Fľaky na fotkách

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
print_name
Medium Expert
Medium Expert

Fľaky na fotkách

Príspevok od používateľa print_name »

Nasnežilo a pekne svietilo slnko a tak som si bol spraviť pár fotiek a keď som prišiel domov, pozerám, že na každej je taký fľak vľavo hore. Skúsil som vyčistiť handričkou predné sklo na objektíve, či tam niečo nie je a potom spraviť ďalšiu fotku, ale stále to tam je. Čím to môže byť ?
Prikladám fotku v plnom rozlíšení. Fotené Nikonom D7000
https://dl.dropboxusercontent.com/u/559 ... C_0549.JPG

Vyzerá to asi na špinu na snimači alebo na čipe, ale foťák je nový, objektív som dolu nedával takže tam sa špina nemala ako dostať ku snímaču.
Traktorista
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Fľaky na fotkách

Príspevok od používateľa Traktorista »

tak este mozes pozriet ci to nie je na objektive zo strany bajonetu, ak nie tak sup sup cistit snimac
print_name
Medium Expert
Medium Expert

tak tam tiež nevidím žiadnu špinu. A ako sa mohla dostať špina na snímač keď som ani nedával dolu objektív ? A tak rýchlo, po 500 fotkách.

//autoeditácia príspevku (27 Jan 2014, 20:29)
zozbieral som štetcom drobné častice prachu z toho sklíčka a stále tam mám fľaky, ako je to možné ?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Tá špina sa tam mohla dostať pri prvom založení objektívu.. a pri manipulácii s foťákom sa mohla presunúť na súčasnú polohu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Alebo moze byt poskodeny objektiv, co sa da zistit tak, ze tam nasadis druhy objektiv.
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Nestraš ho objektívom (iný zrejme aj tak nemá, keď píše že objektív dole ešte nedával), na 99% je to fľak na snímači, ktorý sa tam vie dostať zázračnými spôsobmi, skús niekoľkokrát spustiť čistenie snímača, veď to D7000 musí mať (pri tom maj foťák namierený dole do zeme), potom skús fotiť. Ak to nepomôže, buď to vyčistíš ručne alebo to dáš do nejakého foto-obchodu kde čistenie spravia za teba. Btw ja som problémy s bordelom na snímači nemal odkedy mám foťáky ktoré majú čistenie - vždy pred fotením párkrát spustím čistenie a nie je problém, ani v prašnom prostredí.
print_name
Medium Expert
Medium Expert

Dalsi objektiv nemam, takze toto vyskusat neviem. Teraz som ale uz dal dolu objektiv, aby som sa pozrel, ci je nieco na snimaci. Takze, dal som dolu objektiv a na tom zrkadle bolo trosku prachu, tak som ten prach zozbieral jemnym tenkym stetcom. No flaky nezmizli, tak som dal sklopit to zrkadlo aby som videl na snimac a nevidim na nom absolutne nic, ziadnu spinu ani s lupou. Tak neviem, ci tam je nieco az take miniaturne, ze to nevidim alebo co.

Cistenie snimaca som skusal pustat niekolkokrat, nepomohlo.

Tých flakov tam ale je viacero, niektore vidno viac, niektore menej, ale vsetky su na lavej strane fotky.
Frenkyt
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Frenkyt »

Mne sa podobná vec stala s kompaktným fotoaprátom.
Robilo mi to takéto fľaky. Začali sa mi objavovať po fotení keď som mal na zábere slnko.
V predajni som sa spravil hlúpym a skúsil to vyreklamovať.
Našťastie mi to vyreklamovali.
Mám Panasonic ultrazoom a spôsobilo to to, že jemný prach ktorý sa dostal do optiky
sa nahromadil ku sebe a keď som fotil tak, že som mal slnko v zábere tak ten prach teplom "zhorel".
To vytvorilo tmavé fľaky na fotkách. V panasonicu mi vlastne len vyčistili optiku.
print_name
Medium Expert
Medium Expert

no ja som to dal tiez reklamovat, tak uvidim ako to dopadne

//autoeditácia príspevku (28 Feb 2014, 22:22)
tak zreklamovali mi to :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A v com bol teda problem???
Napísať odpoveď