu sa berie percentil z EČ MS z matematiky a aj z CJ - ten lepší z nich.
Ak sa ti bude zarátavať percentil z CJ, pri úrovni B2 ostáva váha 100% (teda ak máš percentil 80, budeš mať v prijímacom konaní 80 bodov), a pri ľahšej úrovni B1 sa berie váha iba 80% (teda ak máš percentil 80, budeš mať v prijímacom konaní iba 64 bodov).

Tí, čo maturu z MAT nemajp, môžu ísť iba na 4-ročný program.
V prijímacom konaní do 3-ročného programu sa berie do úvahy percentil z EČ MS z matematiky.
V prijímacom konaní do 4-ročného programu sa berie percentil z EČ MS z matematiky a aj z CJ - ten lepší z nich.
Ak sa ti bude zarátavať percentil z CJ, pri úrovni B2 ostáva váha 100% (teda ak máš percentil 80, budeš mať v prijímacom konaní 80 bodov), a pri ľahšej úrovni B1 sa berie váha iba 80% (teda ak máš percentil 80, budeš mať v prijímacom konaní iba 64 bodov).
Dobre chapem dakujem a mohol by my este niekto v skratke nieco napisat o Elektronike na FEI? Pytam sa pretoze ma aj tento odbor zaujal a je tam tiez nejake to programovanie. 
Programovanie je len prvé 2 semestre. Ak chceš programovať chod na aplikovanú FEI, tam si toho užiješ...
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
To ťa žiadna škola nenaučí. Naučiť sa musíš sám. Neviem o tom že by sa to niekde učilo. Viem, že je možnosť dať si to ako voliteľné predmety, ale to počítaj tak jeden semester a dosť. Ukážu ti základy, ktoré nájdeš aj na nete. Programovanie mobilných aplikácii totiž nie je v ničom iné ako ostatné programovania.kemperik napísal: Od školy chcem hlavne to, aby som sa naučil programovať hlavne mobilné aplikácie
no tak to je ťažko potom, lebo to istotne nebudeš dávať pozor ani na prednáškachkemperik napísal:Matematiku viem keď sa mi chce, mám logické myslenie ale keď sa cez hodinu hrám z mobilom tak je jasné že nič vedieť nebudem.
Bohužial, bifliť sa treba na každej výške. Vždy bude nejaký čisto teoretický predmet, ktorý ťa nebude baviť. A tých 10 sekúnd cez google, prečo si si nevygooglil aj školy s informatikou a nepozrel ich osnovy keď si taký dobrý googlič?kemperik napísal:Nechcem sa bifliť hlúposti, ktoré nájdem za 10s cez google.
Ja akoze netrvam na programovani zaujima ma aj programovanie ale aj hardware mne stacia aj nejake zaklady ktore by som mohol dalej rozvijat aj samostatne ale chcel by som vediet co by som sa na tej Elektronike naucil. Nejaku predstavu mam lebo som si hladal na internete ale ak by my to mohol niekto v skratke popisat presnejsie bol by som velmi vdacny.BudGet napísal:Programovanie je len prvé 2 semestre. Ak chceš programovať chod na aplikovanú FEI, tam si toho užiješ...
Kemperik taka skola neexistuje kde sa budes ucit len to co ta zaujima. Vsade sa budes musiet biflit veci co budu podla teba nepotrebne do buducna.
Zdravím, nevie niekto či je pravda že v Zlíne na tej vysokej škole Bati odpustili prijímacie skúšky v odbore informatiky ?
A ešte či je tá škola dobrá 
Zdravim,
Chcem sa opytat či sa oplati viacej na Fakulte Informatiky na Masarykovej univerzite v Brne vybrat si obor aplikovana informatika alebo informatika. Viem, že je to tam dost volne a sam si skladam vacsinu studia ako chcem ale aj tak, ta aplikovana informatika mi prisla taka skor vseobecnejsia.
Zaujal ma obor paralelni a distribuovane systemy ale moc sa do toho nerozumiem, takze ak vie niekto poradit , budem rad.
Rad by som ziskal zo skoly aj nejake vedomosti a poskytlo mi to zaklad sa nejak zacat v tejto oblasti vzdelavat, nie len titul a zbytocnosti.
A dalsie fakulty na Slovensku sa ake oplati dat? Zatial premyslam nad FIIT STUBA a FEI TUKE.
Dik moc ak niekto odpovie
Chcem sa opytat či sa oplati viacej na Fakulte Informatiky na Masarykovej univerzite v Brne vybrat si obor aplikovana informatika alebo informatika. Viem, že je to tam dost volne a sam si skladam vacsinu studia ako chcem ale aj tak, ta aplikovana informatika mi prisla taka skor vseobecnejsia.
Zaujal ma obor paralelni a distribuovane systemy ale moc sa do toho nerozumiem, takze ak vie niekto poradit , budem rad.
Rad by som ziskal zo skoly aj nejake vedomosti a poskytlo mi to zaklad sa nejak zacat v tejto oblasti vzdelavat, nie len titul a zbytocnosti.
A dalsie fakulty na Slovensku sa ake oplati dat? Zatial premyslam nad FIIT STUBA a FEI TUKE.
Dik moc ak niekto odpovie
Môj osobný názor je, že čo sa týka informatiky je UNIZA najlepšia na Slovensku. Či odpustili prijímačky neviem. Ale aj keď hej a myslíš si, že to tam kvôli tomu bude ľahké alebo nekvalitné, tak nebude :pmeny12 napísal:Zdravím, nevie niekto či je pravda že v Zlíne na tej vysokej škole Bati odpustili prijímacie skúšky v odbore informatiky ?A ešte či je tá škola dobrá
Ja osobne som sa 5 rokov dozadu rozhodoval medzi Žilinou a Brnom. Hlavne kvôli finančným dôvodom som nakoniec zvolil Žilinu a absolútne neľutujem. Samozrejme má svoje muchy, ale to je dané systémom vzdelávania u nás (ale tak tie problémy som si plne uvedomil až po návrate z Fínska, keď som zistil, že aj niektoré malé detaily fakt nie sú normálne, ale tak to už je iná téma).
Čo sa týka vyučujúcich napr. tak ako vždy sa nájdu výnimky, ale vo všeobecnosti musím povedať, že väčšinou sú kvalitný (niektorý dokonca aj na medzinárodnej úrovni) a rozumejú svojmu oboru a nestalo sa mi, že by som sa stretol s nejakými "podrazáckimi" učiteľmi ako o tom počúvam z iných škôl.
Za seba môžem UNIZU odporučiť.
-
audiotrack
VIP
bax: on sa pýta na Zlín (ČR) a Univerzitu Tomáše Bati, nie Žilinu a UNIZU
Ale aj tvrdenie že UNIZA je najlepšia informatika na slovensku je dosť odvážne. Minimálne sa o prvú priečku delí s STU (fei aj fiit) a s TUKE, možno ešte FMFI UK. Čo ale poznám ľudí z UNIZI a hovorili mi ich osnovy, prípadne ukázali skriptá, tak si myslím že FIIT na STU je na vyššej úrovni.
k tým prijímačkam: ak to píšu na webe (nehľadal som) tak to pravda je. Prípadne si tam zavolaj a budeš to mať potvrdené z prvej ruky
Ale aj tvrdenie že UNIZA je najlepšia informatika na slovensku je dosť odvážne. Minimálne sa o prvú priečku delí s STU (fei aj fiit) a s TUKE, možno ešte FMFI UK. Čo ale poznám ľudí z UNIZI a hovorili mi ich osnovy, prípadne ukázali skriptá, tak si myslím že FIIT na STU je na vyššej úrovni.
prvýkrát o tej škole počujem. Napriek tomu, že som sa hlásil na informu a hladal som možnosti, som ju nenašiel že také čosi existuje. Možno je úrovňou náročná, to sa musíš spýtať niekoho kto tam chodí, ale skôr to tipujem na niečo podobné nášmu trenčínu kde sa tituly kupujú a v životopise to má váhu skoro ako učilištemeny12 napísal:Zdravím, nevie niekto či je pravda že v Zlíne na tej vysokej škole Bati odpustili prijímacie skúšky v odbore informatiky ?A ešte či je tá škola dobrá
k tým prijímačkam: ak to píšu na webe (nehľadal som) tak to pravda je. Prípadne si tam zavolaj a budeš to mať potvrdené z prvej ruky
My fault
predsa len je ráno a to písmenko mi ubehlo
So Zlínom teda nemám skúsenosti.
Čo sa týka tvrdenia o kvalite v ZA, za tým si stojím. Tiež mám známych na STU a TUKE. Ako jasne je to kvalitatívne podobné a som rád, že máme viac škôl na takej úrovni. Ale celkovo prístup a kvalita vzdelávania je imho v informatike najlepšia v Žiline čo sa týka minimálne SR. Ako som písal vyššie je to môj osobný názor a samozrejme tie rozdiely nie sú zas tak markantné. V BA som neštudoval a tak objektívne viem porovnávať len s Fínskom, ale to je samozrejme celkovo iná liga a tam by Slovenské školstvo neuspelo všeobecne
Čo sa týka tvrdenia o kvalite v ZA, za tým si stojím. Tiež mám známych na STU a TUKE. Ako jasne je to kvalitatívne podobné a som rád, že máme viac škôl na takej úrovni. Ale celkovo prístup a kvalita vzdelávania je imho v informatike najlepšia v Žiline čo sa týka minimálne SR. Ako som písal vyššie je to môj osobný názor a samozrejme tie rozdiely nie sú zas tak markantné. V BA som neštudoval a tak objektívne viem porovnávať len s Fínskom, ale to je samozrejme celkovo iná liga a tam by Slovenské školstvo neuspelo všeobecne
-
audiotrack
VIP
tvoj názor ti samozrejme nikto neberie, ale v kontraste s tvojím subjektívnym a zaujatým názorom (lebo tam študuješ alebo si študoval) je tu názor stoviek vedeckých pracovníkov, profesorov a vážených vedcov, a prestížnych firiem ktorí zostavujú rebríčky top univerzít, a
V kategórií POČÍTAČOVÉ VEDY A INFORMAČNÉ TECHNOLÓGIE 2012-13 sa STU umiestnila najlepšie zo slovenských vysokých škôl - na 603. mieste. V prvej tisícke neboli ďalšie školy zo Slovenska.
a potom je tu ešte rebríček slovenských škôl (keďže do tých svetových sa okrem STU žiadne nedostali) kde sú v kategorii technika FEI aj FIIT z STU nad Žilinou: http://www.arra.sk/V roku 2012 sa Slovenská technická univerzita umiestnila v prestížnom Šanghajskom rebríčku ARWU TOP 200 najlepších univerzít sveta v oblasti počítačových vied. Dostala sa na 101.-150. miesto. Túto pozíciu STU zdieľa spolu s univerzitami ako Tokijská univerzita, Technická univerzita v Madride, Kórejská univerzita, ako aj s niekoľkými štátnymi univerzitami v USA či s Národnou univerzitou v Austrálii.
O rebríčkoch viem a stačí si pozrieť kritériá hodnotenia a človek mnohokrát prehodnotí svoj názor na ich objektivitu
Takmer žiaden rebríček napr. nehodnotí prístup pedagóga ku študentom a aj z tohto pohľadu hodnotím informatiku v Žiline lepšie (ak porovnávam s názormi ľudí z iných škôl). Ale ako vravím to sú tie subjektívne pocity a samozrejme ak si niekto chce vybrať školu podľa rebríčka, má na to plné právo (ale na čo je tu potom táto téma, keď osobná skúsenosť nemá žiadnu váhu pre rozhodovanie?) :p Imho Žilina najviac utrpela premenovaním. Ako dopravnú VŠ ju poznalo veľa ľudí. A keďže meno univerzity je veľmi dôležité pri mnoných rebríčkoch, STU tu má veľkú výhodu. Ďalšia vec je, že STU ako celok je kvalitná univerzita. To už by som si o Žiline nedovolil tvrdiť. Hodnotil som len informatiku a tam sa v mnohých lokálnych rebríčkoch drží blízko informatických odborov na STU. Ale ako vravím, chýba mi v tých rebríčkoch osobnostný prístup pedagóga k študentom. A ten mi subjektívne radí informatiku v ZA vyššie
medzinárodné rebríčky potom hodnotia univerzity ako celok a tam si STU tú pozíciu samozrejme zaslúži, tam sa s tebou nebudem hádať 
//edit:
Napr. k tomu rebríčku arra. Jediné relevantné kritérium pre mňa keby som sa mal o fakulte rozhodovať je vzdelávanie a aj to je otázne ako to hodnotili, každopádne tam je potom situácia taká že FEI - FRI - STU a ako vravím chýbajú mi tam iné kritériá dôležité pre mňa ako študenta a tie kritériá sú väčšinou subjektívne.
//edit:
Napr. k tomu rebríčku arra. Jediné relevantné kritérium pre mňa keby som sa mal o fakulte rozhodovať je vzdelávanie a aj to je otázne ako to hodnotili, každopádne tam je potom situácia taká že FEI - FRI - STU a ako vravím chýbajú mi tam iné kritériá dôležité pre mňa ako študenta a tie kritériá sú väčšinou subjektívne.
-
audiotrack
VIP
vidno že v tom máš trošku bordel. Schválne som ti vypichol rebríčky, kde sa nehodnotí STU ako univerzita, ale jej jednotlivé fakulty, ak konkrétne spomínaná informatika. Prečítaj si môj predošlý post ešte raz. Takže ostatné fakulty do toho neťahaj, ani ja som ich nespomínal. Bavíme sa teraz o informatike. K tomu že slovo univerzita lepšie znie v rebríčkoch, to je čo za argument? Univerzita a vysoká škola sú dve rôzne veci. Nie je to záležitosť premenovania sa. Ak chce vysoká škola byť univerzitou, musí splniť isté kritéria. Jedným z nich je počet profesorov (s titulom profesor, nie v študentskom ponímaní že profesor je každý učiteľ na výške) a docentov na určitý počet študentov, počet publikácii na rok, počet grantov, výmenných pobytov.. to sú všetko záležitosti ktoré robia meno školy. Takže to, že dostane "rank" univerzita je iba bonus. Ako hviezdička pri hoteloch. A prístup učiteľov k študentom je hlúpy ukazovateľ. Ak je profesor fakt kapacita svetového mena, nemá jednoducho čas a priestor venovať sa každému študentovi individuálne. Myslím si, že to či sa absolventi presadia na trhu práce, či sú medzi absolventmi nositelia ocenení, víťazí olympiád, či univerzita a jej členovia uverejňujú články v svetových vedeckých zborníkoch, majú patenty, podielajú sa na medzinárodnom výskume a podobne je omnoho lepší ukazovateľ kvality školy ako prístup profesora. Mal som predmet, ktorý celý viedol doktorand lebo profesor bol na celý rok v zahraničí na hosťovaní. Bum, dám univerzite nula bodov, lebo sa mi profesor nevenoval? Napriek tomu že on reprezentuje univerzitu a zúčastňuje sa vedeckých konferencií niekde v amerike? Nebuď smiešny
Zle si ma pochopil. Nevadí.
Rozdiel medzi univerzitou a VŠ viem. Preto by zákonite zmena z dopravnej VŠ na Žilinskú Univerzitu mala byť pozitívna. Ako vravím, ja ju pozitívne nevnímam, lebo predchádzajúce meno bolo aj medzinárodné známejšie.
Čo sa týka prístupu, zase si mimo. Kľudne nech je profesor celý rok mimo. Mne profesora netreba. Ale školu budem hodnotiť podľa prístupu doktoranda ku mne. Ak bude povýšenecký, nič mi ten predmet nedá. Ak bude vzhľadom k predmetu pôsobiť ako mentor, tak to budem hodnotiť pozitívne a titul mi je ukradnutý (a práve to je to čo sa na Slovensku tak cení a to je choré).
Prezentácia školy v zahraničí mi je tiež v podstate ukradnutá. Iste je dôležitá pre samotnú školu a jej financovanie a preto sa o ňu má škola starať. Ale pre mňa ako študenta je to jedno ak zo školy vyjdem s titulom bez znalostí (aj keby to bol Oxford).
Názor na ten jeden relevantný rebríček som ti napísal hore v edite.
Rozdiel medzi univerzitou a VŠ viem. Preto by zákonite zmena z dopravnej VŠ na Žilinskú Univerzitu mala byť pozitívna. Ako vravím, ja ju pozitívne nevnímam, lebo predchádzajúce meno bolo aj medzinárodné známejšie.
Čo sa týka prístupu, zase si mimo. Kľudne nech je profesor celý rok mimo. Mne profesora netreba. Ale školu budem hodnotiť podľa prístupu doktoranda ku mne. Ak bude povýšenecký, nič mi ten predmet nedá. Ak bude vzhľadom k predmetu pôsobiť ako mentor, tak to budem hodnotiť pozitívne a titul mi je ukradnutý (a práve to je to čo sa na Slovensku tak cení a to je choré).
Prezentácia školy v zahraničí mi je tiež v podstate ukradnutá. Iste je dôležitá pre samotnú školu a jej financovanie a preto sa o ňu má škola starať. Ale pre mňa ako študenta je to jedno ak zo školy vyjdem s titulom bez znalostí (aj keby to bol Oxford).
Názor na ten jeden relevantný rebríček som ti napísal hore v edite.
Tak si zaplať vlastného lektora a zhodnoť to ako veľmi dobrú vysokú školu, lebo ťa niečo naučil a mal dobrý prístupbax napísal:Prezentácia školy v zahraničí mi je tiež v podstate ukradnutá. Iste je dôležitá pre samotnú školu a jej financovanie a preto sa o ňu má škola starať. Ale pre mňa ako študenta je to jedno ak zo školy vyjdem s titulom bez znalostí (aj keby to bol Oxford).
Normálny študent od univerzity očakáva (alebo aspoň by mal) aj zaujímavé možnosti. Prestížna škola ti vie ponúknuť prácu na zaujímavých projektoch, či zaujímavé technológie. Ako príklad uvediem Komenského, kde nie je problém spolupracovať na projektoch CERNu, na TUKE je veľmi dobrá robotika, kde študenti vyhrávajú medzinárodné súťaže, naša strojárska fakulta ČVUT vyvíja vlastnú formulu, s ktorou študenti vyhrávajú jednu súťaž za druhou... a takéto aktivity má každá škola. A čím je škola prestížnejšia, tým ich má viac a sú pre študentov prínosnejšie.
Univerzita nie je len o tupom sedení na stoličke a učení sa. Ale podľa toho čo píšeš to tak berieš... a to je zle.