S prepáčením vieš ko*ot otom kde mám komp a ake chladenie, v tejto teme riešime bios a stress tess.
Poprosim pisat len k téme a zdržať sa takýchto narazok.
tak poprvé, tie teploty čo ti ukazuje win, že 20°C nie sú správne,
po druhé, môžeš spraviť update biosu, možno sa teploty zlepšia
po tretie žiaden bios nemá stress test...načo by aj....
v prvom rade by si uz kur*a mohol povedat aku zazracnu dosku to mas a hodit aj tie screeny tych teplot, nove dosky to dokazu a ako ti uz napisal hrban, ziaden bios ti nespusti stress test po vstupe, to je mega ko*ot, neviem kde na akej retardovanej stranke si sa to docital, no prestal by som tam chodit byt tebou, niektore bios-i maju tak mozno memtest integrovany, alebo HDD testy, urcite nie stress test na CPU, aj keby, tak by sa ti 100% nespustal sam od seba pri vstupe, vidim to skor tak ze ti niaka ultra "utilita" typu speed fan, co vie presne odcitat z cidiel tak mozno na 5 doskach(zaujimalo by ma preco to vobec este programuju), ukazuje ze mas 20 stupnov a potom ked sa dostanes do biosu tak ti ukaze skutocnu teplotu 40 a si z toho cely hotovy, mne ta ko*ot ukazuje ze ma procak -140, core temp alebo HW monitor ukazuju spravne, skus iny program a hlavne to co ti radil hrban, update biosu
pevne pochybujem, že bios bude mať stress test i na high-end doskách, i keď by to bolo fajn taktovať a testovať procák ešte v biose, ale samotný program na ten záťažový test by bol dosť veľký, to bios by asi nedal...
druhá vec, tie teploty čo máš v biose budú správne, to čo ti ukazuje nejaký starý program a ešte k tomu na novej doske bude skôr klam, preto skús iný program, neviem cez čo si to meral tie teploty, ale 20°C je nereálne, ani 30°C nedosiahneš
a ešte k tomu hovoríš o stress teste čo sa spomína na OC fórach, stavím sa, že procák je taktnutý a v tom prípade je tých 40 čo ukazuje bios adekvátnych, nehľdiac na to aké super chladenie a airflow máš...
stres test je zatazovy test zamerany na stabilitu systemu ... ak mas anozaj novsiu dosku tak uz tam asi nemas bios ale uefi... co je nieco podobne preco sa ti automaticky spusta neviem ... nemal by sa
//autoeditácia príspevku (28 Jan 2014, 10:52)
hrban ...
moze byt kludne aj 20 stupnov ... v com by mal byt problem ????
ale trosku fyziky... pri vzduchovom chladeni nikdy nedosiahnes teplotu nizsiu ako okolie... teplota procesora vzrasta na zaklade odporu vodicov a poctu operacii (cize cim vysia frekvencia tym vysia teplota)
.... udaje o teplote dava v prvom rade snimac. Bios moze vyuzivat snimac na doske ... a win napr snimac v procesore ... takisto aj snimac moze byt pokazeny alebo zle snimat teplotu ..
pri extremnych chladicoch (napr dusikove, )dosahuje procesor aj minusove hodnoty....
jo je to UEFI je to v predmete, ale mysliš že je vobec nieco take ako stress test alebo nejaka kontrola CPU mozna v UEFI?
ked sa do UEFI dostanem tak tich 20stupnou tam je ale rapidne to stupne
procesor bol testovany aj v inej značke zakladnej dosky kde už ukazovalo tich 20stupnou
Nespúšťa sa mu žiaden záťažový test... Ani na Google som nenašiel dosku, ktorá by to robila ešte pred spustením os... Druhá vec al by the nejaký test bežal muselo by tam byť nejaké okno, pop-up, nie len tak, že beží a takisto pri väčšine testov si vieš aj nastaviť max vyťaženie CPU a potom si kontroluje teploty a stabilitu, takže ak by tam aj bol tak si ho musíš najskôr nastaviť a potom spustiť
A K tým teplotám, veril by som bios skôr ako nejakému programu, ak ten program je starší ako doska je veľká šanca, že teploty sú nepresné. A k chladeniu, kde teploty sú menšie ako okolitá teplota, je u PC dosť kktina. Už len kvôli tomu, že sa bude na CPU zrážať vzdušná vlhkosť.