v Cesku sa siri viac ezoterika, astrologia, Vesmirni lide a podobne, lebo ludia hladaju nieco viac..beardie napísal:mas pocit, ze by bola Ceska republika v tomto v porovnani so Slovenskom nejak pozadu?
//autoeditácia príspevku (24 Jan 2014, 19:44)
Len som chcela, aby seth definoval pojem "moralnejsi narod". Veda a technika mi napadla v nepriamej suvislosti: niektori totiz tvrdia, ze veriaci clovek riesi povedzme vecny zivot zomierajuceho cloveka miesto toho, aby sa snazil vyvinut liek. -> tu moze vzniknut teoreticky tiez moralna dilema, ci miesto penazi investovanych statom do cirkvi a sirenia viery sa nema radsej dat na vedu, aby sa ludom ulahcil zivot na zemi.audiotrack napísal: toto istotne nie. Za komunizmu bolo horšie, v globale. Ale moralne sa mi nezdá že by sme boli horší národ. Kradnúť sa nekradlo, lebo väzenia sa ľudia báli viac ako teraz. A vývoj vedy a techniky s tým predsa nemá nič. Ani náboženstvo do vedy a techniky nezasahuje a nepodporuje ju. Keď sa bavíme o morálke života, tak veda a technika tam nemá čo robiť. Veda a technika neformuje názory ľudí na základné morálne a etické skutočnosti
//autoeditácia príspevku (24 Jan 2014, 19:46)
Jj, presne tuto filozofiu som myslela - kradez bola akceptovana spolocnostou ako standard.beardie napísal:dovolim si o tom uprimne pochybovat
fungovalo heslo "kto nekradne, okrada svoju rodinu"
//autoeditácia príspevku (24 Jan 2014, 19:58)
Suhlas. Len som chcela dokazat sethovi, ze hladat korelaciu medzi "moralnostou naroda" a "krestanskostou naroda" nema zmysel. (Jeho povodny priklad bolo Japonsko, ktore je moralne aj bez krestanskeho boha. Podla mna nema zmysel porovnavat nekrestanske a krestanske Slovensko a uz vobec nema zmysel porovnavat nekrestanske Japonsko a krestanske Slovensko.)hughito napísal:kathleen:
Ej ej ej, tu sa musím už zapojiť. Štatistiky hovoria presný opak a to taký, že v rámci toho "ateistického" socializmu, sme na to tom v týchto faktoroch boli oveľa lepšie. Samozrejme, to píšem iba preto, aby som ťa vyviedol z omylu - osobne som presvedčený, že viera či neviera boha má minimálny vplyv na tieto faktory, ktoré si spomenula. To je len taká planá nádej kresťanov, založená na ničom.
Ked sme za sociku na tom boli statisticky s kriminalitou lepsie, tak potom vdaka tvrdsim trestom, ako spominal vyssie myslim audiotrack.