nové obdobie pre školstvo

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: nové obdobie pre školstvo

Príspevok od používateľa vendo »

telesna by sa dala robit formou sportov ako na vysokej skole. proste by neexistovala "telesna" ale zapisal by si si sport, a v ramci skoly by si mal vymedzeny cas kedy by tie sporty boli praktizovane, vyber by mal byt siroky ale nie zbytocne natiahnuty do extremu imo
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Čo z toho, ak aj tak polovica študentov si vybaví oslobodenie od telesnej..

//njn, ale to by musela vyrásť úplne nová generácia, súčasná generácia vidí v oslobodení z TV voľný čas navyše. Ráno môžu prísť do školy neskôr, po vyučovaní môžu ísť domov, cez vyučovanie majú voľnú hodinu. Ja by to bral..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

No nič.. :smt019

To je súčasný stav, ak by TV vyzerala inak, fungovala by iným sposobom, možno by mnoho žiakov nemalo dovod niečo si "vybavovať". Ešte sme to ani neskúsili, ale už je to zlé :)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

v Prahe na CVUT maju na telesnu na vyber geocaching. ak je decko "lave", moze sa vyblaznit tam, nikto nehovori, ze musi nahanat loptu... matika je slaba, anglina je slaba, slovencina je slaba, ale to hlavne preto, ze to sa to uci zle a ked sa to uci dobre, tak je okolo toho najpodstatnejsieho hromada nepotrebneho balastu, takze v konecnom dosledku je vysledok aj tak zly.
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Ja som ešte na strednej (sexta - 2.roč.).
Je to zlé, v poslednom čase okresali učivo takmer každému predmetu, pretože "deti boli vyťažené". OK, pri takom dejáku, biole a pod. je to fajn, ale čo s matikou, fyzikou a informou (k tej sa neskôr ešte vyjadrím), ktoré chcem študovať ďalej? No a podobne si to môže prehodiť ten čo chce študovať dejiny, geografiu a i., proste nikomu to neprospelo.
Výsledok je, že máme dve fyziky týždenne, pričom naša trieda je so zameraním na matiku a fyziku. Dve hodiny!

Tiež sa mi zdá, že škola u mňa nijak nerozvíja kreativitu. Proste, každé zadanie je typu "nabifli sa", namiesto "navrhni", "vymysli". Inak, kvôli tomuto som začal chodiť aj na ZUŠ (na gitaru) a tiež som nebol nejak nadšený. Človeka tam učia len hrať skladby, ktoré už niekto vymyslel, ale nikdy mi neukázali, ako jednoducho môžem tvoriť vlastné veci (aj keď primitívne), pričom sa stačí naučiť základy teórie. To ich proste nezaujíma, oni chcú aby všetci vedeli strojovo hrať Mozarta, Straussa, ale ako si do toho zajamovať, to nie :D

Ale aby som len neblamoval, máme podľa mňa dosť dobre podchytené predmetové olympiády (IUVENTA) a semináre k nim. Je veľa možností, ako môže jednotlivec vyniknúť a dotiahnuť to ďaleko (zväčša do zahraničia /neviem či sem mám dať :D alebo :(/ :roll: ).

Zareagujem ešte na vaše príspevky.
K tej telesnej - u chalanov nie je problém s cvičením, radi si zahrajú aj ozaj mantaví. Polovica báb už má vybavené oslobodenie...hlavne že každá chce mať peknú riť ;)
K tej informe - neviem ako na ostatných školách, ale u nás celé zle...učíme sa robiť domy a stromy v Lazaruse. To hovorí asi same za seba. Prstoklad by bol neporovnatelne použitelnejší oproti tomuto. A navyše, učíme sa OOP Pascal, pričom profka, ktorá učí informu už vyše 15 rokov nevie vysvetliť, čo je dekonštruktor. Algoritmizáciu nemá cenu spomínať, veď na maturu z informy tušim stačí vedieť Bubblesort.

Zatiaľ všetko...je to na dlho ;)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

dievcata mozu mat aerobik, zumbu alebo posilku... pekna rit sa da aj z toho
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Telocvikár im na telesnej dovolí ísť do posilky/haly/speč. miestnosti so zrkadlami, kde si môžu tancovať čo chcú...aj tak cvičia 4
cssco
Star
Star

Príspevok od používateľa cssco »

Cim vac bab by robilo hentake ohybacky tym menej chlapcov by cvicilo a telocvikara vidim jak sa sucha o rebrinu
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Ta telesna by sa mala naozaj robit tak, ze rozdelit to na volejbal, basketbal a futbal napriklad a potom nejaka gymnastika, cvicenie atd. Aby si kazdy vybral svoje, napriklad na stredej sa neviem naco robia stojky a podobne hovadiny, nikdy som stojku nespravil, len ma z toho hlava bolela. Na vyske som sa na telesnu aj tesil, kedze to bolo len hranie.

Tak isto anglictina je cela uplne zle. Cele je to vlastne vsetko zle, jedine ak je nejaky aktivny ucitel, ten si to zmeni ale inac to je bieda.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Begbeee dal dobre myslienky, ale zastavim sa pri jednej:

Kód: Vybrať všetko

Napr. ak by sa platilo paušálne za každú komisionálnu skúšku 100€, nikto by na ňu nechcel ísť a každý by sa to snažil doriešiť počas roka. Rovnako jednoducho paušálne zaviesť, že ak žiak vynechá viac ako 40% vyučovacích hodín, musí ísť na komisionálnu skúšku alebo opakovať ročník. 
Ma to jeden hak. Ked nastane pruser v skole, pridu rodicia. A pan ucitel, a nedalo by sa? a predsa, ved viete on(a) je taky(a) a taky(a), to zvladne ked ' verzia A' ....'verzia B'.....a atd... a decko to ma v konecnom dosledku v prdeli a nikdy dany problem nezvladne, len ucitel nakoniec privrie oci aj celemu ucitelskemu zboru, len aby tupe decko nedostalo 5. na konci roka, alebo bolo pripustene k maturam a pod.
To iste bude o poplatkoch. Preto ich hranica bude musiet byt nejak progresivne stanovena (1.pokus, 2.pokus atd..) a tiez budu musiet byt nejake dalsie paky, ako fagana donutit, aby pracoval. Pretoze poplatky su velky strasiak, pride skor rodicovsky lobing, nez sebareflexia, ze to "moje decko" je fakt tupe a moze si za to samo.
lowmanek napísal:

Ja som ešte na strednej (sexta - 2.roč.).
Je to zlé, v poslednom čase okresali učivo takmer každému predmetu, pretože "deti boli vyťažené". OK, pri takom dejáku, biole a pod. je to fajn, ale čo s matikou, fyzikou a informou (k tej sa neskôr ešte vyjadrím), ktoré chcem študovať ďalej? No a podobne si to môže prehodiť ten čo chce študovať dejiny, geografiu a i., proste nikomu to neprospelo.
Výsledok je, že máme dve fyziky týždenne, pričom naša trieda je so zameraním na matiku a fyziku. Dve hodiny!
Deti su vytazene.....to je taky blud, ze toho debila, co to vymyslel by mali verejne lyncovat za bezbrehu stupiditu.
Deti su lenive, nie vytazene. Mozno su vytazene tym, ked rozmyslaju ako zo skoly utiect, ako nic nerobit, ako spravit tahaky a pod.
Deti su objektivne cim dalej sprostejsie. To mi potvrdzuju ucitelia ZS aj SS, s ktorymi sa poznam a aj daktori, co ucili mna, ked ich stretnem.

Urcite by sa zislo zmenit vyucovaci system a spravit viac tried zameranych na niektore predmety; kazdopadne aj ten, co nema rad fyziku sa ju musi ucit, aby vedel, preco jablko nepada k oblohe. Navyse treba najst sposoby, aby to naucene aj obhajil. Problem je na druhej strane s triedami, kedze tam nema kto specializovane ucit v urcitom pocte, pretoze norma to nedovoluje. A sme pri peniazoch zas a znova .. .a to je prva vec, ktoru treba komplet zmenit.

Inak, kvôli tomuto som začal chodiť aj na ZUŠ (na gitaru) a tiež som nebol nejak nadšený. Človeka tam učia len hrať skladby, ktoré už niekto vymyslel, ale nikdy mi neukázali, ako jednoducho môžem tvoriť vlastné veci (aj keď primitívne), pričom sa stačí naučiť základy teórie.
Tiez som chodil na gitaru a presne preto aj skoncil :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Čo sa týka tých zameraných tried - tak podľa mňa vyučovacia hodina už prežitý systém. Porovnajte si 2 mesačný kurz, 8 týždňov, 40 dní a počas týchto 2 mesiacov ja neviem 3 vyučovacie hodiny denne (120 hodín) čo ja viem dejín umenia s.... 2 školskými rokmi po 1 hodine týždenne (120 hodín). Však to je tak zbytočné....
Určite sa to nedá robiť so všetkými predmetmi takýmto sposobom (jazyky, matematika), ale mnoho okrajových by sa takto dalo zvládnuť. Napr. strojopis, kurzy Wordu, Excelu, dejín umenia, nenávidenej filozofie.. Mnoho predmetov sa javí ako zbytočných, hoci svoj zmysel majú, ale sposob ich (ne)výučby... Vy si pamatáte, čo ste robili túto hodinu minulý týždeň? :) A týždeň pred..a pred..a pred.. a teraz z nich spravte sumár, čo ste si zapamateli (test). Bblé, že.
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

Suhlasim, ze skolstvo je v rozklade.

Stredna: Tiez som si vybavil aby som nemusel cvicit, mali sme tri telesne do tyzdna, z toho raz prvu hodinu, raz poslednu a jednu v strede. Pre mna to znamenalo o dve hodiny tyzdenne menej v skole. S odstupom casu si teraz uvedomujem, ze to bola blbost a mohol som napriklad byt v posilke, ktoru sme v skole mali.

Taktiez napr. pri matike som bol lenivy a mal som 3, 4, ked som sa ale zacal ucit, zrazu 2.
Maturita - tu som sa ucil dost, preto ma sklamalo, ze to bola taka fraska. Vid aj tema tu na fore, kde sa ludia chvalia ze to dali za akademicky tyzden. Ak by sa to bralo normalne, tak za akademicky by sa ledva normalne naucili jeden predmet.

Cize z toho vyplyva - treba byt omnoho prisnejsi na ziakov, prisnejsie tresty.

Teraz koncim vysku tak sa vyjadrim hlavne - k vyske. V sucasnosti nie je vola u NIKOHO zmenit tento stav. Podme sa pozriet kto v nom figuruje:

Rodicia - kazdy rodic chce mat dieta na vyske, hlavne tie starsie generacie, lebo maju zafixovane, ze vyska = super. Za socializmu to asi tak aj bolo, neviem. Radi sa mozno chvalia, ze ano, moje deti su na vyske, studuju to a to.
Studenti - kto zo studentov nechce ist na vysku? U nas na gymnaziu nas bolo 31. Na vysku nas slo 31....len dvaja odpadli uz v prvom semestri, lebo boli taki blbi a lenivi ze az. Skratka ja nepoznam NIKOHO z mojho okolia, kto by sa po strednej skole nejako tesil do prace. Vacsina videla vo vysokej skole 5 rocnu zasivaren, kde sa nieco priemerne naucia (nejaky priemerny odbor) a inak budu mat 5 rokov party, dlho byt hore za compom, dlho vyspavat, nic nerobit, kukat serialy, filmy - takto podla mna stale funguje tak mozno 80% studentov a ziakov na strednych skolach. Ja som bol taky isty, na sucasnu vysku som isiel z jedineho dovodu - nebola tu matematika (nakoniec aj tak bola, svina) a bolo to pre mna mensie zlo z porovnanych ostatnych vysokych skol.
Stat - statu vyhovuje mat mladych ludi na vyskach, inak by mali omnoho viac nezamestnanych. Suhlasim s tym, ze kludne by sa mohla polovica skol a odborov na SVK zrusit. Ale viete si predstavit, co by robilo potom tych cca 100 000 studentov (teraz studuje na SVK VS cca 220 000 ludi) co by zrazu boli doma? Aj pre vladu, ktora by to spravila, by to bolo likvidacne a na druhy krat by uz bola max v opozicii...
Firmy - teraz su vysky take lahke, ze firmy beru VS vzdelanie ako samozrejmost. Vid kopec ponuk, pri ktorych je VS vyzadovane, vo forme "vhodne pre absolventa, vhodne pre VS studenta 1./2. stupna...atd". Firmy to uz beru tak, ze maju dva zivotopisy, jeden bez VS, druhy s VS. Tak si povedia, ze dokelu, ved tie VS na SVK su tak lahke, ako to, ze to nema aj ten druhy chalan? To uz musi byt asi uplne blby ked nezvladol ani nasu SVK VS. Zobereme radsej toho druheho, co VS ma...

Cize z mojho pohladu tu mame 4 dolezitych akterov: Rodicov, studentov, vladu, firmy a kazdej skupine tento stav vyhovuje :)

Podla mojho nazoru najviac by tento stav mohli ovplyvnit paradoxne rodicia, ktori by mali konzultovat vyber VS s potomkom. Mali by mat prehlad o VS a mali by ukazat, ze aha, ked vystudujes tuto hovno skolu, tak z teba bude na x% hovno, lebo len par ludi sa z toho odboru uplatni. Ale ked vystudujes tuto skolu, tak pozri, na x% to dotiahnes ovela dalej. A takymto nejakym stylom presviedcat a motivovat svojich potomkov. A pekne s nimi diskutovat od zaciatku 4. rocnika strednej skoly, ze co dalej, pripadne aj skor.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Pristavim sa pri tejto myslienke>

Stredna: Tiez som si vybavil aby som nemusel cvicit, mali sme tri telesne do tyzdna, z toho raz prvu hodinu, raz poslednu a jednu v strede. Pre mna to znamenalo o dve hodiny tyzdenne menej v skole. S odstupom casu si teraz uvedomujem, ze to bola blbost a mohol som napriklad byt v posilke, ktoru sme v skole mali.

To je klasicky problem studentov. To, ze nieco mohli vediet, skusit, zistit, dokazat...si uvedomia az neskoro po ukonceni skol.
Tu pomoze zmena studijnych osnov a tlak prave na myslienku faktu, ze raz si svoju stratu uvedomia, no bude neskoro (samozrejme nie vsetci, vypatlani na to nikdy v zivote nepridu) Je nutne viac prepojit studium zakladnej skoly so strednou a strednej s vysokou. Teraz je to akosi prisne segregovane. Neskor vysoka skola ma prepojit studium s praxou. Typicky problem na VS technickeho zamerania je matematika - v prvaku je to zdanlivo zbytocne, malokto chape, na co to vsetko rata....a zrazu pride 3-4.rocnik a hla, skoro nikto nevie derivovat, integrovat, nehovoriac o nejakych parcialnych rovniciach, ci postuponostiach a klepu si po cele, ze fakt to na nieco bolo dobre, ale nikto to studentom vtedy nepovedal.

Sam sa na to pozeram, ze cez VS som mohol viac pracovat; mohol som mat viac moznosti zamestnania v oblasti odbornej problematiky, co sa studovala; resp. vobec nie je problem urovnou nadobudnutych vedomosti vsetkych spoluziakov preskocit a mat tak otvorene dvere skoro vsade.

Stat - statu vyhovuje mat mladych ludi na vyskach, inak by mali omnoho viac nezamestnanych.

Presne tak, Ficokot sa takto vyjadril tusim v 2009 alebo 2010, ze ludia zo strednych by mali ist na vysoke skoly. Vtedy sa aj zvysil nabor skol, nejake zbytocne aj vznikli. Je to chore, ked tento stav podporuje priamo vlada. Je to vsak pochopitelne, kedze vlada je chora.

:!: Pekna ukazka faktu, ako deti hlupnu, resp. leniveju http://kosice.korzar.sme.sk/c/7086372/t ... episu.html
Napísať odpoveď